הדרמה במאבק השליטה בחברת הנדל"ן מישורים אמש (ד') לשיאה. במסגרת הסכסוך המתמשך בין צמד בעלי השליטה בחברה, המייסד גיל בלוטרייך ושותפו אלכס שניידר, ביצע האחרון מהלך השתלטות עוינת על החברה, אליו הצטרף שולם לפידות, עד לאחרונה מנכ"ל קבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין.
אמש נחשף ב"גלובס" כי השניים רכשו את חלקה של קבוצת הביטוח והפיננסים הראל במישורים, העומד על קרוב ל-8% מההון. המהלך הגדיל את חלקם המשותף בהונה של מישורים לכ-45% - עיקר הנתח (כ-42%) בידיו של שניידר, והיתרה (כ-3%) בידי לפידות, שהשקיע במהלך כ-10 מיליון שקל.
השניים השקיעו יחד כ-26 מיליון שקל בעסקה שנעשתה מול הראל מחוץ לבורסה, לפי מחיר מניה של 11.3 שקל - גבוה כמעט ב-40% ממחיר המניה של מישורים אתמול, מועד ביצוע העסקה.
מניית מישורים הגיבה לעדכון בעליות שעמדו בשעות הצהריים על כ-8%, וקירבו את מחיר המניה לכ-9 שקלים. מפרוץ הסכסוך בין בעלי השליטה ועד כה מניית מישורים מתאפיינת בתנודתיות גבוהה יחסית, ובסך-הכול בתקופה זו, עם העליות היום (ה'), טיפסה בכ-40% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-260 מיליון שקל.
במסגרת העדכון של מישורים בנושא ציינה החברה כי שניידר ולפידות הודיעו לחברה כי "החל ממועד הרכישה יש לראות בהם מחזיקים יחד... ביחס למניות הנרכשות". אולם המהלך של שניידר בשלב הנוכחי תקוע, בעקבות החלטת בית המשפט היום להוציא לה "צו מניעה זמני מוגבל", ולפיו שניידר "אינו רשאי להוציא לפועל או בהתאם להסכם נוגד עד להכרעה".
זאת לאחר שבלוטרייך, הדוחה את חוקיות המהלך, פנה לבית המשפט בבקשה למתן צו מניעה זמני בבקשה לאסור על שניידר "לנקוט כל פעולה או עסקה אשר מנוגדת להוראות הסכם השליטה המשותפת שבין הצדדים... ואשר קובע כי אין לפעול בניגוד להוראות הסכם השליטה המשותפת".
לפי הפנייה, שנעשתה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, הסכם השליטה בין השניים "נועד להבטיח את השליטה בחברה כנכס משותף של הצדדים", וכן נועד "להבטיח את האינטרסים הלגיטימיים של הצדדים כבעלי שליטה (משותפים) ואת פרמיית השליטה שניתן לקבל עבור מניותיהם".
בלוטרייך טוען, באמצעות עורכי הדין גיא גיסין ויואל פרייליך, כי אם העסקה בין שניידר והראל תצא לפועל, היא תיצור מצב "אשר ירוקן מתוכן את השליטה (המשותפת) שלי (בלוטרייך, א' ל') בחברה (על כל הפרמיות והערכים הכלכליים המגולמים במניותיו ומכשירי השליטה המוענקים לו), והיא תנוכס ותועבר באופן מלא לידיו של המשיב (שניידר א' ל')".
מניית מישורים השלימה טיפוס
החזקות הראל היוו לשון מאזניים ושני הצדדים ניסו להגיע לעסקה
כעת מסתבר כי שני הניצים, הן שניידר והן בלוטרייך, ניסו כבר תקופה לא קצרה לקדם עסקה מול הראל - שהחזקותיה מהוות מעין "לשון מאזניים" ביחסי הכוחות ביניהם (עד אתמול החזיק כל אחד מהשניים כ-38% ממניות מישורים), ובסופו של דבר עסקה נחתמה מול שניידר.
פנייתו של בלוטרייך לבית המשפט חושפת כי גם הוא ביצע פנייה להראל בהצעה לרכישת חלקה במישורים, אולם בניגוד לשניידר, בלוטרייך הבהיר לקבוצת הביטוח והפיננסים בכתב כי בכוונתו לאפשר לשניידר "את זכות ההצטרפות המובטחת לו בהתאם להסכם השליטה המשותפת".
עוד מציין בלוטרייך בעניין פנייתו להראל כי היא "לא הגיבה להצעה", וכי בעקבות שיחות שנעשו אתמול "בין בכירים בשוק ההון", הוא הבין כי פנייתו אליה "לא הייתה רלוונטית, הואיל ועל שולחנה של הראל עומדת עסקה שהיא כבר בגדר 'מעשה עשוי'".
בסביבת הראל מציירים תמונה שונה לחלוטין, ושלפיה בלוטרייך עצמו לא פעל לקדם את העסקה ברצינות עד שהיה מאוחר מדי.
ככל הידוע, הצעתו האחרונה של בלוטרייך להראל הייתה גבוהה בכ-10% מזו של שניידר, אולם היא הגיעה מאוחר מדי, אחרי הסיכום של שניידר מול הראל, וזאת כשקודם לכן הצעות שהגיעו מכיוונו של בלוטרייך היו נמוכות יותר מאלה של שניידר.
בסביבת בית ההשקעות של הראל מתארים תמונה שונה, ולפיה במהלך החודשים האחרונים נעשו מאמצים לקדם עסקה, ובמסגרת זו פנו לבלוטרייך מספר פעמים כדי לקבל ממנו הצעה. ההצעות של בלוטרייך היו נמוכות משמעותית מאלה של שניידר, כשהטובה ביניהן הייתה נמוכה ביותר מכ-30% מההצעות של שניידר.
לדברי אותם גורמים, הראל אף ניסתה לתפוס את אנשי בלוטרייך מספר פעמים, אך אלה התעלמו מהם, לא יצרו קשר ולא חזרו אליהם. רק לאחר שהראל כבר סיכמה על העסקה ואישרה אותם בכל האורגנים הנדרשים, ככל הידוע, והרכבת של העסקה כבר יצאה מהתחנה, בלוטרייך נזכר באיחור.
לדברי גורם מעורה, "לשבור את העסקה עם שניידר באותו רגע היה מעשה של חוסר תום-לב, ובהראל בחרו שלא לנקוט כך, מה גם שהשיגו תשואה גבוהה מזו שקיוו עליה בעסקה".
כפיר חסין, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים, שהוביל את העסקה, מסר כי "אנו שמחים לבצע שוב עסקה מוצלחת שמיטיבה עם מחזיקי היחידות בקרנות הנאמנות. בחודשים האחרונים קיבלנו מספר הצעות לרכישת מניות החברה במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר שבו נסגרה העסקה. העסקה, שאושרה על-ידי ועדת ההשקעות, תואמת את מחיר היעד שהצבנו בתחילת התהליך".
במהלך החודשים האחרונים נעשו כמה ניסיונות לפתרון הסכסוך בין השניים, בין היתר באמצעות מתן אופציה לשניידר לרכוש את חלקו של בלוטרייך בחברה בפרמיה משמעותית על מחיר השוק. לאחר שהאופציה לא מומשה, פנה בלוטרייך בדרישה למנות בורר מוסכם שיקבע מנגנון היפרדות מוסכם בין השניים, דרישה שנדחתה על-ידי שניידר.
מוקדם יותר החודש פנה בלוטרייך לבית המשפט בדרישה לפירוק השותפות ולהיפרדות בין הצדדים. "בין בדרך של במב"י (Buy Me Buy You), מכרז או בכל הליך תחרותי... אשר בסיומו אחד מהצדדים ירכוש את מניותיו של השני".
בתיאור מצב הדברים בין השניים ציין בלוטרייך בכתב התביעה, בין היתר, כי מדובר "בסכסוך עמוק ובלתי ניתן לגישור בין התובע והנתבע", הכולל "היעדר אמון מוחלט, עמוק ובלתי ניתן לגישור בין הצדדים וחוסר יכולת להמשיך בשליטה המשותפת בחברה", שהוביל ל"מבוי סתום ביחסים ביניהם (Dead-Lock)".
תביעתו של בלוטרייך הגיעה ימים ספורים לאחר הודעה שהעביר לו שניידר על ביטול הסכם השליטה המשותפת ביניהם, כשלטענתו בלוטרייך ביצע כמה הפרות יסודיות שלו. בפנייה שביצע שניידר באמצעות משרד עורכי הדין א. קלגסבלד ושות' לבאי-כוחו של בלוטרייך, הוא ציין את תמיכתו של בלוטרייך בכמה מינויים שבוצעו בדירקטוריון מישורים, נוסף לחוב של 100 אלף דולר שיש לבלוטרייך כלפיו, לטענתו, וציין כי "הפרות יסודיות אלה מצטרפות להפרות יסודיות אחרות".
שיפור של 18% בהכנסות במחצית הראשונה של 2019
מישורים, הפועלת בתחום הנדל"ן בישראל ובארה"ב, ופועלת בתחום המלונאות בקנדה ובארה"ב באמצעות החברה-הבת סקייליין, נמצאת כבר קרוב לשנה בכותרות בשל הסכסוך בין צמד בעלי השליטה, שנחשף בנובמבר 2018. החברה סיכמה בשבועות האחרונים את המחצית הראשונה של השנה עם שיפור של 18% בהכנסותיה, שהגיעו ל-401 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרווח הנקי שלה עלה ב-16% ל-8 מיליון שקל.
בנובמבר 2016 רכש שניידר כ-16% ממניות החברה מידי בלוטרייך תמורת כ-45 מיליון שקל, לפי מחיר מניה של 9.5 שקלים. זאת כשנה לאחר שהשקיע כ-40 מיליון שקל בהנפקה פרטית של כ-21% מהונה של מישורים, לפי מחיר מניה של 6 שקלים.
שניידר הוא ממייסדי חברת ההחזקות Midland Group, העוסקת בתחומי הפלדה, החקלאות, הנדל"ן, הספנות והייצור התעשייתי. משפחתו עלתה לישראל כשהיה ילד, והוא גדל בארץ מספר שנים, עד שהמשפחה היגרה לטורונטו, קנדה, שם הוא מתגורר עד היום. בעבר הוא נכלל ברשימת המיליארדרים של מגזין "פורבס".
בדצמבר 2007 הפך שניידר לשם מוכר גם בקרב אוהדי הספורט בישראל, כשרכש את מועדון הכדורגל מכבי תל-אביב מידי לוני הרציקוביץ'. באוגוסט 2009 קץ שניידר בהחזקה במועדון הכדורגל, והעביר את הבעלות בו לידי איש עסקים קנדי אחר, מיטש גולדהאר, המחזיק בו עד היום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.