תוכנית הבנייה המקודמת ברכס לבן שבהרי ירושלים צפויה לחסל את אופיים הכפרי של היישובים אורה ועמינדב, וזאת בניגוד להגדרתם בתמ"א 35 - כך טוענת המועצה האזורית מטה יהודה בעתירה לצו ביניים שהגישה לבג"ץ נגד המועצה הארצית לתכנון ובנייה והוועדה המחוזית ירושלים.
בעתירה מבקשת מטה יהודה לבטל את החלטת המועצה הארצית להגדיר את רכס לבן בירושלים כ"אזור פיתוח עירוני", הסוללת תוכנית להקמת 5,250 יחידות דיור על שטחים פתוחים בהרי ירושלים. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין אייל מאמו וגל אוהב ציון ממשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', המתמחה בתכנון ובנייה.
לטענת המועצה האזורית מטה יהודה, האישור לפיתוח השטחים הפתוחים הוא פסול, טרם מוצו עתודות קרקע ויחידות הדיור בתוך העיר ירושלים, בין היתר בהתחדשות עירונית. על כן, טוענת המועצה בעתירה, לא התקיימו התנאים לאישור בנייה בשטח פתוח בהתאם לתמ"א 35 - שמגבילה את הבנייה בשטחים פתוחים ומטילה חובה למצות את הבנייה בשטחים מבונים.
עוד טוענת מטה יהודה כי שכונת המגורים המתוכננת בסמוך ליישובים אורה ועמינדב סותרת את הגדרתם של היישובים בתמ"א 35 כ"מכלול כפרי ומוגן", שיש לשמור על אופים הכפרי, לרבות שמירה על חיץ ראוי של מרחב פתוח בינם לבין השטח העירוני. מנגד, המועצה הארצית אישרה את שינוי יעוד הקרקע ל"אזור פיתוח עירוני", שיפגע באופיים הכפרי.
המועצה האזורית אף טוענת בעתירה כי שטחים משמעותיים בתחום התוכנית מצויים בשטח המוניציפלי של מטה יהודה ובמרחב התכנון של הוועדה המקומית של המועצה. לפיכך ראוי כי תינתן למטה יהודה ולוועדה המקומית את הזכות להשמיע את עמדתן התכנונית ואת עמדתן הנובעת מההשלכות הכלכליות של התוכנית על מטה יהודה.
בעתירה מזכירה מטה יהודה כי בשנת 2015 הכריז קבינט הדיור על רכס לבן כמתחם המועדף לדיור, ומשרד השיכון יזם תוכנית להקמת 5,000 יחידות דיור על הקרקע. התוכנית הופקדה להתנגדויות בדצמבר 2018, והוגשו לה מאות התנגדויות שנשמעו במהלך אפריל 2019 בפני הוועדה המחוזית.
במקביל נידונה התוכנית גם בולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים), והאדריכל אדם קולמן מונה כחוקר לשמיעת ההתנגדויות במסגרת זו. לטענת המועצה האזורית מטה יהודה שהגישה התנגדות, החוקר המליץ לשמור חיץ ראוי בין שטח היישוב אורה לבין השטח העירוני, מאחר שהתוכנית "נכנסת לחצרות בתי מושב אורה ללא השארת חיץ מספק, וכל עוד מושב אורה נשאר בהגדרתו כיישוב כפרי, יש לשמור חיץ ראוי", נקבע בדוח החוקר.
"אלא שהולנת"ע המליצה למועצה הארצית שלא לקבל המלצה חשובה זו של החוקר", טוענת מטה יהודה בעתירה, והמועצה דחתה את המלצה זו, ובמאי 2019 אישרה המועצה הארצית את פיתוח אזור רכס לבן לבינוי עירוני.
בעתירה פירטה מטה יהודה את משמעות הסרת החיץ הקיים כלפי מושב אורה: "מחיקתו כליל של החיץ הקיים של מרחב פתוח שבין אורה לבין השטח הבנוי של ירושלים, מהווה הפיכת המושב דה-פקטו לאחת משכונות העיר ושינוי אופיו מהקצה אל הקצה, פגיעה קשה מנשוא בזכויותיהם הבסיסיות ביותר של תושביו ובכלל זה בפרנסתם בחופש העיסוק שלהם מענפי חקלאות וקיט".
עוד נטען כי "המועצה הארצית לא שקלה ולא הביאה בחשבון את ההשלכות ההרסניות של השינוי על המושבים אורה ועמינדב ועל תושביהם, היא הדחיקה את דוח החוקר וגלגלה את האחריות לוועדה המחוזית שכבר סיימה לשמוע את ההתנגדויות לתוכנית, ושדוח החוקר אינו בפניה".
מהמועצה הארצית והוועדה המחוזית נמסר כי הן ישיבו לעתירה בבית המשפט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.