2019 הייתה ללא ספק שנת הפריצה המשמעותית של טכנולוגיות ה-PropTech וענף הנדל"ן התחיל כבר להכיר בכך שיש כאן באזז מעניין שאי אפשר להתעלם ממנו.
מדוע עכשיו? ענף הנדל"ן, שמוערך ברחבי העולם ב-280 טריליון דולר, חווה בשנים האחרונות תנודות חדות שמושפעות מהגידול באוכלוסייה, עלייה בשיעורי ההגירה, מאורח החיים המודרני ומגורמים מקרו-כלכליים גלובליים. למרות שינויים אלו, איחר הענף באימוץ טכנולוגיות מתקדמות. וכך, ככל שאי הודאות הכלכלית סביב שוק הנדל"ן העולמי עולה, תפקידה של הטכנולוגיה הופך להיות משמעותי ויש הטוענים שהיא תהיה זו שתתמוך ותשפר את הענף בשנים הבאות.
טכנולוגיות PropTech מעצבות מחדש את ענף הנדל"ן במובנים רבים ומציעות שפע של הזדמנויות ומודלים עסקיים חדשים לחברות ואנשי מקצוע בתחום. הן יוצרות הזדמנויות חדשות לאורך כל "מחזור החיים" של ענף הנדל"ן, משיפור התהליכים, איכות השירות ללקוחות, הפחתת הסיכונים ועד הגדלת איכות המוצר הסופי וכמובן הרווחיות. למשל, הטכנולוגיה מסוגלת לתמוך היום כמעט בכל שלב בפיתוח ותחזוקה של נכסים, החל משירות מדידות ועד ניהול הנכס עצמו. מדידות, אדריכלות ועיצוב, בניה, מכירות ושיווק וניהול נכסים הם פונקציות מפתח בהן הטכנולוגיה מותירה היום חותם. הנוף הדיגיטלי מתפתח כל הזמן וארגונים מנסים לעמוד בקצב השינויים הללו - כמו גם לשנות דפוסי צרכנים - על מנת להשיג יתרון תחרותי, להתייעל יותר, להיענות לצרכים המגוונים של הלקוחות ולהציע חידושים - וכאן בדיוק נכנס תפקידן של טכנולוגיות ה-PropTech.
בכנס בנושא שנערך לאחרונה בניו יורק נחשף כי שוק ה-PropTech העולמי מוערך בלמעלה מ-500 מיליארד דולר וכי היקף ההשקעות שנעשו בו עד כה מוערך בכ-24 מיליארד דולר. מדדים אלה מצביעים על כך שהטכנולוגיה בתחום צומחת ומעוררת עניין רב בקרב חברות נדל"ן ומשקיעים.
לקראת העשור החדש מתעצבות מספר מגמות טכנולוגיות שמשפיעות כיום על תעשיית הנדל"ן:
VR & AR - עקב התחרות העזה בשוק הנדל"ן, מן ההכרח להעניק ללקוחות חוויה מנצחת. הבינה המלאכותית מסייעת בדרישה זו ובשל כך, היא ללא ספק משמעותית בעיצוב תעשיית הנדל"ן העכשווית. חברות סטארט-אפ בתחום עושות שימוש במודלים תלת-ממדיים, המחשות, תוכניות בניין דיגיטליות, סיורים דיגיטליים בנכסים ועוד ומפתחות כלים ושירותים שמאפשרים למעצבים, מתווכים, בעלי חנויות לריהוט ועיצוב לייעל ולהעצים את עבודתם ואת החוויה ללקוחותיהם.
IoT - עולם הנדל"ן כבר אימץ היבטים טכנולוגיים שונים כגון אפליקציות לניהול נכסים, מערכות אבטחה עם אמצעי זיהוי פנים וחיישנים שונים מדים ומונים חכמים. יזמים, קבלנים, מנהלי נכסים ודיירים ממנפים את הנתונים כדי להפחית עלויות ולשפר את איכות סביבת העבודה והמחייה שלהם. וזו רק ההתחלה. טכנולוגיות נוספות הקשורות ל-IoT ממונפות בכדי לשפר את חווית הלקוח ולהביא ליעילות תפעולית. העתיד של IOT תלוי באינטגרציה של תוכנה וחומרה, לא סביר שחברה אחת תוכל לייצר את החיישנים הטובים ביותר, איסוף וניתוח דאטה, בקרת גישה וממשק משתמש. לחברות נישות ותחומי ניסיון ספציפיים והיכולת לדבר בשפות רבות ושונות על בסיס מערכת פתוחה היא שתביא לפתרון אידאלי.
Big data & Crowd sourcing - עם התפתחות הנדל"ן בשנים האחרונות השימוש בדאטה נעשה נפוץ הרבה יותר. ישנם כלים רבים המספקים פתרונות לתעשייה ומאפשרים יעילות, שקיפות וניהול יעיל. השלב הבא בשימוש בביג דאטה הוא לתהליכי קבלת החלטות הן בשלב ההשקעה והן בשלב המכירה.
Asset Tokenization - הבלוקצ'יין מאפשר טוקניזציה של נכסים לא נזילים כמו נדל"ן כמובן. עם שווי נכסים כולל של 228 טריליון דולר ברחבי העולם, הנדל"ן הוא סוג נכסים יקר יותר מאג"ח ומניות יחד ולכן, מדובר בחידוש המשמעותי ביותר בתחום הנדל"ן. טוקניזציה של נכסים לא נזילים טומנת בחובה פוטנציאל אדיר לעולם ההשקעות, היא תאפשר מסחר ב"חלקי" נדל"ן באמצעות טוקנים ובכך תסיר חסמי כניסה גבוהים של ידע ומחיר ותקל על גיוסי הון. עם זאת, התהליך הזה נמצא רק בתחילת דרכו, בין השאר, בגלל החסמים הרגולטוריים.
היתרון של האקוסיסטם הישראלי בתחום הוא שהוא בנוי באופן אידאלי כך שהוא יכול להציע פתרון טכנולוגי לכל שלב בתהליך הנדל"ן, ובכך ליצור מערכת טכנולוגית הוליסטית. מה שמבדיל בין חברות PropTech הישראליות הוא יכולתן להביא טכנולוגיות מתקדמות מתחומים אחרים - כמו סייבר ו-blockchain - ולהתאים אותן לעולמות הנדל"ן והבנייה. כתוצאה מכך אנו רואים כיום טכנולוגיות שהתפתחו בצבא ההגנה לישראל, האקדמיה, חממות ותחומים אחרים שמטרתם לייעל את עולם הנדל"ן, כאשר הביקוש גדל במספר מגזרים כולל בנייה, דיגיטציה של נכסי נדל"ן, כלי קבלת החלטות AI, רובוטיקה, ניהול נכסים ועוד.
ברור כי תחום ה-PropTech המתעורר משפיע על עסקי הנדל"ן בדרכים משמעותיות יותר ממה שאי פעם ראינו, והמהפכה היא רק בתחילת דרכה. כמו בתחומים טכנולוגיים אחרים מקומו של האקוסיסטם הישראלי הוא מרכזי והפוטנציאל לחברות שיתאימו את הטכנולוגיה שלהן לתחום הוא אדיר.
הכותב הוא שותף מנהל בקרן - BuiltUp Ventures שמשקיעה בחברות ומיזמים בתחום ה-PropTech
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.