בשנתיים האחרונות הואט קצב הצמיחה של שכר העובדים בהייטק - כך אומרת פול צוקר, מנכ"לית חברת ההשמה נישה מקבוצת דנאל, המתמחה בתחומי ההייטק, ביוטק, קלינטק, פיננסים וקמעונאות. נתוני החברה לשנת 2019 כוללים נתונים שנאספו על 600 השמות שביצעה החברה ב-12 החודשים האחרונים.
כ-70% מההשמות התבצעו בתפקידים עם טווחי שכר חודשי של 16-30 אלף שקל. מלבד ההאטה בעליית השכר, הנותנים מספקים תובנה מעניינת לגבי פערי השכר בין גברים ונשים בתעשייה, הנוגעת לנטייה של נשים לפרוש מהתחום בשלב מוקדם יחסית.
מלבד כמה תפקידי מפתח בהם חלה עלייה בביקוש, הנתונים מראים כי השכר למשרות הטכנולוגיות בהייטק נשאר כמעט ללא שינוי ביחס לנתוני החברה מהשנה שעברה. לדברי צוקר, "העלייה הרצינית בשכר הייתה לפני שנתיים", ומאז רואים עליה מתונה בתפקידים ספציפיים. הנתונים הללו יכולים ללמד על דרישות גבוהות לתפקידים מסוימים, או על שינויים בשכר, אך אינם משקפים את המצב בתעשיית ההייטק באופן מוחלט, מכיוון שמדובר בנתונים של חברת ההשמה בלבד.
התפקידים ששכרם עלה, על פי נתוני החברה, הם עבור מומחי לינוקס מנוסים, אשר שכרם ההתחלתי נותר ללא שינוי, אך למומחים בעלי ניסיון של 3-5 שנים, 5-10 שנים ובתפקידים ניהוליים, הוא עלה ב-3,000 שקל בחודש בממוצע. עבור מהנדס מערכות חלה עלייה של 5-7 אלף שקל בחודש, מ-23-25 אלף שקל למהנדס מערכות עם 3-5 שנות ניסיון, ל-25-30 אלף שקל בחודש. שכרו של מנהל בתחום עלה מ-28-32 אלף שקל בחודש בממוצע ל-35-40 אלף שקל.
עוד עלה השכר לראשי צוות בדיקות איכות ולמהנדסי אוטומציה לבדיקות איכות. בפקידים שאינם טכנולוגיים, עלה שכרם של מנהלי שיווק ומכירות מנוסים בישראל, וכן שכרם של מנהלי פיתוח עסקי בעלי 3-5 שנות ניסיון - מ-23 אלף שקל בחודש בממוצע, ל-27 אלף שקל.
התפקידים עם השכר החודשי ההתחלתי הגבוה ביותר בהם הושמו לקוחות החברה, הם מהנדס אלגוריתמים, עם 25-33 אלף שקל בחודש לאדם בעל שנה עד שלוש שנות ניסיון; תפקידי הנדסת מערכות, מנהלי פרויקטים, מהנדסי DSP (מעבדי אותות דיגיטליים), מהנדסי ASIC (שבבים תלויי יישום) ומהנדסי וריפיקציה, זוכים לשכר התחלתי גבוה של 20-25 אלף שקל; תפקידי פיתוח על סוגיהם, בהם פיתוח למובייל, השכר ההתחלתי עמד על 20-22 אלף שקל בחודש. גם בתפקידי מנהלי מוצר ישנו שכר התחלתי דומה.
הקהל שפונה לחברת ההשמה אינו מהווה מדגם מייצג לכלל העובדים ומחפשי העבודה בתעשייה. "הצעירים פחות פונים לחברות השמה בגלל הנושא של חבר מביא חבר, וככל שהגיל הוא יותר מתקדם, ובעיקר בגילאי 31-35 יותר פונים אלינו. בעבודה הראשונה הרבה פעמים הם הולכים אחרי חברים מהצבא או מהלימודים, אבל בתפקיד השני והשלישי כבר מתחילים לשקול בצורה בוגרת יותר", מדגישה צוקר. היא דוחה את האפשרות שעצם הפנייה לחברת השמה מצביעה על קושי של המועמד למצוא עבודה.
נשים מהוות כ-30% מהעובדות בתעשיית ההייטק, ועוד פחות מכך בתפקידים טכנולוגיים. מבין ההשמות שביצעה חברת נישה, שיעור הנשים בדרגת השכר הנמוכה ביותר לפי חלוקת החברה, העומדת על 11-15 אלף שקל לחודש, דומה לשיעורן בכלל המשק, ועומד על הוא 28%. באופן כללי, ככל שמדרגת השכר עולה, כך יורד אחוז הנשים בה, עם 22% נשים במדרגת השכר של 21-25 אלף שקל בחודש, ו-12% בלבד במדרגת השכר של 36-40 אלף שקל בחודש. עם זאת, ייצוג הנשים הגבוה ביותר מבין ההשמות של החברה הוא במדרגת השכר של 41-45 אלף שקל בחודש, עם שיעור נשים של 33%.
הנתון האחרון הוא מפתיע במיוחד, ולמרות שעשוי להיות מושפע מהטיות המדגם של החברה, צוקר סבורה כי הוא מצביע על תופעה רחבה בתעסוקת נשים בהייטק. "הבעיה העיקרית שאני חשה מהשטח בכל הקשור לנשים היא שאין נשים בדרגי ביניים. כולם מבקשים מאיתנו להביא נשים לתפקידי הנדסה עם 3-5 שנות ניסיון, וזו בעיה. יש הרבה נשים שנכנסות לעולם הזה, ואז מחליטות לנטוש אותו כי הן מתחתנות, יולדות ילדים והלחץ עליהן הוא יותר גדול מאשר על גברים. אלה שנשארות ומתקדמות בסולם הדרגות ושורדות את עולם ההייטק, כבר מגיעות לתפקידים בכירים ולשכר גבוה", היא אומרת.
צוקר גם מציינת כי "שוק ההייטק ימשיך להיות שוק של מועמדים ולא של חברות, שיהיו חייבות לחשוב על פתרונות יותר יצירתיים בכל הקשור להתמודדות שלהן מול התחרות על הטאלנטים, ולא להישאר מקובעים בתהליכי הגיוס של פעם.
"אחת המגמות שאנו רואים היא שחברות בענף ההייטק החלו להפגין פתיחות למועמדים שלאו דווקא למדו מקצועות ליבה כמו מדעי המחשב, אלא בוגרי פקולטות אחרות (מדעים, משפטים, מנהל עסקים) והכשרות פנימיות. כמו כן, ישנה פתיחות לאוכלוסייה מגוונת, אך הדרך עוד ארוכה".
התפקידים עם השכר החודשי ההתחלתי הגבוה ביותר:
מהנדס/ת אלגוריתמים: 25-33 אלף שקל
מהנדס/ת מערכות: 23-25 אלף שקל
מהנדס/ת וריפיקציה: 22-25 אלף שקל
מהנדס/ת DSP (אותות דיגיטליים): 22-24 אלף שקל
מומחה/ית לינוקס: 19-23 אלף שקל
מפתח/ת אנדרואיד: 20-22 אלף שקל
התפקידים עם השכר החודשי הצומח ביותר:
מומחה/ית לינוקס עם 5-10 שנות ניסיון: 30-37 אלף שקל ב-2018 ל- 33-40 אלף שקל ב-2019
מהנדס/ת מערכות עם 3-5 שנות ניסיון: 23-25 אלף שקל ב-2018 ל- 25-30 אלף שקל ב-2019
מהנדס/ת מערכות בתפקיד ניהול: 28-32 אלף שקל ב-2018 ל- 35-40 אלף שקל ב-2019
מנהל פיתוח עסקי עם 3-5 שנות ניסיון: 23 אלף שקל ב-2018 ל-27 אלף שקל ב-2019
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.