משרד הביטחון נערך להקמת מרכז חדשנות שבמסגרתו יסייע ליזמים להנביט תוכניות פיתוח של טכנולוגיות חדישות ויתמוך בכל תוכנית במאות אלפי שקלים - כך נודע ל"גלובס".
התוכנית נקראת INNOFENSE, ומובילים אותה המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) והכלכלן הראשי של משרד הביטחון, זאב זילבר.
משרד הביטחון יפרסם בימים הקרובים קול קורא שיזמין יזמים להציע תוכניות פיתוח במסגרת מרכז החדשנות שיופעל בשיתוף עם רשת החדשנות הגלובלית SOSA, שמקיימת פעילות בישראל וברחבי העולם, ועם האקסלרטור iHLS, שפועל בתחומי הביטחון והגנת המולדת.
במשרד הביטחון אמרו ל"גלובס" כי מרכז החדשנות יוקם על בסיס מודל התקשרות חדשני שיבטיח ליזמים שיפעלו במסגרתו גמישות מרבית, לצד נגישות למקורות ידע וגורמי הפיתוח של צה"ל ושל היחידות השונות של משרד הביטחון.
גורם ביטחוני בכיר אמר כי בשבועות הקרובים ייבחרו עשרה מיזמים שיפעלו במרכז החדשנות במתכונת של פיילוט. חמישה מיזמים כאלה יפעלו במשרדי האקסלרטור iHLS שבקריית עתידים וחמישה נוספים יפעלו במשרדי SOSA שבדרום תל-אביב. כל תוכנית שתיקלט לפיילוט תיהנה ממענק של כ-50 אלף דולר ממשרד הביטחון לתקופה של חצי שנה, ואת הליווי והתמיכה העסקית יקבלו היזמים משתי החברות.
שירותים אלה יכללו סיוע בקידום תוכניות משלב הרעיון ועד להוכחת היתכנותן הטכנולוגית, ובהמשך יינתן להם גם ליווי לפיתוח עסקי וסיוע לחדירה לשווקים רלוונטיים. לצד פעולות אלה, היזמים יקבלו סיוע והכוונה מצד מערכת הביטחון, כך שאנשי מחקר ופיתוח ממפא"ת ומהזרועות השונות של צה"ל ילוו את המיזמים - תוך מיקודם בצורכיהם הטכנולוגיים העתידיים.
"נתמוך בתוכניות השונות שייבחרו למרכז החדשנות למשך תקופות של שנתיים-שלוש, תוך התגמשות בהתאם לצרכים הנקודתיים שאליהם תפנה כל תוכנית. אם מתוך עשרות תוכניות פיתוח תצא כיפת הברזל הבאה - אנחנו בהחלט נהיה מרוצים. מרכז החדשנות יפעל בכל עולמות התוכן שמעניינים או יכולים לעניין אותנו - שזה מהחלל החיצון ועד תחום המים העמוקים וכל מה שיש ביניהם. זה יכול להיות שיטות או גישות חדשות בתחום הגנת הסייבר, רפואה ועוד", אמר ל"גלובס" גורם ביטחוני בכיר.
משרד הביטחון ייתן מענק וליווי מקצועי
הטכנולוגיות שיפותחו במסגרת מרכז החדשנות יהיו דואליות, באופן שניתן יהיה להתבסס עליהן הן ביישומים ביטחוניים וצבאיים והן ביישומים אזרחיים. במשרד הביטחון מסבירים את העדפת הפיתוחים הדואליים בכך שהיזמים יוכלו למסחר בעתיד את הטכנולוגיות שיפתחו - ולמכור אותן בשווקים האזרחיים בעולם. למערכת הביטחון, כך לפי גורמים ביטחוניים, לא יהיו זכויות על הקניין הרוחני של הטכנולוגיות האזרחיות והמוצרים שיפותחו, ומפתחיהן יוכלו לסחור בהן ללא הגבלה כלשהי. כמו כן, לדברי גורם ביטחוני, משרד הביטחון לא יהיה בעל מניות בחברות שיפעלו במסגרת המרכז.
כך, מערכת הביטחון תקבל רישיון ייחודי באופן שיאפשר לה לעשות שימושים ביטחוניים בטכנולוגיה שבה תבחר, אך לא תגביל את הפעילות העסקית האזרחית בארץ או בחו"ל של היזמים שעומדים מאחורי הפיתוח ושפועלים במסגרת המרכז.
"מרכז החדשנות החדש יהיה האכסניה המקצועית והטכנולוגית של כל רעיון או יוזמה דואלית בשוק האזרחי התחרותי", אומר ראש מפא"ת שבמשרד הביטחון, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד, שהיה ממובילי פיתוח מערכת יירוט הרקטות כיפת ברזל. "צווות ליווי מקצועי וצמוד לצד מענק כספי נדיב יסייעו לכל מיזם הזנק שייבחר לפרוץ רחוק וגבוה ככל שניתן, כך שמפירות המיזם ייהנו גופי הביטחון השונים לצד הצלחה עסקית-כלכלית-אזרחית", אומר גולד.
"זאת הזדמנות לפרוץ - והשמיים הם הגבול", אמר בהתייחס לפתיחת מרכז החדשנות מנהל הטכנולוגיות (CTO) של מפא"ת, ד"ר שוקי ישורון, בשיחה עם "גלובס": "נעודד ונקדם רעיונות פורצי דרך שיענו לצרכים של מערכת הביטחון של מדינת ישראל, תוך הנבטה והאצה של רעיונות חדשניים בסביבה תומכת - מרמת בדיקת ההיתכנות ועד ליישום".
חברת SOSA HLSTech, שתהיה שותפה להפעלת מרכז החדשנות, פועלת לשילוב של טכנולוגיות חדשות בתחומים הביטחוניים תוך יצירת פעילויות עסקיות משותפות בין חברות בינלאומיות, ארגונים ביטחוניים, משקיעים וחברות הזנק. לחברה רשת חדשנות גלובלית של כ-15 אלף סטארט-אפים וכ-250 משקיעים. היא מפעילה מרכזי חדשנות בתל-אביב ובניו יורק, ואת פעילותה בתחומי הביטחון והגנת המולדת מובילים אריק קרטן ואל"מ (במיל') דודי רוקח, ששימש בעבר ראש מחלקת אמצעי לחימה בזרוע היבשה של צה"ל.
לדבריו, "הטכנולוגיה האזרחית מאפשרת כיום דברים רבים שבעבר היא לא אפשרה, באופן שמחייב ארגונים ביטחוניים לנקוט במדיניות של חדשנות פתוחה כדי לא להישאר מאחור. פתיחת מרכז החדשנות של משרד הביטחון מהווה צעד חשוב עבור מפא"ת וזרועות הצבא בשיתוף עם SOSA לפיתוח של מערכות לחימה עתידיות לפי הצרכים המבצעיים".
לדברי מיטל קרן בן-דב, המייסדת והשותפה בניהול האקסלרטור iHLS, ששותף גם הוא למרכז החדשנות של משרד הביטחון כאמור, אמרה כי במהלך שלוש השנים האחרונות צמחו באמצעות האקסלרטור כ-40 חברות.
קצינים בכירים בצה"ל מתריעים מפני שמרנות
הקמת מרכז החדשנות של משרד הביטחון בתל-אביב מתווספת למגמה שרווחת בקרב גופים ביטחוניים בארץ ובעולם לעידוד ולקידום יזמות חדשנית: כך, באחרונה חשף "גלובס" כי התעשייה האווירית פותחת בתל-אביב מרכז חדשנות שיאיץ פיתוח של טכנולוגיות חדשות בתחומים שנוגעים לתעופה וחלל, ובאופן שיתרום בשנים הקרובות לעדכון סל המוצרים של החברה - תוך הפיכתו לחדיש ואטרקטיבי בשווקים הבינלאומיים.
גם בצה"ל ניכרת בשנים האחרונות התעוררות בתחום זה, שמקבלת ביטוי רחב בעיקר בתוכנית העבודה של הרמטכ"ל אביב כוכבי - הכוללת בין השאר הקמה של חטיבת חדשנות חדשה שתפעל באגף התכנון של צה"ל. החטיבה תיקרא שילו"ח (שיטות לחימה וחדשנות). בשבוע שעבר דווח כי כוכבי מינה את תא"ל ערן ניב לשמש כמפקד החטיבה.
מהלך זה בא כשברקע מחקר פנימי שנערך בצבא, במסגרתו נבחנו העמדות של קצינים בכירים בנוגע למצב החדשנות ביחידות צה"ל. המחקר, שחלקים מתוצאותיו פורסמו בסוף השנה שעברה, העלה כי הקצינים נותנים לצבא בנושא זה ציון בינוני או נמוך - והתריעו כי המערכת הצבאית מתאפיינת בשמרנות רבה שאינה מעודדת יזמות וחדשנות.
עם זאת, מפא"ת, שנחשבת קטר החדשנות הטכנולוגית של מערכת הביטחון, חתומה על שורה של הישגים טכנולוגיים פורצי דרך מהשנים האחרונות - חלקם בשיתוף עם התעשיות הביטחוניות. רבים מההישגים הטכנולוגיים של מפא"ת - כמו גם תוכניות הפיתוח שעליהן היא שוקדת - מסווגים.
עם זאת, חלק מהישגיה של מפא"ת קשורים לפיתוח של מערכות ההגנה מפני טילים ורקטות - כיפת ברזל ושרביט קסמים, והמערכת הסודית לאיתור מנהרות - שאפשרה חשיפה של מנהרות תקיפה רבות שנחפרו מעזה לכיוון ישראל ולחשיפת מנהרות שנחפרו מכיוון לבנון לכיוון ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.