מחירי הנפט זינקו בעקבות התקפות הטרור על תשתיות הנפט בסעודיה ובעקבות הודעת הנשיא טראמפ שהוא אישר שחרור נפט מהמאגר האסטרטגי האמריקאי לשווקים כדי למנוע עליית מחירים חדה. מחיר חוזי הנפט האמריקאי זינקו בכ-11.6% ל-61.21 דולר לחבית, וחבית מסוג ברנט (הנפט העולמי) התייקרה ב-12% ל-67.48 דולר, אחרי זינוק ראשוני של 19.5%.
אנליסטים התריעו מראש שהמחירים יהיו תנודתיים במסחר שפתח את השבוע הנוכחי, ככל שיותר פרטים התפרסמו על שיבוש היצע הנפט בסעודיה, שההתקפות עליה בסוף השבוע הוציאו מתפוקה 5.7 מיליון חביות ביום, כ-5% מהתפוקה העולמית הכוללת.
עלייה ממושכת במחירי הנפט עלולה לציין את האיום האחרון על הכלכלה העולמית שכבר סובלת ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. היא עשויה גם להשפיע על שוק המניות האמריקאי, שבו ההוצאה הצרכנית הבריאה העלתה את המדדים לרמות שקרובות לשיא. התייקרות הנפט עשויה לייקר גם את הבנזין לנהגים ואת חשבונות הגז למשקי הבית, ולכרסם בהכנסה הפנויה.
אופציות מוגבלות - אופק
"זה מה שקורה כשמישהו מצית את החבית"
תנודת המחירים הבוקר באה אחרי שבועות של מסחר נטול אירועים בנפט, שגרם לכמה אנליסטים לקבוע שהשווקים מתעלמים מהאפשרות של מתחים גיאופוליטיים מוגברים במזרח התיכון.
"זה מה שקורה כשמישהו מצית את החבית", אמר בוב יוגר, מנהל חטיבת החוזים העתידיים במיזוהו ניירות ערך בארה"ב. "יש הרבה נפט גולמי, וזהו אחד התחומים התנודתיים ביותר על פני כדור הארץ. סעודיה היא היצואנית הגדולה ביותר".
הנשיא טראמפ צייץ בטוויטר שהוא מתיר את שחרור הנפט הגולמי ממאגרי הנפט האסטרטגיים של ארה"ב כדי לשמר את השווקים ברמת היצע נאותה. שחרור כזה נדיר במבט היסטורי, ונעשה רק כאמצעי אחרון. הנשיא כתב שהיקף השחרור עדיין לא נקבע. המאגרים הללו מכילים יותר מ-600 מיליון חביות.
הציוצים הבאים של טראמפ דיברו על "יש סיבה להאמין שאנחנו יודעים מי האחראים, ואנחנו מבצעים אימות של הידע הזה, אך אנחנו ממתינים לשמוע מהממלכה הסעודית מי להערכתם יזם את ההתקפה הזו, ובאלו תנאים עלינו להמשיך!".
ההתקפות היו על אבקאיק, מתקן עיבוד מאסיבי שהוא במרכז מערכת האנרגיה הסעודית. אנליסטים אומרים שהנזק עלול ליצור מחסור בהיצע כאשר הממלכה מעריכה את היקף הנזק ומנסה למנוע ירידה חדה ביצוא שלה.
היצואנית הגדולה בעולם של נפט יכולה להשתמש במלאי הנפט שלה ובמתקנים אחרים כדי לעבד את הנפט, אך אנליסטים אומרים שהאי ודאות שיצרה ההתקפה עלולה להוביל למחירי דלק גבוהים משמעותית. ארה"ב אמנם הגדילה את הפקת נפט הפצלים שלה, אך יכולת היצוא המוגבלת שלה מגבילה את יכולת תעשיית האנרגיה להגיב למחסור גדול.
תנודת מחירי הנפט ממחישה גם את הפגיעות של שוק הנפט, שנשלט יותר ויותר על ידי קרנות פסיביות, כאשר קרנות הסחורות שמתמקדות בהיצע ובביקוש נסגרות בשנים האחרונות. להערכת אנליסטים, קרנות שסוגרות פוזיציות של הימור על ירידת מחירי הנפט כדי להגביל את הפסדיהן עלולות להחריף את תנודות המחירים בשוק אם עליית המחירים תימשך.
האי ודאות במזרח התיכון עלולה לגרום למשקיעים להיערך להפרעות נוספות בתפוקת הנפט. מחיר הנפט האמריקאי נסחר בשבוע שעבר בעלייה של 21% מתחילת השנה לכ-55 דולר לחבית, אם כי הוא היה נמוך מהשיא שרשם באפריל ומרמות המחיר לפני שנה, על רקע חולשת הכלכלה העולמית שמפחיתה את הביקוש לנפט גולמי.
אנליסטים אומרים שתגובה מוגברת של מדינות מפותחות שיש להן מאגרי נפט עשויה לרכך חלק מהתגובה בשוק. ייתכן שתגובה כזו תהיה נחוצה מפני שארגון מדינות יצוא הנפט, אופ"ק, הגביל את עודף התפוקה שלו, שאפשר לנצל במצבי חירום כמו המצב הנוכחי.
"ההתקפות הללו מקשות עוד יותר את ההגנה על המתקנים הללו, ולכן יש סיבה לכך שפרמיית הסיכון למחירים תימשך בשבועות הקרובים", אמר ג'ובאני סטאונובו, אנליסט סחורות ב-UBS ניהול הון.
בדרך להנפקה? האתגר של ענקית הנפט הסעודית
ההתקפות על תשתית הנפט בסעודיה יצרו גם אתגר מיוחד לבכירי חברת הנפט הלאומית ארמקו ולמשרד הנפט הסעודי, שנערכים להנפקת החברה בשוקי מניות בינלאומיים.
ארמקו נערכת להנפקה בשני שלבים, שבהם היא מקווה למכור שבריר מעצמה למשקיעים בבורסה הסעודית המקומית, ולאחר מכן למכור עוד מניות ברחבי העולם, לפי מקורות יודעי דבר. תוכניות ההנפקה התעכבו זמן רב על רקע שאלות של תמחור ושל מיקום ההנפקה.
ההתקפות של סוף השבוע מכניסות אלמנט חדש של סיכון להנפקה, שהוא בלתי רגיל לרוב החברות שמתכננות IPO: האיום של עוד התקפות טרור שיפגעו בהכנסות וברווחים, ויערערו את אמון המשקיעים בפוטנציאל הרוח של החברה בטווח הארוך. אחרי שהשעתה את תוכנית ההנפקה, סעודיה החזירה אותה לאחרונה לשולחן, והחברה מינתה בנקאים לייעץ לה בנושא. פקידי נפט סעודים ויועצים זרים חוששים כעת שהמשקיעים שחיוניים להצלחת ההנפקה יקבלו רגליים קרות בעקבות ההתקפה הנועזת על מתקן הנפט המרכזי.
זהו גם עיתוי רגיש להנהגת ארמקו. חאליד אל פאליח, שהוביל עד לאחרונה גם את ארמקו כיו"ר שלה וגם את מגזר הנפט הסעודי כשר האנרגיה, שוחרר בתחילת חודש זה משני תפקידיו. שני פקידים שאינם רגילים למצבי חירום מונו כעת במקומו: יאסר רומייאן, שמנהל את קרן ההון הריבונית העיקרית של הממלכה, מכהן כעת כיו"ר ארמקו, ואחיו המבוגר של נסיך הכתר מוחמד בן סלמן, עבדול עזיז בן סלמן, מכהן כשר האנרגיה זה כמה ימים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.