האישום נגד טראמפ: הציב האינטרס האישי שלו מעל לאינטרס הלאומי

הרוב הדמוקרטי בוועדת המודיעין של בית-הנבחרים פרסם את הבסיס לכתב האישום שיוגש לוועדת המשפט של הבית; זו תקבע את סעיפי האישום ותגיש אולם למליאה • אדם שיף, יו"ר ועדת המודיעין: "שפע ראיות שטראמפ יזם שוחד" • טראמפ: "הדמוקרטים לא כל כך פטריוטים" • מכנה את שיף "מופרע"

דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis, רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis, רויטרס

 

הרוב הדמוקרטי בוועדת המודיעין של בית-הנבחרים פרסם אמש (ג') את הבסיס לכתב האישום נגד נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שיוגש לוועדת המשפט של הבית. זו תחנת דרכים חשובה בתהליך האימפיצ'מנט נגד הנשיא. אם עד עתה היה קיים סיכוי, ולו קלוש ביותר, שהתהליך לא יבשיל וייתקע בוועדת המודיעין, פרסום "חומרי הגלם" של כתב האישום מבשר שהעמדתו לדין של טראמפ לפני הסנט היא עתה בלתי נמנעת.

נוסח המסמך קובע: "...הנשיא הציב את האינטרסים האישיים והפוליטיים שלו מעל האינטרסים הלאומיים של ארה"ב; הוא ביקש לחתור תחת יושרת תהליך הבחירות לנשיאות ארה"ב (ב-2020) וסיכן את הביטחון הלאומי של ארה"ב".

המסמך קובע עוד, כי טראמפ ערך "קמפיין חסר תקדים של שיבוש הליכי החקירה בפרשת האימפיצ'מנט".

המסמך שבו 300 עמודים מפרט את מאמצי טראמפ ללחוץ על הממשלה החדשה יחסית באוקראינה כדי שזו תספק לו חומרים מכפישים נגד קמפיין פוטנציאלי של ג'ו ביידן לנשיאות בשנה הבאה. "הנשיא פעל אישית, או באמצעות סוכנים בתוך הממשל האמריקאי או מחוצה לו, במאמץ לגייס מעורבות של ממשלה זרה, אוקראינה, שתסייע לו במסעו להיבחר מחדש כנשיא", קובע המסמך.

ועדת המשפט תגבש את הנוסח הסופי של כתב האישום ותגישו לאישור מליאת הבית. זו תניח את המסמך לפני הסנט, וזה יהיה חייב לערוך משפט לנשיא על סמך כתב-האישום. בשלב זה אין סיכוי שהסנט, בשליטת הרפובליקאים, ירשיע את טראמפ, אך הדמוקרטים אינם מוציאים מכלל אפשרות עדויות של עדים נוספים, לרבות ג'ון בולטון, לשעבר היועץ לביטחון לאומי, שטראמפ פיטר. בולטון הגדיר את את התנהלות עוזרי טראמפ בפרשת אוקראינה כ"עסקת סמים". בכל מקרה, עצם הגשת כתב אישום (אימפיצ'מנט, להבדיל מהדחה) נגד נשיא מכהן היא כתם שלא יימחה על הרקורד שלו.

בראיונות לאמצעי תקשורת בארה"ב אמר לפנות בוקר אדם שיף, יו "ר ועדת המודיעין של בית-הנבחרים, כי התנהלותו של טראמפ כלפי אוקראינה עונה על הגדרת המילה 'שוחד' כפי שהיא מופיעה בחוקה של ארה"ב. "אין ספק שעל התנהלות כזו חשבו מחברי החוקה כאשר הם כתבו את המילה 'שוחד'", אמר שיף ל"וושינגטון פוסט" ול- NPR. "על פי החוקה, 'שוחד' משמעותו 'נקיטת פעולה רשמית, או הצעה לנקוט פעילות כזו תמורת דבר בעל ערך; הפרת האמון הציבורי כדי לקבל דבר בעל ערך אישי או פוליטי".

"קשה להעלות על הדעת ראיות מוצקות יותר לשיבוש הליכי חקירת הקונגרס מאשר הראיות במסמך הזה", אמר שיף. "לאחר הכל, הנשיא הורה לכל משרדי הממשל (הרלוונטיים) לסרב לכבד מסמכי זימון להופעה לפני ועדת המודיעין, או למסירת מסמכים. לא קיבלנו אפילו מסמך אחד".

הנוסח הסופי של כתב האישום אינו צפוי לחרוג בהרבה מהמסמך שאימץ הרוב הדמוקרטי בוועדת המודיעין, אלא אם כן תחליט ועדת המשפט לחרוג מהיריעה הצרה של עסקת קח-תן שהציע טראמפ, לפי מסמך הרוב הדמוקרטי, לנשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי: הכרז על חקירת ג' ביידן ובנו האנטר, ואני אשחרר את הסיוע הצבאי לאוקראינה שהקונגרס אישר.

מסמך הרוב הדמוקרטי, שמהווה למעשה מסמך של ועדת המודיעין, מסבך שורה של בכירים בממשל בפעילות העניפה של טראמפ ונאמניו לגייס את עזרת אוקראינה, פעילות שהגיעה ל"קרשצ'נדו דרמטי" בשיחת הטלפון המפורסמת של טראמפ עם זלנסקי ביולי השנה. בפעילות הזו השתתפו סגן הנשיא, מייק פנס; שר-החוץ, מייק פומפיאו; ראש מטה הבית הלבן בפועל, מיק מולווייני; ושר-האנרגיה, ריק פרי (שפרש ב-1 בדצמבר).

אפילו הרפובליקאי הבכיר בוועדת המודיעין, דווין ניונז, מופיע במסמך הרוב הדמוקרטי. המסמך מפרט רישומי שיחות טלפון (שהושגו מחברת AT&T) בין ניונז לבין פרקליטו האישי של טראמפ, רודי ג'וליאני, שניהל את 'מבצע אוקראינה' של הנשיא, בתקופה שבה גו'ליאני תקף אישית את שגרירת ארה"ב בקייב, מארי יובאנוביץ'. זמן קצר לאחר מכן, פוטרה השגרירה, כנראה בהוראת טראמפ.

ג'וליאני, פרקליטו האישי של טראמפ, הוא אחד מהכוכבים הנוצצים במסמך. שמו מופיע מאות פעמים. בין השאר כולל המסמך מידע על שיחת טלפון בין ניונז לבין אחד מעמיתיו של ג'וליאני, לב פרנס, שנגדו תלוי ועומד כתב אישום בארה"ב בגין נושאים אחרים, לרבות תשלומים בלתי חוקיים לפוליטיקאים. פרקליטו של פרנס טוען, שטראמפ גייס את פרנס לחקור פעילויות של ג'ו ביידן ובנו באוקראינה.

על פי כמה הערכות, שואפים כמה מחוקקים דמוקרטים לכלול בכתב האישום גם סעיפים שעוסקים במאמצי טראמפ לשבש הליכי משפט בחקירת התובע המיוחד, רובט מולר, לגבי הקשרים הפוטנציאליים בין טראמפ לרוסיה. דו"ח מולר לא מצא הוכחות לקיום קשרים כאלה, אך הותיר פתוחה את השאלה לגבי מאמצי טראמפ לשבש את החקירה.

המיעוט הרפובליקאי בוועדת המודיעין פרסם מסמך משלו, שקובע, למעשה, שטראמפ לא עשה שום דבר שמנוגד לחוק ושתהליך האימפיצ'מנט הוא רוב מהומה על לא מאומה. למסמך הזה אין שום משמעות מעשית מפני שלרפובליקאים אין מספיק קולות להעביר אותו בוועדות המודיעין או המשפט של בית-הנבחרים.

זמן קצר לפני פרסום הדו"ח אמר טראמפ, בשיחה עם כתבים בלונדון, כי "הדמוקרטים אינם כל כך פטריוטיים" בגלל התעסקותם בתהליך האימפיצ'מנט בשעה שהוא נמצא בפסגת חברות נאט"ו בלונדון. הוא הכריז שיו"ר ועדת המודיעין אדם שיף הוא "מופרע" וחזר על טענותיו הוותיקות שאין כל ממש מאחורי ההאשמות שמוטחות בו.

מסמך הרוב הדמוקרטי בנוי על עדויות של עשרות גורמי ממשל, שחלקם הפרו איסור מפורש של ממשל טראמפ להופיע לפני ועדת המודיעין. דגש חזק ניתן לעדויות של ד"ר פיונה היל, מומחית לענייני רוסיה ומנהלת ענייני רוסיה ואירופה במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן עד לפני כמה שבועות, ודייוויד הולמס, הציר הפוליטי בשגרירות ארה"ב בקייב.

למעשה, עדותה של היל מוטטה קו הגנה חשוב של טראמפ. הנשיא טוען, שאוקראינה פעלה נגדו במהלך הבחירות לנשיאות ב-2016 וסייעה להילארי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית. לדבריו, ההתנהלות האוקראינית נגדו מצדיקה את דרישתו שהממשלה החדשה בקייב תחקור את החתירה תחת הקמפיין שלו לפני שלוש שנים.

אך היל הבהירה בעדותה, כי טיעון זה הוא גבב של שטויות, תיאוריית קונספירציה שאין לה שום אחיזה במציאות. לא רק שמדובר בטענה "דמיונית" לחלוטין, אלא שהפצתה וקידומה עלולים לפגוע בביטחון הלאומי של ארה"ב, היא אמרה.

"נראה שכמה מחברי ועדת המודיעין מאמינים שרוסיה ושירותי הביטחון שלה לא ניהלו קמפיין נגד ארה"ב, וייתכן שמסיבה כלשהי, אוקראינה היא שניהלה את הקמפיין הזה", אמרה ד"ר היל. "זה נראטיב דמיוני, שאותו מפיצים ומנציחים שירותי הביטחון של רוסיה".

המשמעות של דברי היל היא, שבתפיסה הרפובליקאית טמונה סכנה לאינטרסים הביטחוניים של ארה"ב - לא רק מפני שהיא מאפילה על האמת ומרופפת את המאמצים להיערך לקראת התערבות רוסית נוספת בבחירות ב-2020, אלא גם מפני שהיא מחלישה את תמיכת וושינגטון באוקראינה, לשמחתו של פוטין.

"כבר עתה, שירותי הביטחון הרוסיים נערכים לקראת שידור חוזר של ההתערבות שלהם בבחירות לנשיאות בשנה הבאה", אמרה היל. "הולך ואוזל הזמן לבלום את המאמצים שלהם. בעדותי אבקש מכם (המחוקקים הרפובליקאים) להפסיק לקדם את הכזבים האלה, שנולדו לשרת את האינטרסים הרוסיים".

היא לא היססה לקרוא תיגר על טראמפ וז בא לידי ביטוי במסמך של ועדת המודיעין: "אם הנשיא, או מישהו אחר, חותר תחת הביטחון הלאומי של ארה"ב כדי לקדם אינטרס אישי או פוליטי פנימי, זה בהחלט נושא שראוי לתשומת לבה של הוועדה הזו... לפוליטיקה הפנימית אסור לשמש בלם למאמצים להגן על עצמנו מפני כוחות זרים שרוצים לגרום לנו נזק".