המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך למתיחות הסחר בין המעצמות לאחר שהנשיא טראמפ גילה אדישות לגבי המשך שיחות הסחר מול הסינים בחודש ספטמבר. מדד הנאסד"ק איבד 1% ביום שישי האחרון, מדד S&P 500 איבד 0.66% ומדד דאו ג'ונס ירד ב-0.34%. באירופה, הדאקס איבד 1.3%, הקאק ירד ב-1.1%, הבורסה האיטלקית איבדה 2.5% על רקע חוסר יציבות פוליטית, ומדד הפוטסי איבד 0.44%.
עונת הדוחות לרבעון השני תרכז עניין בעיקר בשוק המקומי, עם פרסום תוצאות הבנקים. בשוקי העולם את עיקר תשומת הלב יירכזו נתוני מאקרו, בהם נתון הצמיחה של גוש האירו, וכמובן עדכונים לגבי התפתחות המתיחות המסחרית בין המעצמות.
אלו האירועים שיעמדו במוקד:
1. קיום שיחות הסחר בספטמבר בספק
בהמשך להטלת המכסים הצפויה מצד ארה"ב בגובה 10% על סחורות מסין בהיקף של 300 מיליארד דולר, ובהמשך לתגובה הסינית החריפה בדמות פיחות היואן, הנשיא טראמפ מיהר להאשים, ובהחלט לא בפעם הראשונה, את סין כמי שעושה מניפולציה מטבעית, ובמקביל הגביר את מאמציו להביא את הפד להוריד את הריבית מהר יותר. בנוסף לכך, ביום שישי האחרון הנשיא טראמפ הביע אפטיות לגבי המשך המשא ומתן, כשאמר: "אנחנו נראה אם נקיים או לא את הפגישה שלנו בספטמבר; אם כן נפגש, זה בסדר. ואם לא, זה בסדר". הדברים של טראמפ הכבידו על השווקים ביום שישי שסיימו שבוע תנודתי בירידות.
ההסלמה במלחמת הסחר, על היבטיה השונים, ובכל זה היחלשות היואן אל מעבר ל-7 יואן לדולר והגדרת סין כמניפולטור של מטבע, תרמה לעליית מפלס החששות ובעקבות כך לירידת תשואות חדה יחסית, אם כי חולפת בחלקה, בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב. השווקים מגלמים ציפייה לעוד 4 הורדות ריבית עד לסוף 2020. עד לסוף 2019, השוק מגלם יותר מאשר שתי הפחתות ריבית נוספות. בלאומי שוקי הוון כותבים כי בחודשים הקרובים יאלץ הפד להכריע בין הסיכונים העולמיים לנתוני המקרו בתוואי הריבית אותו יאמץ לבסוף. "למעשה מדובר במבחן לגבי מידת הנכונות של הפד להיכנע ללחצי השוק חלף ניתוח קר של תמונת המאקרו המבוססת נתונים", הוסיפו.
"החשש הגדול של השווקים הינו כי הצעדים החדשים יתחילו לפגוע במוצרי צריכה וצפויות השפעות ישירות ועקיפות של המכסים", כתבו בלאומי שוקי הון. "בכלל זה, מחירים גבוהים יותר לצרכן, ירידת ביקושים, עליית הסיכון לסגירות רשתות וחנויות קמעונאיות. הפגיעה הנוספת בצמיחה בגין צעד המיסוי הנוכחי, הן זו של ארה"ב והן הגלובלית, צפויה להתחיל ברביע הרביעי של 2019 ולבלוט במהלך 2020.
"ככל שהדברים יבואו לידי ביטוי בהיחלשות הפעילות הריאלית של ארה"ב זה עשוי להוות סיבה בכדי להמשיך ולהפחית עוד את הריבית, משום שיש בכך התממשות של הסיכונים כלכליים שצוינו על ידי הפד והגברה של מידת אי הוודאות. האגרסיביות והקלות שבהטלת המכסים על סין יכולה להיות גם סימן מוביל לפתיחת חזית מלחמת סחר נוספות, מול אירופה, ובכלל זה על יבוא כלי רכב לארה"ב ומוצרים נוספים. לכן, בנסיבות אלו, האפשרות של הפחתת ריבית מצטברת בהיקף כולל של 75 נקודות בסיס, ובכלל זה ההפחתה שכבר בוצעה, מתחילה להראות כסבירה ומרכזית. בכל מקרה נראה כי המסחר בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב צפוי להמשיך ולהיות תנודתי במיוחד בתקופה הקרובה", כתבו בלאומי שוקי הון.
2. בריטניה נכנסת למיתון
ביום שישי האחרון פורסמו נתוני הצמיחה של הכלכלה הבריטית ברבעון השני של 2019, והצביעו על התכווצות הפעילות הכלכלית בשיעור של 0.2%, וזאת בניגוד לציפיות הכלכלנים לעלייה של 0.5%. בהמשך בשבוע יפורסמו נתונים נוספים מצד הכלכלה הבריטית, בהם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שצפוי להצביע לפי התחזיות על ירידה של 0.1%, לעומת עלייה של 0.3% ביוני. בחישוב שנתי הצפי הוא לקריאה של 1.9%. ביום חמישי יפורסמו בבריטניה נתוני המכירות הקמעונאיות, כאשר הצפי הוא לירידה של 0.3% בחודש יולי, לעומת עלייה של 1% ביוני האחרון.
עוד קודם לכן הוריד הבנק המרכזי של הממלכה את תחזית הצמיחה, בין היתר, על רקע התמקדותו של ראש הממשלה הנכנס בוריס ג'ונסון מאז מינויו באפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר הקרוב באופן חד-צדדי, ללא תיאום עם בריסל, בתסריט המכונה "נו דיל ברקזיט".
3. מאקרו
ביום רביעי הקרוב סין תפרסם את נתוני הייצור התעשייתיים לחודש יולי. התחזיות הן לעלייה של 5.8% בקצב הייצור, לעומת עלייה של 6.3% בקצב הייצור בחודש יוני.
באותו היום בגרמניה יפורסמו נתוני התמ"ג לרבעון השני כאשר גרמניה צפויה להציג צמיחה שלילית ברבעון האחרון בגובה 0.1%, כך לפי התחזיות. זאת, לעומת נתון חיובי של 0.4% ברבעון הראשון. ההאטה בכלכלה הגרמנית צריכה להדאיג את מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי של אירופה. הצמיחה בחישוב שנתי צפויה להראות לפי התחזיות התכווצות של 0.3%.
הנתון המשמעותי השבוע הינו נתון הצמיחה של גוש האירו שצפוי להצביע על עלייה של 0.2% ברבעון השני של השנה, ועל עלייה של 1.1% בחישוב שנתי.
ביום חמישי בארה"ב יפורסם מדד הליבה למכירות הקמעונאיות לחודש יולי, שלפי התחזיות צפוי להצביע על עלייה של 0.4%, לעומת ירידה בשיעור דומה ביוני. עוד יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות ליולי שלפי התחזיות צפוי לעלות ב-0.3%.
עוד יפורסם בחמישי בארה"ב מדד הייצור של הפד של פילדלפיה לחודש אוגוסט, ולפי התחזיות צפוי להצביע על קריאה של 10 נקודות לעומת קריאה של 21.8 נקודות ביולי.
4. עונת הדוחות - הבנקים יפרסמו דוחות בת"א
השבוע לא צפוי עומס מבחינת החברות המדווחות בוול סטריט על תוצאות הרבעון השני של 2019, כאשר בין המפרסמות הבולטות ניתן למצוא את החברות: סיסקו, וולמארט ואנבידיה.
בשוק המקומי, מחר בנק מזרחי צפוי לפרסם את דוחותיו לרבעון השני, חילן תפרסם גם היא מחר את תוצאות הרבעון, הבנק הבינלאומי יפרסם דוחות ביום שלישי, וביום רביעי הבנקים דיסקונט ולאומי צפויים לפרסם את תוצאותיהם לרבעון השני. שופרסל, אל על, תדיראן הולדינגס ידווחו גם הם ביום רביעי השבוע. אלביט מערכות וסלקום יפרסמו דוחות ביום חמישי.
5. מדד המחירים לחודש יולי
לאחר הנתון הגרוע של מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שהצביע על ירידה של 0.6%, ביום חמישי הקרוב יפורסם מדד המחירים לחודש יולי. בנק ישראל שתלה ציפיות במדד יוני שהפתיע לרעה צפוי לעקוב מקרוב אחר מדד יולי. כזכור, הנתון המפתיע ביוני, לצד הסערה בשוק המט"ח, הביא את הנגיד לצאת בהודעה חריגה. לראשונה מאז תחילת כהונתו הצהיר אמיר ירון באופן חריג כי לא יעלה את הריבית "למשך זמן ממושך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.