ג'ים מלון, מיליארדר נדל"ן וסחורות בריטי, החליט לפני מספר שנים להקים פעילות עסקית בתחום של הארכת תוחלת החיים. הצעד הראשון של מלון היה לכתוב ספר, ששמו Juvenescence, שמתעד את המחקר העדכני בנושא.
"בכל פעם שאני נכנס לתחום השקעה חדש", אומר מלון בראיון ל"גלובס", "אני כותב על זה ספר. זה עניין של משמעת עצמית, לחייב את עצמי ללמוד את התחום באופן מקיף, מסודר וחף מטעויות. זה גם מאפשר לי לפנות לכל האנשים הבולטים ביותר בתחום ולראיין אותם לפני שיש בינינו ניגוד עניינים. אנשים מתחום הביומד לא היו מקדישים לי, אאוטסיידר שאינו חוקר, את הזמן שהשקיעו בי ולא היו מדברים איתי בפתיחות רבה כל כך, לולא הייתי כותב ספר". מלון כתב עד היום שישה ספרים שעסקו בין השאר במהפכת הביוטק בעידן הגנטי ובניהול עסקים בעולם משתנה.
מלון השקיע בעבר במדינות מתפתחות וברוסיה והפך למיליונר כבר בגיל 28. היום, בגיל 62, הוא משקיע בכריה, נדל"ן וגם כאמור בביומד. הונו של מלון מוערך ב-1.1 מיליארד לירות שטרלינג. הסכום הזה הספיק לו כדי להדיח את ג'יי קיי רולינג, מחברת סדרת "הארי פוטר" ולהפוך לאיש העשיר ביותר שמתגורר, חלק מהזמן, בעיר הסקוטית אדינבורו.
מלון הגיע לישראל לרגל מפגש פסגה של קרן aMoon הישראלית, בה הוא משקיע. לדבריו, הוא התרשם מאיכות הקבוצה וגם מהמהירות בה גייסה הקרן, שמובילים מריוס נכט וד"ר יאיר שינדל, 600 מיליון דולר. "אני גאה להיות חלק מהמיזם הזה", הוא אומר.
באירוע של aMoon הוקרן שעסק בטכנולוגיה. ד"ר יאיר שינדל אמר כי "מה שראינו אולי נראה כמדע בדיוני, אך זהו למעשה ההווה של תחום טכנולוגיית הבריאות בישראל, כל מה שראיתם כאן כבר קיים בחברות של הקרן". שינדל הוסיף כי אחד התפקידים של הקרן הוא לאפשר לחברות מקומיות להגיע למשקיעים זרים, להנפיק ולגדול.
"זהו הביקור הרביעי שלי בישראל תוך שנה", אומר מלון, "כשהייתי כאן לפני 13 שנה, פגשתי כמה שסיפרו לי שהם משקיעים בנדל"ן בברלין והסבירו את הרציונל. אמרתי - מעניין. בחינה נוספת של הרעיון גילתה שהוא טוב והשקעתי הרבה כסף בברלין. לפני חודש הוצאתי שליש ממה שהשקעתי, ברווח נאה ביותר. הגעתי לישראל במקור כי ניהלתי קרן שהשקיעה בשווקים מתעוררים, אבל הביקור כאן הוביל אותי דווקא להשקעה בעולם הראשון, שהשתלמה מאוד".
"מה שיש לנו הוא ריאקציות בגוף"
תשואה גבוהה היא הישג נאה, אבל היעד הבא של מלון הרבה יותר שאפתני. הוא רוצה לחיות יותר, ולהביא את המין האנושי לחיות לנצח. "אנחנו לא חייבים למות", הוא אומר, "אין חוק טבע שאומר שכל מה שחי חייב להיכחד. מה שיש לנו הוא ריאקציות בגוף, מסלולים מסוימים שגורמים לנו למות ואלה דברים שאפשר להתערב בהם.
"בני הדור הנוכחי כנראה לא יחיו לנצח, והשאלה האם כבר נולד אדם שיאריך חיים עד כמה מאות שנים, פחות מעניינת אותי מאשר מה יקרה לממוצע הגיל. אני חושב שמה שישאיר את הדור שלי בחיים עד גיל 110-120 בבריאות טובה, אלה תרופות שאנחנו כבר מודעים לקיומן היום. למשל מטפורמין, תרופה קיימת לסוכרת שבניסויים מסוימים הסתבר שיש לה פוטנציאל להאריך חיים. כיוון אחר הוא תרופות סנוליטיות (Senolytic) שמתערבות במנגנון ההזדקנות של התא והנדסת איברים.
"להערכתי אחרי התחקיר המקיף שעשיתי, מה שיביא אותנו מעבר ל-150 שנה, זו ההנדסה הגנטית כי זה באמת מה שכותב מחדש את הקוד. אני מאמין שאני והדור שלי נהיה הראשונים בעולם שיזכו לעבור אבולוציה שלא תנבע מתגובה לסביבה, אלא על ידי התערבות ישירה ומכוונת בגנים. מהבחינה הזו, אנחנו כמו לואי פסטר ב-1850 רגע לפני שהומצאה האנטיביוטיקה. אבל קצב השינוי מאוד מהיר.
"הרי אם היית שמה מישהו מירושלים של המאה ה-19 בסביבה של היום, הוא היה חי פחות או יותר את אותו מספר שנים כמונו, אך לא כך עם הדור הבא, נהיה אנשים אחרים מבפנים. שינויי סגנון חיים משפיעים עד גבול מסוים, אך ההבדל טריוויאלי לעומת מה שנוכל להגיע אליו אפילו עוד 5-10 שנים.
"בשבע השנים האחרונות הגיעו לעולם האימונותרפיה, העריכה הגנטית באמצעות CRISPR תרופה חדשה שמרפאה צהבת נגיפית. מה יקרה בעוד שבע שנים? אני לא יודע אבל כנראה שיתרחשו דברים טובים, כי הרי אין אדם שלא רוצה חיים יותר ארוכים ובריאים. אין גבול לכמה שאפשר להשקיע בזה.
"אבא שלי בדיוק חגג יומולדת 90 בטיול לאיביזה. אין הרבה אנשים שחוגגים יומולדת 90 באיביזה, אבל בקרוב זו תהיה שגרה. רוב האנשים עוד לא מבינים את זה, כמו שהם לא הבינו את האינטרנט תחילה".
שלוש מיליון שהפכו לשלושה מיליארד
למלון יש רקורד מוצלח בתחום הביומד. "ההצלחה הראשונה שלי ושל השותפים שלי הייתה חברת Biohaven שפיתחה מוצר למיגרנה. בנוסף החברה מפתחת מוצרים לטיפול באלצהיימר, ניוון שרירים מסוג ALS, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ועוד.
"התחלנו את הפעילות הזו בהשקעה של שלושה מיליון דולר, והיום היא שווה 2.9 מיליארד דולר בבורסה של ניו יורק. גם השקעות נוספות שביצענו נשאו פרי - השקענו בחברת מדיוויישן בתחום הסרטן, שנמכרה לפייזר בתשואה גבוהה וחברה נוספת בתחום הסרטן בה השקענו, נמכרה בתשואה של פי שישה.
"אמרנו לעצמנו - היה לנו מזל ועשינו כסף. כעת אנחנו יכולים להתמקד בפעילות יותר מסוכנת, בתחום של אריכות הימים. אנחנו מאמינים שזה יהיה העסק הכי גדול והכי משמעותי שלנו, ושנמשיך איתו עד סוף ימינו, הארוכים בשאיפה".
מלון ושני השותפים שלו הקימו את חברת ג'ובנסנס (Juvenescence). שותף אחד, ד"ר דקלן דוגן, היה בכיר בתחום פיתוח התרופות בחברת פייזר והיום הוא מעורב במגוון של חברות ביוטק צעירות. השני, ד"ר גרגורי ביילי, מנכ"ל החברה, הוא דמות בולטת בעולם המימון וההשקעות בביוטק, שכיהן בעבר כשותף מנהל בבנק ההשקעות Planatir.
חברת ג'ובנסנס גייסה 110 מיליון דולר. ג'ובנסנסAI-, חברה בת שעוסקת בבינה המלאכותית, גייסה 160 מיליון דולר, רובו ישירות משלושת המייסדים. "עד היום ביצענו 12 השקעות בחברות שקשורות באריכות ימים. אנחנו רוצים להגיע ל-18 פרויקטים, ואז להנפיק בארה"ב", אומר מלון, "אנחנו כבר נמצאים בקשר עם בנקי ההשקעות הגדולים, ורוצים לגייס כ-300-500 מיליון דולר. סכום זה יאפשר לחברות שלנו לבצע חמישה ניסויי שלב II, שאחריהם אנחנו מקווים לחתום על שיתופי פעולה אסטרטגיים".
ג'ובנסנס מגדירה את עצמה כחברת פרוייקטים. "אנחנו משקיעים בעיקר בתרופות שהן מולקולות קטנות, כי זו המומחיות של השותף שלי מפייזר, ד"ר דוגן. יש לנו מוצרים בתחום תאי הגזע, וחברה אחת בתחום הנדסת האיברים, Lygenesis, שמשתמשת בבלוטות הלימפה של המטופל כמעין מעבדות בתוך הגוף לגדל בתוכ ן רקמת כבד חדשה. עד הים הם בחנו את הטכנולוגיה ב-600 בעלי חיים, וכל הניסויים הצליחו. החיות גידלו רקמת כבד במקום זו שהייתה להם. יש לנו כבר אישור מה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, להיכנס לניסויים בבני אדם. מבחינת אריכות ימים, הצלחה בגידול של איבר מלא ומתפקד היא גולת הכותרת של השלב הבא בהארכת החיים".
בספטמבר רכשה ג'ובנסנס את השליטה בחברת Agex שהייתה חלק מחברת BioTime שנסחרת בתל אביב. החברה מפתחת תרופות למחלות ניוויניות של המוח. כמו כן השקיעה ג'ובנסנס בחברת FoxBio שמפתחת תרופות על בסיס סנוליטי כפי שתואר לעיל. "אנחנו מאמינים שנהיה בניסוי קליני במוצרים שלהם כבר ב-2021".
ההשקעה של גוגל? זה מבשר טובות
מלון מושקע גם במספר חברות בינה מלאכותית. לאחת מהן, Insilico, יש פעילות של בינה מלאכותית להאצת מחקר בתחום ההזדקנות וחיפוש תרופות באמצעות בינה מלאכותית . חברת נטרה פארמה (Netra Pharma) עוסקת בשיפור תכנון של ניסויים קליניים באמצעות בינה מלאכותית. "אין לנו עדיין מוצר תרפיה גנטית, אבל זה הדבר הבא".
את הדבר הבא מחפש מלון בישראל. "אנחנו מדברים עם כמה חברות ישראליות ומקווים שנבצע כאן עסקה אחת או שתיים תוך חצי שנה. התחלנו לחפש בארה"ב, המשכנו לבריטניה, וישראל היא יעד החיפוש הבא שלנו. כבר בנינו כאן מערכות יחסים חזקות. החברות הישראליות נמצאות לרוב בשלב מוקדם יחסית לחברות שאנחנו פוגשים בארה"ב או בבריטניה, אבל יש להן מדע מעולה. אנחנו נוסיף את המימון ויכולת פיתוח התרופות".
אילו חברות נוספות פעילות בתחום של הארכת חיים?
"אלפבית, החברה האם של גוגל, משקיעה בחברת Calico. הם לא חושפים בדיוק מה הם עושים, אבל הם אנשים חכמים ואנחנו בטוחים שההשקעה הזאת מבשרת טובות.
"חברת UNITY אותה מוביל נד דיוויד, מפתחת טכנולוגיה לחיפוש תרופות בתחום הסנוליטי. אני מאוד מעריך את החברה הזו למרות שהמניה שלהם לא הציגה ביצועים מרשימים בזמן האחרון. חברת ResTORbio משתמשת בנגזרות של החומר גרפמיצין כדי לשפר את המערכת החיסונית כך שיהיו לנו, למשל, חיסוני שפעת טובים יותר.
"חברת Sumamed מקליפורניה חוקרת מסלול ביולוגי חדש בשם ה-WNT Pathway שאולי קשור בהזדקנות. בסבב הגיוס האחרון החברה קיבלה ממשקיעים פרטיים שווי של 12 מיליארד דולר. אני חושב שאין היום הרבה נכסים שהמשקיע הפרטי יכול להיחשף דרכם לתחום, אבל בעוד כמה שנים בוודאי יהיו מאות. אנחנו לא יודעים מה תהיה הגישה המנצחת, ולכן מגוונים על פני כל התחום. אנחנו מקווים להגיע לחברה של 100 מיליארד דולר.
"אני אישית מתעניין בתחום הזה בהשפעה יותר מאשר בהכנסה. אבא שלי בן 90 ואני רוצה יותר עבור עצמי. אני לא צריך יותר כסף כמו שאני רוצה עוד חיים, אבל אני רוצה שהחיים הללו יהיו בתוך גוף. אני לא רוצה להיות הולוגרמה שמדברת עם הולוגרמות אחרות".
"הילד הרע" של עולם ההשקעות שברח מרוסיה בזמן
ג'ים מלון הוא משקיע לואו טק והייטק מצליח, שתומך בברקזיט ונחשב לאחד מעשירי בריטניה. הוא נולד בסקוטלנד לדיפלומט סר ג'יימס מלון, שהיה שגריר בריטניה לדנמרק ושליח המדינה בגאנה ובניו יורק. למלונים יש קשר משפחתי רחוק לשושלת הבנקאות פיטסבורג מלון.
מלון הבן למד באוקספורד והשלים תואר שני בפוליטיקה, פילוסופיה וכלכלה. הוא התמחה בקרן ניהול ההשקעות גריפין ת'ורטון, שם זכה להצלחה. מייסד החברה, ריצ'רד ת'ורטון הציע למלון להקים יחד קרן חדשה - Thorton Management. מלון ניהל את פעילות הקרן בהונג קונג והפך למיליונר בגיל 28. בהמשך הוא הקים עוד קרנות השקעה מצליחות.
הפריצה הגדולה שלו, לדבריו, הגיעה בעקבות גל ההפרטות ברוסיה. מלון קנה מניות מאנשים ברחוב, והשקיע 2 מיליון דולר שהפכו תוך מספר שבועות ל-17 מיליון דולר. בהמשך עשרות המיליונים הפכו למאות מילונים. מלון סיפר בעבר שמשבר שוק ההון הרוסי ב-1998 פגע בעסקיו. הוא הרגיש שהוא "בדרך לתחתית הנהר" ברוסיה, אחרי שעיצבן יותר מדי אנשים, וחיסל את עסקיו במדינה.
באותה תקופה פורסמה במגזין Business Week כתבה שבה הוגדר כ"ילד הרע" של עולם ההשקעות בגלל נטייתו לפרק קרנות נסחרות שהגיעו לסוף דרכן. מלון לא מתחרט על פעולותיו בתקופה ההיא. לכל היותר, אמר, היה קולני יותר מדי. בהמשך השקיע במכרות, בנדל"ן ואף חזה מראש את משבר הנדל"ן בארה"ב.
מלון מעולם לא התחתן, אין לו ילדים ואם שני הדברים לא יקרו בעתיד - הוא מעולם לא פסל זאת באופן חד משמעי - הוא צפוי להוריש את הונו לצדקה. הכוונה היא לתרום בעיקר לחקר הזקנה, תמיכה באוכלוסייה מבוגרת והצלה של כלבים נטושים. כבר היום הוא תורם למטרות אלה.
מבחינה פוליטית מלון נמצא בצד הימני של המפה הבריטית. הוא מתנגד למדיניות הרווחה של מפלגת הלייבור והיה מתומכי הברקזיט, כולל תמיכה כספית. בשיחה עם "גלובס" אמר כי "כבר לא אכפת לי כך מהברקזיט. זה ויכוח אינטלקטואלי אבל כבר לא משבר קיומי. מי שחשב שזה מה שיהרוג את בריטניה, קצת קיבל ביצה לפרצוף כי בריטניה משגשגת, למרות הכוונות לצאת מהאיחוד. אני מאמין שהאיחוד האירופי כולו לא ישרוד ואירופה תתפרק בחזרה למדינות נפרדות, אבל החיים נמשכים".
ג'ים מלון
אישי: בן 62, בנו של הדיפלומט הבריטי סר ג'יימס מלון
השכלה: תואר שני מאוניברסיטת אוקספורד בפוליטיקה, פילוסופיה וכלכלה
קריירה: ניהל קרן הון פרטי במדינות מתפתחות והפך מיליונר בגיל 28. עשה הון משמעותי מהפרטת רוסיה ומזרח אירופה. משקיע בכרייה, נדל"ן וביומד
מגורים: מתגורר לסירוגין בסקוטלנד, בריסה, איביזה והאי מאן
תחביבים: רץ מרתון, כותב שירים ומנגן בגיטרה
עוד משהו: אינו נשוי ואין לו ילדים
הדרך אל חיי נצח מתחילה כאן
מטפורמין - תרופה לסוכרת בעלת פוטנציאל להארכת חיים
תרופות סנוליטיות - התערבות במנגנון ההזדקנות של התא
הנדסת איברים - בנייה של איבר שלם ומתפקד
גרפמיצין - חומר שמשמש לפיתוח חיסון משופר לשפעת
Juvenescence
שנת הקמה: 2016
תחום פעילות: השקעה בחברות בעלות טכנולוגיה מאריכת חיים
גיוסי הון: 110 מיליון דולר
מייסדים: ג'ים מלון, ד"ר דקלן דוגן וד"ר גרג ביילי
עובדים: 17
מטה: האי מאן
גילוי מלא: מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון מבעלות השליטה ב"גלובס"