כניסתה של פייסבוק לתחום הבלוקצ'יין הייתה אולי רק עניין של זמן, אבל היא מסמנת את תחילתו של עידן בוגר יותר לטכנולוגיה המסקרנת, שהציתה את דמיונם של מיליוני אנשים בשנים האחרונות והבטיחה לשנות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו. החזון הוא אותו חזון, וההבטחות אותן הבטחות אבל הפעם נראה שהביצוע יהיה שונה.
את ההייפ הקודם סביב הבלוקצ'יין הובילו בעיקר סטארט-אפים שהצטיידו בחזון לשנות את העולם, בצוותים שהצליחו לגייס מיליארדים (של הון בעל מאפיינים אופטימיים במיוחד) ובהיעדר רגולציה, אך היו בעלי יכולות ביצוע ויישום הבטחות חלשות במיוחד.
את הסיבוב הנוכחי לעומת זאת, יובילו ככל הנראה ענקיות טכנולוגיה. ההבדל העיקרי הוא ביכולות היישום והביצוע. בתקופה האחרונה נראה כי חברות ענק ותיקות וגדולות יותר צפויות לעשות את צעדיהן הראשונים בתחום, אחרי תקופה לא ארוכה במיוחד של למידה והכנות. חברות אלו צפויות לאמץ מודלים מוכרים, שטכנולוגיית הבלוקצ'יין אמורה לשפר ואף לבנות מחדש. מודלים כאלה ניתן למצוא בתחום הנדל"ן, הפיננסים, ההיסטוריה הרפואית, הזכויות בנכסים דיגיטליים, התקשורת, המסחר ועוד.
עם ליברה, המטבע הדיגיטלי החדש עליו הכריזה פייסבוק , החברה לא יצרה חזון או הבטחה חדשה. גם לא טכנולוגיה סופר חדשנית. היא בסך הכל מיישמת את אחת ההבטחות הכי ותיקות של הבלוקצ'יין - היכולת להעביר כספים ממקום למקום בעולם במהירות, ביעילות ובעלות נמוכה. ליכולת הזו יש חשיבות ענקית בעולם הפיננסים והתשלומים וכמובן השפעות נגזרות על תעשיות ענק אחרות. היא מהווה פתרון ליותר מ-2 מיליארד איש בעולם שיש להם גישה לטלפון סלולרי, אבל לא לחשבון בנק, ומייתרת את הצורך להחליף מטבעות במקומות שונים בעולם. אבל יותר מזה, היא מייעלת הקצאת משאבים גלובלית ותשנה ותייעל מודלים כלכליים וקמעונאיים כפי שאנחנו מכירים אותם היום.
בפייסבוק רואים באימוץ הטכנולוגיה מנוע צמיחה חדש וכניסה לעולם הפיננסים כאשר שירותים פיננסיים נוספים יוצעו בהמשך. אבל האמת שגם זו לא הבטחה חדשה, שכן כבר יותר מעשור ענקיות ובהן פייסבוק, עליבאבא (Alibaba) ואמזון פוזלות לעבר תעשיית הפיננסים ומאיימות על קיומם של הבנקים. הבלוקצ'יין במקרה הזה היא בסך הכל טכנולוגיה שתמנף את הכניסה לענף.
מאחורי טכנולוגיית הבלוקצ'יין עומדות לא מעט הבטחות שלחלקן נחשפתי בשנים האחרונות, הן דרך הסצינה המקומית והן בתקופה ארוכה שביליתי בעמק הסיליקון. מפרויקטים בתחום הביטוח והבריאות, דרך מזון ומניעת זיופים, עבור בבעלות על נדל"ן או קניין רוחני ועד להבטחות סייבר, מודלים כלכליים חדשניים של שיתוף ועוד.
האמון מעניק רוח גבית לתחום החבוט
כניסה של פייסבוק לתחום הבלוקצ'יין היא בשורה שעשויה לתת רוח גבית מחודשת לתחום, שספג מכה איומה בעקבות אינספור תרמיות, פרויקטים כושלים ואבדן ערך ענק למשקיעים. עם זאת, למרות גילה הצעיר הטכנולוגיה כבר הוכיחה את הפוטנציאל שלה לשינוי האופן שבו עסקים גלובליים וממשלות יוכלו לפעול בעתיד. הבעיה עד היום הייתה בעיקר חווית המשתמש המסורבלת, היעדר רגולציה וכשלים טכנולוגיים-בטיחותיים.
עם זאת, אימוץ הטכנולוגיה על ידי גופי ענק מהווה קודם כל נקודות אמון, שהן קריטיות לתפוצה רחבה יותר. לצרכן הפשוט יותר קל לבטוח במטבע של פייסבוק או של עליבאבא (שגם צפוי בקרוב) מאשר בצוות של חמישה ילדים בני 20 פלוס שהקימו את המשרד שלהם על החוף בטנריף. אמנם יש לא מעט מסחר שעובר דרך בורסות כמו Binance או Kraken, בטח הרבה יותר מהמסחר שעובר בבורסת תל אביב, ויחד עם זאת, אפילו בורסה כמו זו שנמצאת ברחוב אחוזת בית תיחשב למקום אמין ופופולרי בהרבה, אם רק הייתה רוצה להיכנס לתחום.
אחרי אותו אבדן ערך עצום שנרשם במטבע המוביל המייצג את טכנולוגיית הבלוקצ'יין, הביטקוין, ואינספור תרמיות וביצוע אפסי, הבלוקצ'יין זקוק לשיקום האמון. כאן בדיוק נכנסים אותם גופי ענק ותיקים שיאמצו את הטכנולוגיה, ישווקו ויישמו את הפלטפורמות השונות במגוון תחומים של הכלכלה. על פי הפורום הכלכלי העולמי, צפוי כי פלטפורמות בלוקצ'יין יאחסנו 10% מהתמ"ג העולמי בעשור הקרוב.
כניסה של חברות ענק תחום הבלוקצ'יין היא אומנם בשורה ענקית לכל התחום, אבל החשיפה דרכן לתחום היא פחות השקעה בבלוקצ'יין ויותר טעימה מהעתיד. הסיבה היא כי לפחות בשנים הקרובות, השימוש בטכנולוגיה והרווחיות כתוצאה מהאימוץ שלה צפויים להיות קטנים עד זניחים. עם זאת, העתיד עשוי להשתנות בין רגע.
טעימה מהבלוקצ'יין דרך הגדולות
אחת מחברות הענק הוותיקות המובילות בתחום הבלוקצ'יין היא IBM , שפועלת לפיתוח כללי של טכנולוגיית הבלוקצ'יין. IBM משקיעה לא מעט מקורות ומאמצים בטכנולוגיות פורצות דרך כמו בינה מלאכותית, תחום הענן, האינטרנט של הדברים וכמובן בלוקצ'יין, תחום שבו החברה משתתפת ביותר מ-500 פרויקטים.
פלטפורמת ה"בלוקים" של החברה נחשבת למוצר מוביל בתחום, נתמכת במעל 1,500 מומחים ומספקת שירות מנוהל באופן מלא - בלוקצ'יין כשירות (BaaS) המסופק באמצעות IBM Cloud. החברה בונה פלטפורמות עבור או עם שותפות בתחומים שונים כגון IBM Food Trust, פלטפורמה לשיפור בטיחות המזון באמצעות בלוק משולב, שהושקה עם ענקית הקמעונות האמריקאית וולמארט (Walmart). דוגמה נוספת היא פלטפורמת we.trade למימון מסחרי המבוססת על בלוקצ'יין.
גם חברת עליבאבא הסינית, שכתבתנו עליה לא פעם בטור ונחשבת בעינינו לחברה טכנולוגית פורצת דרך, עושה את דרכה בתחום הבלוקצ'יין עם יותר מ-90 פטנטים שהוגשו ומבוססים על הטכנולוגיה. החברה כבר פיתחה מספר פתרונות בלוקצ'יין כדי לסייע בשיפור ושילוב המגזרים העסקיים השונים שלה. לינקס אינטרנשיונל, חברה בת של עליבאבא, יישמה בהצלחה בלוקצ'יין בחטיבת הלוגיסטיקה שלה. חברה בת אחרת, Tmall, משתמשת בבלוקצ'יין כדי לשפר עקיבות ולהילחם בזיופים בתחום המזון. בנוסף, החברה השקיעה גם בפרויקטים בתחום הפיננסים והבריאות בשיתוף עם הממשל הסיני.
ניתן כמובן לכתוב על אמזון, מיקרוסופט, מאסטרקארד ועוד המון ענקיות שעושות ויעשו צעדי ענק בתחום ב-24 חודשים הקרובים, אבל מה שחשוב הוא בעיקר להפנים כי יישום הטכנולוגיה עומד להשתנות לטובה.
למרות ההשקעה והמעורבות בפרויקטים רבים, ההייפ המחודש בסקטור הבלקוצ'יין צפוי להשפיע יותר מכל על חברת השבבים אנבידיה (NVIDIA). החברה ספגה מכה קשה בקריסת המטבעות הדיגיטליים, ומכה נוספת בעקבות מלחמת הסחר בין סין וארה"ב, אך עלייה מחודשת של ההשקעה בבלוקצ'יין תוביל לעליית ערך מקבילה במטבעות המרכזיים. עליית הערך תוביל לכרייה, שמצריכה שימוש ביכולת עיבוד גבוהות ובהמון זיכרון - יכולות שמספקים מוצריה של יצרנית המעבדים הגרפיים המובילה בעולם. בפעם האחרונה המניה הכפילה את שוויה במקביל לעלייה המטאורית בשווי של המטבעות הדיגיטליים.
מלבד הענקיות שמאיצות את התחום מבחינת ההתפתחות הטכנולוגית, שווה לעקוב גם אחרי הנפקות של ענקיות אחרות שעוסקות ביישומי הטכנולוגיה, כמו Bitman - ענקית הכרייה של מטבעות ויצרנית מכונות כרייה הסינית, שעומדת להנפיק את מניותיה בהונג קונג.
בשורה התחתונה, כניסת הענקיות לתחום ויישום אמיתי של הטכנולוגיה יחזקו את ביטחון המשקיעים. אלה יחפשו דרכים להיחשף לענף דרך חברות נישה קטנות יותר, שעשויות לטוס במאות אחוזים, וכמובן יחזרו לקנות מטבעות וירטואליים כאלה ואחרים.
הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.