הורוביץ ניצח את זנדברג בבחירות לראשות מרצ בהפרש של 56% לעומת 43%

(עדכונים שוטפים): זנדברג שילמה את המחיר של תסכול חברי ועידת מרצ מהתמקדות הקמפיין סביב עצמה • הורוביץ בנאום הניצחון: "כחול לבן הם קומבינה של ערב בחירות" • כחול לבן: "התנשאות כלפי למעלה ממיליון ישראלים שהצביעו לכחול לבן לפני חודשיים וחצי אינה מתכון להצלחה"

תמר זנדברג וניצן הורוביץ / צילום: איל יצהר, גלובס
תמר זנדברג וניצן הורוביץ / צילום: איל יצהר, גלובס

מרצ בחרה: יו"ר המפלגה החדש הוא ניצן הורוביץ, שהביס את היו"ר הנוכחית תמר זנדברג. הורוביץ ניצח בהפרש של 56% לעומת 43%.

הורביץ הביס את תמר זנדברג אחרי שנה וחצי שהיא הובילה את המפלגה. זנדברג שילמה את המחיר של תסכול חברי ועידת מרצ מהתמקדות הקמפיין סביב עצמה, וגם הזעם על ששכרה את שירותיו של היועץ משה קלוגהפט בקמפיין שעבר ב-2018.

ההנחה הרווחת היא שפניו של הורביץ יהיו לעבר איחוד בשמאל מרכז, לרבות מו"מ עם מפלגת העבודה ועם המפלגה החדשה של אהוד ברק.

בנאום הבחירות אמר הורביץ: "רק מרצ נאבקת בכפייה דתית באמת ואני קורא לכל שוחרי החופש בואו למרצ. כחול לבן הם בועת סבון, קומבינה של ערב בחירות. מרצ תנועה בעלת שורשים של יותר ממאה שנה".

תמר זנדברג נכחה באולם בעת נאומו של הורביץ ואף זכתה למחמאות מהורביץ.

"אני רוצה להודות ליושבת ראש מרצ היוצאת תמר זנדברג, שהובילה את המפלגה בתקופה לא פשוטה וניהלה קמפיין ראוי עד לשנייה האחרונה" אמר הורוביץ בנאום הניצחון שלו.

"תודה תמר, אני שמח שאת חלק מצמרת המפלגה הזו, ואני מצפה ואפעל לשיתוף פעולה מלא עם כל החברים, כן גם עם אלה שלא תמכו בי במירוץ הזה.  כולנו חייבים עכשיו להניח ליריבות הזו בצד, לשלב ידיים, ולהתקדם הלאה - ביחד! כולנו ביחד!

"אני עומד כאן בפניכם בענווה. בהכרה של הזכות הגדולה שניתנה לי לעמוד בראש התנועה שהייתה לי לבית. בראש תנועת השמאל של ישראל. למרצ יש דרך. דרך ברורה וישרה. דרך של הומניזם, של אהבת האדם, של אמונה בשוויון ובחופש.

"לאן אנחנו הולכים מכאן? ראשית לחזק את מעמדנו ואת אחיזתנו בציבור, ולהדגיש את ערכינו - חברה שבמרכזה שיוויון ערך האדם. כל אדם באשר הוא אדם: יהודי וערבי, אישה וגבר - כל אדם הוא עולם ומלואו וכל אדם הוא בעל זכויות שוות. כן - זקנים, צעירים, עובדים, להט״בים. לכל אחת ואחד מאתנו הזכות לחיות בארץ הזו כאנשים חופשיים. בכבוד, בלי פחד, בלי כפייה, בלי מצוקה.

"אנחנו אומרים את הדברים הללו מול שלטון שעושה בדיוק את ההיפך - גזענות ושחיתות, הסתה, הדתה וכפייה, וקיפאון מדיני. ומעל כל אלו - ראש הממשלה, שמנהל את המדינה מעמדה של חשוד בפלילים וכדי למלט עצמו מהכלא, עושה עסקאות של שוחד פוליטי ומפקיר את עתידנו.

"מי מנסה היום לאתגר את המציאות הזו? מימין קם לו אביר החילונים החדש אביגדור ליברמן. פתאום הוא גילה את הכפייה הדתית - האיש שלא החמיץ שום הזדמנות להתנגד לנישואים אזרחיים ולתחבורה ציבורית בשבת ולזכויות הלהט״ב, מי שקידם את חוקי הנאמנות נגד הערבים ונגד השמאלנים - הוא ישמור עלינו עכשיו?

"בבחירות הקרובות ניצב לפנינו אתגר מיוחד. יש לנו הזדמנות אמיתית להחליף את השלטון ולהחזיר את התקווה.
אני קורא מכאן לכל המפלגות והגורמים בשמאל, ואומר להם: מרצ נכונה להידברות ולשיתופי פעולה, על בסיס ערכינו, ערכי השמאל, שהם המפתח לעתידה של מדינת ישראל. להיות שמאל זו גאווה ואני קורא לכם ולכן, זקפו קומה. אנחנו שמאלנים גאים.

"עלינו ליצור בריתות עם ציבורים חדשים, בראשם החברה הערבית והדרוזית. לבנות שותפות יהודית-ערבית מלמטה, מהשטח".

תמר זנדברג צייצה בטוויטר: "תודה ענקית וכבוד לכל התומכות והתומכים שלי. ברכות והצלחה לניצן הורוביץ. מרצ היא השמאל של ישראל ואני כאן כדי להילחם על העתיד של המדינה שלנו. נמשיך להוביל ולפרוץ דרך, בדרך יש הפסדים ונצחונות וזה אחד הלילות האלה"

 

ח"כ אילן גילאון מסר: "קודם כל אני רוצה להודות לחברתי ח"כ תמר זנדברג, שותפה חשובה ובכירה לדרך. ברכותיי לחברי ניצן הורביץ, על הניצחון המרגש. אני מאמין שמרצ בהובלתך תביא אותנו למחוזות חדשים ומשפיעים, ומצפה לשרת לצידך בכנסת ה-22, עם מרצ ושמאל ערכיים, גדולים וחזקים".

מכחול לבן נמסר: "אנחנו בהחלט הגורם היחיד שיכול לנקות את הפוליטיקה הישראלית ולהביא להחלפת שלטון נתניהו.

"התנשאות כלפי למעלה ממיליון ישראלים שהצביעו לכחול לבן לפני חודשיים וחצי אינה מתכון להצלחה".

אחוז גבוה של 81% הצבעה בבחירות לראשות מרצ

נכון לשעה 22:00 בלילה, נרשם אחוז גבוה של 81% הצבעה בבחירות לראשות מרצ. 810 מצביעים הצביעו מתוך יותר מאלף חברי הוועידה.

היום בשעה 12:00 נפתחו הקלפיות ליותר מ-1,000 חברי הוועידה, שבשבוע שעבר החליטו להשאיר לעצמם את הזכות לבחור יו"ר ואת חברי הרשימה, ולא להעביר את הבחירה לפריימריז כפי שקרה לפני הבחירות הקודמות. ההצבעה אלקטרונית וצפי פרסום התוצאות הוא חצי שעה לאחר סגירת הקלפיות בעשר הלילה.

במרצ יש מי שהגדיר את הבחירות כמאבק בין מרצ האידאולוגית, זו המשמרת את ליבת המאבק העיקרית נגד הכיבוש ובעד שוויון לערביי ישראל, קרי זו שתמר זנדברג מייצגת - לבין מרצ המבקשת לצאת מהנישה ה"שמאלנית" המובהקת ולחפש עוד כיוונים כדי להגביר את הכוח, שאותה מביא ניצן הורוביץ.

זנדברג המחישה את הוויכוח הזה בהודעה אתמול (ד'): "מרצ נמצאת על פרשת דרכים - האם ללכת לקו של שמאל ברור עם שותפות יהודית-ערבית או להתמרכז. האם להמשיך להוביל את קולו של השמאל במדינה או לרדוף אחרי הקונצנזוס. אני מאמינה באפשרות הראשונה, היא הנכונה יותר גם אידאולוגית וגם אלקטורלית. אני מאמינה שזה התפקיד שלנו בישראל, להיות הבית של כל מאבקי השמאל".

הורוביץ מגדיר מפורשות את מטרתו, הגדלה אלקטורלית של מרצ, ולכן הוא מזכיר כמה וכמה קהלי יעד: "כשהודעתי על מועמדותי לראשות מרצ, קראתי לתמיכה רחבה במועמדותי ולנצל את ההזדמנות שקיבלנו בבחירות האלה לחזק ולהגדיל את השמאל. כולנו ניפגע מהמדיניות הגזענית והמושחתת של נתניהו ושותפיו - כולנו, נשים, גברים, נכים, קשישים, יהודים, ערבים, דרוזים, להט"בים, משפחות חד-הוריות וכל מי שאוהבים את הארץ הזו ורוצים לחיות פה בכבוד. המשימה המרכזית שעומדת בפני יו"ר מרצ היא להביא עוד מנדטים ולהגדיל את מרצ, להיות שמאל גדול וחזק.

"אני מתמודד לראשות מרצ כי אני מאמין שאני יכול להגדיל אותה, כדי שתשוב להיות מפלגה גדולה ומשפיעה. הסקרים מראים את זה. וזאת השאלה שכל אחת ואחד מכם צריכה וצריך לשאול: עם מי הסיכוי הטוב ביותר להגדיל את מרצ".

זנדברג קיבלה תמיכה חשובה מח"כ עיסאווי פריג', שהצליח להביא למפלגה כמנדט וחצי בבחירות הקודמות, ולמעשה להציל אותה מנפילה מתחת לאחוז החסימה. איתה גם ח"כ מוסי רז, שותפו של פריג' ליוזמה ליו"ר משותף ערבי-יהודי במרצ, ובין התומכים גם גבי לסקי, ענת ניר ויניב שגיא מפעילי המפלגה המרכזיים. שגיא הוא יו"ר הנהלת מרץ ונציג התנועה הקיבוצית שלה לא מעט נציגים בוועידה ומנכ"ל המרכז לחברה משותפת ושוויונית בגבעת חביבה.

לפריג' ולמוסי רז הבטיחה זנדברג לקדם את רעיון היו"ר המשותף והמעורבות של הערבים במפלגה. בכך היא הבטיחה את התמיכה של יותר ממאה וחמישים הנציגים הערבים בוועידה. שגיא קיבל הבטחה לתמיכה בבחירות על הרשימה שיהיו ביולי, כדי שנציג של הקיבוצים יכנס למקום ריאלי ברשימה. אלא שכאן המצב מורכב יותר, גם לאילן גילון, התומך בהורוביץ, השפעה רבה בקיבוצים, והקולות כאן יתחלקו. בהיבט האלקטורלי הכללי, זנדברג מקווה כי יחד עם פריג' יעלה עוד יותר מספר הערבים הישראלים המצביעים למרצ, אלא שלא בטוח שזה יקרה. בשל החיבור מחדש של המפלגות הערביות לרשימה המשותפת, יש צפי כי המצביעים הערבים שנטשו אותה יחזרו.

הורוביץ קיבל את תמיכתם של חברי הכנסת אילן גילאון ומיכל רוזין, וכן של המועמדים ברשימה מהרטה ברוך ועלי סלאלחה נציג הדרוזים. גילאון, הנחשב לאיש החזק בתנועה אמר כי להורוביץ יכולות ומנהיגות מוכחים וכי הוא מביא תקווה חדשה ש"תנהיג את מרצ למחזות חדשים ומשפיעים" - קרי קהלים אחרים בדרך לעמדת השפעה.

רוזין תקפה את זנדברג ישירות, ובראיונות אמרה כי זנדברג הביאה את המפלגה לכדי "סף הכחדה - המפלגה בראשות זנדברג דשדשה בסקרים עד שהגיעה על סף כליה". לטענתה זנדברג ניהלה לבדה את קמפיין הבחירות האחרון של המפלגה, ש"העלים" לדבריה את חברי הרשימה, בניגוד לקמפיינים של המפלגה בעבר. "מעולם לא היינו מפלגה של מנהיג, תמיד טענתי שבמרצ בוחרים לאו דווקא בגלל המנהיג. תפיסת העולם של מרצ לא הייתה קיימת בקמפיין, היא לא חודדה במהלך השנה האחרונה".

הדעה הרווחת במרצ היא כי הורוביץ נתמך בעקיפין על-ידי אהוד ברק כדי שניתן יהיה לצרף את מרצ בראשותו לגוש מפלגות השמאל שבכוונתו להקים. הורוביץ לפי התפיסה של ברק ואנשיו בר הכלה הרבה יותר מזנדברג הנחשבת "שמאלנית" מדי. הורוביץ מכחיש כל קשר לברק ואומר כי מדובר בספין-סחריר חסר שחר.