המסחר בשוקי העולם צפוי להיפתח מחר (ב') ברקע לציפייה להודעת הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי ביום רביעי הקרוב. עיני המשקיעים נשואות לתוואי הריבית שהפד צפוי לספק להמשך, כשברקע השוק מגלם הורדת ריבית כבר ביולי השנה.
בסוף השבוע האחרון המדדים המובילים בוול סטריט קטעו רצף עליות של 5 ימים, בצל חוסר הוודאות סביב מלחמת הסחר. ביום שישי האחרון המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו ללא שינוי מהותי, מלבד מדד הנאסד"ק שאיבד 0.5%. בסיכום ארבעת ימי המסחר האחרונים, מדד S&P 500 רשם במצטבר יציבות. בשוק המקומי, מדד ת"א 35 עלה בשבוע החולף ב-1.1% ומתחילת השנה ב-6.4%; ת"א 90 טיפס השבוע ב-1% ומתחילת השנה ב-14.4%.
אלו האירועים שיעמדו במוקד בשבוע הקרוב בשווקים:
1. ריבית הפד - לאן?
ביום רביעי הקרוב הבנק הפדרלי צפוי להכריז על גובה הריבית. לפי התחזיות, הפד לא צפוי לשנות את גובה הריבית אך עיני השוק יופנו לתחזית של הבנק המרכזי להמשך בכל הנוגע לצמיחה, אינפלציה וריביות. "כזכור, בתחזית הקודמת בחודש מרץ הפד דיבר על אי שינוי בריבית השנה והעלאת ריבית אחת ב-2020", כתבו כלכלני בית ההשקעות לידר בסקירתם השבועית. "חשוב לראות כמה מתוך 17 חברי הפד צופים הורדת ריבית השנה. קיימת ציפייה שאולי 6 חברים (מתוך 17) יצפו להורדת ריבית כבר השנה. הריבית ארוכת הטווח צפויה לרדת גם ל-2.5% מ-2.75% בתחזית הקודמת".
לדברי שמואל קצביאן, אסרטג שווקים, חדר עסקאות בבנק דיסקונט: "מרבית ההצהרות לא הצביעו באופן מפורש על הפחתת ריבית קרובה, אלא בעיקר הראו שהפד קשוב להתפתחויות הכלכליות ומדיניות הריבית שלו תהיה בהתאם. גם חבר הפד בולארד, "שהלך הכי רחוק" באמירות שלו לא אמר במפורש שהריבית צריכה לרדת באופן וודאי. בולארד ציין כי "התאמה כלפי מטה במדיניות הריבית עשויה להידרש בקרוב בכדי לסייע למרכז את האינפלציה וציפיות האינפלציה ביעד, וגם בכדי לספק ביטוח במקרה של האטה חדה מהצפי". במילים אחרות קיים פוטנציאל לא זניח ל"אכזבה" של השווקים לגבי האפשרות להפחתת ריבית חדה בקרוב".
לדברי דודי רזניק, לאומי שוקי הון: "סביבת האינפלציה בארה"ב, הבאה לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן ובמדד המחירים ליצרן, ממשיכה להיות מתונה וממשיכה לעלות את הציפיות בשוק להורדת ריבית הפד באחת מההחלטות הקרובות. עם זאת, החולשה במחירים, איננה כשלעצמה סיבה מספקת כרגע לכך שהפד יפחית את הריבית בפגישה הקרובה".
2. אחרי נפילה של 15% מאמצע מאי - מחיר הנפט לאן?
מחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט נחלש בחודש האחרון, והשלים נפילה של 15% מאמצע חודש מאי. על רקע עליית המתח הגיאופוליטי נוכח המתקפה על שתי מכליות נפט ולצד המשך הצמצום הייזום של היצע הנפט מצד מדינות אופ"ק, בלאומי שוקי הון מעריכים כי הנפט עשוי להגיע בסוף השנה לרמה של 60 דולרים לחבית, על רקע חולשת הביקושים. "נראה כי המעצמות הגדולות לא יאפשרו למצב כזה להמשך ואף צריך יהיה ללוות כל מכלית נפט בספינת קרב, נראה שארה"ב ומדינות אחרות ייעשו כך. הירידה במחירים לכיוון התחזית של סוף השנה צפויה לגרוע כחצי נקודת האחוז את האינפלציה ברמת הכותרות במדינות ה-OECD בחודשיים הקרובים. עם זאת, ההשפעה הישירה על האינפלציה ברמת מחירי הליבה, עשויה להיות קטנה מאד ולכן הנטייה של בנקים מרכזיים ללכת לכיוון של הקלה במדיניות תהיה מבוססת יותר על ההתפתחויות הריאליות הבסיסיות".
3. מאקרו
ביום רביעי כאמור הפד יפרסם את גובה הריבית כאשר הצפי הוא ללא שינוי, באירופה ביום שלישי יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, וביום שישי יפורסם מדד PMI לחודש יוני.
בשוק המקומי, הלמ"ס תפרסם היום את האומדן השני של נתון הצמיחה של המשק ברבעון הראשון של השנה. בלידר שוקי הון מעריכים כי ייתכן עדעון כלפי מעלה של הצמיחה לאחר הנתון החיובי מאד לגבי יצוא שירותים בחודש מרץ. מחר יפורסם החשבון השוטף ברבעון הראשון, ובלידר צופים יציבות סביב 3% תוצר בדומה לשנת 2018. ביום חמישי בשוק המקומי יפורסמו נתוני התחלות הבנייה לרבעון הראשון של השנה ומספר המשרות הפנויות לחודש מאי.
4. בשוק המקומי: מדד מאי עלה מעבר לצפוי
ביום שישי האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד מאי שעלה ב-0.7%, מעבר לתחזיות המוקדמות של הכלכלנים בשוק. האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים עלתה ל-1.5% - שיא של קרוב ל-5 וחצי שנים.
עפר קליין, מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, כותב כי למרות המדד הגבוה מהצפי, נוכח התחזקות השקל מתחילת השנה והאיתותים על הרחבה מוניטרית נוספת של בנקים מרכזיים בעולם, "אנו לא מאמינים שריבית בנק ישראל תעלה השנה, אלא אם ייחתם הסכם סחר בין סין לארה"ב, תרחיש שכרגע לצערנו נראה רחוק".
להערכתו, אנו מסיימים את רצף המדדים העונתיים החיוביים. התחזית הראשונית של הראל למדד יוני היא מינוס 0.2%, בעיקר בשל ירידה עונתית חדה במחירי ההלבשה וההנעלה לצד ירידה במחירי הפירות והירקות. התחזית הראשונה של הראל למדד יולי היא ל-0%, כאשר עלייה עונתית במחירי הדיור (שכירות) תקוזז עם המשך ירידה במחירי ההלבשה וההנעלה לצד הירידה הצפויה במחירי הדלק. ב-12 החודשים הבאים צופים בהראל אינפלציה של 1.3%. "אנו מאמנים שהעלייה החריגה במחירי הפירות והירקות תקוזז בהמשך השנה לצד ייסוף השקל", כתב בהראל. "חשוב לציין כי התחזית לא לוקחת בחשבון פעולות יזומות של הממשלה להפחתת הגרעון במהלך השנה הבאה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.