בימים האחרונים לפני הבחירות בבריטניה, בישורת האחרונה של קמפיין המפלגה השמרנית, המשימה העיקרית שהוטלה על העומד בראשה בוריס ג'ונסון היתה לא לעשות טעויות. זו לא נחשבה למשימה קלה מלכתחילה, בהתחשב בהיסטוריה רוויית השערוריות והמבוכות הפומביות של ראש הממשלה הבריטי. הפוליטיקאי בן ה-55, שלא ברור לחלוטין כמה ילדים מחוץ לנישואים יש לו, שערב בחירתו ליושב ראש המפלגה תועד מתווכח בקולניות עם בת זוגו עד שהמשטרה נקראה לביתה, מי שצולם מתרסק עם אופניים ונתקע בין שמיים לארץ על מתקן אומגה, וידוע כמי שמאלתר ואוהב לזעזע - היה זקוק למשמעת ברזל בשבועות האחרונים כדי לא לספק נשק לאופוזיציה.
כעת, אחרי התרופפות המתח שהגיעה עם סיום פסגת נאט"ו מוצלחת מבחינתו - שבה ג'ונסון נמנע בהצלחה מחיבוק דב של נשיא ארה"ב, המהווה סדין אדום אפילו לרבים מתומכיו - התמונה השתנתה. לפני יומיים חרג ג'ונסון מהמסרים המנוסחים בקפידה והירהר בקול רם בראיון רדיו, בסגנון "בוריסי" טיפוסי, שהפרישה מהאיחוד האירופי תביא ל"בייבי בום" ברחבי בריטניה, כאשר "הרומנטיקה תלבלב על פני האומה כולה". הוא גם התפאר שחזה גל ילודה דומה אחרי האולימפיאדה בלונדון, בעת שהיה ראש עיר, אלא שכלי התקשורת מיהרו לבדוק והבהירו ששיעור הילודה דווקא ירד.
הטעות החמורה יותר אירעה אתמול. במהלך סיור בצפון אנגליה עומת ג'ונסון על ידי כתב רשת ITV עם תמונה של ילד השוכב על הרצפה בבית חולים עם אינפוזיה, על מצע של בגדים במקום במיטת אשפוז סטנדרטית. התמונה ממחישה את המצב הקשה של מערכת הבריאות הציבורית (NHS), הנושא החשוב ביותר לבוחרים לפי הסקרים. ג'ונסון סירב בתחילה בעקשנות להסתכל בתמונה, לאחר מכן לקח את הטלפון של הכתב לכיסו, ולבסוף התעשת, אמר את "הדברים הנכונים" מבחינת קמפיין המפלגה לגבי השקעה עתידית במערכת הבריאות, והחזיר את הטלפון.
זה לא הספיק, מיליונים צפו עד כה בווידיאו, התקשורת בבריטניה דיווחה על הסיפור בהרחבה ויו"ר ה"לייבור" ג'רמי קורבין ניצל את ההזדמנות כדי לעלות לאוויר ולתקוף את הממשלה בנושא רגיש זה מבחינתה. שלושה ימים לפני הבחירות, ג'ונסון ביצע את הטעות הגדולה הראשונה של הקמפיין שלו.
כעת נותר לראות אם זו תהיה גם הטעות האחרונה, במה שהסתמן עד כה כקמפיין שמרני זהיר ומוצלח, שהפך את ג'ונסון לפייבוריט לזכות בבחירות שיתקיימו ביום חמישי. השמרנים בהנהגתו הציגו בשבועות הקצרים שהוקדשו לקמפיין הבזק מצע כלכלי, שאינו כולל מהפכות גדולות או רפורמות חשובות, בעיקר בגלל הזיכרון הטרי של טעויות סיבוב הבחירות הקודם, לפני כשנתיים. אז, שבועיים לפני הבחירות, הובילה מנהיגת המפלגה תרזה מיי בפער דו-ספרתי מול ה"לייבור" מהאופוזיציה. אבל תמונת המצב השתנתה כשפירסמה מצע מלא הצעות לא בשלות לשינוי, שנקרע לגזרים על ידי מכוני מחקר ולא תואם מראש עם שריה. פרסום המצע היה נקודת הפתיחה להידרדרות בסקרים שהובילה להתחזקות ה"לייבור" ולפרלמנט שבו למפלגה השמרנית אין רוב. ג'ונסון מנסה בכל כוחו להימנע מכך. "הקמפיין של ג'ונסון אופיין עד כה בכלל אחד", נכתב ב"טיימס" הלונדוני בשבוע שעבר, "מה שתרזה מיי עשתה ב-2107 - תעשה הפוך".
"לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה"
אז מה בכל זאת כולל המצע השמרני? תחת הכותרת "לבצע את ברקזיט. לשחרר את הפוטנציאל של בריטניה" מתמקדים השמרנים בהובלת ג'ונסון בארבעה נושאים עיקריים - לפרוש מהאיחוד האירופי, להשקיע בבתי הספר ובגנים, לשפר את ה-NHS ולתגבר את המשטרה. באופן מפורט, ג'ונסון מבטיח תוספת של 50 אלף אחיות ל-NHS, השקעה של מיליארד ליש"ט בחינוך וגם תוספת של 20 אלף שוטרים למשטרה, כדי "להשיב את תחושת הביטחון" לתושבי בריטניה.
מבחינת תקציבית, ג'ונסון והשמרנים מבטיחים את הגדלת הוצאות הממשלה באופן צנוע שידרוש שלושה מיליארד ליש"ט נוספים לתקציב השנה הבאה. בהשוואה להבטחות הלייבור או הליברל-דמוקרטים, מדובר בסכום נמוך. על כל ליש"ט נוספת שה"לייבור" התחייבו להוציא, למשל, השמרנים יוציאו 3 פני בלבד. מדיניות שקולה היא שם המשחק גם בתחומים אחרים, בעוד ה"לייבור" עוררו ביקורת עם הבטחה לא לגמרי ריאלית לשתול שני מיליארד עצים בבריטניה בשנים ספורות, השמרנים נקבו ב-2050 כשנה שבה יהפכו את בריטניה לנייטרלית מבחינת פליטת פחמן דו חמצני - רחוק מספיק בעתיד.
"קורבין וצוותו מפריחים הבטחות באוויר כמו קונפטי בחתונה", נכתב ב"פייננשייל טיימס" בשבוע שעבר, "בעוד בוריס ג'ונסון, אדם שבדרך כלל מתעקש לנסח משפטים מוזרים, מאופיין על ידי משמעת ברזל ומחויבות מוחלטת למסרים". בימים האחרונים שלפני הבחירות, קורבין התעקש כי "הבוחרים קיבלו את המסר" של ה"לייבור" וכי המפלגה לא הציפה רעיונות רבים מדי, בעוד ג'ונסון הגביר את התחייבותו לשפר את ה-NHS, והוסיף למצע הקמת בין 20 ל־40 בתי חולים חדשים בבריטניה.
גם אם הבטחות האלה נחשבת לצנועות בהשוואה לאופוזיציה, הן אינן כאלה בהשוואה למדיניות הניאו-ליברלית של המפלגה השמרנית. אמנם, המצע כולל התחייבות לא להעלות מסים כלל - כולל לא את המע"מ או הביטוח הלאומי - אבל הוא גם קורא לשים קץ לצעדי הצנע של השנים האחרונות, להעלות את הפנסיות, להקפיא את שכר הלימוד באוניברסיטאות וללוות 100 מיליארד ליש"ט בהנפקת אגרות חוב ממשלתיות לטובת פרויקטי תשתית במדינה. לפי טורסטן בל, כלכלן שמרני שצוטט בתקשורת הבריטית, "זוהי ההגדלה המשמעותית ביותר של המגזר הציבורי תחת ממשלה שמרנית מאז הרולד מקמילן".
מעל הכל, נראה כי ג'ונסון וצוות הקמפיין שלו התרכזו בהבטחה שחשבו שהיא המשמעותית ביותר לבוחרים - לשים סוף לסאגת ה"ברקזיט". בעוד ה"לייבור" וקורבין מציעים לדון מחדש עם האיחוד האירופי על הסכם אחר, ולהביא אותו לאישור במשאל עם, מה שעשוי לארוך שנים רבות, לג'ונסון יש הסכם מוכן ביד, שיכול להיות מאושר מיידית בבית הנבחרים הבריטי אם השמרנים ינצחו בבחירות. לפי הסקרים האחרונים, אפילו היום יש בבריטניה כמעט שוויון בין מחנה התומכים בפרישה (47%) מול מחנה המעדיפים להישאר (50%); רבים בממלכה פשוט מעוניינים לשים סוף לעניין, שמשתק את המערכת הפוליטית בבריטניה בשלוש וחצי השנים שעברו מאז ההחלטה לפרוש במשאל עם.
מבחינה זו, ג'ונסון שב וחוזר על הבטחתו לבצע את ה"ברקזיט" ואף מסתובב ברחבי הממלכה באוטובוס שמסר זה כתוב על צדו. בשבוע האחרון לקמפיין ג'ונסון אף העלה הילוך, והבטיח גם שממשלה שמרנית בראשותו תסיים את המשא ומתן על הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי כבר עד סוף 2020, ולא תדרוש הארכה של תקופת ההסתגלות שנקבעה בהסכם הנוכחי.
האסטרטגיה - להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות
עד כה, המסרים הללו התקבלו היטב בציבור הבריטי. סקר מקיף שפורסם לפני כשבועיים (של חברת YouGov) העלה כי השמרנים בדרך לניצחון בבחירות, עם רוב של 359 מושבים לעומת 293 מושבים של הלייבור (בפרלמנט הבריטי 650 מושבים). שיטת הבחירות המסובכת של בריטניה תלויה בהצבעות מקומיות, אך הסקר - שהצליח לחזות לפני כשנתיים את התוצאות המפתיעות של הבחירות - חוזה שהשמרנים ייקחו כ-40 מושבים ממפלגות אחרות במחוזות שונים, רובם מה"לייבור". סקרים אחרים מעניקים יתרון נמוך יותר, של 20-30 מושבים בלבד.
מבחינת אחוזים, בימים האחרונים מצביעים הסקרים על הצטמצמות הפער בין שתי המפלגות, והשמרנים צפויים ל-43% אחוזי תמיכה, מול 33% ללייבור, 13% ל"ליברל-דמוקרטים", הרצים על מצע של ביטול ה"ברקזיט" לחלוטין, ועוד כ-11% המתפלגים על פני שלל מפלגות אחרות.
האסטרטגיה ליומיים האחרונים, כפי שפירט אותה יועצו רב ההשפעה של ג'ונסון - דומיניק קאמינגס - היא להזהיר את המצביעים השמרנים מפני שאננות, על סף קמפיין "גוועלד" נוסח בריטניה. הדלפות בעיתונים שמרניים בימים האחרונים מדברות על הסכנה שב"הצבעה טקטית" מצד האופוזיציה - בגלל שיטת הבחירה הבריטית, מועמדים שמרנים יכולים להיזרק ממושבם אם מפלגות האופוזיציה באזור מסוים יחברו וידאגו לתת את כל הקולות למועמד מוסכם.
השמרנים גם מזכירים את הפער המצטמק בסקרים בין שתי המפלגות ואת הסכנה שהרוב בפרלמנט יהיה כה זעום עד שלא יספיק לבצע את מדיניות המפלגה. "זה קרוב יותר ממה שאתם חושבים" הוא קו המפלגה הרשמי, שמופיע גם בווידיאו ויראלי שפורסם אמש, שבו ג'ונסון משחזר את אחת מסצינות הסיום של סרט חג המולד "אהבה זה כל הסיפור" כדי לשכנע להצביע לשמרנים. בנוסף, מסר אחד חוזר ומהדהד בשלל כלי התקשורת, מימין ומשמאל: בגלל החשיבות של הפרישה האפשרית מהאיחוד האירופי והדרך העצמאית אליה תפנה בריטניה, מדובר ב"בחירות המכריעות ביותר" מאז תום מלחמת העולם השנייה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.