פחות משבוע לאחר נאום חופש הביטוי שנשא באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון, בו פרש את משנתו בנוגע לחופש הביטוי, חשיבותו למשטר הדמוקרטי והתפקיד והאחריות של פייסבוק על שמירתו, הופיע מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, לשימוע בפני ועדת השירותים הפיננסיים של הקונגרס.
השימוע עסק בתוכניות פייסבוק בתחום הקריפטו והמטבע ליברה שהחברה מעוניינת להשיק יחד עם קואליציה של חברות. בשבועות האחרונים ספגה ליברה מכה עם הודעתן של כמה מן החברות על פרישתן מהקואליציה.
כמו בנאום חופש הביטוי, גם הפעם, בהקשר של ליברה, ביקש צוקרברג להסיט את תשומת הלב מהחברה בראשה הוא עומד אל עבר סין, ההגבלות שלה על חופש הביטוי והדמוקרטיה, ולעבר האיום שלה על ההגמוניה הפיננסית של העולם המערבי המבוססת על ההגמוניה של ארה"ב והדולר שלה.
"בעוד שאנחנו דנים על הסוגיות האלו, שאר העולם לא מחכה. סין נעה במהירות לקראת השקת רעיונות דומים בחודשים הקרובים", נאמר בדברי הפתיחה של צוקרברג. צוקרברג גייס את התחרות מול סין והתרה במחוקקים לתמוך במטבע מסיבות גיאופוליטיות. לדבריו, "ליברה תהיה מגובה בעיקר על ידי דולרים, ואני מאמין שזה יחזק את המנהיגות הפיננסית של ארה"ב, ואת הערכים הדמוקרטיים שלנו ברחבי העולם. אם אמריקה לא תהיה חדשנית, המנהיגות שלנו בתחום הפיננסי אינה מובטחת", הזהיר.
פייסבוק הודיעה כי תשיק את המטבע ב-2020, אך מאז החברה הסתייגה ואמרה כי תמתין לקבלת אישור רגולטורי. צוקרברג חוזר על הצהרה זו בדברי הפתיחה שלו: "למרות שאיגוד ליברה הוא עצמאי ואיננו שולטים בו, אני רוצה להיות ברור בעניין: פייסבוק לא תהיה חלק מהשקת מערכת התשלומים של ליברה בשום מקום בעולם עד שהרגולטורים האמריקאים יאשרו זאת". צוקרברג הדגיש בדבריו שעתיד מטבע ליברה נמצא בידי האיגוד ולא בידי פייסבוק. "האיגוד יוביל את הפרויקט מעתה ואילך", נכתב בדברי צוקרברג. הוא טען, בנוסף, כי ליברה לא בא להחליף את המטבע הרשמי של המדינה אלא "רק להוות דרך עבור אנשים להעביר כסף".
צוקרברג החל להפנות את החצים כלפי סין כבר בדברים שאמר בשיחות סגורות עם עובדי החברה שתמליליהן הופצו פורסמו לאחרונה. בדבריו הוא התייחס לתחרות ההולכת וגוברת מצד ענקיות האינטרנט הסיניות, ובכללן אפליקציות תשלומים וכן אפליקציית המסרים טיק טוק שלדברי צוקרברג, כבר עברה את אינסטגרם בהודו "במונחים של סקייל".
יו"ר הוועדה לשירותים פיננסיים של הקונגרס מקסין ווטרס: "אתה שם את עצמך מעל החוק כדי להשיג את מה שאתה רוצה".
חבר הקונגרס מק'הנרי: "היום מתקיים משפט על החדשנות האמריקאית והתפקיד של הטכנולוגיה בחיינו ואתה אחד הטיטאנים של העידן הדיגיטלי. אתה לא הממציא האמריקנאי הראשון זו לא הפעם הראשונה שנתקלנו בקשיים עם הטכנולוגיה. פולטיקאים מונעים על ידי אינטרסים וחוסר הבנה של הטכנולוגיה ניצלו את הפחד כדי לרכז כוח. הדבר הוביל לתוצאות מהן אנו מנסים עתה להימנע".
צוקרברג: "בעוד אנו יושבים כאן יש 14 מיליוני אמריקאים ללא גישה לשרותים פיננסיים. התעשייה הפיננסית נמצאת בסטגנציה ובעיה זו ניתנת לפתרון וליברה יכולה לסייע בכך. אני מבין שאני לא נושא הבשורה המתאים ביותר לכך עתה. השירות שלנו מאפשר לאנשים להתבטא ולקבל הזדמנויות עסקיות. אני פה כדי לדבר על הסיכוני ואיך להתמודד איתם. אני לא יודע איך ליברה תעבוד אבל אני מאמין שצריך לנסות, בפרט כאשר עושים זאת באחריות. לא נעשה דבר בלי אישור הרגולטור האמריקאי".
מקהנרי: "האם שינית את דעתך על סין וטכנולוגיה מ-10 שנים לעומת נאומך לפני שבוע?"
צוקרברג: "הגיוני לומר שהן התפתחו. אז הייתי יותר אופטימי והיום הדבר נראה כאילו סין מונעת מארה"ב לקדם את ערכיה ברחבי העולם".
מקהנרי: "עליפיי, ו-וויצ'אט עובדים היטב. למה לא פשוט לעשות גירסה כזו של פייסבוק?"
צוקרברג: "קודם כל החברות הסיניות מתחרות לא רק בנו, אלא בכל החברות האמריקאיות, ובעקבותינו הם מתכוונים לעשות פעולה דומה, כחלק ממדיניות דרך המשי (תוכנית ההתפשטות הסינית. א"ב, א"ג)".
צוקרברג מפגין נינוחות ומודה לנציגים על כל שאלה. עם זאת, באמצע תשובתו לשאלת אחת מחברות הקונגרס, בנוגע לשאלה האם ליברה תעבוד עם ארנקים אנונימיים, דבר הפותח פתח להלבנת הון, עצר צוקרברג את תשובתו ואמר ששכח את השאלה. לאחר שחברת הקונגרס חזרה על השאלה, השיב צוקרברג כי אין בכוונתו להיכנס לפרטים ולענות בשם כל חברות הקואליציה.
לשאלה מדוע כמה מן החברות פרשו מליברה ענה צוקרברג כי מדובר ב"עסק מסוכן".
לשאלת חברת קונגרס בנוגע לניצול ילדים החוסה תחת הצפנה מקצה לקצה, "מה אתה עושה כדי להילחם בכך?", צוקרברג השיב: "אני לא חושב שפייסבוק הוא המקום היחיד שהתנהגות זאת קורית, אנו עושים עבודה יותר טובה מכולם כדי להילחם בכך. את צודקת בכך שבעולם מוצפן יהיה קשה להילחם בכך".
המייסד של הרשת החברתית נשאל "מה אתה מתכוון לעשות כדי להילחם בדיפ פייק".
צוקרברג: "זה אחד האיומים המשמעותיים שצריכים להיערך לו ולקבוע מדיניות מתאימה שתבדיל בין מדיה שעברה מניפולציה על ידי כלי בינה מלאכותית במטרה להונות אנשים, לעומת עריכה רגילה של חיתוך שלא מוליכה שולל. הטכנולוגיה שתאפשר לזהות זאת חשובה ביותר".
חבר הקונגרס גרגורי מיקס התייחס לכך שחלק מהמטרה של מטבע ליברה הוא לסייע לאנשים שלא זכאים לשירותים בנקאיים, ותקף אותו בשאלות כמה מהכסף של פייסבוק מוקדש למוסדות שמסייעים לאנשים שלא זכאים לחשבון בנק בארה"ב. צוקרברג השיב שהוא לא בקיא בפרטים, ובתגובה מיקס נזף בו ועודד אותו שהחברה תתרום לאותם מוסדות. "מעשים נשמעים חזק יותר ממילים", אמר.
חבר הקונגרס שרמן עקץ את צוקרברג ואמר "אני מתנגד למטבעות קריפטו עוד מאז שפייסבוק התנגדה אליהם", וטען שקריפטו משרת בעיקר את צרכיהם של עבריינים שונים. הוא הזהיר בנוסף שהשימוש בהם יפגע בחוזקת הדולר. הוא אף טען שהצהרת צוקרברג כי פייסבוק תמתין לאישור רגולטורי כדי להשיק את ליברה ריקה מתוכן, מאחר שהחוקים מיושנים מדי כדי להתמודד עם הטכנולוגיה, ופייסבוק תשתמש בלוביסטים כדי למנוע חקיקת חוקים חדשים בנושא. עוד אמר שרמן שהשקת ליברה תסייע לעבריינים ולא לעניים, כפי שפייסבוק הציגה. שרמן לא הציג בפני צוקרברג אף שאלה בסוף דבריו.
חבר הקונגרס סקוט התייחס לחוקים פדרליים שמטרתם למנוע אפליה בפרסום דיור, ושאל האם זה נכון שפייסבוק מאפשרת פרסום על בסיס גזע, מגדר, מיקום, הכנסות ועוד, ונמצאה אשמה במעבר על החוקים. "למה אתם לא מונעים את הפרקטיקות העברייניות האלו?" שאל סקוט. צוקרברג ציין כי פייסבוק הגיעה לאחרונה להסכם פשרה עם מספר ארגוני זכויות אדם, כדי להסיר מספר קטגוריות על בסיסן ניתן לפרסם לקהלים שונים באופן מפלה. "אני מאמין שבזכות השינויים האלו אנחנו מובילים בקרב הפלטפורמות אונליין בנושא".
חבר הקונגרס סטיברס שאל את צוקרברג אם לא עדיף להשתמש במטבע קיים במערכת התשלומים של פייסבוק. "לא רצינו להישען על מטבע אחד בלבד, אבל כבר היום יש שיח אם כדאי לבנות את המערכת שאנחנו מדברים עליה עם מטבעות קיימים", אמר צוקרברג.
חבר הקונגרס גרין הזכיר את הונאת הענק של ברני מיידוף ואת העובדה שהוא מרצה עונש מאסר של 150 שנה. הוא הדגיש כי הוא לא טוען שצוקרברג הוא "כמו מיידוף" אלא "אומר את זה כדי להדגיש שדברים יכולים להשתבש, ואז אנחנו בקונגרס הם אלה שצריכים לתקן אותם עבור האנשים שנפגעים", אמר.
חבר הקונגרס באר ביקש מצוקרברג להרחיב את הערותיו על הסיכון מחוסר חדשנות. "מה שראינו בעיקר בסין זה שמיד אחרי שפרסמנו את הנייר הלבן לגבי ליברה, הם השיקו שותפות בניסיון לבנות מערכת ציבורית-פרטית כזו באופן מהיר ולהשיק אותה בחודשים הקרובים". באר תקף את הקונגרס על נטייתו "לבקר כל המצאה חדשנית", ועל כך שהמחוקקים "מתנהגים בבריונות" כלפי צוקרברג בנסיון לחייב אותו להיות "משטרת ביטוי ולהחיל בדיקת עובדות על תכנים פוליטיים".
חבר הקונגרס וויליאמס שאל את צוקרברג איך פייסבוק תשמור על המידע הפיננסי של אנשים, שנחשב רגיש במיוחד, במערכת החדשה. "אנחנו נאחסן את המידע בנפרד ממידע משירותים אחרים שלנו", אמר צוקרברג. "אנחנו מאבטחים את כל המידע של המשתמשים שלנו, אך המידע הזה מאובטח באופן מיוחד. כבר היום עבור אנשים שקונים מודעות למשל יש אבטחה מוגברת". וויליאמס שאל אם עד היום לא היו פרצות או בעיות אבטחה בפייסבוק בנוגע למידע פיננסי, וצוקרברג השיב כי "להבנתי לא".
חבר הקונגרס וויליאמס שאל את צוקרברג אם הוא קפיטליסט או סוציאליסט. לאחר שצוקרברג ענה כי הוא קפיטליסט, וויליאמס ביקש ממנו להסביר למה טוב יותר שהמגזר הפרטי יפתח מטבע כמו ליברה, ולא הפד או גוף ממשלתי אחר. "אני לא חושב שאני כאן לקבוע אם אנשים אחרים לא צריכים לפתח את הרעיונות שלהם", אמר צוקרברג. "כחלק מהרעיון האמריקאי, צריך לעודד יותר אנשים - עסקים קטנים וגדולים, וגם את הממשלה, לנסות דברים חדשים.
"זה אזור שבו המערכת הכלכלית שלנו בסטגנציה, והיא לא משרתת הרבה מהאנשים שהיא צריכה לשרת. אבל תמיד יהיו סיכונים בפרויקטים חדשים ואנחנו צריכים לוודא שאנחנו מתמודדים איתם, ולכן הרגולציות קיימות. אבל יש סיכונים גם בלא לנסות דברים חדשים ולהציע גישות שונות. הרעיון והגישה שלנו לא בהכרח הכי טובים, והלוואי שגם אנשים אחרים היו מנסים דברים חדשים. זה יעזור לשרת אנשים בארה"ב וברחבי העולם", סיכם.
בהמשך, וויליאמס ביקש לדעת מה מדינות אחרות עושות בתחום התשלומים, וצוקרברג אמר כי "חברות סיניות הן המתחרות העיקריות בתחום. אם המערכת שמפותחת בסין תהפוך לסטנדרט בכל המדינות יהיה לנו קשה להחיל אחר כך הגנות שונות שהיינו רוצים. וזה משהו שמדאיג אותי".
חבר הקונגרס היימס אמר כי צוקרברג התייחס בשבוע שעבר בנאומו לצדדים החיוביים של חופש ביטוי ברשתות חברתיות, אך קיימים גם צדדים מסוכנים, והתייחס בין היתר למקרים בהם פוסטים שפורסמו בפייסבוק במיאנמר הובילו לאלימות קטלנית נגד אנשים. "אתם יותר מדינה מאשר חברה בשל הגודל שלכם, ואני מעוניין לדעת איך פייסבוק תשקיע בכך שהצד החיובי של חופש הביטוי יגבור על הצדדים השליליים", שאל.
"כשאתה משרת מיליארדי אנשים, אפילו אם חלק מאוד קטן משתמש בשירותים כדי לפגוע, עדיין מדובר בהמון פגיעה. מאז 2016 בנינו מערכות מתוחכמות בהרבה כדי לזהות תוכן פוגעני…" פתח צוקרברג, אך היימס קטע אותו וביקש לדעת "איך תשקיעו בחינוך, ובשיח בריא של הוגנות שהופך את החברה לראויה לחופש הביטוי". צוקרברג אמר כי בפייסבוק מתכננים, בין השאר, להשקיע בשותפויות עם עיתונים איכותיים למטרה זו.
מדובר בשימוע השני המתקיים בקונגרס בהקשר של רשת המטבע הדיגיטלי. ביולי התייצב להעיד בפני הוועדה דיוויד מרכוס, בכיר בפייסבוק שאחראי על פרויקט ליברה בחברה.
לאחר עזיבתן של שבע חברות, ובהן ויזה, מאסטרקארד, פייפאל, איביי ובוקינג, כעת נותרו באיגוד ליברה 21 חברות, כולל פייסבוק. נזכיר כי בעת ההכרזה של פייסבוק על פרויקט ליברה ביוני האחרון, החברה הצהירה כי עד למועד השקת המטבע היא שואפת להגדיל את מספר השותפות בקונסורציום ליברה לכ-100 חברות.
רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.