"לדמוקרטים אובססיה מטורפת עם הליך האימפיצ'מנט הלא לגיטימי"

טראמפ מגיב בזעם על הצבעת בית-הנבחרים היום שקבעה מתווה פורמלי להליך האימפיצ'מנט נגדו • אין כמעט ספק שבית-הנבחרים יגיש כתב אישום נגד נשיא ארה"ב • מסתמנים סדרים בחומת התמיכה בטראמפ בסנט • פרשנות

הנשיא טראמפ  / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס
הנשיא טראמפ / צילום: Hannah Schroeder, רויטרס

 

עכשיו זה רשמי: בית-הנבחרים אישר היום (ה') מתווה פורמלי להליך האימפיצ'מנט נגד דונלד טראמפ. בכך התניע הרוב הדמוקרטי בבית את המנגנון שיהפוך את הקבלן לשעבר ממנהטן לנשיא השלישי בתולדות ארה"ב שבית-הנבחרים יגיש נגדו כתב-אישום בגין "עבירות ופשעים חמורים" (high crimes and misdemeanors), כמפורט בחוקה.

השניים הקודמים היו אנדרו ג'ונסון, הנשיא ה-17, וביל קלינטון, הנשיא ה-42; ריצ'ארד ניקסון, הנשיא ה-37, ששימש מטרה להליך אימפיצ'מנט, העדיף להתפטר לפני השלמת החקירה כדי לחמוק מהחרפה.

המתווה אושר ברוב של 232 קולות (231 דמוקרטים ועצמאי אחד) לעומת 196 קולות (194 רפובליקאים ושני צירים דמוקרטים מאזורי בחירה שבהם יש רוב לתומכי טראמפ). אלה, פחות או יותר, יהיו יחסי הכוחות גם בהצבעה הסופית בבית-הנבחרים, בעוד חודש, חודשיים, על ההחלטה הגורלית: להגיש כתב אישום נגד טראמפ או להתקפל ברגע האחרון. נראה אפוא שנשיא ארה"ב לא יוכל לחמוק מהכלימה ההיסטורית של אימפיצ'מנט, אם כי אין שום ודאות שהדבר יוביל להדחתו (ועל כך בהמשך).

פחות מ-24 שעות נמשכה חגיגת החיסול של אבו באקר אל בגדאדי. אם דונלד טראמפ קיווה שהמבצע ישנה את הדינמיקה של הליך האימפיצ'מנט שמתנהל נגדו בבית-הנבחרים, הוא טעה. עכשיו ברור, יותר מאשר אי פעם, שאת רכבת האימפיצ'מנט כבר אי אפשר לעצור.

והחיסול, בהערת אגב, לא תרם לחיזוק מעמדו של טראמפ בקרב הבוחרים. סקר של "וושינגטון פוסט" ו-ABC, שמתפרסם הערב, מראה כי 54% מהאמריקאים סבורים שטראמפ צריך לקבל אשראי רב, או אשראי מסוים, לחיסול הטרוריסט. אפילו 40% מהדמוקרטים מוכנים לתת לו את האשראי הזה. אבל רק 44% מהנשאלים אמרו שטראמפ הוא "מנהיג חזק" בהשוואה ל-48% שסברו כך בתחילת השנה. 54% לעומת 28% אמרו שטראמפ גורע מכבודה של ארה"ב בעיני העולם.

טראמפ והרפובליקאים הגיבו בזעם על קביעת המתווה הפורמלי של הליך האימפיצ'מנט, למרות שבשבועות שחלפו הם תקפו בהתמדה את הדמוקרטים על העדרו של מתווה כזה וטענו שבלעדיו החקירה לקראת אימפיצ'מנט שמנהל בית-הנבחרים נעדרת לגיטימיות.

בהודעה של הבית הלבן הערב נאמר, כי לדמוקרטים יש "אובססיה מטורפת עם ההליכים הבלתי לגיטימיים של האימפיצ'מנט נגד הנשיא".

"מדי יום בוחרים הדמוקרטים לבזבז זמן על הונאת האימפיצ'מנט הזו - מאמץ חד-מפלגתי בוטה להרוס את הנשיא", נאמר בהודעה. טראמפ עצמו צייץ היום בחשבון הטוויטר שלו: "ציד המכשפות הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית".

ובדיון שקדם להצבעה היום אמר ראש סיעת המיעוט הרפובליקאי, קוויין מקארתי: "הדמוקרטים מנסים לטפול אימפיצ'מנט על טראמפ מפני שהם פוחדים ממנו ואינם מסוגלים להביסו בקלפי. לעמיתיי הדמוקרטים אומר זאת: החזירו לעם את הכוח שנטלתם ממנו. הניחו לאזרחים לבחור את המנהיג הבא של העולם החופשי. היצמדו לעקרונות החוקה. אל תגרעו מהדמוקרטיה שלנו באמצעות התערבות בבחירות מוושינגטון".

המתווה החדש יפתח את שימועי האימפיצ'מנט לציבור ולמצלמות הטלוויזיה והאזרחים יוכלו לקבל מידע מיד ראשונה מה בדיוק התרחש בשיחתו המפורסמת של טראמפ עם נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי ב-25 ביולי השנה - העילה המרכזית של הליך האימפיצ'מנט.

על פי עדויות שדלפו מהבית הלבן, ושחוזקו בעדויות בשימועי האימפיצ'מנט , ניסה נשיא ארה"ב לסחוט מבן-שיחו הצהרה פומבית שאוקראינה תחקור "מעשי שחיתות" של ג'ו ביידן ובנו האנטר, ששירת בדירקטוריון של חברת אנרגיה אוקראינית בתקופה שבה היה אביו סגנו של ברק אובמה. למעשה, טראמפ הורה להשעות מתן סיוע חיוני לאוקראינה כדי להדגיש את חוזק ידו ולאותת לקייב לשתף פעולה עם ממשלו, כלומר ללכלך על הביידנים בפומבי.

ג'ו ביידן מוביל את רשימת המתמודדים הדמוקרטים על מועמדות מפלגתם בבחירות לנשיאות ב-2020, ויש סיכוי יותר מסביר שהוא ירוץ נגד טראמפ. הדמוקרטים אומרים שטראמפ שאף להתנקש בחייו הפוליטיים של ביידן ובכך הוא ניצל לרעה את סמכויותיו כנשיא. כתב האישום נגד הנשיא עשוי לכלול גם סעיפי אישום אחרים בגין מאמצי הממשל לסכל את מאמצי בית-הנבחרים לחקור את הפרשה, ואולי גם בגין מעידות אחרות, ידועות או בלתי ידועות בשלב זה.

שוק ההימורים המקוון מעריך שיש הסתברות של 79% שבית-הנבחרים ינחית סטירת אימפיצ'מנט על לחיו של טראמפ, על-פי אתר ההימורים הפופולרי פרדיקטאיט (PredictIt), נכון ליום ד' בערב. אתר הסטטיסטיקה הפוליטית "538" קובע ש-49.1% מהאמריקאים תומכים באימפיצ'מנט, 43.5% מתנגדים, על פי מדד שקלול כל הסקרים שמופיע באתר. מזווית אחרת: 53.1% תומכים בהשקת הליך האימפיצ'מנט; 48.1% תומכים באימפיצ'מנט ובהדחה אפשרית של טראמפ.

והלך הרוח הזה משתקף בשיעור התמיכה הציבורית בנשיאותו של טראמפ: על-פי "538", נכון ליום ד' בערב, 54.1% מהאמריקאים אינם מרוצים מטראמפ, 41.1% - מרוצים. הנתונים האלה מעניקים רוח גבית לקמפיין האימפיצ'מנט, אך לא כך היה המצב בתחילת התהליך. שיעור המתנגדים לאימפיצ'מנט היה גדול משיעור התומכים. דמוקרטים ללא מעטים, ובראשם ננסי פלוסי, יו"ר בית-הנבחרים, חששו שהם שוחים נגד הזרם הלאומי.

אבל ההדלפות הבלתי פוסקות על התנהלותם של טראמפ ואנשיו בפרשת אוקראינה הפכה את הקערה על פיה. שיעור התמיכה הציבורית בתהליך האימפיצ'מנט עלה בהדרגה. העובדה שבית-הנבחרים של ארה"ב מושיב נשיא מכהן על כס הנאשמים ועומד להדביק לו כתב אישום פורמלי היא הישג דמוקרטי גדול וצפרדע ירוקה שטראמפ יתקשה מאוד לבלוע. בעיניו הוא לא לוזר.

טראמפ טוען ששיחתו עם נשיא אוקראינה היתה שיחה "מושלמת"; הדמוקרטים גורסים שהשיחה היתה ניסיון בלתי חוקי של הנשיא לתפור תיק ליריב פוליטי פוטנציאלי בעזרת מדינה זרה, תוך סיכון האינטרסים האמריקאים במזרח אירופה. הבעיה של טראמפ היא, שהוא בעל הבית בבית הלבן, אבל בעלי הבית בבית-הנבחרים הם הדמוקרטים. הוא יכול לחרף ולגדף את הדמוקרטים, את תהליך האימפיצ'מנט ואת העדים ה"בוגדים" שהעידו נגדו בחקירה לקראת האימפיצ'מנט - והוא אכן עושה זאת בהתמדה ראויה לציון - אבל הוא אינו יכול למחוק את הכתובת שמרוחה על הקיר: מורשת טארמפ תוכתם לנצח בסטיגמה של אימפיצ'מנט, ואולי אפילו בהדחה בפועל.

בראיון עם שון האניטי, השדרן הפופולרי בפוקס ניוז, אמר באחרונה ג'יימס קארוויל, שהיה מנהל מסע הבחירות של ביל קלינטון: "מה שעומד לקרות הוא, שאנו עומדים לתקוע לטראמפ אימפיצ'מנט... הרכבת הזו עזבה לגמרי את התחנה", והאניטי, בנקל השדרן הכי טראמפי בפוקס ניוז, נאלץ להודות: "אני חושב שיש סיכוי גדול שבית-הנבחרים אכן יצביע בעד אימפיצ'מנט, אבל הסנט יצביע נגד כתב האישום ודונלד טראמפ ייבחר מחדש".

האמנם? חוכמת ההמונים עד לעת האחרונה אכן היתה, שהסנט, בשליטת הרפובליקאים, שישמש כבית-משפט, או יותר במדויק, חבר מושבעים לבחינת כתב האישום נגד טראמפ, לא ייתן ידו להדחת הנשיא. על פי החוקה, שני שלישים מ-100 הסנטורים צריכים להצביע בעד הדחה. במילים אחרות: 47 הסנטורים הדמוקרטים זקוקים ל-20 סנטורים רפובליקאים כדי להעיף את טראמפ מהבית הלבן.

אם לשפוט על-פי ההתרפסות שלא תיאמן של המחוקקים הרפובליקאים, בעיקר הצירים בבית-הנבחרים, לפני מנהיגם עד עתה, הסיכויים ש-20 סנטורים רפובליקאים יתקוממו נגד טראמפ שואפים לכאורה לאפס. הרי הם חוששים שציוץ אחד מטראמפ עלול לקומם עליהם את הבייס השרוף באזורי הבחירה שלהם. מי רוצה לאבד משכורת של לפחות 174 אלף דולר בשנה, שלא לדבר על שפע הפריווילגיות שצמודות לתואר סנטור?

אבל - וזה אבל גדול - תמיכת הסנטורים הרפובליקאים בטראמפ במצוקתו רחוקה מלהיות נלהבת. עובדה היא ששום סנטור אינו מצהיר בפומבי שהתנהלות הנשיא בפרשת אוקראינה אינה ראויה לעונש של אימפיצ'מנט. הם דבקים בביקורת על התהליך , לא על ה מהות . הם קובלים על הישיבות הסגורות ה"סטליניסטיות" של התהליך; על "אי ההגינות" של הדמוקרטים, אבל הם אינם מגינים על התנהלות טראמפ.

אף סנטור רפובליקאי אינו טוען, שהעדים שהופיעו בישיבות הליך האימפיצ'ימנט של ועדת המודיעין והמשפט נטולי אמינות. איש מהם לא חזר על ההתקפות האישיות של טראמפ על הקולונל אלכסנדר וינדמן, איש צבא בשירות פעיל ומומחה לענייני אוקראינה, שמושאל למועצה לביטחון לאומי (ואגב, יהודי), שהעיד כיצד הזדעזע מדרישת טראמפ מנשיא אוקראינה לחקור את הביידנים (הוא האזין לשיחה בתוקף תפקידו) והתלונן פעמיים באזני הממונים עליו. (בפוקס ניוז כינו אותו "בוגד" ו"בעל נאמנות כפולה", רמז לעובדה שהוא יליד אוקראינה).

אף סנטור רפובליקאי לא חזר על טענת חסידי טראמפ, שכנשיא מותר לו לגייס סיוע ממדינות זרות לכל מטרה שהיא מפני שסמכויותיו הן בלתי מוגבלות. בניגוד לעמיתיהם הרפובליקאים בבית-הנבחרים, שאיבדו כל טיפה של כבוד עצמי בזחילתם הצייתנית לפני טראמפ, הסנטורים הרפובליקאים מעדיפים לשמור על שתיקה באמתלה שהם אמורים לשמש מושבעים בהליך כמו משפטי.

כאשר הסנטור לינדסי גרהאם, ידידו של הנשיא, יזם הצעת החלטה בגנות תהליך האימפיצ'מנט בבית-הנבחרים, נמנעו שבעה סנטורים רפובליקאים, לרבות הסנטור מיט רומני, מלהצטרף ליזמה. ואפילו גרהאם, חנפן סדרתי לטראמפ, הכריז בשבוע שעבר: "לא באתי לומר לכם שטראמפ לא עשה שום דבר רע".

יש אנליסטים, חלקם מהימין, שאומרים כי הגיע הזמן לשנות את ההערכה שחומת התמיכה של טראמפ בסנט לעולם לא תיבקע. לדעתם, כבר מסתמנים בה סדקים, התשובה לשאלה 'האם הסנט ימצא את טראמפ אשם וידיחו'? שוב אינה 'זה לא יקרה'. התשובה המעודכנת היא: 'כנראה לא, אבל אי אפשר לדעת'.

וכך, תהליך האימפיצ'מנט צובר תאוצה וטראמפ איבד את יכולתו לשלוט על הנראטיב. מאמציו למנוע מעובדי מדינה - דיפלומטים בסטייט דיפרטמנט ואפילו עובדי הבית הלבן - להעיד לפני ועדות בית-הנבחרים שעוסקות באימפיצ'מנט - קרסו לגמרי. העדים באים אחד אחד, בזה אחר זה, ומדווחים לצירי בית-הנבחרים, משתי המפלגות, על התנהלותו מסמרת שיער של מנהיג העולם החופשי.

כאשר תהליך האימפיצ'מנט ייכנס לשלב השימועים הפתוחים, ישמע העולם כולו כיצד נשיא ארה"ב העתיק טקטיקות של שוקי הנדל"ן בניו-יורק לזירה הגלובלית, ואנו רחוקים מסיום. אך אתמול התבשרנו שוועדת המודיעין של בית-הנבחרים רוצה לזמן לעדות את ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, שטראמפ פיטרו במחי ציוץ בספטמבר.

בולטון תיאר בעבר את רודי ג'וליאני, שלוחו של טראמפ שבחש בביצה האוקראינית מאחורי גבם של הדיפלומטים האמריקאים שם, כרימון יד נטול נצרה ואת התנהלות הממשל כלפי קייב כ"עסקת סמים". אחרי שפוטר הוא טען שהתפטר ביזמתו והכריז: "אדבר כשיגיע הזמן". עכשיו הגיע זמנו ולו הייתי טראמפ (או רודי ג'וליאני), שנתי היתה נודדת בלילות. עדות של אדם במעמדו עלולה לחרוץ את גורלו של טראמפ - אם לא בתהליך האימפיצ'מנט בחודשים הקרובים אזי בנובמבר 2020.