מייסד ומנכ"ל וואווי, רן ז'נגפיי, חוזה כי הכנסותיה של החברה בשנתיים הקרובות ייפגעו משמעותית בעקבות צעדי ארה"ב נגד החברה, בהיקף של כ-30 מיליארד דולר. לפי התחזית, ההכנסות יעמדו על 100 מיליארד דולר השנה ובשנה הבאה, לעומת תחזית הכנסות מוקדמת יותר של בין 125 ל-130 מיליארד דולר ל-2019. בשנה שעברה הסתכמו הכנסות וואווי ב-104 מיליארד דולר. וואווי היא חברה פרטית, שמפרסמת רק נתונים פיננסיים מסוימים, ורן לא פירט כיצד חישב את ההפסד.
רן אמר את הדברים באירוע שולחנות עגולים שנערך במטה החברה בעיר שנזן שבסין, בשם "קפה עם רן". בדבריו הוא השווה את החברה, שהיא יצרנית ציוד התקשורת הגדולה בעולם, ויצרנית הסמארטפונים השנייה בגודלה בעולם, ל"מטוס שנפגע קשות", וציין גם כי צעדי ארה"ב הביאו לירידה ב-40% במכירות הסמארטפונים של החברה מחוץ לסין בחודש האחרון. לדבריו, בסין המכירות דווקא ממשיכות לצמוח בקצב מהיר. וואווי היא יצרנית הסמארטפונים הפופולרית ביותר בסין.
בחודש שעבר הכניסה מחלקת המסחר האמריקאית את וואווי ל"רשימה שחורה" של חברות, כאשר משמעות הצעד היא איסור על חברות אמריקאיות למכור לוואווי רכיבים וטכנולוגיה ללא אישור מיוחד מהממשל, מאחר שבארה"ב חושדים כי וואווי מרגלת אחרי חברות ופרטים עבור ממשלת סין. ככל הנראה, הצעד ימנע ממנה, בין היתר, להשיג את השבבים החדשניים ביותר עבור מוצריה, ולהשתמש במערכת ההפעלה אנדרואיד ובשירותים פופולריים של גוגל בדגמי טלפונים עתידיים - מה שיפגע בה בשווקים בינלאומיים.
וואווי מכחישה את הטענות האמריקאיות
רן מרבה להתראיין ולדבר באופן ציבורי על צעדי ארה"ב נגד וואווי, ככל הנראה במסגרת קמפיין יחסי ציבור שנועד לשפר את תדמית החברה במערב, אך אמש הייתה זו התייחסות ראשונה מצד וואווי למשמעות הפיננסית של הכנסת החברה לרשימה של מחלקת המסחר.
לפני הצעדים, וואווי דווקא חוותה צמיחה, וברבעון הראשון השנה אמרה כי הכנסותיה עלו ב-39% לעומת הרבעון המקביל. החברה גם הייתה צפויה לצמוח בעקבות השקעותיה בטכנולוגיית 5G, שצפויה להיות מושקת ברחבי העולם בשנים הקרובות. אולם ארה"ב גם מקיימת מאמצים נרחבים על מנת לשכנע את בנות בריתה בזירה הבינלאומית שלא להשתמש בציוד של וואווי בעקבות חששות לביטחון הלאומי, ואסרה על רשויות ממשלתיות בארה"ב לרכוש את הציוד.
וואווי מכחישה את ההאשמות הללו בקביעות, וגם אמש, רן התייחס בדבריו לצעדיה של ארה"ב כניסיון להחליש אותה מכיוון שהיא מהווה איום תחרותי ולא ביטחוני. "ידענו כשהגענו לגודל מסוים שנתמודד עם תחרות, אבל לא ציפינו שממשל ארה"ב יהיה נחוש כל כך לנקוט בצעדים קיצוניים כאלה נגד וואווי", אמר רן. "אנחנו לא יכולים להשיג רכיבים, לא יכולים להשתייך לארגונים בינלאומיים, ולא יכולים לעבוד מקרוב עם אוניברסיטאות רבות".
11 מיליארד דולר על רכיבים אמריקאיים
צעדי הממשל צפויים לפגוע גם בחברות אמריקאיות. לפי נתוני החברה וואווי הוציאה 11 מיליארד דולר בשנה שעברה על רכישת רכיבים אמריקאיים, מתוך הוצאות של 70 מיליארד דולר בסך הכל על רכיבים. לפי פרסום ברויטרס, יצרניות שבבים אמריקאיות המספקות שבבים לוואווי, שצפויות להיות מהנפגעות העיקריות, מבצעות לובי פוליטי ומפעילות לחצים על ממשלת ארה"ב בניסיון להקל את החרם על הענקית הסינית, מסיבה זו.
לפי דיווחים, בכירים מאינטל ומחברת השבבים Xilinx השתתפו בסוף מאי בפגישה עם מחלקת המסחר האמריקאית בנושא, וגם קוואלקום הפעילה לחצים בנושא על מחלקת המסחר. היצרניות טענו כי מוצרים כמו סמארטפונים ושרתים שוואווי מוכרת, משתמשים ברכיבים שזמינים באופן נרחב ולכן לא סביר שיהוו איום ביטחוני כמו שציוד ה-5G של החברה עשוי להוות. קוואלקום, למשל, מעוניינת להמשיך למכור לוואווי שבבים עבור מכשירים כמו טלפונים ושעונים חכמים. חברת השבבים ברודקום, שלפי הדיווח לא לקחה חלק במאמצי הלובי, פרסמה לאחרונה תחזית לפיה מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והחרם על וואווי יביאו למכירות נמוכות ב-2 מיליארד דולר עבורה השנה.
באיגוד תעשיית המוליכים למחצה (SIA) הודו בפני רויטרס כי הם ארגנו פגישות ייעוץ בין ממשל ארה"ב והחברות במטרה לסייע להן לעמוד בתקנות ולהסביר לבכירים מה תהיה השפעת החרם על החברות. "נראה שטכנולוגיות שלא נוגעות לבטחון לאומי לא צריכות ליפול תחת הצו, והעברנו את העמדה הזו לממשל", אמר לרויטרס ג'ימי גודריך, סגן נשיא למדיניות גלובלית ב-SIA.
מוקדם יותר החודש, יו"ר וואווי ליאנג הואה אמר לכתבים סיניים כי גם גוגל קיימה מאמצי לובי כדי שתוכל להמשיך למכור לוואווי חומרה, תוכנה ושירותים. גוגל הצהירה בעקבות הפרסומים כי היא משתפת פעולה עם מחלקת המסחר מתוך מטרה לוודא שהיא עומדת בתקנות החדשות שיצאו.
בניגוד לגוגל, שהצהירה מיד אחרי פרסום התקנות החדשות של מחלקת המסחר כי לא תעניק למכשירי וואווי גישה לגרסאות המעודכנות של מערכת ההפעלה אנדרואיד, וכי בעלי המכשירים החדשים לא ייהנו מגישה לאפליקציות של גוגל כמו גוגל פליי, יוטיוב וג'ימייל, מיקרוסופט לא התייחסה באופן רשמי לגורל מערכת ההפעלה ווינדוס במחשבי החברה, אך לפטופים של וואווי שמשתמשים בווינדוס נעלמו מחנות האונליין של החברה מעט אחרי פרסום התקנות.
אתמול מסרה מיקרוסופט כי תמשיך למכור באתר שלה לפטופים של וואווי. דובר מיקרוסופט אמר ל-CNBC כי החברה ביצעה הערכה של המצב, ותמשיך "להגיב בהתאם למורכבויות הטכניות, הרגולטוריות והעסקיות הרבות" שנובעות מהוספת וואווי לרשימה של מחלקת המסחר, וכי "אנחנו ממשיכים למכור את מכשירי וואווי הקיימים במלאי מחנות מיקרוסופט". החברה גם הודיעה כי תמשיך לספק עדכוני תוכנה למכשירי וואווי שאנשים כבר רכשו. לא ברור מדברי החברה מה יהיה גורלם של מכשירים חדשים שיושקו, ואינם נמצאים במלאי הקיים כרגע. הכנסות מיקרוסופט מרשיונות ווינדוס שרכשו יצרניות מכשירים אחרות עלו ב-9% ברבעון האחרון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.