האטה בפעילות המיזוגים והרכישות (M&A) ברחבי העולם מתחילת 2019: בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה דווח על עסקאות M&A בהיקף כולל של קרוב ל-2.5 טריליון דולר, כשהמשמעות היא ירידה של 11.4% ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2018; היקף העסקאות ברבעון השלישי היה כ-622 מיליארד דולר, ירידה של 21.2% מהרבעון המקביל. כך עולה ממחקר שפרסמה חברת Mergermarket מבריטניה, העוסקת במידע, מחקר וניתוח של עסקאות מיזוגים ורכישות. לפי המחקר, ההיקף הממוצע של עסקה היה היקף שיא של כ-425 מיליון דולר, וזאת לעומת כ-380 מיליון דולר ב-2018.
"השוק האמריקאי, שעד כה נראה חסין למגמות ההאטה הגלובליות שהחלו עוד במחצית השנה שעברה, מתחיל להיות מושפע", כותבים כלכלני Mergermarket. לדבריהם, היקף העסקאות בארה"ב ברבעון השלישי - כ-263 מיליארד דולר - הוא הנמוך ביותר מאז הרבעון הראשון של 2016. עם זאת, לדבריהם, "מתחילת השנה, היקף המיזוגים והרכישות בארה"ב רושם עלייה קלה ביחס לתקופה המקבילה, ומהווה כ-50% מהיקף העסקאות העולמי".
מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין השפיעה בעיקר על הפעילות באסיה, ולכך נוספה גם מגמת האי-יציבות בהונג קונג. התוצאה הייתה ירידה של 26.5% בהיקף ה-M&A באסיה, לרמה של כ-417 מיליארד דולר. "סין והונג קונג מהוות רק 7.8% מהעסקאות מתחילת השנה, ירידה מ-11.4% בתקופה המקבילה אשתקד והרחק מהרמות של 2015, אז הן היוו 15.6% מהעסקאות הגלובליות", נכתב במחקר.
מאז תחילת 2019 דווחו 31 "מגה עסקאות", כלומר מיזוגים ורכישות בהיקף של מעל 10 מיליארד דולר. העסקאות הגדולות ביותר ב-2019 עד כה הן רכישת סלג'ן על-ידי בריסטול-מיירס סקוויב ב-89.5 מיליארד דולר - עסקה ממגזר הפארמה; ורכישת Raytheon על-ידי United Technologies ב-88.9 מיליארד דולר - עסקה ממגזר הביטחון. מגזר הפארמה ייצר 3 מתוך 10 העסקאות הגדולות ביותר השנה, ובסך הכול היקף ה-M&A במגזר זה היה כ-392 מיליארד דולר, עלייה מ-269 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2018.
המחקר מזכיר גם את ישראל, שבה לפי כלכלני Mergermarket "מגזר הטכנולוגיה ממשיך להניע את פעילות ה-M&A, שהסתכם ב-90 עסקאות בשווי 11.3 מיליארד דולר מתחילת השנה". הם מזכירים את רכישת חברת קליקסופטוור בידי Salesforce - חברת הטכנולוגיה הישראלית נרכשה מקרן הפרייבט אקוויטי פרנסיסקו פרטנרס ב-1.4 מיליארד דולר. עסקה נוספת מהמשק הישראלי שמוזכרת גם היא במחקר (כאחת העסקאות הגדולות באזור המזרח התיכון ואפריקה) היא רכישת גרעין השליטה בבזק, עסקה שטרם הושלמה שבמסגרתה קרן סרצ'לייט ודוד פורר רוכשים את השליטה בחברת ביקום.
Mergermarket מספקת גם נתונים על הגופים המייעצים בעסקאות, ומהם עולה שבנק ההשקעות העסוק ביותר בישראל מתחילת 2019 (לפחות בכל הקשור למספר העסקאות שדווחו) הוא סיטי, עם 5 עסקאות. אחריו נמצאים ג'יי.פי מורגן, RBC וג'פריס, וכן פירמת רואי החשבון PwC ובית ההשקעות שוורץ, עם 3 עסקאות כל אחד.
ברמה הגלובלית, היועץ הפורה ביותר הוא PwC עם 372 עסקאות, כשאחריו דלויט (315) וגולדמן זאקס (259). עם זאת, בהיקף הכספי של העסקאות מוביל גולדמן זאקס עם עסקאות בהיקף כולל של כ-981 מיליארד דולר, ואחריו ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי, סיטי ו-Evercore.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.