חברת הקריפטו הישראלית INX עושה היסטוריה והופכת לחברה הראשונה מהתחום שמגישה תשקיף לקראת הנפקת מטבע דיגיטלי באישורה של רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC), שבמסגרתו המטבע המונפק ייחשב לנייר ערך.
בניגוד להנפקות מטבע קודמות, שנעשו בעבר ללא אישור רגולטורי וכונו ICO, הפעם מדובר בהליך של IPO - הנפקה ראשונית של ניירות ערך לציבור. החברה, שרשומה בגיברלטר אבל הוקמה, פועלת ומנוהלת מישראל, מתכננת לגייס עד 130 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי - INX Tokens. סכום המינימום לגיוס, שמתחתיו ההנפקה לא תצא לפועל, הוא 5 מיליון דולר.
בשלב זה, עוד לא ידוע מה יהיה מחיר המטבע בהנפקה. בשנה שעברה הכריזה ה-SEC כי הנפקות ICO עשויות להיחשב כהנפקות של ניירות ערך, ואף פתחה בחקירות והגישה תביעות נגד חברות שהנפיקו מטבעות דיגיטליים ללא אישורים נדרשים.
חברת INX Limited הוקמה ב-2017, ו-29.4% מהון המניות שלה מוחזק על-ידי חברת Triple-V שנמצאת בבעלותו של שי דתיקה, שותף מייסד ונשיא INX. דתיקה, המכהן כדירקטור חיצוני בחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה , מכר ב-2012 את חברת המט"ח שלו, ILSB, ללידר שוקי הון, בעסקת מזומן ומניות של כ-22 מיליון שקל בשלב הראשון (עבור 75% מהחברה). בעקבות זאת מונה דתיקה לסמנכ"ל פיתוח עסקי בלידר - תפקיד שממנו פרש לאחר כשנה וחצי. ארבע שנים לאחר הרכישה נדרשה לידר שוקי הון לבצע מחיקת מוניטין בהיקף של 6 מיליון שקל משווי ILSB, על רקע ירידה משמעותית בהיקף הפעילות של חברת המט"ח.
ברשימת הסיכונים הכרוכים בהשקעה מציינת INX בטיוטת התשקיף כי הצלחתה תלויה בהמשך עבודתו של דתיקה, שהוא "בעל ידע נרחב וקשרים בתעשייה", וכי המוניטין של החברה בתעשיית הבלוקצ'יין הוא תוצאה ישירה של המאמצים של דתיקה לבנות אמינות בתעשייה.
מלבד דתיקה, בעלי מניות נוספים בחברה הם יצחק רפאלי, שמחזיק ב-16.1%, דורון כהן, באמצעות חברת הייעוץ A-Labs עם 10.2%, ריקרדו ספאני עם 7.8% ומני בניש עם 6.4%. דתיקה מחזיק בכ-9.4 מיליון מטבעות INX, כהן מחזיק בכ-4.6 מיליון מטבעות ורפאלי ב-293 אלף מטבעות.
עוד עולה מטיוטת התשקיף כי כל מחזיק במטבע דיגיטלי של החברה יהיה זכאי לקבל את חלקו היחסי בחלוקה של 40% מהתזרים מפעילות שוטפת של INX. החברה גם תציע למחזיקים הנחות בביצוע עסקאות בפלטפורמה שלה.
פירוט רב על השימוש בכספי ההנפקה
INX מפתחת פתרון מפוקח למסחר בנכסי בלוקצ'יין, שיכלול בשלב הראשון פלטפורמה למסחר במטבעות דיגיטליים שפותחה על-ידי חברה בת שלה. "החזון שלנו הוא לפתח שתי פלטפורמות מסחר ומטבע דיגיטלי שיספקו ודאות רגולטורית לתעשיית נכסי הבלוקצ'יין", נכתב בטיוטת התשקיף.
הדרך לכך עוברת, בין השאר, בהנפקת המטבע הדיגיטלי של החברה ובשמירה על רישום המחזיקים בו בזמן אמת. בחברה אף מסמנים את הגופים המוסדיים והמשקיעים המקצועיים כקהל יעד, ומבקשים להציע להם פלטפורמה שמפוקחת על-ידי הרגולטור, וכוללת את הפרקטיקות הנהוגות בשווקים מפוקחים אחרים, כמו שמירה על רזרבות נזילות, שקיפות תפעולית ועוד. בעתיד, מתכננת INX לייצר פלטפורמה למסחר בנגזרים, כמו אופציות וחוזים עתידיים.
הייחוד בהנפקה שחברת INX הגישה טיוטת תשקיף עבורה, הוא שמדובר בחברת קריפטו ראשונה שמבקשת את אישור ה-SEC להנפיק לציבור מטבע דיגיטלי הנחשב לנייר ערך. בחודש שעבר סיפרנו ב"גלובס" על Blockstack שעשתה היסטוריה כשלראשונה הנפיקה מטבע באישור ה-SEC. אבל יש הבדל חשוב בין שתי ההנפקות: בניגוד ל-INX, בלוקסטאק לא הנפיקה נייר ערך בהליך של IPO, אלא מכרה "מטבע שירות" (Utility Token) לשימוש בפלטפורמה שלה.
INX מספקת בטיוטת התשקיף פירוט רב על התוכניות שלה לשימוש בכספי ההנפקה. אם יגויס הסכום המבוקש, 130 מיליון דולר, החברה תשתמש בכ-8 מיליון דולר מהסכום על מחקר ופיתוח (מו"פ), כ-10.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, כ-3 מיליון דולר על שיווק ומכירות וסכום דומה על רגולציה והוצאות משפטיות, ועוד כ-3.6 מיליון דולר על שירותים ללקוחות ותפעול.
אם הסכום המינימלי של 5 מיליון דולר יגויס, תוציא החברה כ-819 אלף דולר על מו"פ, כ-2.3 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, 325 אלף דולר על שיווק ומכירות וכ-1.1 מיליון דולר על רגולציה והוצאות משפטיות.
לפי טיוטת התשקיף של INX, ב-2018 הוציאה החברה 525 אלף דולר על מו"פ ו-3.1 מיליון דולר הוצאות הנהלה וכלליות, ובסך הכל הפסידה 4 מיליון דולר. בסוף השנה שעברה היו לחברה 649 אלף דולר במזומנים ושווי מזומנים.
דתיקה, באמצעות Triple-V, זכאי לדמי ניהול חודשיים של 12 אלף דולר, ויקבל בונוס חד-פעמי בגובה 250 אלף דולר שישה חודשים לאחר הגשת מסמכי הרישום להנפקה. חברת A-Labs של כהן תהיה זכאית לתשלום של 500 אלף דולר במזומן, עם השלמת הנפקה שתכלול גיוס של 10 מיליון דולר לפחות בארה"ב, והיא תקבל גמול נוסף בכפוף לעמידה ביעדים נוספים.
בדירקטוריון החברה מכהן, בין השאר, דייוויד וילד (Weild), שהיה בעבר סגן יו"ר בורסת נאסד"ק, ובהנהלת החברה ניתן למצוא את אלן סילברט (Silbert), לשעבר סגן נשיא ב-GE Capital ובעל ותק בתעשיית הבלוקצ'יין.
ההנפקה הנוכחית באה כשברקע דעיכה של גל גיוסי ה-ICO ששטף את העולם ב-2018-2017 - גל שכנראה כבר לא יחזור על עצמו. הביטקוין אמנם התאושש חלקית מנפילת מחירו בשנה שעברה, אבל רוב המטבעות הדיגיטליים החדשים שהונפקו בשנים האחרונות לא הצליחו להתאושש מ"החורף" שפקד את שוק הקריפטו בשנה שעברה - ואיבדו כמעט את כל ערכם בזמן שחלף מאז הנפקתם.
מניתוח שערך באחרונה אתר חדשות הקריפטו האמריקאי TheBlock, עולה מסקנה ברורה ולא מפתיעה: הנפקות המטבע הדיגיטלי היו בועה פיננסית שהתפוצצה. המחקר מצא, בין השאר, כי גיוסי ה-ICO הניבו למשקיעים תשואה שלילית חציונית של 87% במונחים דולריים - והתשואות שלהם ממשיכות לרדת בעקביות.
רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.