כמדי שנה, גם בסיומה של 2019 הפגין מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, אופטימיות בנוגע לכיוונה בעתיד. זו נתמכה בכמה מהלכים שבוצעו במהלך השנה החולפת, ובראשם הנפקתה המוצלחת למסחר של הבורסה עצמה. לדבריו, "יש לבורסה פוטנציאל צמיחה משמעותי. עד היום היא לא נתפסה כמקום להיות בו, גם בעיני המשקיעים וגם בעיני החברות, אבל זה ישתנה, כי יש פה סיפור מעניין. בעבר, הבורסה לא הייתה פתוחה לגופים בעולם, אבל עכשיו זה מתחיל להשתנות. בהנפקה הראינו לשוק שאפשר להביא את המשקיעים הכי גדולים בעולם להשקיע בחברה ישראלית שנסחרת בת"א, שהיא הרבה יותר זולה מהבורסות הגדולות בעולם".
בן זאב הוסיף, כי "ההנפקה שלנו והשמות החזקים שהשתתפו בה הראתה שאנחנו צריכים ויכולים להביא שמות בינלאומיים חזקים וגדולים, שיגייסו חוב גם מהציבור הישראלי ובמקביל גם מגופים בינלאומיים. אשמח אם אחד ממועדוני הכדורגל מהצ'מפיונס ליג יבצע גיוס חוב אצלנו בבורסה, זה ללא ספק גם יתרום ליחסי הציבור שלנו".
עוד הוסיף בן זאב כי "2019 מסתמנת כשנה חזקה מבחינת היקפי גיוס החוב בת"א. שוק האג"ח הקונצרני שלנו חזק ומפותח כבר מזה כעשור, והוא נמצא במקום השני בעולם מבחינת מחזורי המסחר. בהמון שווקים בעולם המסחר באג"ח חברות לא מתבצע בבורסה, ובעולם הציבור לא יכול לקנות אג"ח של חברות בסכומים קטנים, כמו אצלנו".
במבט קדימה הציג בן זאב כמה צעדים לעידוד הנזילות במסחר, ביניהם הסדרת המסחר מחוץ לבורסה. הבורסה עדכנה אתמול כי היא בוחנת "הצבת כללים הנוגעים לקשירת עסקאות מחוץ לבורסה וסליקתן", ובמסגרת זו תפיץ הבורסה את נתוני כלל העסקאות בזמן אמת לציבור, תתיר קשירת עסקאות מחוץ לשוק "רק עבור עסקאות שנעשו בני"ע אשר יוגדרו כ'לא סחירים'" ותתמרץ העברת עסקאות לתוך השוק.
בן זאב אמר בעניין זה, כי "היקף אדיר של כ-80 אלף עסקאות בשנה בסכום כולל של כ-200 מיליארד שקלים נעשה כיום מחוץ לבורסה, רחוק מעיני הציבור, ללא שקיפות ותוך פגיעה בנזילות. הגיע הזמן למצוא את הדרך הנכונה לשים סוף לעיוות הקיים בשוק וליישר קו עם הסטנדרט הבינלאומי המגביל באופן משמעותי עסקאות כאלו הפוגעות בשוק ההון ובציבור המשקיעים הרחב. בנוסף, החלטנו לעודד עשיית שוק במניות הגדולות באמצעות מתן תמריצים. אנו מאמינים כי שני צעדים חשובים אלו יתרמו מהותית להגברת הנזילות בבורסה שהיא אחד מהיעדים האסטרטגיים שלנו"
עוד אמר בן זאב, כי "אנחנו רוצים לעורר את המודעות לבורסה בציבור הישראלי, וחלק מזה נעשה דרך הקמפיין הפרסומי של עדי אשכנזי והחסות שהענקנו לליגת העל בכדורגל. אפשר לראות בשנה האחרונה שגם חברי בורסה וגם הבנקים משקיעים בשיווק הבורסה, אבל זה שינוי מאוד גדול, לא יכול לקרות בן רגע. זה שינוי תרבותי שייקח שנים לעשות אותו".
לדבריו, "מחזורי המסחר עדיין רחוקים מאוד מאיפה שהבורסה צריכה להיות בנזילות שלה במניות, ככל שיהיו יותר חברות חדשות ושחקנים בינלאומיים, גם מחזורי המסחר יעלו".
בן זאב גם ניצל את ההזדמנות למתוח ביקורת על ההתנהלות הממשלתית בענף ההייטק, ואמר, כי "אנחנו מוכרים את המוחות שלנו באופן שיטתי. ההייטק הישראלי עוזר לכלכלה וגם למיצוב של ישראל בעולם, אבל טבעי שגם הציבור הישראלי ייהנה ממנו באופן עקיף וישירות, במיוחד כשיש לו כסף להשקיע בו".
בן זאב סבור, כי "הגיע הזמן שהממשלה, כשתהיה, תשנה דיסקט. המדינה העניקה לאותן חברות הטבות מס, ולא משנה לא אם הן נסחרות בבורסה או לא, אבל זה אינטרס שלה שכמה שיותר חברות ייסחרו בבורסה, והמודל של ההנפקה שלנו מאפשר לאותן חברות להפוך לציבוריות ולהמשיך לגדול בבורסה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.