חברת קורינדוס שהוקמה בישראל ופועלת בשנים האחרונות בארה"ב, נמכרה לחברת Siemens Healthineers, חלק מקבוצת סימנס הגרמנית, תמורת 1.1 מיליארד דולר. העסקה בוצעה בפרמיה של כ-90% על מחיר מניית החברה בבורסה של ניו יורק.
החברה הוקמה בחממת הטכניון בשם Navicath בהשתתפות פרופ' רפי ביאר שפרש לאחרונה מתפקיד מנכ"ל בית החולים רמב"ם והיזם טל וונדרוב.
החברה הוקמה במקור כדי לפתור את הבעיות הרפואיות של הרופאים אשר עובדים בחדר צנתור. הרופאים הללו נחשפים לקרינה רבה, וכן נפגעת בריאותם מלבישת סינרי העופרת להפחתת קרינה, אשר גורמים להם לבעיות חמורות מבחינת כאבי גב וראש. הכוונה הייתה להוציא את הרופאים מחדר הצנתור לחדר חיצוני, ולאפשר להם לנווט את הניתוח באמצעות זרוע רובוטית. עם הזמן הסתבר שמלבד העזרה לרופאים, השימוש בזרוע רובוטית יכול לדייק את הניתוח ולאפשר ביצועים אחידים בין רופאים עם רמות הכשרה שונות, לאפשר ניתוח מרחוק ועוד.
בתחילת השנה ערכה החברה ניסוי ראשון בניתוח שבו הרופא היה מרוחק כמה עשרות קילומטרים ממיטת המטופל. הניסוי נערך בהודו, ונותחו במסגרתו חמישה מטופלים. עד כה שימש המוצר בעיקר לניתוחים בהם שהה הרופא באותו בית החולים, אך מחוץ לחדר הצנתורים. ככל שהמרחק גדול יותר, כך האתגר הטכנולוגי גדול יותר בגלל עיכובים אפשריים בקליטת האות. בכל זאת בוצעו הניתוחים בהצלחה, והגשימו בעצם חלום של תעשיית המכשור הרפואי, להביא את היכולות של הרופאים המוכשרים והמומחים ביותר בעולם גם למקומות רחוקים, ובלבד שיש בהם חדר ניתוח מתאים.
המוצר הראשון של קורינדוס אושר לשיווק ב-2012. הגרסה הנוכחית היא הדור השלישי של מוצרי החברה. כפי שקורה לעיתים קרובות במקרים של חברות צעירות המשווקות לבדן מכשור רפואי יקר וחדשני, לקח זמן עד שהחברה החלה לרשום הכנסות. ברבעון השני של 2019, רשמה החברה הכנסות של 4.6 מיליון דולר, גידול של 175% על ההכנסה אשתקד, וסכום שבהסתכלות שנתית מביא את החברה לקצב מכירות של כ-20 מיליון דולר לשנה, שבו בדרך כלל עולות חברות מכשור רפואי כמו קורינדוס על הרדאר של התאגידים הגדולים. לקורינדוס היה שת"פ דווקא עם תאגיד מתחרה של סימנס, פיליפס, והפרמיה הגבוהה ששולמה מרמזת כי אולי היה יותר ממתחרה אחד על הרכישה.
לדברי מרק טולנד, נשיא ומנכ"ל החברה: "השילוב בין היכולות של סימנס הלת'ינירס בתחום ההדמיה באיכות גבוהה ובתחום הבינה המלאכותית והרפואה הדיגיטלית, ישתלבו יחד עם מערכת הרובוטיקה שלנו באופן שיאפשר שינוי משמעותי בטיפול הרפואי הניתן לחולים הסובלים ממחלות בלב וכלי הדם. בין ההמוצרים של החברות יש סינרגייה טכנולוגית אדירה והחברות חולקות חזון משותף. אלה אמורים לאפשר לנו להשיג אינטגרציה חלקה בין העסקים שלנו".
לדברי מישל ת'רים, נשיא טכנולוגיות מתקדמות בסימנס הלת'ינירס, "הרכישה של קורינדוס יחד עם פורטפוליו הטכנולוגיות החזק שלנו יאפשר צמיחה נוספת של תחום הרובוטיקה לכלי הדם".
פרופ' רפי ביאר הוסיף: "קורינדוס הוקמה במסגרת חממת הטכניון ב-2002. הדור הראשון של הרובוט, שנועד רק להוכחת היתכנות, פותח על ידי חברת ארן מו"פ. לאחר הוכחת ההיתכנות הגיעה קבוצה של משקיעים מבוסטון, ועם ההשקעה שלהם ביקשו שנעביר את פעילות החברה לארה"ב, וכך היה. הדור השני של המוצר פותח כך שיעמוד בתקני ה-FDA, איגוד המזון והתרופות האמריקאי, ובניסוי שנערך לשם קבל אישור ה-FDA, הראינו כי שיעור הקרינה הפוגע ברופאים ירד ב-95%, בלי פגיעה בביצועים.
"הדור השלישי מיועד לתחום צנתורי המוח וגם לצנתור מרחוק. ניסוי בתחום זה בוצע השנה אך עדיין אין אישור שיווק לכך.
"קורינדוס הקדימה את זמנה, להערכתי בערך בעשור. היום יש כבר מתחרה אחת, צרפתית, אבל היא עדיין לא הגיעה לניסויים בבני אדם".
האם נדרשה תקופה ארוכה לאימוץ המוצר על ידי הרופאים? הרי בניגוד למוצרים אחרים כאן ברורמה הם מרוויחים מכך
"כן, כמו בכל תחום המכשור הרפואי גם כאן הייתה שמרנות, אולם בשנה האחרונה בתי חולים שמזמינים מערכת אחת כבר מזמינים שניה ושלישית".
הטכניון עדיין מחזיק במניות? ומה לגביך?
"אני מחזיק כמות קטנה. לגבי הטכניון ורמב"ם הם שניהם החזיקו, אולם אינני יודע אם הם מכרו במהלך השנים בהן החברה הייתה בורסאית. כך או כך כולנו דוללנו לא מעט לאורך 20 שנה".
לסיכום מפרגן ביאר גם למנכ"ל הראשון של החברה טל וונדרוב שניהל אותה כתפקיד מקצועי ראשון הישר מלימודי מנהל עסקים ועד העברת השרביט למנכ"ל האמריקאי מרק טולנד, ולאחר מכן המשיך להיות סמנכ"ל בחברה עד לפני כחודשיים. ביאר מפרגן גם לטולנד. "למנכ"ל הנכון יש השפעה מכרעת על הצלחת החברה", הוא אומר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.