גם אחרי עלייה של 18.5%, במהלך 2019, שנתנה פייט לא רע למדד S&P 500, בטח אם ניקח בחשבון שעל כ-15% מהמדד אחראיות מיקרוסופט ואפל (לפי האתר הכלכלי CNBC), השקעה בזהב עשויה להתברר כאחת ההשקעות הטובות לשנת 2020, אם לא הטובה שבהן.
הגנה מפני שוק המניות - שוקי המניות נראים יקרים יחסית: מכפיל הרווח למחיר מניה גבוה מ-25 (לעומת ממוצע של 15.5 ב-100 השנים האחרונות), מכפיל הרווח למחיר מניה עתידי נושק לרמה של 20, מכפיל רווח "שילר" של 31 (מתחשב בממוצע הרווחים ב-10 השנים האחרונות) ומכפיל מכירות של 2.35 (הגבוה ביותר מאז התפוצצות הבועה בשנות ה-2000).
עם זאת, תמחור מניות יקר היסטורית, על סמך מדדים שונים, אינו סיבה להצטייד בהגנות על תיק המניות. אבל, אירועים חיצוניים בלתי צפויים כמו אסון טבע או סכסוך גיאו-פוליטי, עשויים לערער את המשקיעים ולעורר "פחד גבהים" בוול סטריט (ההתנקשות במפקד כוח קודס האיראני, קאסם סולימאני, בסוף השבוע האחרון וההסתברות לתגובת שרשרת, היא דוגמה טובה).
בין התרחישים בהם זהב ישמש כהגנה מפני חולשה או שינוי לרעה בסנטימנט של הכלכלה הגלובלית ניתן למנות: חולשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בסקרים בשנת בחירות; קשיים בהמשך המשא ומתן בין ארה"ב וסין ו"ביקורות" על שלב א' של ההסכם שנחתם בין המדינות; מלחמת סחר ארה"ב והאיחוד האירופי; ברקזיט - עם או בלי הסכם מספיק טוב עם האיחוד האירופי; גלישה של כלכלת אירופה למיתון; וחולשה מתמשכת בכלכלת סין. זהב עשוי גם לשמש כהגנה מפני אירוע חיצוני בלתי צפוי כגון פיגוע טרור, אסון אקלים, מוות פתאומי, ברקזיט ללא הסכם וכו'.
הגנה מפני חולשת מטבע - משקיעים רבים בעולם רוכשים זהב נגד חולשה אפשרית של מטבעות מובילים בעולם, שעשויה לנבוע משינויים כלכליים, או כפי שהכרנו בעשור האחרון - מניפולציות על מטבע. במקרים קיצונים יותר של נפילת משטרים, קריסה של הכלכלה ואינפלציה של מאות ואלפי אחוזים (כמו שהתרחש בוונצואלה או קריסת הכלכלה האיראנית והטורקית בשנים האחרונות), הציבור מחליף כספים לזהב כדי לשמר את כוח הקניה שלו ובמקרים קיצוניים יותר כדי להימנע מהחזקת כסף בבנק מחשש שהוא שזה יקרוס.
בנוסף, המדינה נאלצת לבצע חלק מהמסחר שלה עם מדינות אחרות בעזרת זהב, בהנחה שהרזרבות הדולריות שלה מתרוקנות במהרה וקשה לה לרכוש או ללוות דולרים בעקבות קריסת המטבע המקומי.
זול יותר להחזיק זהב - במשך שנים החזקה של זהב נחשבה לנחותה על פני התבצרות בפיקדון בנקאי או באג"ח ממשלתי AAA, שכן החזקה של זהב יוצרת הפסד אלטרנטיבי של ריבית הפיקדון או קופון של האג"ח. לעומת זאת היום, כאשר מעל רבע מכלכלת העולם ומאות מיליוני אנשים נאלצים להתנהל עם ריבית שלילית, החזקה של זהב הופכת להיות אטרקטיבית יותר בעיניהם. בכלכלות כמו יפן (ריבית מינוס 0.1%) או אירופה (ריבית מינוס 0.5%) כאשר הבנק המרכזי מתכוון להמשיך ולהעמיק את הריבית השלילית, להגדיל את הדפסת הכסף כדי להחליש את המטבע ולנסות לייצר אינפלציה, החזקה של זהב הופכת אטרקטיבית יותר. החזקת זהב מקבלת חיזוק נוסף בעקבות צפי לאובדן ערך בשל ריבית שלילית וכנגזרת בעקבות צפי לחולשה של המטבע המקומי.
בנקים מרכזיים פשוט "איבדו את זה" - ביטול תקן הזהב בשנת 1971, שמשמעותו הייתה שבנקים מרכזיים יכולים להדפיס כסף ללא קשר להחזקות הזהב שלהם, נתן בידיהם כוח עצום עד בלתי נתפס: "הכוח להדפיס כסף". מאז המשבר ב-2008 הבנקים המרכזיים עשו שימושים בכוח זה בפעולות בלתי קונבנציונליות שכוללות קניות נכסים בסך של טריליוני דולר, כאשר הם פועלים להחליש את המטבע ומעוותים את מחירי הנכסים הריאליים והפיננסים בשווקים. במקביל, הם מאפשרים את הגדלת החוב הציבורי והצרכני. 10 שנים אחרי, נראה כי ניסוי הדפסות הכסף הגדול בהיסטוריה נמשך והאור לא נראה בקצה המנהרה - מה שרק מעוות עוד יותר את ערך המטבעות האמיתי. אז תכלס, כשמחירי הנכסים מעוותים ומחירים המטבעות מעוותים, לא נראה לכם הגיוני להחזיק קצת יותר זהב?
רוסיה וסין מגדילות החזקה בזהב - בנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים מגדילים החזקות בזהב, כאשר רוסיה וסין מובילות את המגמה. הסיבה הרשמית היא חשש מתנודתיות וחולשה באירו ובדולר. הסיבה ה"הצהובה" יותר היא "הקונספירציה" - יש המעריכים כי מאחורי הגדלת רזרבות הזהב של רוסיה וסין עומד הרצון שלהן להחליש את היכולת של ארה"ב להגדיל חוב ואת ההשפעה של הדולר במסחר הבינלאומי. אחרים מעריכים שהגידול ברזרבות של רוסיה או טורקיה לדוגמה נועדו לצורך מסחר עם מדינות המצויות תחת סנקציות אמריקאיות.
האפשרות לפריצת מחיר 1,600 דולר לאונקיה - ברמה הטכנית, מאז חודש אוגוסט הזהב נע ברמות 1,450-1,550 דולר, כאשר מנתחים טכניים רבים חיכו לראות האם הוא יצליח לשבור את רמת ההתנגדות באזור 1,550 דולר, שמורכבת הן מהרצועה שנוצרה בחמשת החודשים שחלפו והן ממתנד פיבונאצ'י 12 חודשים לאחור - בשורה התחתונה ברגע שהוא מתקרב לאזור ה-1,600 דולר עשויים להיות הרבה מאוד מצטרפים חדשים.
אז איך מגדילים חשיפה לזהב?
הדרך המקובלת ביותר לקבל חשיפה לזהב היא על ידי רכישה של קרן המחקה את מחירו של הזהב (ETF) הוותיקה ביותר, שחגגה לא מזמן 15 שנה, היא SPDR Gold Share (סימול: GLD). הקרן יוצרת חשיפה לזהב על ידי החזקה של מטילי זהב שמוחזקים בכספות ייעודיות, בעיקר בלונדון. אגב אם תחזיקו 100 אלף יחידות בקרן, בערך 1.5 מיליון דולר, תוכלו לבקש לקבל את כספכם בזהב.
אפשרות נוספת היא להשקיע בחברות לכריית זהב, כמו Barrick Gold - אומנם חשיפה זו אינה מבטיחה מעקב צמוד אחר מחירי הזהב אבל היא טומנת בחובה הזדמנויות נוספות לאפסייד, בעיקר בתקופות של גאות. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי ברכישות של מכרות נוספים, בפיתוח של מכרות כדאיים להפקה ולעתים פשוט בהגדלת קצב ההפקה בעקבות עלייה במחיר. מצד שני בתקופות של ירידה במחיר הזהב, הן עשויות לגלם ירידת מחירים חדה יותר בעקבות עלויות נלוות, וירידה בערך הרזרבות של המכרות שחלקם עשוי להפוך לפחות כדאי להפקה.
כמובן שאפשר לפזר את ההשקעה בין חברות כריית זהב שונות על ידי קרן ייעודית כמו GDX או קרן לחברות כריית זהב קטנות יותר כמו GDKX.
האפשרות האחרונה היא בכלל לקנות זהב באונקיות, במטבעות או במטילים אבל אז תאלצו לשלם על כספות, שמירה ועמלות המרה בבוא היום.
הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.