"לדעתי המניות בארה"ב ימשיכו להניב תשואות יפות בשנים הקרובות, ייתכן שאף ממוצע של כ-10% לשנה או יותר, כך שבתוך כחמש שנים מדד S&P 500 צפוי להגיע לרמה של כ-4,200 נקודות (3,094 נקודות כיום) וייתכן שיותר מכך. הסבירות שזה יקרה היא גבוהה למדי. המניות בארה"ב ימשיכו להיות מקלט בטוח יחסית לעומת התנודתיות הגבוהה בשווקים אחרים בעולם, על רקע האטה בצמיחה וגורמי סיכון אחרים כמו קשיים גיאו-פוליטיים", כך אומר בראיין בלסקי (Brian G. Belski), אסטרטג השקעות ראשי של קבוצת BMO, בראיון ל"גלובס".
לדבריו, "הרבה מאוד משקיעים בעולם וגם בארה"ב פספסו את הראלי של השנים האחרונות, כך שאני מפציר באנשים לחזור ולהשקיע במניות אמריקאיות כעת, אפילו אחרי העליות של השנים האחרונות, כי אני חושב שכעת מתחיל השלב השני של השוק השורי הגדול שהתחיל ב-2009".
אתה לא שותף להערכה לפיה צפוי מיתון בארה"ב בשנה הקרובה?
"לא. לפי מחלקת המחקר שלנו זה לא צפוי לקרות בשנה הקרובה. מיתון מגיע בעיקר לאחר תקופה ממושכת של צמיחה חזקה וכיום המצב לא כזה, מאוד רחוק מזה למעשה. השוק השורי במניות בארה"ב ימשיך בשנים הקרובות וייתכן שגם בעשור הקרוב, בעיקר בגלל שמשקיעים פרטיים רבים, שהעדיפו להשקיע באיגרות חוב בשנים האחרונות ולא השקיעו במניות, יחזרו לשוק המניות".
איך שוק המניות הצליח לעלות בשנים האחרונות בכל זאת?
"בעיקר בגלל קניות של משקיעים מוסדיים וחברות ציבוריות שקנו בחזרה את המניות שלהן. בגלל שבארה"ב יש את החברות הטובות והחזקות בעולם אז לדעתי משקיעים בעולם ימשיכו להזרים כספים לתוך שוק המניות האמריקאי בשנים הקרובות. שם יהיו התשואות הגבוהות ביותר".
תשואות מדד S&P 500 בשנות בחירות לנשיאות ארה"ב
בלסקי הגיע לישראל בתחילת נובמבר לסבב פגישות ומצגות עם משקיעים מוסדיים, במסגרת שיתוף פעולה של בית ההשקעות IBI עם BMO שוקי הון, ספקית שירותים פיננסיים המעניקה שירותי מחקר וסחר ללקוחות ברחבי העולם, לרבות לקוחות בנקאיים ארגוניים והשקעות. החברה מנהלת נכסים בסך 620 מיליארד דולר ומעסיקה כ-45 אלף עובדים ברחבי העולם.
בצוות המחקר של BMO יש כ-60 אנליסטים המסקרים את שוקי ההון בארצות הברית, קנדה ובריטניה. בלסקי מוביל את אסטרטגיית ההשקעות של הקבוצה המספקת ייעוץ לניהול תיקים למשקיעים מוסדיים וללקוחות פרטיים. לפני כן הוא כיהן כאסטרטג הראשי של בית ההשקעות אופנהיימר וכאנליסט ארה"ב ראשי במריל לינץ. הוא עובד בניו יורק וטורונטו ומתגורר במינסוטה.
מה אתה חושב על מדיניות הפד? יהיו עוד הפחתות ריבית?
"הצוות הכלכלי שלנו חושב שהפד לא יוריד את הריבית יותר השנה וגם לא בשנה הבאה. זה, אגב, מה שקורה בדרך כלל בשנת בחירות, אלא אם תהיה הפתעה לרעה או לטובה בנתוני הצמיחה בחודשים הקרובים. בדצמבר האחרון הבינו בפד שהם עשו טעות במדיניות ושינו אותה, וביצעו שלוש הורדות ריבית השנה. המצב היום מאוד דומה למצב ב-1995 - שגם אז בוצעו הורדות ריבית כדי לתמוך בכלכלה למרות שלא היה מיתון - ולכן אני מעריך שצפויות עוד 3-5 שנים לפחות של שוק שורי בוול סטריט".
האם לאור מצבה הטוב יחסית של הכלכלה האמריקאית טראמפ צפוי לנצח בבחירות בעוד שנה?
"האמריקאים מצביעים לפי מצב הכיס שלהם. אז כל עוד מצב הכלכלה טוב מאוד יש לו סיכוי גבוה לנצח. הסיכון הגדול עבור טראמפ הוא השפעות שליליות של מלחמת הסחר מול סין על הכלכלה האמריקאית. אבל יש סיכון מאוד מאוד נמוך שזה יקרה בשנה הקרובה".
בהסתכלות גלובלית, מחוץ לארה"ב, איפה כדאי להשקיע?
"מומלץ להתרחק מאירופה, כי אירופה הולכת בדרכה של יפן. כלכלת גוש האירו נשענת במידה רבה על סחר מול השווקים המתפתחים ובחלקם יש היום בעיות. אז עד שלא נראה צמיחה גלובלית מסונכרנת, וזה לא יקרה ככל הנראה בשנים הקרובות כנראה, עדיף להימנע מהשקעה באירופה. אנחנו אוהבים את קנדה כי הכלכלה הקנדית מאוד מאוד קשורה לארה"ב ולכן מצב כלכלי טוב בארה"ב משפיע מאוד על החברות בקנדה".
אתם מעריכים שהריבית השלילית באירופה וביפן תישאר למשך זמן ממושך?
"כן. לפחות עוד מספר רבעונים ואולי כמה שנים".
איזה סקטורים אתם מעדיפים בארה"ב?
"טכנולוגיה, פיננסים ושירותי תקשורת. הצמיחה ברווחים בסקטור הטכנולוגיה היא היציבה ביותר מבין כל 11 הסקטורים המרכזיים ב-S&P 500 . הצריכה שלנו השתנתה בשנים האחרונות. היום אנחנו מוציאים הרבה יותר כסף עבור שירותים ומוצרים של חברות טכנולוגיה כמו אפל, גוגל או אמזון, מאשר על שירותים של חברות אחרות.
"לגבי הפיננסים, זהו הסקטור שהמשקיעים הכי שונאים בעולם. לסקטור הטכנולוגיה לקח כ-10 שנים אחרי המפולת הגדולה של תחילת שנות ה-2000 לחזור ולהציג תשואות גבוהות מהשוק. היום יש מצב דומה בתחום הפיננסים. אלה מניות שמחלקות הרבה דיבידנדים וקונות את המניות שלהן בחזרה, ואלה חברות שצומחות בצורה יציבה ומרשימה".
הגידול ברווח למניה בחברות של S&P 500
אתה לא חושב שהטכנולוגיה תשבש חלק מהמגמות האלה?
"לא. אם יש חברת פינטק מאוד מצליחה אז אחד הבנקים הגדולים יקנה אותה או שישקיע בטכנולוגיה דומה לזו שהיא פיתחה. אני לא חושב שחברות פינטק יחליפו את הבנקים אלה ישלימו את הפעילות שלהם בשיתוף פעולה איתם. אגב, זה מצב דומה בסקטור האנרגיה, שם חברות האנרגיה הגדולות משקיעות הרבה מאוד כסף במחקר ופיתוח של אנרגיות תחליפיות, אז אם אתה רוצה להשקיע באנרגיה מתחדשת וירוקה תקנה מניות של חברות אנרגיה מסורתית, כמו בריטיש פטרוליום למשל".
ומה אטרקטיבי בסקטור שירותי התקשורת?
"פה יש חברות שהן חברות צמיחה אבל גם חברות ערך. צמיחה וערך ביחד. חברות כמו גוגל, נטפליקס ופייסבוק מצד אחד ומצד שני חברות כמו וריזון ו-AT&T , ובאמצע יש חברות כמו דיסני. זה סקטור פנטסטי כי שם אנחנו כצרכנים מוציאים כיום את מרבית הכסף שלנו. בתוך תת הסקטור הזה, בתחום של שירותי תוכן, לדעתי נטפליקס תהיה חברה מובילה כי יש להם את התוכן הכי איכותי".
לסיום, אתה מאוד אופטימי, אבל מהם הסיכונים המרכזיים לשוקי המניות?
"החמרה של מלחמת הסחר של ארה"ב מול סין או חוסר התקדמות בכיוון של הסכם. זה יכול להוביל להשפעה שלילית על הכלכלה האמריקאית ואף למיתון בארה"ב. כיום זה הסיכון המרכזי להמשך המגמה החיובית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.