ברלין. הפרלמנט הבריטי הצביע היום בעד עיכוב נוסף בהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. חברי הפרלמנט, כולל "מורדים" מתוך שורות המפלגה השמרנית ונציגי צפון-אירלנד, הצביעו בעד תיקון שמשמעותו המעשית היא שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ייאלץ לבקש עוד הערב מבריסל הארכה נוספת של שלושה חודשים, כדי להשלים את חקיקת ההסכם שגיבש ברגע האחרון. בתגובה להוספת התיקון לחוק משכה הממשלה את ההסכם, והיא תביא אותו להצבעה מחדש בשבוע הבא. התיקון התקבל ברוב של 322 מול 306. ג'ונסון, מצדו, הציג עמדה בלתי מתפשרת וטען כי החוק "אינו מחייב" אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי והתחייב כי אין בכוונתו לעשות זאת.
"ההצבעה עוקרה ממשמעות", אמר ג'ונסון, אחרי שממשלתו משכה את ההסכם מהדיון בפרלמנט. "אני לא הולך לדון בהארכה עם האיחוד האירופי, והחוק לא מחייב אותי לעשות זאת", אמר ג'ונסון. "אני אגיד לאיחוד האירופי - עיכוב נוסף יהיה רע לבריטניה ולאיחוד האירופי". הוא אישר כי הממשלה תציג מחדש את ההסכם להצבעה בשבוע הבא. הוא אמר כי חברי הפרלמנט ישנו את דעתם בשבוע הבא, ויאשרו את ההסכם.
חברי פרלמנט מהאופוזיציה, מנגד, קראו לג'ונסון לכבד את החוק ומנהיג המפלגה הסקוטית אף איים כי "ג'ונסון ימצא את עצמו בבית המשפט", אם יסרב לעשות זאת. התיקון שעבר מכונה "תיקון לטווין" - והוא יוזמה בין-מפלגתית שקובעת כי הסכם ה"ברקזיט" ייחשב למאושר רק אחרי שיסתיימו הליכי החקיקה השונים בעניינו.
מטרת התיקון היא להבטיח שג'ונסון אינו מסתפק באישור ההסכם בפרלמנט היום, ואז יוצא באופן חד-צדדי מהאיחוד האירופי, כפי שאיים לעשות. התיקון מראה את עומק חוסר-האמון הקיים בפרלמנט הבריטי, ואפילו בתוך מפלגתו של ראש הממשלה, במדיניות שהוא מוביל ובהתחייבויותיו הפומביות. התיקון למעשה מפעיל את "חוק בן", שקובע כי על ג'ונסון לכתוב מכתב לאיחוד ובו בקשה לדחות את הפרישה ל-31 בינואר 2020. זהו אותו חוק עצמו שג'ונסון, לדבריו, אינו מתכוון לכבד.
הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר
ייתכן כי האיחוד האירופי יעניק הארכה קצרה יותר ממה שנקבע כי על ג'ונסון לבקש, או לא יעניק הארכה כלל, ובמצב כזה ככל הנראה יחזרו בהם חברי הפרלמנט ויצביעו בעד ההסכם ללא תיקונים. הממשלה הבהירה כי כל מי שהצביע בעד התיקון יסולק מהמפלגה השמרנית, וכי היא עשויה להביא את ההסכם לדיון מחודש ביום שני הקרוב.
ישנם גם דיווחים שלפיהם ראש הממשלה מתכוון לכתוב מכתב נוסף על המכתב המבקש הארכה, שבו תאריכים שונים מאלו שנקבעו ב"חוק בן". ג'ונסון, כאמור, אמר כי החוק לא מחייב אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי.
הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר
במקביל לדיונים בפרלמנט התקיימה בסמוך הפגנת ענק, שבה השתתפו מאות אלפי בני אדם, שהביעו התנגדות לפרישה מהאיחוד וקראו למשאל עם חוזר על הברקזיט.
התקשורת הבריטית תיעדה את צהלות השמחה של הקהל ברגע שבו התברר כי תיקון לטווין התקבל, וכי הפרלמנט לא יכריע היום בנוגע להסכם הברקזיט שגיבש ג׳ונסון. לפי המארגנים, בהפגנה ובצעדה השתתפו בין מאות אלפים למיליון אזרחים בריטים. המארגנים גייסו כחצי מיליון ליש"ט למימון הפעילות לטובת משאל עם חוזר.
"יצאנו להפגין נגד ממשלה שמדברת כל הזמן על חשיבות התהליך הדמוקרטי, אבל אינה מוכנה לעמוד בשום מבחן דמוקרטי", אמר ל"גלובס" אורי רודנר שמתגורר בבריטניה. רודנר הוסיף גם, כי הגיע יחד עם אשתו קייטי להפגנה "בהרגשה שהמאבק שלנו נכשל, וסיימנו בהרגשה שאולי הצלחנו להשפיע קצת. לליברלים בכל העולם המערבי אסור להתייאש במאבקיהם השונים".
הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר
טרפוד ההישג מהשבוע
הסיבוך הנוכחי מאיים לטרפד את ההישג שרשם ג'ונסון השבוע, כאשר הצליח לגבש עסקה חדשה מול בריסל, שמחליפה את מנגנון ה"בקסטופ" באי האירי בשורת חוקים שמשמעותם כי צפון אירלנד תהיה כפופה "דה יורה" לאיחוד המכסים של הממלכה המאוחדת, אך "דה פקטו" לחוקי האיחוד האירופי בעניין זה.
הגוף השולט בצפון אירלנד (סטורמונט) יוכל להצביע מדי ארבע שנים אם ברצונו להמשיך בסידורים מיוחדים אלה, או לשים להם קץ. בספירה שערכו כלי התקשורת הסתמן כי יש רוב לאישור ההסכם של ג'ונסון, אולם הוא עצמו סירב להעמיד את ההסכם להצבעה בגלל תיקון לטווין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.