חברת Tezos היא אחת השחקניות המפורסמות בעולם הבלוקצ'יין, אבל לצערם של מייסדיה, בני הזוג קתלין וארתור ברייטמן, היא ידועה כיום בעיקר לשמצה. טזוס, שהנפקת מטבע הקריפטו שלה ב-2017 הייתה אחד מגיוסי ההון הגדולים בשוק המטבעות הדיגיטליים, זכורה כיום בעיקר בגלל מאבק שליטה ממושך וכואב במיוחד שאליו נקלעה בעקבות אותו גיוס. "הסקנדל הגדול של עולם הקריפטו", הכתיר מגזין Wired את הפרשה בכתבת שער נרחבת שהתפרסמה בשנה שעברה.
הסיפור של טזוס התחיל ב-2015, אז התחילו בני הזוג ברייטמן להוביל את פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של טזוס באמצעות חברה שהקימו בארה"ב, Dynamic Ledger Solutions. קתלין ברייטמן שימשה מנכ"לית טזוס, ובעלה ארתור היה מנהל הטכנולוגיה הראשי של הפרויקט. בהמשך הקימו הברייטמנים בשווייץ קרן, שנרשמה כמלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח), והפקידו בידיה את האחריות לגיוס ההון לפלטפורמה.
ב-ICO, שנערך ביולי 2017, הנפיקה קרן טזוס למשקיעים את המטבע הדיגיטלי שלה (שסימולו XTZ ) בסכום כולל של 232 מיליון דולר - אחת מהנפקות הקריפטו הגדולות באותה שנה. בדומה לגיוסי ICO במיזמי בלוקצ'יין גדולים כמו א'תריום, הקרן נועדה להבטיח שבמטבע הדיגיטלי המונפק לא תהיה שליטה לאף יחיד או קבוצה.
ואולם, זמן קצר לאחר שהוקמה הקרן, העניינים התחילו להסתבך. בין הנהלת הקרן לזוג המייסדים התגלע סכסוך חריף, לאחר שנשיא הקרן, יוהאן ג'יוורס, טען כי בני הזוג ברייטמן ניסו להשתלט על הקרן. המאבק הזה הוביל להקפאתו של פרויקט טזוס, בזמן שמאות מיליוני הדולרים שגויסו נותרו נעולים בחשבון הקרן. בינתיים, עשרות אלפי המשקיעים בפרויקט לא יכלו לקבל את המטבעות שרכשו ב-ICO. בין המשקיעים המובילים בטזוס היו כמה שמות ידועים, כמו האחים טיילר וקמרון וינקלווס וחברת ההשקעות שלהם Winklevoss Capital Management. על רקע האכזבה מההשקעה, כמה מהמשקיעים תבעו את בני הזוג שהובילו את הפרויקט ואת החברה שלהם, ורבות מהתביעות האלה עוד תלויות ועומדות בבתי משפט.
שווי המטבע צנח ביותר מ-90% מהשיא
קרב השליטה בטזוס, שנמשך קרוב לשנה, הסתיים רק לאחר שג'יוורס, נשיא הקרן השוויצרית של טזוס, פרש מתפקידו, ואת מקומו תפס המשקיע האמריקאי ריאן ג'ספרסון. השקת הבלוקצ'יין של טזוס, שהיתה אמורה להתבצע בסוף 2017, נדחתה במשך חודשים ארוכים, בזמן שפרויקטי בלוקצ'יין מתחרים המשיכו להתקדם. עד להשקת הבלוקצ'יין, הקהילה שנוצרה סביב הפרויקט, שמנתה בשיאה 30 אלף איש, הצטמקה משמעותית.
במקביל צנח שווי המטבע של טזוס, ממחיר של 10 דולרים ליחידה בדצמבר 2017 לכ-5 דולרים בלבד עם השקת הבלוקצ'יין ביוני 2018. כיום נסחר המטבע של טזוס במחיר של פחות מדולר ליחידה - נמוך ביותר מ-90% ממחיר השיא שלו בסוף 2017. אין ספק כי הסיפור של טזוס, בד בבד עם התנפצות הבועה בשוק הקריפטו בשנה שעברה, לימד את המשקיעים והיזמים בתחום הבלוקצ'יין שיעור כואב.
בשיחה שקיים עם "גלובס" בשבוע שעבר, במהלך ביקורו בישראל, לא שש ברייטמן לדבר על קרב השליטה בקרן טזוס ועל התביעות שהוגשו נגדו, נגד אשתו ונגד החברה המשותפת שלהם. "אם תסתכל על הכתבה עלינו במגזין Wired, קתלין ואני נראים בתמונה כמו קורבנות רצח. עברנו תקופה מלחיצה ביותר וקשה מאוד", אמר ארתור ברייטמן, שאותו פגשנו לפני כנס שארגנה הקהילה הישראלית של טזוס, בראשותם של אלי טרגמן ואילון מורלי, במסגרת שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב. ברייטמן השתתף גם בכנס שערך סטארט-אפ הבלוקצ'יין הישראלי StarkWare, שהוא עצמו נמנה עם המשקיעים בו.
"אחד הדברים שעזר לי לעבור את התקופה הקשה, היה לראות את המפתחים הרבים שממשיכים לעבוד על הפרויקט", אמר ברייטמן. "לאנשים שמחוץ לפרויקט ושקראו את הכתבות על טזוס, היה נדמה שהכל מתפרק. אבל המפתחים הבינו שזה פרויקט טוב, והתעלמו מכל הדרמה שמסביבו".
יש בך חרטה על הדרך שניהלתם את הפרויקט ועל גיוס ה-ICO?
"אני ודאי מתחרט על כך שמינינו את יוהאן ג'יוורס לנשיא הקרן שלנו. הוא התגלה כאדם בלתי אמין".
בקהילת הביטקוין קוראים למטבעות כמו של טזוס "שיטקוין". איזה סיבה יש לקהילת הבלוקצ'יין לתת כיום אמון בטזוס?
"כשאנשים שאוהבים את הביטקוין משתמשים במונח 'שיטקוין', חלקם הקטן מתכוונים לכל מטבע שהוא לא ביטקוין. אני חושב שרובם מתכוונים למטבעות שהטכנולוגיה שלהם לא מאוד מקורית, ואין בהם כל חדשנות. אלה במקרים רבים מטבעות של Pump and Dump (מטבעות שבהם המשקיעים יוצרים ביקוש גבוה וגורמים להתנפחות המחיר, ואז נפטרים מהחזקותיהם ברווח גדול; ר"ק).
"באופן אישי, בכל הנוגע לביטקוין אני מקסימליסט. אני לא מאמין שבעתיד יישארו הרבה מטבעות קריפטו חוץ מביטקוין. אולי לא יישאר רק מטבע אחד, אבל אני חושב שתמיד יהיה מטבע אחד דומיננטי במיוחד. יש סיכוי טוב שזה יהיה ביטקוין, אבל זה לא בהכרח יהיה דווקא ביטקוין. בעניין הזה אני רואה הרבה שאננות של אנשים, ואני חושב שזה מסוכן".
"התחלנו את הפרויקט כתחביב"
ברייטמן בן ה-37, שנולד וגדל בצרפת, הגיע לניו יורק ב-2005 כדי ללמוד מתמטיקה באוניברסיטת NYU, ולאחר מכן עבד בבתי ההשקעות גולדמן זאקס ומורגן סטנלי כאנליסט. ב-2010 הכיר את קתלין מק'קאפרי, הצעירה ממנו בשמונה שנים, וכעבור כמה שנים הם התחתנו בצרפת. ב-2015 הקימו בני הזוג את חברת Dynamic Ledger Solutions, הרשומה במדינת דלאוור שבארה"ב, שבה פיתחו את הקוד לפלטפורמת הבלוקצ'יין טזוס. כיום השניים גרים ועובדים בלונדון.
"התחלנו את פרויקט טזוס כתחביב", סיפר ברייטמן. "היה לי קצת כסף שעשיתי מביטקוין, וחשבתי לעשות ניסוי ברעיון שעניין אותי - לבנות תשתית בלוקצ'יין, שבה הממשל המבוזר ניתן לאימות ציבורי על ידי קהילת המשתמשים ברשת. תשתית כזאת מאפשרת לך לשמור על כמה מהנורמות שקיימות בביטקוין, ויחד עם זאת, היא גם נותנת לך גמישות להתקדם. אז תחילת העבודה על הפרויקט הייתה דרך רצינית לבחון את הרעיון".
בניגוד לביטקוין, המטבע הדיגיטלי שבו יושם לראשונה הקונספט הטכנולוגי של בלוקצ'יין, ובניגוד לרשתות מטבע אחרות כמו את'ריום, שבאו בעקבות הביטקוין והתבססו על פרוטוקול של הוכחת עבודה (Proof of work), הבלוקצ'יין של טזוס היה אחד הראשונים שהתבססו על פרוטוקול הוכחת החזקה (Proof of stake). במנגנון הוכחת עבודה, רשת המטבע מתבססת על כרייה שדורשת כוח מחשוב רב, ובכך מונעת את זיוף המידע שנרשם בבלוקצ'יין. בתוך כך, כריית הביטקוין יוצרת מטבעות חדשים. לעומת זאת, במנגנון הוכחת החזקה כמו של טזוס, כל בלוק בשרשרת מאושר רק על ידי מי שמוכיח כי יש בידיו החזקה גדולה של מטבעות, והדבר אפשרי רק כשכל המטבעות נכרו מראש.
מה התוכניות שלך לשנה הקרובה?
"אני עובד כיום על פרויקט של יצירת stablecoin (מטבע דיגיטלי "יציב", הצמוד למטבע ריבוני; ר"ק) עם למידה אלגוריתמית, שמבוסס על הבלוקצ'יין של טזוס", אמר ברייטמן. "כתבתי לא מעט הצעות לשיפור הטכנולוגיה של טזוס, ואני מקווה שלפחות כמה מהן ייצאו לפועל בקרוב. יש כיום הרבה מפתחים טובים שעובדים על פיתוח הליבה של טזוס, ויש כמה צוותים בעולם שקיבלו מענקים מקרן טזוס ותורמים לפיתוח הזה. אני מקווה שגם הקהילה הישראלית של טזוס, שהוקמה באחרונה, תתרום לפיתוח האקו-סיסטם (הסביבה העסקית) שלנו".
רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.