תצהיר של סוכן שטח של בלאק קיוב מאשש לכאורה את טענותיו של הנאמן לנכסי אליעזר פישמן, שלפיהן הוא מעלים נכסים בבעלותו באירופה. בתצהיר שהגיש הנאמן, עו"ד יוסי בנקל, לבית המשפט מציג הסוכן וידוי שמסר לו פנים אל פנים עורך דין גרמני, המנהל לכאורה נכסים של איש העסקים פושט הרגל בכ-100 מיליון אירו.
"אומר לך מספר דברים שיוכחו את היכולות שלי. אני קשור בשנים האחרונות, בראש ובראשונה, למר אליעזר פישמן. בחור ישראלי. יש לו בעיה לקנות השקעות, כי למרבה הצער הוא הפך לפושט רגל אחרי המשבר של הרובל ברוסיה. בסופו של יום, בניתי עבורו פורטופוליו רחב בגרמניה על-סך 860 מיליון (אירו, מ.ב.). למען האמת? אני עובד בעשר השנים האחרונות אך ורק עבור מר פישמן" - כך לפי הסוכן, אמר לו עורך דין הגרמני מרקוס ריסה.
עו"ד בנקל טוען זה זמן כי חקירה מאומצת שערך מצביעה על כך שפישמן "החזיק ומחזיק, ולמצער שולט, במישרין או בעקיפין, באמצעות שורה של נאמנים ושלוחים הפועלים מטעמו ועבורו, בנכסים ובזכויות בשווי של עשרות מיליוני אורו ברחבי אירופה, ובעיקר בגרמניה, אשר הוסתרו במכוון מן הנאמן ומנושי החייב".
כתגובה להכחשה הגורפת של פישמן לטענות, שלף בנקל את אחד מהתותחים הכבדים שעומדים לרשותו: הוא הגיש לבית המשפט את תצהיר הסוכן, שהתחזה לנציגו של איש עסקים המתעניין ברכישת נכסים ונפגש פנים מול פנים עם שניים מאותם נאמנים שלפי חשדו של בנקל מחזיקים בנכסים עבור פישמן.
האחד הוא ריסה, אשר כאמור על פי גרסתו שלו עובד לכאורה בשירותו של פישמן באופן כמעט בלעדי בעשר השנים האחרונות, והוא זה שבנה עבורו מארג חברות סבוך שנועד לאפשר הסתרת נכסים בגרמניה. עורך הדין לפי טענת הסוכן הציע לו לרכוש נכסים של פישמן, אף שבאופן פורמלי הם אינם רשומים על שמו.
השני הוא שלמה כץ, אחיינו של פישמן, שותפו של ריסה ובעל קשרים עסקיים ענפים עמו. לפי טענת בנקל הוא נמנע מלנפק הסבר למעורבותו בעסקי חברות שבאמצעותן מוחזקים נכסים שריסה העמיד למכירה. מדובר בנכסים שהוצגו כנכסי פישמן, אף שפורמלית הוא אינו קשור אליהם. לטענת בנקל, כץ שיקר בחקירתו בפניו והכחיש שהיה מעורב באופן פעיל בניסיונותיו של ריסה למכור את דירת פישמן בברלין לסוכן בלאק קיוב, שהתחזה לנציג הרוכש.
תצהירו של סוכן בלאק קיוב נראה כמו משהו שעלול, לכאורה, לסבך את פישמן בהליך. התצהיר מאשר שלוש טענות שהעלה בנקל: שפישמן היה הלקוח הבלעדי של עורך הדין בעשר השנים האחרונות; שהוא מעוניין למכור חברות מסוימות שרק הוא מקבל את ההחלטות לגביהן; ושגם בימים שאליהם מתייחס התצהיר, תחילת 2018, הוא עדיין חיפש נכסים לרכישה עבור פישמן, בשעה שמבחינה רשמית הוא פושט רגל.
"מומחה להסתרת נכסים וכספים"
בתצהירו מתאר סוכן השטח, שפעל בגרמניה ובאוסטריה, כי חקירה מודיעינית מאומצת שערכה בלאק קיוב העלתה את החשד כי ריסה הוא גורם מרכזי בניהול עסקיו של פישמן בגרמניה, גם אחרי שפישמן כבר הוכרז פושט רגל. בעקבות הממצאים, הנחתה אותו החברה ליצור קשר עם ריסה. הסוכן מתאר כי לאחר שהתכתב ונפגש מספר פעמים עם ריסה, הוא אכן התרשם שהוא היה מעורב באופן עמוק בעסקיו של פישמן, גם בימים אלה לאחר שכבר הוכרז כפושט רגל.
לדברי הסוכן, באחת הפגישות עמו, ריסה "הציג עצמו בפני כמומחה במתן 'סיוע' לגורמים המעוניינים להסתיר נכסים וכספים, וזאת באמצעות הקמת מבני החזקות סבוכים, שבראשם מוצבים ‘אנשי קש’ הפועלים כנאמנים עבור 'לקוחותיו'".
הסוכן מצהיר כי הוא התחזה למי שמייצג גורם המעוניין להסתיר נכסים וכספים, וכי ריסה הביע נכונות "לסייע ל'לקוח' שבשמו כביכול פעלתי, בהלבנת כספים והסתרת נכסים באמצעות הקמת מבני החזקות סבוכים, שהוא ואחרים יחזיקו עבור הלקוח בנאמנות. הלכה למעשה הלקוח ימשיך לשלוט באופן נסתר על החברות והשותפויות שבהן יוחזקו הנכסים שיירכשו עבורו או יועברו לאותו מבנה החזקות". עוד הצהיר הסוכן: "ריסה התוודה בפני בנוגע ליכולתו לבצע מעשים פליליים כהברחת זהב, יהלומים ומזומן בין מדינות".
עורך הדין חשף את פישמן מיוזמתו
בזכות העמקת הקשרים בין הסוכן לריסה, קיבלה החקירה תפנית מפתיעה ומשמעותית. לפי הצהרת הסוכן, "עו"ד ריסה היה זה שבחר, מיוזמתו ומשיקוליו, וללא כל שידול או אזכור שמו של פישמן מצדי, 'לכוון' את השיחה לתיאור קרבתו הרבה לפישמן ומשפחתו ומעורבותו בעסקי פישמן, בעבר ובהווה".
ומכאן, מצהיר הסוכן, הובילה פתיחותו של ריסה לתגליות מרעישות נוספות. לדברי הסוכן, אחרי שריסה הפגין בפניו "בקיאות מרשימה בהליך פשיטת הרגל המתנהל בעניינו של פישמן, לרבות היקף עסקיו, הרקע לקריסתו, שמו של הנאמן שמונה לנכסיו, והמגבלות החלות עליו", הוא התוודה בפניו כי הוא עובד באופן בלעדי עבור פישמן, במשך שנים ארוכות. עוד הצהיר הסוכן, כי הוא היה מעורב בבניית תיק ההשקעות של פישמן בגרמניה, הנאמד לדבריו כאמור ב-860 מיליון יורו.
אך גם בכך לא תמה תמורת הזהב שסיפק לכאורה ריסה לסוכן. לדברי הסוכן, "עו"ד ריסה אישר בפניי כי אף שהחייב הוכרז כפושט רגל באופן רשמי, הרי שהלכה למעשה אינו כזה, וכי עדיין נותרו מספר נכסים שנכללו בתיק ההשקעות שנוהל עבורו וטרם נמכרו, וכי הוא מחפש בימים אלו רוכש לנכסים הללו". עוד הצהיר הסוכן בהקשר זה: "עו"ד ריסה התוודה בפני שהוא מטפל, גם כיום, בנכסים הנמצאים בשליטת החייב, ואף נוטל חלק פעיל בניסיונות למוכרם, וכן בניסיונות לרכוש נכסים נוספים עבורו, ובכלל זה, בית מלון בגרמניה".
בהמשך, מצהיר הסוכן, הציע ריסה למכור ללקוח שהוא מייצג נכסים הנמצאים לכאורה בבעלותו ולפישמן אין קשר אליהם, אבל למעשה פישמן הוא מקבל ההחלטות הבלעדי לגביהם. היחסים בין הסוכן לעו"ד ריסה התחממו אף יותר כשהוא הציע לסוכן להיפגש פנים מול פנים עם פישמן עצמו. לדברי הסוכן, "הפגישה לא יצאה לפועל אך ורק בשל החשש כי מהלך כזה עלול היה באותה עת לפגוע בסיפור הכיסוי שבמסגרתו פעלתי ואותו הצגתי בפני עוה"ד ריסה".
בהמשך, הצטרף לפגישות עם כץ, שריסה הציג לטענת הסוכן כשותפו לחלק מהנכסים של פישמן. לדברי הסוכן, במהלך פגישותיו עם ריסה עלה כי שוויים הכולל של נכסי פישמן המוצעים למכירה נאמד בסך של כ-100 מיליון יורו.
עו"ד שלום גולדבלט, בא כוחו של פישמן, מסר בתגובה: "עו"ד בנקל ממחזר טענות ישנות שנענו אחת לאחת בתשובה שהוגשה על ידי מר פישמן לבית המשפט (שלצערנו הכתבה לא מצאה לנכון להביא את תוכנה בפני הקוראים). כעניין שהפך לשיגרה, מר בנקל מנסה להכפיש שוב את מר פישמן ולסכל את הגישור המתנהל, כדי להמשיך ולעשוק את הקופה. הפעם הנאמן מסתמך על תצהיר של סוכן (שאינו מזדהה) מטעם חברת בלאק קיוב, הטוען ש"חבר" של מר פישמן אמר לו שהוא מחזיק נכסים עבור מר פישמן. טענה זו מופרכת, שכן הנכסים אשר לגביהם טוען הסוכן של בלאק קיוב כי הם מוחזקים על ידי החבר של מר פישמן, מוחזקים בפועל על ידי חברות ציבוריות הנסחרות בארץ ובגרמניה, אשר נציגיהם הצהירו במסגרת התשובה שהוגשה לבית המשפט כי הנכסים בבעלות החברות הציבוריות ולא מוחזקים עבור מר פישמן. כפי שהצהיר מר פישמן, איש איננו מחזיק עבורו בנכס כלשהו. אילו עו"ד בנקל היה מאמין בטענותיו, היה הוא מגיש תביעה נגד אותם "חברים" שלטענתו מחזיקים נכסים עבור מר פישמן אולם תביעה שכזו לא קיימת וחלף תביעה שכזו קיים הליך מופרך שאיננו מוכר בדין, אליו לא צורפו אותם צדדים שאת נכסיהם הנאמן מבקש להפקיע".
*** גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בחברת מוניטין, המחזיקה (100%) בעיתון "גלובס". פישמן ואלונה בר און, מבעלות השליטה הנוכחיות בחברה, מצויים בסכסוך משפטי עסקי ואישי מתמשך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.