האם עסקת המכירה של אירונאוטיקס לידי חברה פרטית שמוחזקת באופן שווה על ידי רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו תמורת כ-850 מיליון שקל עומדת בפני ביטול?
העסקה, שעברה את אישור בעלי המניות של אירונאוטיקס בתחילת אפריל האחרון והייתה אמורה להיות מושלמת עד ל-18 ביוני, "נתקעה" במשרד האוצר וברשות החברות הממשלתיות. החברה אף דיווחה לאחרונה לבורסה כי המועד האחרון להשלמת העסקה הוארך בחודשיים עד ל-18 באוגוסט.
הסיבה לעיכוב באישור העסקה היא הסתייגות ברשות החברות מהחיבור של רפא"ל עם משקיע פרטי. ברשות סבורים כי לצירוף המשקיע הפרטי אין ערך מוסף משמעותי מבחינת רפא"ל, בעוד שהחברה הממשלתית נדרשת לתת תמורות משמעותיות לשותף. חוסר שביעות-הרצון לגבי ההסכם עם סטולרו מצטרף למורת הרוח ברשות החברות מהמחיר הגבוה של העסקה, אף שברשות סבורים כי המחיר הוא לא חורג מגבולות הסביר - כך שאין בכך עילה לטרפוד העסקה.
אולם ברשות החברות סבורים כי צירוף השותף הפרטי הוא כן נושא שמטיל ספק בכדאיות העסקה כולה. ברפאל הסבירו את הצורך בהכנסת משקיע פרטי ל-50% מהבעלות על אירונאוטיקס ברצון לשמור את החברה הנרכשת מחוץ לתחולת חוק החברות הממשלתיות, משום שבמקרה כזה החברה תהיה כפופה לאילוצים ולמגבלות החלים על חברות ממשלתיות, שכן החוק חל על חברות ששיעור האחזקה הממשלתית בהן עולה על 50%.
אולם ל"גלובס" נודע כי ברשות החברות לא השתכנעו מההסבר ואף הציעו לרפא"ל מסלול שיחריג את אירונאוטיקס מהחובות החלות על חברות ממשלתיות - ללא צורך בהכנסת שותף פרטי. במסגרת זו הציעה רשות החברות לפנות לממשלה ולבקש החלטה המעניקה לאירונאוטיקס פטור מחובת המכרזים ומחובות נוספות, החלטה שתאפשר לרפא"ל להחזיק בבעלות מלאה בחברה.
מניית אירונאוטיקס נסחרה אתמול (ב') בצהריים בירידה של כ-5% והשלימה נסיגה של 17% בחודשיים וחצי על רקע העיכוב בקבלת האישורים להשלמת העסקה. שוויה של החברה הצטמק לכ-660 מיליון שקל.
העיכוב בעסקה - אירונאוטיקס
אירונאוטיקס מיבנה, אותה מוביל המנכ"ל עמוס מתן, עוסקת בפיתוח, בייצור ובשיווק מערכות מוטסות לא מאוישות (מל"טים), מערכות אלקטרואופטיות (באמצעות החזקה של 50% בחברת קונטרופ) ומערכות תקשורת.
החברה נשלטת כיום בידי הקרנות KCPS, בראשית וויולה, המחזיקות בסה"כ כ-36% מהמניות ואיש העסקים אהרון פרנקל המחזיק בכ-31.7% מההון. מנורה מבטחים היא כיום הגוף המוסדי היחיד עם החזקה משמעותית בחברה (9.6%).
אירונאוטיקס הפכה לציבורית בקיץ 2017 לאחר שקרנות ההשקעה השולטות בה ביצעו הצעת מכר ענקית בהיקף של יותר מ-400 מיליון שקל. בד בבד עם הצעת המכר, הנפיקה אירונאוטיקס מניות חדשות, בהיקף של 53 מיליון שקל, לגוף שהוביל את ההנפקה - לאומי פרטנרס. החברה החלה להיסחר בבורסה לפי שווי של כמיליארד שקל, אולם מאז ההנפקה ועד לסוף 2018 צנחה המניה ביותר מ-60% על רקע הרעה בתוצאות החברה ושוויה בבורסה הצטמק לפחות מ-400 מיליון שקל.
מי שניצל את הצניחה במניה היה פרנקל, שיצא למסע רכש אגרסיבי של מניית החברה בשלהי 2018 והגיע כאמור להחזקה של 31.7% בחברה. פרנקל (61), שעיקר פעילותו בתחומי הנדל"ן והתעופה, החל באיסוף מניות אירונאוטיקס בשבוע האחרון של דצמבר, עת הגיעה המניה לשפל לאחר שצנחה ביותר מ-60% מההנפקה. פרנקל השקיע כ-165 מיליון שקל ברכישת מניות אירונאוטיקס, ששווי השוק הנוכחי שלהן הוא כ-215 מיליון שקל, כך שהוא מרווח, למרות הירידה האחרונה במניה, בכ-50 מיליון שקל על החזקותיו בחברה.
מרפאל נמסר בתגובה: "רפאל קיימה תהליך אסטרטגי שבסיומו התקבלה החלטה לרכוש את חברת אירונאוטיקס עם איש העסקים אביחי סטולרו, כשותף אסטרטגי ולא כמשקיע פיננסי. אין לנו ספק כי השלמת הרכישה תהווה מכפיל כוח משמעותי לרפאל ולחברת אירונאוטיקס כאחד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.