תחום אחסון הנתונים מתפתח במהירות בשנים האחרונות והפך למגזר בולט בסקטור הטכנולוגיה הרחב, זאת בעקבות צמיחה מסיבית בכמות המידע הדיגיטלי בעולם, שהובילה לביקוש גובר לפתרונות אחסון.
הצמיחה בכמות המידע והנתונים הדיגיטליים היא תופעה ארוכת-טווח ונמצאת במגמת גידול מתמיד. מאז כניסת המחשב האישי לחיינו בתחילת שנות ה-2000, וביתר שאת עם תחילתו של עידן האינטרנט ומהפכת המידע שהוא הביא עימו, עמדה כמות המידע הדיגיטלי בעולם על כ-23 אקסה בייט (2 בחזקת 60 בייטים). כיום, שני עשורים לאחר מכן, העולם הדיגיטלי מייצר כמות אדירה של 33 זטה בייט של מידע (להמחשה, דמיינו כמות המקבילה לעשרות פעמים מספר גרגירי החול שבחופי הים על פני כדור הארץ) - גידול של אלפי אחוזים.
כמות הנתונים שנוצרים בכל רגע מגיעה מכל מקום - משימוש באפליקציות מובייל, מהתוכן והמדיה שמועלים לרשתות החברתיות, מרישומים של עסקאות מקוונות ועד קוד של תוכנות מחשב ומסדי נתונים בענן. המקורות רבים מספור.
יותר מ-5 מיליארד לקוחות
מחקר של IDC מצביע כי יותר מ-5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם כיום מבצעים אינטרקאציה יומיומית עם המידע. מספר זה צפוי לגדול לכ-6 מיליארד עד לשנת 2025, או כ-75% מאוכלוסיית העולם. על פי המחקר, מיליארדי התקנים מחוברים ברחבי העולם, הידועים גם בשם אינטרנט של הדברים (IoT), צפויים להפוך ליצרנים רציפים של 90 זטה בייט של מידע באותה תקופה.
בצד ההיצע, לעומת זאת, כמות האחסון הזמינה נמוכה משמעותית מקצב הגידול בכמות המידע. אחרי הכל, לא כל המידע נשמר. IDC מעריכה כי תעשיית האחסון צפויה לספק קיבולת אחסון של 42 זטה בייט במהלך שבע השנים הבאות, או 25% מכמות המידע בעולם, אם כי מספר זה צפוי לגדול.
מגמת המיזוגים חיזקה את סייגיט
אחת מספקיות האחסון המובילות בעולם, שלהערכתנו ממוצבת היטב על מנת ליהנות ממגוון ההזדמנויות בשוק האחסון, היא חברת סיגייט טכנולוגיות (Seagate Technology , סימול: STX), הנסחרת בבורסת נאסד"ק לפי שווי שוק של כ-14.5 מיליארד דולר ומציגה הכנסות של מעל 10 מיליארד דולר בשנה.
סייגיט מייצרת ומספקת בעיקר כוננים קשיחים, הידועים גם בשם Hard Disk Drive (HDD), טכנולוגיה ותיקה, זולה והנפוצה ביותר שיש כיום בשוק. ה-HDD משמש לאחסון מידע במגוון מערכות - ממחשבים אישיים, קונסולות משחקים ועד מרכזי נתונים של ספקיות שירותי ענן כמו אמזון ומיקרוסופט.
חברת סיגייט נהנית ממודל עסקי חזק ומסיכון תפעולי נמוך יחסית, אם כי פעילותה חשופה לתחרות גבוהה ולמחזוריות הנובעת משינויים בכושר הייצור, בגידול הקיבולת ובזמינות. תנאי השוק וקיומן של מגבלות טכנולוגיות הובילו לשליטתן של מספר קטן של שחקניות בתחום, כאשר תהליכי קונסולידציה שהתרחשו בשנים האחרונות בענף חיזקו עוד יותר את מובילותה של סיגייט בשוק היעד לפתרונות HDD, שמוערך במעל 25 מיליארד דולר.
ניתן לומר כי שוק ה-HDD כיום מאופיין כדואופול, כאשר החברה השנייה היא ווסטרן דיגיטל (WDC), עם נתח שוק של כ-40%. כך שמדובר בחברה עם כוח תמחור גבוה, והדבר בא לידי ביטוי בשיעורי רווח בריאים (רווח גולמי של כ-28.7% בשנת 2019 הפיסקלית) ובהתנהגות שער המניה, שעלתה בכ-50% מתחילת השנה.
במקביל לפתרונות HDD, ובהתאם למגמה בשוק האחסון, נוקטת סיגייט צעדים הדרגתיים להרחבת פעילותה לתחום כונני ה-SSD (Solid State Drive), טכנולוגיה מהירה יותר אך יקרה יותר, שרבים מנבאים שתחליף את הדיסק הקשיח המסורתי, שכבר נמצא בדעיכה זה כמה שנים. לפני כשנה חתמה סיגייט על הסכם שיתוף פעולה עם טושיבה היפנית, הנחשבת לשנייה בגודלה בשוק פתרונות אחסון מבוססי פלאש מסוג NAND, ובכך הפכה לשחקנית מרכזית בתחום ה-SSD, אם כי מכירות אלו עדיין מהווים נתח קטן מסך ההכנסות של סיגייט.
נישאת על גבי הענן והמגזר הארגוני
למרות המחזוריות בענף האחסון, שמתבטאת בחולשת השוק המחשבים האישיים (PC), פעילות סיגייט בתחום ה-HDD צפויה בעתיד ליהנות ממספר מנועי צמיחה, הן מצד מגזר הארגוני והן מצד ספקיות ענן, המהווים יחד כ-41% מסך ההכנסות. שוק מחשוב הענן מייצר דרישה גבוהה בכוננים קשיחים לשרתים, בעוד ספקי האחסון מבוסס הענן מחויבים לשמור על רמות מחירים נמוכות על מנת למשוך לקוחות ולכן פתרונות מבוססי SSD לא מאפשרים להם לשמור על רמת מחירים סבירה. מכאן שכוננים קשיחים הם עדיין אמצעי האחסון המועדף עליהם.
תחזית החברה לרבעון הקרוב מניחה ירידה שנתית של כ-15% במכירות לכ- 2.55 מיליארד דולר, אם כי חולשה זו ככל הנראה תגיע השנה לתחתית, עם פוטנציאל לשיפור ברבעונים הבאים לאור ביקושים מצד לקוחות מהמגזר הארגוני. ועדיין, נראה כי תהליכי התייעלות בחברה מצליחים לשמור על שיעורי רווח בריאים יחסית במקביל לייצור תזרימי מזומנים חזקים באופן עקבי. בשלוש בשנים האחרונות ייצרה סיגייט תזרים פנוי (FCF) של למעלה מ-1.4 מיליארד דולר בממוצע בשנה, שאת רובו היא מחזירה לבעלי המניות.
במקביל, חברת סיגייט מנהלת מדיניות חוב שמרנית יחסית ומציגה שיפור במצבה הפיננסי, כולל ירידה בשיעורי המינוף. בשלוש השנים האחרונות הקטינה החברה את סך התחייבויותיה עד לכ-4.2 מיליארד דולר בסוף הרבעון האחרון, מה שהביא את יחס המינוף לרמה של פחות מ-2.
על רקע שיעורי המינוף הנמוכים והיכולת המוכחת לייצר מזומנים, אנו רואים בחברת סיגייט השקעה יציבה מבחינה פיננסית. סדרת אג"ח דולרית של סיגייט, בעלת קופון 4.875% ומח"מ של 6 שנים, נסחרת כיום בתשואה שנתית לפדיון של כ-4.1%, מה שמגלם מרווח סיכון של 240 נ"ב מעל איגרת ממשלתית אמריקאית. תמחור זה משקף דיסקאונט ביחס לאג"ח מקבילה של ווסטרן דיגיטל, זאת למרות פרופיל פיננסי חזק יותר שבא לידי ביטוי מינוף ודירוג אשראי חזקים יותר (Baa3/BBB-). אנו סבורים כי סיגייט בעלת פרופיל סולידי וממוצבת היטב על מנת ליהנות ממגוון ההזדמנויות בשוק האחסון.
הראל גילאון הוא מנכ"ל משותף בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל וזאהר זהר הוא אנליסט החוב בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.