לאחר שבנק הפועלים ובנק דיסקונט בחרו מוקדם יותר הקיץ במנכ"לים שיובילו אותם בשנים הקרובות, התכנס היום דירקטוריון בנק לאומי, בראשות היו"ר החדש סאמר חאג' יחיא, ובחר ברוב גדול בחנן פרידמן למנכ"ל הבא של הבנק. פרידמן, שיחגוג ב-4 בספטמבר יום הולדת 48, יחליף את רקפת רוסק-עמינח, שהוא נמנה על מקורביה, ואף סומן מראש כיורש הרצוי מבחינתה.
1. לאן נעלמו הנשים בעולם הבנקאות
מינויו של פרידמן נעשה בהמשך למינוי של אורי לוין לניהול דיסקונט ושל דב קוטלר לניהול הפועלים, והוא מסמן את חזרתו של ענף הבנקאות לדומיננטיות גברית, לאחר שאופיין בשנים האחרונות בשילוב מלא של נשים בתפקידים הכי בכירים שיש.
פרידמן ולוין מחליפים שתי מנכ"ליות - רקפת רוסק-עמינח ולילך אשר טופילסקי (בהתאם), ובכך מותירים רק את הבנק הבינלאומי כבנק גדול שבניהול מנכ"לית - סמדר ברבר צדיק. לצד הבינלאומי ישנו גם את בנק אגוד הקטן, שמנוהל על ידי המנכ"לית שבי שמר. בבינלאומי גם יש יו"רית: אירית איזקסון, כשגם בבנק דקסיה הקטנטן, שצפוי לאבד עצמאות בקרוב, יש יו"רית - לבנה שיפמן.
2. משפטן מוערך בתפקיד בנקאי
הבחירה בפרידמן, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת אסטרטגיה ורגולציה, הייתה צפויה במידה רבה, אך אינה ברורה מאליה. הוא נכנס לתפקידו האחרון ביוני 2017, ובמסגרתו הוביל, בין היתר, את מכירת לאומי קארד לקרן ורבורג פינקוס.
זה היה תפקידו השני בבנק, כשבמהלכו הוא זוהה כיד ימינה של המנכ"לית היוצאת רוסק-עמינח. קודם לתפקיד זה הוא היה היועץ המשפטי הראשי וראש חטיבת הייעוץ המשפטי, כמו גם מנהל סיכונים משפטיים וחבר הנהלה בבנק.
הוא הגיע ללאומי בתחילת ספטמבר 2014, לאחר יותר משמונה וחצי שנים כיועץ משפטי מוערך, וגם משנה למנכ"ל, של קבוצת הביטוח הראל. אפרופו המינוי שלו לתפקיד מנכ"ל לאומי, בקבוצת הראל, בראשות היו"ר ובעל השליטה יאיר המבורגר והמנכ"ל מישל סיבוני, בירכו את פרידמן על המינוי הצפוי ו"איחלו לו הצלחה מכל הלב", תוך שאמרו כי "ברור שהיה לו בית ספר טוב".
כך או כך, מעבר לכך שפרידמן מזוהה כמינוי מועדף של המנכ"לית היוצאת ונחשב כמי שימשיך את דרכה, הוא הגיע לבנק לאומי לפני כחמש שנים בלבד בתפקיד היועץ המשפטי של הבנק ולא בתפקיד עסקי. מאז הוא התקדם והוביל כמה מהלכים אסטרטגיים של רוסק-עמינח, בהם סגירת פרשת המעורבות והסיוע בהעלמות המס מול הרשויות האמריקאיות ומכירת לאומי קארד לקרן ורבורג פינקוס.
הוא נחשב למנהל חריף ומוכשר שחושב מחוץ לקופסה, אבל, הוא לא מביא עמו ניסיון בנקאי קלאסי שכולל מתן אשראי עסקי או קמעונאי.
3. בחירה דיסקרטית שמשדרת המשכיות
במובן זה הבחירה בפרידמן שונה לגמרי מהבחירות של הדירקטוריונים בבנק הפועלים - שם בחרו במנכ"ל מנוסה שכבר ניהל בנק, שתי חברות כרטיסי אשראי ובית השקעות, ובבנק בדיסקונט - שם בחרו במנכ"ל הבנק האמריקאי של הקבוצה, ושלפני כן היה אחראי על התכנון והאסטרטגיה בבנק.
עם זאת, בדומה לדיסקונט, דירקטוריון לאומי הוביל הליך בחירה מהיר ודיסקרטי יחסית, שבמסגרתו נבחר לבסוף מנהל פנימי, שמוערך במיוחד על ידי המנכ"לית היוצאת. בהקשר הזה הבנק משדר המשכיות.
לעומתם, בהפועלים נבחר מועמד חיצוני שנתפס כמי שאמור להביא לשינוי משמעותי בהתנהלות הבנק, כשהדירקטוריון בחר במכוון שלא להמשיך בשרשרת המינויים של מנהל פנימי שמזוהה עם המנכ"ל שקדם לו.
בנוסף, הנהלת לאומי יחסית צעירה, כך שסביר שלא יהיה בה גל עזיבות שירעיד את הבנק. זאת בניגוד למה שקורה בבנק הפועלים (ראו ידיעה נפרדת), שם פרשו לאחרונה שלושה חברי הנהלה.
על כן נראה כי פרידמן הצליח להרשים את הדירקטוריון בלאומי בכל הקשור לתפיסתו לגבי עתיד הבנקאות, דבר שרוסק-עמינח שמה עליו דגש, כשהיא הובילה את לאומי להובלה בעולם הבנקאות הקמעונאית המקוונת.
4. אתגר הפינטק ומה יקרה עם פפר
במסגרת תפקידו המיועד, שעוד תלוי בקבלת אישור הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, פרידמן יידרש להמשיך ולנהל את הבנק בעולם משתנה, בעיקר בשל האיום והאתגר שטמונים בעולמות הדיגיטליים והמקוונים. האיומים מגיעים הן מכיוונן של חברות פינטק, שיכולות לשנות את כללי המשחק, והן מכיוונן של שחקניות הביג-טק העולמיות, שעשויות להיכנס לתחומי הבנקאות או התשלומים.
במסגרת זו פרידמן יביא עמו לתפקיד נדוניה מקצועית שצבר בזמן שהיה מעורב לפני ולפנים בכל הקשור ללאומי קארד, חברת כרטיסי האשראי שלאומי מכר (ושבינתיים שמה שונה למקס), ושהפכה מפעילות תורמת לפעילות שמתחרה ישירות בבנק.
לדעת רבים, עתיד הבנקאות הקמעונאית נתון לשינויים אדירים, בין היתר, בגלל שינוי סדרי עולם בתחום התשלומים, שעד כה הובל על ידי חברות כרטיסי האשראי.
זו תפיסה מובילה בבנק לאומי. פרידמן צפוי לנקוט תפיסה, לפיה על לאומי לתפוס פוזיציה מובילה בעולם זה, תוך שימת דגש על קשר ישיר ובלתי אמצעי בין הבנק עצמו לבין לקוח הקצה - הצרכן, ובין הבנק לבין בתי העסק.
חלק ממאמץ זה נעשה באמצעות אפליקציית התשלומים "פיי" שלאומי השיק, ושמתחרה גם באפליקציות דומות של הפועלים ושל דיסקונט.
אחת הסוגיות המעניינות ביחס לעתיד הבנק נוגע לעתידו של הבנק הדיגיטלי שהבנק הקים והשקיע בו מאות רבות של מיליוני שקלים: פפר.
מדובר בפרויקט שהמנכ"לית היוצאת רוסק-עמינח הובילה וקידמה. שתי האמהות שלו - רוסק-עמינח ותמר יסעור, כבר אינן בבנק - ועכשיו נראה שעתידו לא מובטח. בשלב זה מינוי פרידמן אינו אומר הרבה על עתידו של פפר, אבל נראה שמינוי מנכ"ל חיצוני היה מסמן כיוון יותר שלילי למיזם הדיגיטלי.
5. הקמפיין התקיף של עבאדי-בויאנג'ו
פרידמן נמנה על רשימה סופית מצומצמת של מועמדים. ככל הידוע, דירקטוריון לאומי שקל לעניין במועמדות לתפקיד שניים ממנהלי הבנק הבכירים בשנים האחרונות, ושכבר פרשו ממנו: קובי הבר ודני כהן. אולם, השניים לא היו מעוניינים בתפקיד המנכ"ל.
נוסף עליהם התחרתה על התפקיד גם החשבת הכללית לשעבר במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, שגם שימשה לתקופה קצרה כיו"רית בית ההשקעות פסגות.
היא עזבה את התפקיד בפסגות בטונים צורמים, על רקע אי-הסכמות עם בעלת השליטה בבית ההשקעות, אייפקס בראשות זהבית כהן.
עבאדי-בויאנג'ו התמודדה על התפקיד בכל כוחה, כחלק מרצונה להתברג בתפקיד בכיר בעולם הפיננסים, ובהמשך למספר תפקידים אחרים ששמה נקשר אליהם לאחרונה. לפי הערכות, ייתכן שהקמפיין הפומבי שניהלה היה בעוכריה.
6. מי עוד נבחנו בוועדת האיתור
כמו כן נקשרו למרוץ שמות שני מנהלים פנימיים בבנק: רונן אגסי, שכמו פרידמן הגיע ללאומי מתפקידים בכירים בקבוצת הביטוח הראל, ושמוליק ארבל, מנהל החטיבה העסקית והמסחרית שהחליף בתפקיד את הבר עוד ביוני 2018. קודם לכן היה ראש המערך המסחרי בחטיבה העסקית והמסחרית בבנק. הוא בעל תואר ראשון בניהול וכלכלה ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. עד דצמבר 2013 ארבל היה מנהל סניף מרכזי תל אביב בבנק לאומי.
אגסי, המקורב לפרידמן עוד מימיהם בהראל, מכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת שוקי הון בבנק כשבמסגרת זו הוא מכהן גם כיו"ר לאומי פרטנרס - זרוע בנקאות ההשקעות וההשקעות הריאליות של הבנק. הוא הצטרף ללאומי באפריל 2017.
לצדם היה עוד מנהל בכיר מתוך הבנק שנחשב לבעל סיכויים גבוהים, אך לבסוף החליט שלא להתמודד על התפקיד: אבנר מנדלסון, מנכ"ל הבנק האמריקאי של לאומי.
מנדלסון, שמחזיק ברזומה דומה מאוד לזה של לוין שנבחר למנכ"ל דיסקונט, בחר בסופו של דבר לא להגיש מועמדות בשל שיקולים אישיים ומשפחתיים ורצונו להמשיך בתפקידו מעבר לים.
מועמדים אלה, ואולי גם אחרים, נבחנו על ידי ועדת האיתור בבנק, שבראשות היו"ר חאג' יחיא. הוועדה כללה גם את הדירקטורים יורם גבאי, תמר גוטליב, אסתר דומיניסיני ואוהד מראני. ככל הידוע הדיון בדירקטוריון היום היה "דיון ער", כשהועלו גם שאלות לא פשוטות בכמה קולות, אלא שחאג' יחיא השיג קונצנזוס לבחירתו עוד קודם.
בכל אופן, מתי שהפיקוח יאשר את החלטת דירקטוריון בנק לאומי, פרידמן יקבל לידיו את הבנק הכי גדול במשק במונחי שווי שוק. נכון לאמש נסחר הבנק לפי שווי של יותר מ-37 מיליארד שקל, וזאת לעומת שווי של קצת יותר מ-34.8 מיליארד שקל לבנק הפועלים.
ת"ז: חנן פרידמן
גיל: בן 48
מצב משפחתי: נשוי + 4
תפקיד נוכחי: סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת אסטרטגיה ורגולציה בלאומי
תפקידים בעבר: יועץ משפטי ראשי בלאומי ובקבוצת הביטוח הראל
השכלה: תארים ראשון ושני במשפטים, באוניברסיטת בר אילן, בהצטיינות
עוד משהו: נוהג לרוץ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.