מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.7% בחודש מאי 2019 - הרבה מעל ציפיות האנליסטים, שצפו מדד של 0.45%. גם מחירי הדירות ממשיכים במסעם צפונה והשלימו עלייה של 1% ב-12 החודשים האחרונים.
ב-12 האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב-1.5%. כאמור מדובר בעלייה חדה מזו שצפו האנליסטים כשהקיצוניים ביותר בתחזיתם, מודי שפריר מבנק המזרחי ויונתן כץ מלידר, צפו עלייה של 0.6% בהובלת מחירי הפירות והירקות הטריים. עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפי פירות טריים 10.2%, הלבשה והנעלה 7.8%; ומזון, תחבורה ושונות 0.6% כל אחד.
מחוז צפון בלט בעליות מחירי הדיור
מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ-אפריל 2019 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר-מרץ נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.5% והשלימו ב-12 חודשים אחרונים עלייה של 1.0%. מדדי מחירי דירות לפי מחוזות: עלייה נרשמה במחוזות ירושלים (1.5%), צפון (2.9%), חיפה (0.1%), תל-אביב (0.2%). ירידות נרשמו במחוז מרכז (ירידה של 0.1%) ובדרום (ירידה של 0.3%).
מהשוואת העסקאות שבוצעו בתקופה הנוכחית לעומת התקופה המקבילה אשתקד עולה כי עליות מחירים נרשמו בעיקר במחוזות צפון (3.5%), דרום (2.0%) וחיפה (1.7%). מאידך, ירידות מחירים נרשמו במחוזות תל-אביב (ירידה של 0.6%) ומחוז מרכז (ירידה של 0.3%).
במדד מחירי דירות חדשות נמצא כי מחירי הדירות החדשות ירדו בחודשים מרץ-אפריל 2019 לעומת פברואר-מרץ 2019 ב- 0.9%. אחוז העסקאות בתמיכה ממשלתית עמד על 42.8%.
מדד אפריל היה נמוך מהצפי
הציפיות בשווקים למדד מאי ערב פרסום המדד היו כאמור לעליית מחירים של 0.45% (נתון ממוצע), כאשר חלק מהאנליסטים צפו עלייה משמעותית יותר של 0.6%, על-רקע הציפייה לזינוק במחירי הירקות והפירות, בשל תום עונת החורף.
"מדד המחירים לצרכן בחודש מאי עלה ב-0.7% לעומת התחזית שלנו של 0.6%", אומר יונתן כץ מבית ההשקעות לידר. "לא היו הפתעות בסעיפים השונים, למעט סעיף המזון אשר עלה ב-0.6% מול ציפיות שלנו לירידה קלה. מחירי הדירות נותרו יציבים וקצב הגידול השנתי נותר יציב על 2.6%. מדד מאי הושפע מזינוק במחירי פירות הקיץ (ענבים ב-40%, אבטיחים ב-30%) אך חשוב לזכור שעלייה חדה בתחילת העונה מביאה גם לירידה חדה בהמשך. צפויים מדדים שליליים בחודשיים הקרובים".
לדברי כץ, "למרות שהאינפלציה עלתה ל-1.5% ב-12 החודשים האחרונים (מ-1.3% באפריל) לא צפויה העלאת ריבית בקרוב, זאת על רקע סימני התמתנות בפעילות הכלכלית, השקל החזק והתגברות הסיכונים הגלובליים".
כזכור מדד אפריל היה נמוך מהצפוי ועלה ב-0.3% (כשהציפיות היו ל-0.5%) ובעקבותיו ירד קצב האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ל-1.3%. נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הבהיר כי קצב אינפלציה שנתי נמוך מ-2% לא ימנע מהוועדה המוניטרית של הבנק להעלות ריבית, אם תהיה סבורה שהתנאים בשלים לכך, ואולם לאור הציפיות להורדת ריבית בארה"ב ובמרבית המדינות המפותחות ירדה מאוד ההסתברות שבנק ישראל יעלה בקרוב את הריבית. הצפי בשווקים נכון לאתמול היה כי ריבית הבנק תעמוד בסוף השנה על 0.34% (לעומת 0.25% כיום).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.