רק ארבע חברות בנייה סיניות בונות בארץ פרוייקטים למגורים

עד היום בסך-הכול 12 חברות סיניות אישור לפעול בארץ, אולם עד כה רק ארבע מהן מבצעות בפועל פרויקטים של בנייה למגורים • משרד השיכון: "לכלל החברות הסיניות ניתנה מכסה של עד 12 אלף עובדים" • אז למה ארבע החברות הפעילות מעסיקות יחד כ-1,100 עובדים בלבד?

פועל מסין באתר בנייה בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
פועל מסין באתר בנייה בישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

רקע: 

במרץ 2016 התקבלה בממשלה החלטה 1321, שלפיה יוקם מאגר של שש חברות בנייה זרות לביצוע פרויקטי בנייה למגורים בישראל. במשרד השיכון הכריזו אז כי החברות שנבחרו עתידות להתחיל לבנות בישראל כבר במהלך 2017, ויהיו רשומות במאגר לתקופה של חמש שנים בלבד, עם אפשרות להארכה בשלוש שנים נוספות, לפי שיקול משרד השיכון. במשרדי הממשלה הצהירו שהחברות הזרות יביאו איתן תיעוש ומחירים תחרותיים, ושמכאן הדרך תהיה קצרה לירידת מחירים.

תנאי הסף שנקבעו לחברות היו מחזור הכנסות שנתי של לפחות 500 מיליון דולר בממוצע מפעילות הבנייה ותשתיות, שהופחת אחר כך ל-300 מיליון דולר; שיעור מלאי של ציוד וחומרים לבנייה של לפחות 30% מכלל הרכוש הקבוע של החברה, ניסיון קודם של ביצוע ב-15 פרויקטים שונים של בנייה למגורים מחוץ לישראל בהיקף של 3,000 מ"ר לפחות בכל פרויקט, מתוכם לפחות בניין מגורים אחד בגובה של 15 קומות ומעלה, ופרויקט אחד לפחות במדינת המוצא של החברה ושאינה ישראל - במטרה להבטיח ניסיון בינלאומי וניסיון בבנייה של פרויקטים גדולים.

בהתאחדות בוני הארץ התנגדו אז להצעה וטענו כי היא תפגע בחברות הביצוע המקומיות וכי חברות הביצוע הסיניות מופלות לטובה, מכיוון שקיבלו פטור מאגרה, שמשלמים תאגידי כוח האדם שמביאים פועלים לארץ, למשך שנתיים. טענה נוספת שהושמעה הייתה כי החברות הסיניות לא יסייעו כלל לתחרות כי המחירים שהן מציעות גבוהים ממילא.

כעבור חודשים אחדים נתן משרד השיכון היתר פעילות בארץ לשש חברות זרות, מהן חמש מסין ואחת מפורטוגל. לפני כשנה ביטל משרד השיכון היתר לאחת מהחברות הסיניות בשל העובדה שהגישה למשרד הבינוי והשיכון מסמכים מזויפים, והחברה הפורטוגלית פרשה מיוזמתה מהמאגר, כך שנשארו ארבע חברה פעילות, כולן סיניות. במקומן קיבלו אישור שתי חברות סיניות נוספות, שנדרשו לעבור בדיקות נוספות.

בדיוק לפני שנה, ב-26.7.2018, התקבלה החלטה 4059 שהרחיבה את מאגר החברות הזרות כך שיוכל לכלול שמונה חברות נוספות.

מה קרה מאז: 

ממשרד השיכון נמסר השבוע כי בעקבות שתי ההחלטות הללו, קיבלו עד היום בסך-הכול 12 חברות סיניות אישור לפעול בארץ (ועוד שתיים נבדקות) - ארבע מהן כבר מבצעות בפועל פרויקטים של בנייה למגורים, והאחרות נמצאות בהליכים של קליטה בארץ. 

לפי נתוני המשרד, ארבע החברות שכבר פועלות נכנסו ארצה בסוף 2017, וכיום הן כבר בונות כ-5,300 יחידות דיור (יחידות דיור) על כמיליון מ"ר בסך-הכול, ב-19 ערים בארץ.

בשבוע שעבר, אגב, המליצה המשטרה להעמיד לדין חמישה בעלי תפקידים בחשד לגרימת מוות ברשלנות בתאונת עבודה שבה נהרג שה חווי, אזרח סין, ב-7.4.2019 באתר בנייה של חברת זוהר וצפריר שרבט ברחוב ז'בוטינסקי ברמלה. הקבלנית המבצעת באתר הייתה החברה הסינית גינטסי נאטונג קונסטרקשן אנג'ינירינג, אחת החברות הזרות שקיבלו אישור לפעול בארץ, שחווי היה עובד שלה.

מה הלאה: 

5,300 יחידות דיור המצויות בשלבי בנייה הן לא דבר של מה בכך. אם נזכור שהתחלות הבנייה ב-2018 הסתכמו בכ-47,430 דירות, מדובר ביותר מ-10%.

באשר למספר הפועלים, נראה שהדברים מתקדמים לאט. ממשרד השיכון נמסר כי "לכלל החברות הסיניות ניתנה מכסה של עד 12 אלף עובדים, לפי הפירוט הבא: שש החברות הראשונות שהוכנסו למאגר זכאיות למכסה כוללת של 6,000 עובדים, כלומר עד 1,000 עובדים לכל אחת; ואילו שמונה החברות הנותרות, שהוכנסו או ייכנסו למאגר מכוח ההחלטה השנייה, זכאיות יחד למכסה כוללת של 6,000 עובדים, ועד 1,000 עובדים לכל חברה, במתכונת של 'כל הקודמת זוכה'".

אבל נראה שהחברות לא ממהרות להגיע למכסה שהוקצבה להן, וכיום ארבע החברות הפעילות מעסיקות יחד כ-1,100 עובדים בלבד. יש בארץ עוד כמה אלפי עובדים סינים שהגיעו דרך חברות כוח אדם, אבל בינתיים קשה לראות שהתחרות עם החברות הסיניות מקצרת דרמטית את משך הבנייה של פרויקט מגורים.