שוכרים דירה ונדרשתם לשלם צ'ק ביטחון? או שאתם בצד השני - משכירים דירה ורוצים לדעת אם צ'ק ביטחון הוא ערבות טובה לכם? המידע הזה בשבילכם.
צ'ק ביטחון הוא למעשה המחאה בנקאית, שבחלק העליון שלה מושך הצ'ק, כלומר רושם הצ'ק, כותב את צמד המילים 'לביטחון בלבד', או 'צ'ק ביטחון' או רק 'לביטחון', כדי להבטיח חוב כלשהו. צ'ק ביטחון הוא אמצעי ביטחון פשוט ומקובל מאוד, השימוש בו נפוץ בעיקר בעסקאות של השכרת דירה. רוב השוכרים מעבירים צ'ק ביטחון עבור משכיר הדירה.
עם זאת, רבים מאלו שרושמים 'צ'ק ביטחון' ומוסרים אותו כערובה לקיום התחייבויותיהם, כלל לא מודעים למשמעות משיכת הצ'ק ולכך שמחזיק הצ'ק יכול לעשות בו שימוש ולהפקידו בבנק.
צ'ק הביטחון הוא למעשה צ'ק רגיל לכל דבר, ומופיעים בו שם הנמען לתשלום, הסכום לתשלום, חתימת נותן הצ'ק, וכאמור המילים "צ'ק ביטחון" (או "שיק ביטחון", בשי"ן, או "לביטחון בלבד") בחלקו העליון של הצ'ק. את שדה התאריך משאירים ריק כדי שהצ'ק יהיה זמין להפקדה ושלא יפוג תוקפו.
אם השוכר הפר את החוזה וגרם לנזק כספי למשכיר, ובהתאם לכתוב בחוזה השכירות, יכול המשכיר לפדות את צ'ק הביטחון.
שימו לב: גם אם החוזה קובע אחרת, מבחינה טכנית יכול המשכיר לפדות את צ'ק הביטחון בכל רגע, ואילו השוכר יכול לבטל את הצ'ק בכל רגע (מהלכים כאלה עלולים לגרור כמובן השלכות חוקיות ומשפטיות).
מבחינת הבנק, צ'ק ביטחון הוא כמו כל צ'ק רגיל, והוא אינו מתייחס למילים "לביטחון בלבד" או "צ'ק ביטחון" הרשומות עליו. ברגע שהצ'ק מלא, תקין וחתום - הבנק יכבד אותו.
נוסף על כך, אם הסחירות של צ'ק הביטחון לא מוגבלת באמצעות כתיבת "למוטב בלבד" ו"בלתי סחיר", יכול המשכיר גם להסב את צ'ק הביטחון לגורם נוסף.
אם מבחינת הבנק מדובר בצ'ק לכל דבר, במה שונה צ'ק ביטחון מצ'ק רגיל?
ההבדל המהותי בין צ'ק ביטחון לצ'ק רגיל הוא היותו מעוגן בחוזה השכירות, ולכן חשוב לכלול בחוזה בפירוש את התנאים שבהם ניתן לפדות את צ'ק הביטחון, וכן סעיף שמחייב את המשכיר להודיע לשוכר מראש ובכתב שהוא עומד לפדות את צ'ק הביטחון תוך פרק זמן מוגדר, אלא אם יפרע השוכר את חובותיו במהלך תקופת ההתראה.
יתרונות השימוש בצ'ק ביטחון
פשוט להפקה - אין צורך להגיע לסניף הבנק על מנת להוציא צ'ק ביטחון.
הוצאת הצ'ק אינה כרוכה בעמלה.
פדיון הצ'ק מתבצע בבנק ואין צורך לפנות להוצאה לפועל.
חסרונות בשימוש בצ'ק ביטחון
המשכיר יכול להפקיד את צ'ק הביטחון בכל עת.
השוכר יכול לבטלו (אם כי הביטול צריך להיעשות כדין ובתום לב).
ניתן להסב צ'ק ביטחון שלא הוגבלה הסחירות שלו.
אם אין בחשבון הבנק של השוכר מספיק כסף או אשראי כדי לכסות את הצ'ק, לא יוכל המשכיר לפדות אותו.
מהו הסכום שמותר למשכיר לדרוש כערבות?
בימינו כאשר הביקוש עולה על ההיצע, בעלי הנכסים מרשים לעצמם לדרוש סכומים מרחיקי לכת כערבון. השוכרים מקבלים את התנאים מחוסר ברירה, העיקר שיקבלו את הדירה. על פי חוק השכירות יש הגבלה לסכום שהמשכיר יכול לבקש מהשוכר. הסכום יהיה הנמוך מבין:
- סכום דמי השכירות עבור שליש מתקופת השכירות
- סכום דמי השכירות עבור 3 חודשים
לדוגמה: אם נחתם חוזר ל- 6 חודשים ודמי השכירות הם 3,000 שקל לחודש - שליש מהתקופה היא חודשיים, ולכן הסכום המירבי שהמשכיר יוכל לבקש מהשוכר כערובה הוא 6,000 שקל (3,000 שקל * 2). לעומת זאת, אם נחתם חוזה ל- 12 חודשים, הסכום המירבי שהמשכיר יוכל לבקש הוא סכום השווה לפי 3 מדמי השכירות לחודש - 9,000 שקל ( 3,000 * 3 ).
מדריכים קשורים באתר הון:
הונאות בבנק - איך להיזהר ולהתגונן?
ערבות בנקאית - למי זה טוב וכמה זה עולה?
* המדריך נכתב על-ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; ואינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.