עם כל הצער, גם בסוף שנת 2019 עדיין עומדת בתוקפה התלונה על מצבה של הבורסה לניירות ערך בתל אביב. הבורסה ממשיכה לדשדש, כשמספר החברות הנסחרות בה ממשיך לרדת והיקפי המסחר בה מצטמצמים והולכים.
כך, הבורסה עדיין לא מצאה את הדרך להחזיר לעצמה את מעמדה כגורם מרכזי בעשייה הכלכלית הישראלית. מצבה של הבורסה עומד בניגוד מוחלט למעמדה של כלכלת ישראל. חוזקה של הכלכלה ניכר בהיקפי הפעילות הכלכלית, בעניין הבינלאומי בהשקעות בישראל, במעמדו של השקל, במיצובה של המדינה כ"סטארט-אפ ניישן" על כל מובניו, וכן ביציאה המאסיבית של חברות ישראליות לגיוסי הון בבורסות זרות.
בעוד הכלכלה הישראלית צומחת ונפתחת לחו"ל, דווקא שוק ההון הציבורי הישראלי מתכווץ בתוך עצמו. ניתן לציין את התנועה החד-כיוונית של חברות נדל"ן זרות, שבאו לגייס חוב זול בתל אביב, אבל משקיעים זרים לא רואים בבורסה המקומית מקום אטרקטיבי להשקיע בו. העולם מכיר בישראל כמקור לאבני חן כלכליות, אבל הוא לא מגיע לבורסה שלה כדי לקנות אותן.
ההצלחה של כלכלת ישראל אף היתה בעוכרי הבורסה, כשמשקיעים זרים שהיו כאן בעבר עזבו, לאחר ששוק ההון המקומי הועבר ממדד השווקים המתפתחים למדד העולמי, שבו משקלה קטן. שינוי זה השאיר את הבורסה בתל אביב בעיקר עם השחקנים המקומיים.
בשנים האחרונות מנסה הבורסה, בתמיכת רשות ניירות ערך, לקדם יוזמות שונות שיביאו להתעוררות מחדש של העניין בה וישקמו את מעמדו של שוק ההון הציבורי הישראלי. צעד חשוב בכיוון זה נעשה אשתקד, עם הפרטתה של הבורסה - מהלך שבמסגרתו הצטרפו משקיעים זרים כבעלי מניות בה. צעד משמעותי נוסף בוצע לפני כמה חודשים, עם הנפקת הבורסה בדרך של הצעת מכר ורישום מניותיה למסחר. הנפקה זו יכולה להיות נקודת מפנה לקראת השינוי המיוחל, שיביא להתעוררות הבורסה ושוק ההון המקומי.
ההנפקה בוצעה ביולי 2019 בהובלת ג'פריס - בנק השקעות בינלאומי שמרכזו בארה"ב. מעניינת היתה הבחירה להפקיד את ההנפקה בידי חתם בינלאומי, שייפנה למשקיעים זרים, ובמקביל לבצע את ההנפקה בבורסת תל אביב עצמה, ולא לרשום את המניות בבורסה זרה. בפועל, ההנפקה היתה הצלחה גדולה, כשהיא זכתה לביקושים של פי שישה, וקרוב ל-90% מהמניות המוצעות נרכשו על ידי משקיעים זרים. ההצלחה נמשכה גם לאחר ההנפקה, ומחיר המניה מייצג עלייה של יותר מ-20%.
עם זאת, הצלחת הנפקת הבורסה אינה באה לידי ביטוי רק בנתונים אלה. את ההצלחה הגדולה יש לזקוף דווקא לדרך שבה נערכה ההנפקה, במתכונת של Book Building ("הצעה לא אחידה למשקיעים מוסדיים") הנהוגה בחו"ל, והפנייה לקהל משקיעים שלא הכיר ולא היה מוכר לשוק ההון המקומי.
נוסף על כך, במסגרת ההנפקה הגיעו החתמים לקרנות השקעה גלובליות קטנות (small cap global funds), שהשקעה בחברות כמו הבורסה נמצאת בלב המנדט שלהן. קרנות אלה קפצו על ההזדמנות להשקיע בבורסה, וגם התרשמו מרמת הרגולציה הפיננסית והמשטר התאגידי הישראלי.
ההיכרות של אותן קרנות עם הבורסה בתל אביב, יחד עם הצטרפות כמה מהן למעגל בעלי המניות בה, הם שמהווים את ההזדמנות הגדולה לבורסה. התקווה היא שנוכל לשכפל את סיפור ההצלחה, ולהביא בפני אותם משקיעים זרים חברות חדשות ואיכותיות במתכונת של הצעה בינלאומית, יחד עם ליווי אנליסטי בשפה ומתכונת מתאימים. אם נוכל לעשות זאת, יחד עם חתמים זרים כמו ג'פריס, שיציגו מחויבות לשוק ההון הישראלי, הרי שלא מן הנמנע כי הבורסה תוכל למשוך אליה חברות ישראליות איכותיות ולתפוס מקום ראוי בכלכלה הישראלית.
הכותב הוא שותף מנהל במשרד עורכי הדין ברנע ג'פה לנדה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.