שבוע המסחר בעולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך להחרפת יחסי הסחר שבין סין לארה"ב, וזאת לאחר העלאת מכסים הדדית וגם לצד האשמות מצד הנשיא טראמפ כנגד יו"ר הפד ג'רום פאואל.
ביום שישי האחרון מדדי המניות בוול סטריט נפלו על רקע איומי הצדדים בהטלת מכסים נוספים שצפויים להיכנס לתוקפם החל מה-1 בספטמבר, כך מדד הנאסד"ק נפל ב-3%, מדד הפחד (VIX) רשם זינוק בשיעור דו-ספרתי והמשקיעים בורחים לנכסים בטוחים, כמו הזהב שעלה מעל ל-1,536 דולר לאונקייה והשלים מהלך עליות של 17% מתחילת השנה. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 ולשנתיים ירדו לרמה של 1.53%.
אלו האירועים שירכזו עניין השבוע:
1. מלחמת הסחר
מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין החריפה בסוף השבוע, בזמן שהבנקאים המרכזיים דנו בג'קסון הול בכלים שעומדים לרשותם בכדי להתמודד עם הסיכונים שעומדים בפתח. ביום שישי האחרון, בתגובה להודעתו של טראמפ מתחילת החודש על כוונתו להטיל מכס של 10% על מוצרים מיובאים מסין בשווי של 300 מיליארד דולר, סין הודיעה על כוונתה להטיל מכסים של 10%-5%, על יותר מ-5,000 מוצרים מארה"ב, בסך של 75 מיליארד דולר. בנוסף לכך, הסינים מתכוונים להטיל מכס בשיעור של 25% על מכוניות תוצרת ארה"ב. הטלת המכסים תתבצע בשני שלבים, הראשון בתחילת ספטמבר והשני ב-15 בדצמבר.
תגובת הנשיא טראמפ לא איחרה לבוא, והוא הודיע על העלאת שיעור המכס מ- 10% ל-15% על סחורות סיניות בשווי של 300 מיליארד דולר כבר בשבוע הבא. בנוסף ארה"ב תגדיל את שיעור המכס מ-25% ל-30% על מוצרים בשווי של 250 מיליארד דולר החל מחודש אוקטובר. טראמפ גם קרא לחברות המובילות בארה"ב לחפש שותפים עסקיים ומסחריים אלטרנטיביים לסין.
יו"ר הפד, ג'רום פאוול, אותת בסוף השבוע אחרון כי הפחתות הריבית בארה"ב ימשכו. בנאום השנתי בכנס בג'קסון הול הדגיש כי הבנק המרכזי ימשיך לתמוך בצמיחה. השווקים מגלמים עוד 3 הפחתות ריבית עד סוף השנה. שורה התחתונה פאואל אושש את ציפיות השוק לכך שהריבית תופחת פעם נוספת בפגישה הקרובה (ב-18 בספטמבר) אך המסר לגבי תוואי הריבית קדימה לא השתנה. פאוול הסביר שבשלושת השבועות שמאז ההחלטה הקודמת, האירועים שהתרחשו חיזקו את החשש של הפד מהסיכונים שחברי הוועדה מסתכלים אליהם, בהם מתיחות הסחר, ההאטה גלובאלית והסימנים להאטה מקומית. "מכיוון שהנתונים בארה"ב ממשיכים להיראות פחות ופחות טוב (מדד מנהלי הרכש בתעשייה ירד מתחת לרמה של 50 נק' וגם זה של ענפי השירותים לא נראה משהו) אנו מעריכים שהאמירות של הפד הן לא יותר ממס שפתיים שהבנק המרכזי חייב לשלם", אמר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות. "קצב הצמיחה בכלכלה האמריקאית ימשיך להאט ויבוא בתחילת 2020 גם לביטוי בשוק העבודה, הריבית תמשיך לרדת במהלך השנה הקרובה בתוואי שדומה לזה שמגולם בשוק".
2. פסגת G7
פסגת מנהיגי המדינות G7 כבר סיפקה כותרת הבוקר, כאשר הנשיא טראמפ אמר היום כי על רקע החרפת יחסי הסחר מול סין, הוא היה יכול להכריז על מצב חירום לאומי. עוד אמר טראמפ כי יש שיח עם סין, ולשאלה האם יש לו מחשבות שניות לגבי החרפת היחסים, אמר טראמפ כי יש לו מחשבות שניות לגבי הרבה דברים. הבית הלבן מיהר להבהיר לאחר מכן כי טראמפ לא מתחרט על הטלת המכסים אלא מתחרט שלא החריף את הצעדים עוד יותר.
3. מאקרו
ביום שישי בארה"ב יתפרסמו נתוני הצריכה הפרטית, ההכנסה הפנויה PC ואינפלציית בחודש יוני. לפני כן, ביום שני יתפרסמו נתוני ההזמנות של מוצרים בני קיימא (יולי). אומדן לאינפלציה של אוגוסט באירופה יתפרסם ביום CPI שישי.
4. ריבית בנק ישראל
בנק ישראל צפוי להכריז על גובה הריבית ביום רביעי הקרוב, כאשר הצפי הוא כי הריבית תיוותר ללא שינוי, ובנק ישראל יתקפל מהכוונה להעלותה בטווח הקרוב. כלכלני בנק פועלים כותבים כי "בתרחיש הבסיס הריבית תיוותר ברמה הנוכחית תקופה ארוכה, ובנק ישראל ישמור את אופציית הפחתת הריבית לתרחיש של ייסוף חד בשער השקל. השווקים הפנימו שריבית בנק ישראל לא הולכת להשתנות בקרוב, ואנו צפויים לתקופה ארוכה של ריביות ריאליות שליליות. מחירי איגרות החוב השקליות לטווחים הארוכים עלו מסוף חודש יוני בשיעור של יותר מעשרה אחוז, הריטים עלו בכ-14%, וגם מחירי הדירות רשמו עליות מחירים של 2.5% בחמשת החודשים האחרונים.
"המדיניות המרחיבה משפיעה על מחירי הנכסים, בעוד שהאינפלציה מפתיעה כלפי מטה, והיא מנותקת למעשה מהמדיניות המוניטרית, ובאופן מפתיע גם ממחזור העסקים", כתבו כלכלני פועלים. "אנו סבורים שמדדי המחירים הנמוכים של החודשים האחרונים הושפעו מאוד מהייסוף בשער החליפין. בהנחה ששער החליפין יתייצב ברמתו הנוכחית האינפלציה תסתכם בשנה הקרובה בשיעור של 1.2% (מזה הנחה של 0.2% תרומת מסים)".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.