חברות קרנות הגידור האמריקאיות York Capital Management ו-Southpaw Asset Management מונעות מלקוחותיהן למשוך את כל הכסף שביקשו לפדות מהקרנות בסוף השנה. זהו כנראה סימן לכך ששתי הקרנות, המתמחות בהשקעה בנכסים המצויים בקשיים פיננסיים, נקלעו הן עצמן למצוקה.
קרנות של שתי החברות ניצבות באחרונה בפני פדיונות משמעותיים של לקוחות, לפי מקורות יודעי דבר. בתגובה לכך, השתיים הקימו "שערים" או חסמים, שמונעים משיכת כספים מהקרן. מדובר בכלי שנוי במחלוקת, שקרנות גידור השתמשו בו במשבר הפיננסי של 2008, אבל מאז הופעל רק לעתים נדירות. במקרה של יורק, החברה הודיעה ללקוחותיה שהיא משעה את הפדיונות מקרן האשראי העיקרית שלה, במסגרת תוכנית רחבה יותר לסגור את הקרן.
קרנות הגידור מצויות תחת לחץ זה כמה שנים, כל עוד נמשך השוק "השורי" ההיסטורי במניות. קרנות גידור שמשקיעות במניות רשמו פדיונות מתמשכים, וכמה קרנות של השקעות מאקרו-כלכליות אף נסגרו ופסקו לפעול באחרונה. "קרנות מצוקה" (Distressed funds), שמהמרות על חובות (בין השאר, איגרות חוב) של חברות במצוקה, נמנות עם הקרנות בעלות הביצועים הגרועים ביותר בשנים האחרונות.
יורק, שהוקמה על ידי ג'יימי דינאן ממילווקי, אחד הבעלים של קבוצת ה-NBA מילווקי באקס, הודיעה ביום חמישי שעבר במכתב ללקוחותיה כי היא משעה פדיונות מקרן הזדמנויות האשראי שלה, שמנהלת כמעט 2 מיליארד דולר, לתקופת סוף השנה, וכי היא מתכננת להתחיל לסגור אותה. הקרן, המנוהלת על ידי מנהל ההשקעות הראשי וויליאם וראטוס, ירדה ב-8% מתחילת השנה עד נובמבר, לפי מקורות יודעי דבר.
חברת סאות'פו אסט מנג'מנט מגריניץ' שבקונטיקט, המנהלת נכסים בשווי 1.2 מיליארד דולר, הודיעה ללקוחות בשבוע שעבר כי היא מתכננת להחזיר להם 55% מהסכום שהם ביקשו למשוך בסוף השנה. נתון זה אינו כולל כספים שהמשקיעים ביקשו, הקשורים למה שנקרא "כיסים צדדיים" (side pockets). כיסים צדדיים הם כלים שמנהלי קרנות יכולים להפעיל כדי להפריד בין השקעות לא נזילות ושאר נכסי הקרן. כשמפעילים אותם מול מימושים משמעותיים מהקרן, מדובר בדרך כלל בניסיון להגביל הפסדים עד שהשווקים ישתפרו.
סאות'פו, המנוהלת על ידי משקיעי הנכסים במצוקה לשעבר הווארד גולדן וקווין וויימן, מסרה למשקיעים כי היא מעריכה שהנכסים הפחות נזילים שלה מהווים כ-10% מנכס הקרן, והם הועברו לכיס צדדי ויימכרו במרוצת הזמן. הקרן של סאות'פו ירדה ב-3.7% מתחילת השנה עד לסוף נובמבר, לפי מקורות יודעי דבר.
"אסטרטגיית ההשקעות שלנו, שהיא מחזורית באופייה, מאותגרת על ידי ההתרחבות הכלכלית חסרת התקדים בעשור האחרון, ירידה בנזילות ושינויים דרמטיים במגזר קרנות הידור", כתבה סאות'פו ללקוחותיה. "עם שילוב האירועים האלה, החלטנו שטיפול מלא בבקשות משיכה עומדות, בסביבת השוק הנוכחית, יפגע הן במשקיעים קיימים והן במשקיעים שימשכו כספים".
מהקרנות שהרוויחו מקריסת ליהמן ברדרס
בעבר, משקיעי נכסים במצוקה יכלו להרוויח מעסקאות שנבעו מהמשבר הפיננסי. סאות'פו היתה אחת הקרנות שהרוויחו מפשיטת הרגל של בנק ההשקעות האמריקאי ליהמן ברדרס ב-2008, כשהיא קנתה תביעות של נושים שלא רצו לחכות לכספם או לקחת את הסיכון שהם יימחקו לגמרי. כמה חברות, ובהן גם סאות'פו, הרוויחו גם מתביעות נגד בנקים מאיסלנד, כשהמערכת הבנקאית במדינה קרסה ב-2010.
ואולם, ההזדמנויות של הקרנות האלה התייבשו, כשהכלכלה המשיכה לצמוח עם ירידה לשפל של 50 שנה בשיעור האבטלה. מנהלי הקרנות אומרים כי חברות במצוקה בסביבה כזו הן בדרך כלל חברות באיכות גרועה, או שהן נתונות להחלטות של הממשל, שקשה להעריך מה יהיו.
קרנות גידור המתמחות בנכסים במצוקה רשמו תשואה שנתית ממוצעת של 2.54% עד נובמבר, לפי חברת המחקר HFR. לשם השוואה, מדד בלומברג ברקליס של אג"ח קונצרניות בתשואה גבוהה עלה באותה תקופה ב-7.56%. מדד המניות S&P 500 עלה באותה תקופה ב-25.3% (כולל דיבידנדים).
השימוש של קרנות גידור בכיסים צדדיים ובשערים הותקף בימי המשבר הפיננסי, כשכמה מנהלי קרנות שהופצצו בפדיונות הסתמכו על סעיפים במסמכי הקרנות כדי להגביל את יכולת הלקוחות לקבל בחזרה את כספם. המבקרים טוענים כי הכיסים הצדדיים נותנים למנהלים את היכולת לנעול את כספי הלקוחות במשך שנים, בלי ערבויות לרווח ועם המשך גבייה של עמלות. כמה כיסים צדדיים כאלה מימי המשבר של 2008 עדיין קיימים כיום.
מנהלי הקרנות אומרים כי צעדים כאלה יכולים להגן על כספי הלקוחות על ידי מתן יותר גמישות לקרנות במכירת נכסים. לדבריהם, טקטיקה זו יכולה לעזור גם להבטיח שהמשקיעים שנשארים לא יהיו תקועים עם נכסים לא נזילים מעבר למה שהוגן כלפיהם.
בכל מקרה, מנהלי הקרנות בשנים שאחרי המשבר כמעט לא השתמשו בשערים או בכיסים צדדיים. אחד המקורות הקרובים לסאות'פו אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי קרן הגידור הזאת מתכננת להמשיך לנהל כספים, והיא בודקת את האפשרות של קרן השקעות פרטיות, שהפדיונות בה אינם אפשריים בתקופה הראשונה, שתתאים יותר ללוחות הזמנים של השקעות בנכסים במצוקה.
יורק לא הודיעה מתי תחזיר את כל הכסף
וויימן וגולדן הקימו את סאות'פו ב-2005, אחרי שעבדו יחד ב-Ramius Capital Group. יורק, שהוקמה על ידי דינאן ב-1991, מנהלת כ-19 מיליארד דולר בכל קרנותיה, מתוכם 8 מיליארד דולר באסטרטגיות אשראי אחרות.
יורק אמרה כי היא תוכל להחזיר ללקוחותיה 15% עד 30% מכספם במארס 2020, אבל היא לא הודיעה מתי תחזיר את כל הכסף מהקרן שהיא סוגרת. קרן זו ניהלה בשיאה יותר מ-8 מיליארד דולר. התשואה השנתית הממוצעת שלה מיום הקמתה בפברואר 2001 ועד אוקטובר 2019 היא 11.9%, לפי המכתב ששלחה ללקוחותיה, בהשוואה ל-7.5% באותה תקופה למדד התשואה הגבוהה של ברקליס.
הקרן של יורק נפגעה השנה מהימורים על חברת האנרגיה ריביירה ריסורסז וחברות פרטיות כמו חברת הטלקום והמספנות הברזילאית Oi, לפי מקורות יודעי דבר. ההשקעות האלה נעשו כשיורק גדלה בנכסיה, ולא יכלה להשקיע עוד רק בקרנות אשראי ממוקדות, כפי שמחייב אותה המנדט שלה. קרן הדגל של יורק, של מולטי-אסטרטגיה, רשמה הפסדים ב-2018, אבל השנה הצליחה לרשום תשואה של 11.65% עד נובמבר.
קרן יורק מחזיקה, בין השאר, במניות של חברת הביוטכנולוגיה הישראלית אינסייטק, לצד חברת אלביט מדיקל ומשפחת קוך. כפי שדווח בשבוע שעבר ב"גלובס", אלביט מדיקל חתמה על מזכר הבנות למכירת רוב מניותיה באינסייטק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.