פחות משבועיים לאחר שנודע שג'פרי סמית', נציג קרן Starboard Value בדירקטוריון חברת התרופות פריגו , עוזב את תפקידו (תוך שהוא מחמיא להנהלה הנוכחית על הכיוון שאליו פונה החברה), מתברר שהקרן מכרה חלק נכבד מהחזקתה בפריגו, בהפסד.
סטארבורד היא קרן השקעות אקטיביסטית שהפכה לבעלת מניות בפריגו לפני כשלוש שנים, והעלתה דרישות לשינויים בדירקטוריון ובפעילות העסקית של פריגו. בסוף השבוע דיווחה הקרן שבימים האחרונים היא מכרה כשליש מהמניות שבהן החזיקה בפריגו, בהיקף כולל של כ-143 מיליון דולר. כעת מחזיקה הקרן בפחות מ-5% ממניות פריגו (ליתר דיוק 4.98%), לעומת החזקה של 7.4% קודם לכן. הקרן הייתה בעלת המניות הגדולה בפריגו עד למכירת המניות.
מכירת המניות בוצעה במספר רב של עסקאות בבורסה ובמחירי מניה שנעו בין 46 דולר לכ-47.8 דולר. לשם השוואה, כשהקרן רכשה את מניות פריגו, רמות המחירים היו גבוהות בהרבה: 77-96 דולר למניית פריגו. ניתן אם כך להעריך שסטארבורד הפסידה מעל 100 מיליון דולר על המניות שמכרה בימים האחרונים. במקביל, היא עדיין מחזיקה במניות פריגו בעלות שווי נוכחי של כ-313 מיליון דולר, שווי שמשקף הפסד "על הנייר" של מעל 40%. שווי השוק של פריגו בבורסות ניו יורק ותל אביב הוא 6.3 מיליארד דולר, לאחר ירידה של 76% מהשיא של 2015 ועלייה של 28% מהשפל של סוף 2018.
מניית פריגו
שינויים תכופים ותוצאות מאכזבות
סטארבורד, קרן השקעות מניו יורק, נכנסה להשקעה בפריגו קרוב לשנה לאחר שבעלי המניות בפריגו דחו את הצעת הרכש של מיילן, ומניית פריגו איבדה עשרות אחוזים משווייה. הקרן דרשה אז שפריגו תתמקד מחדש בתחומי הליבה שלה, ותמכור את פעילותה בתחום תרופות המרשם, ואת הזכויות על התמלוגים ממכירות תרופות טיסברי.
כעבור מספר חודשים הגיעה הקרן להסכם עם פריגו, שכלל שינויים מהותיים בהרכב דירקטוריון החברה: מנכ"ל סטארבורד, ג'פרי סמית', מונה לדירקטור לצד עוד שני דירקטורים מטעם הקרן, שגם המליצה על שני דירקטורים נוספים. שנה לאחר שהקרן השקיעה בפריגו לראשונה, אמר סמית' שפריגו הייתה "רעיון ההשקעה הטוב ביותר שלו". פריגו אכן מכרה את הזכויות על תרופת הטיסברי כפי שרצתה סטארבורד, והעמידה למכירה את פעילות תרופות המרשם (אם כי המכירה מתעכבת בשלב זה).
עם זאת, מניית פריגו צנחה בשנים האחרונות, בין היתר בשל שינויים תכופים בהנהלת החברה ותוצאות כספיות מאכזבות. לאחרונה נוספה למשקיעים דאגה חדשה: שתי שומות מס גדולות שהוצאו לפריגו באירלנד ובארה"ב.
כאמור, לאחרונה התפטר סמית' מתפקידו כדירקטור, ואמר "אני עוזב ברגשות מעורבים, ואני מרגיש שאני יכול לעזוב ולהתמקד בהזדמנויות אחרות משום שהדירקטוריון וצוות ההנהלה מתואמים עם חזון ברור ליצירת ערך לבעלי המניות".
בניגוד להצלחה החלקית למדי בפריגו, רשמה סטארבורד הצלחה גדולה בחברת הטכנולוגיה הישראלית מלאנוקס. סטארבורד השקיעה במלאנוקס בסוף 2017, עת רכשה מניות במחירים של 44-51 דולר ובהשקעה כוללת המוערכת בכרבע מיליארד דולר. היא דרשה ממלאנוקס לבצע שינויים בדירקטוריון בשל חוסר שביעות רצונה מהרווחיות התפעולית שהציגה החברה. לאחר מספר חודשים של מאבק הגיעו הקרן והחברה להסכם פשרה, אך סטארבורד נתפסת כמי שחוללה את השינוי שהוביל לבסוף למכירת מלאנוקס לאנבידיה.
החברות דיווחו על העסקה בחודש מרץ (העסקה צפויה להיסגר עד סוף השנה, בהנחה שלא יהיו עיכובים) וסטארבורד מיהרה למכור את כל המניות שלה כשהמניה זינקה ל-118 דולר בעקבות הדיווח על העסקה. התמורה הכוללת לסטארבורד הייתה כ-372 מיליון דולר, ובסה"כ היא מכרה מניות מלאנוקס בסך כ-525 מיליון דולר, יותר מפי שניים מהיקף השקעתה בחברה. נכון להיום, מחיר המניה של מלאנוקס נמוך ממחיר המימוש של סטארבורד, ועומד על כ-109 דולר, בהמתנה להשלמת העסקה עם אנבידיה במחיר של 125 דולר למניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.