2019 מסתיימת בקול תרועה - רוב האפיקים הפיננסיים הציגו תשואה שנתית מעל הממוצע ארוך הטווח, ולעיתים אף כפול ממנו. מדובר באחת השנים הטובות ביותר למשקיעים מאז המשבר הפיננסי של 2008. את רוב "הדלק" סיפקה מדיניות הפד (שהפחית את שיעור הריבית 3 פעמים) וכן, הציפייה להתפוגגות הסיכונים הגיאו-פוליטיים שהסתמנה בקיץ. הביצועים בשוק המניות שיקפו בעיקר את הגידול במכפילי רווח, כלומר מחירי המניות עלו אף על פי שהרווחים נותרו ללא שינוי משמעותי בארה"ב ובאירופה, ואף ירדו מעט בשווקים המתעוררים באסיה וביפן.
נקודת הפתיחה לשנה החדשה נראית חיובית יותר במובנים מסוימים וגרועה יותר במובנים אחרים. מחד, הצמיחה העולמית צפויה להתאושש במחצית הראשונה של 2020 (על כך מעידים כמה מהאינדיקטורים המקדימים), זאת אחרי ש-2019 הייתה חלשה יחסית. מנגד, התמחור של רוב הנכסים הפיננסיים בדצמבר 2019 נראה כפחות אטרקטיבי לעומת אשתקד, בעיקר משום שהמשקיעים היו בטוחים דאז כי השנה נמצא את עצמנו במיתון (תחזית שכמובן לא התממשה).
"הנרטיב" שאימצו המשקיעים כהנחת עבודה ל-2020 השתנה במהלך חודש נובמבר. רובם סבורים היום כי הכלכלה העולמית תחזור לצמיחה מהירה יותר על רקע ההתקדמות בזירת הסחר ובתהליך הברקזיט. רוח גבית צפויה להגיע גם מהמשך ההשפעה של הרחבות מוניטאריות ופיסקאליות שנעשו ב-2019. בנוסף, אחרי שנתיים של קיפאון בהשקעות החברות בהון, מצפים הכלכלנים להתעוררות מסוימת בשנה הקרובה. הצרכנים ימשיכו לספק עוגן.
קובעי המדיניות ימשיכו ל"שמן" את גלגלי צמיחה, כלומר מדיניות מוניטארית תמשיך להיות מרחיבה: כעת צופים המשקיעים לפחות להפחתת ריבית אחת נוספת בארה"ב עד אמצע 2020, וכמו כן הכלכלנים צופים גם שורה של הפחתות ריבית בכמה מהשווקים המתעוררים. באירופה, כניסתה של כריסטין לגארד לתפקיד הנגידה לא צפויה לשנות הרבה: תוכנית ההרחבות הכמותיות לא קרובה לסיומה וכן, יתכן ובהמשך, קובעי המדיניות יבחנו צעדים אלטרנטיביים נוספים לעידוד הצמיחה.
צמיחת כלכלת סין כנראה תישאר יציבה. הסיכוי להאצה לא נראה גבוה. רווחי החברות צפויים להתאושש וזהו הגורם העיקרי שיתמוך במניות בשנה הבאה. ההנחה היא שהתמחור של שוקי האג"ח הינו יקר אחרי העליות של 2019, ולכן קשה יהיה לשחזר שנה כזו ב-2020.
מה יכול להפתיע לטובה? התקדמות משמעותית בשיחות הסחר בין ארה"ב לסין, תוך הסרת כל המכסים. חשוב להזכיר כי נושאים מאתגרים רבים ממתינים להסכמת שתי המעצמות, ביניהם נושא הקניין הרוחני, שיתוף בידע טכנולוגי, סובסידיות ממשלתיות והקניית יתרון יחסי, התערבות בשוק המט"ח ורפורמות פיננסיות. גרמניה וסין יכולות להשיק תמריצים פיסקאליים ובכך לספק זריקת עידוד רצויה לא רק לכלכלה המקומית אלא גם לעולמית.
מה יכול להשתבש? כתמונת ראי, מהמורות בזירת הסחר עלולות לגרור טלטלות בשווקים. האטת כלכלת סין ל-5.5% צמיחה במקום ההתייצבות עלולה להעיב על המגמות בשווקים. בתרחיש של ניצחון למועמד דמוקרטי עם אג'נדה פרוגרסיבית בבחירות בארה"ב (נובמבר 2020) צפויה לעורר חששות להצעות חקיקה שתפגע בשווקים/במשקיעים (העלאת מס החברות, רגולציה על ענקיות הטכנולוגיה, חקיקה בתחום התרופות, מס על רווחי ההון וכו'). ולבסוף, אי-התממשות של תחזית להתאוששות הרווחים בארה"ב ושחיקה בשולי רווח נוכח התייקרות הסחר עלולה לפגוע באטרקטיביות של המדדים.
ניתן לראות כי מבחינת המשקיעים 2020 מתחילה ברגל ימין - קיימת אופטימיות זהירה שמתבטאת בגישת "ריסק און" (מוכנות לסיכון). במצבים כאלו המשקיעים מוכנים לשקול אפיקים שנתפסים כ"מסוכנים" יותר, לתפיסתם. כך, לדוגמה, אחרי תקופת הנידוי, כבר ניתן להבחין בחזרה איטית לשווקים באירופה ולשווקים המתעוררים ולא רק התבצרות בארה"ב שנתפסה כ"חוף המבטחים" במידה מסוימת. חשוב להדגיש כי לא מדובר באסטרטגיה, אלא בטקטיקה. בעיני רבים, ארה"ב עדיין מגלמת הזדמנויות צמיחה גדולות יותר בטווח הארוך לעומת שווקים אחרים.
ברמה ענפית נראה שהמשקיעים מוכנים להיחשף לאפיקים שרגישים יותר למחזור העסקים וזונחים מעט את הענפים שנתפסים כ"פרוקסי" לאגרות החוב. האנליסטים מתווכחים בינם לבין עצמם האם החדשות הטובות כבר מגולמות במחירים או, שמא נותר עוד מקום לאפסייד. האופטימיים סומכים על תמריצי שנת הבחירות בארה"ב, ובונים על "שקט תעשייתי" בזירת הציוצים. כך או כך, הניסיון בשוק ההון מלמד אותנו לקחת את התחזיות עם קורטוב של זהירות ולהתאים את ההשקעות למצב בו המגמה מתהפכת בין לילה.
הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצות קסם ואקסלנס עשוי להיות עניין במידע המוצג לעיל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.