התפרצות הר הגעש טאאל בפיליפינים, שנמצא כ-60 ק"מ מהבירה מנילה, הפכה בן-רגע אזור תיירות פופולרי וירוק למחזה שנלקח מעולם פוסט-אפוקליפטי.
הר טאאל, אחד מהרי הגעש הפעילים הקטנים בעולם (גובהו 311 מטרים), התפרץ לראשונה ביום ראשון. לצד לבה רותחת, ההר פלט כמויות גדולות של אבק וולקני מסוכן, שכיסה אזורים נרחבים מסביב. בהר עדיין מתקיימת פעילות געשית, ומאז יום ראשון הורגשו באזור 466 רעידות אדמה.
המכון הפיליפיני לוולקולוגיה וסיסמולוגיה (PHIVOLCS) הכריז הבוקר (ד') כי רמת הפעילות בהר עומדת על ארבע מתוך חמש רמות קיימות. כלומר, ישנו סיכוי גבוה להתפרצות נוספות "בשעות או הימים הקרובים". לא ברור כמה זמן תימשך הפעילות הגעשית.
תושבים מסתכלים על התפרצות הר הגעש טאאל / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
אדם הולך בדרך שכוסתה לחלוטין באבק וולקני שנפלט מהר הגעש טאאל / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
14 הק"מ סביב הר הגעש הוכרזו כאזור מסוכן. חוקרים הזהירו כי ההר עלול להמטיר אבנים ומאגמה על כל האזור שסביבו, ובנוסף ישנו חשש מצונמי מהאגם, שבו נמצא ההר. ב-PHIVOLCS ביקשו לפנות את כל מי שנמצא באזור המסוכן. על-פי הערכות, מדובר בכ-500 אלף איש. גם תושבי האזור המרוחק יותר, שנמצא כ-17 ק"מ מההר, עשויים להידרש להתפנות בהמשך.
עוף על גג פח של בית, שמכוסה לחלוטין באבק וולקני מהתפרצות הר הגעש / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
תושבים, שחיים בקרבת הר הגעש שהתפרץ, מתפנים מהאזור / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
כלב שהושאר במגרש גרוטאות. האזור כוסה באבק וולקני / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
בינתיים, 44 אלף איש עזבו את ביתם ותפסו מחסה באחד ממרכזי הפינוי הזמניים. קשה לדעת את המספר המדויק של התושבים שהחליטו להתפנות, מאחר שחלק לא מגיעים למרכזי הפינוי, אך יש גם כאלו שמעדיפים לא להתפנות כלל. במקביל, חלק מהמפונים מנסים לחזור כדי לדאוג לחיות המשק או לאסוף דברים שנשארו מאחור, מחשש שלא יהיה לאן לחזור במקרה של התפרצות נוספת.
האוכלוסייה שמתגוררת סביב הר הגעש היא ברובה ענייה ומסתמכת על התיירות הרבה באזור. תושבים רבים נמצאים כעת בדילמה אכזרית. מצד אחד מסוכן מאוד לחזור לאזור, אך אם הם לא יחזרו ויישארו לתקופת זמן לא ידועה הרחק מביתם, הם יכולים לאבד את כל רכושם ולהידרדר לעוני חמור. "הכול נמצא בידי אלוהים. אנחנו לא בטוחים שיהיה לנו בית לחזור אליו", אמרה ל"רויטרס" אחת מתושבות האזור. מטעי הבננות שלה נהרסו על-ידי האבק הוולקני, והיא לא בטוחה שגג הפח של ביתה יהיה מסוגל לשאת במשקל האבק.
פועל קוצץ ענפים שקרסו באתר נופש שכוסה באבק וולקני / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
עצים ובתים שמכוסים באבק וולקני / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
מתנפחים באתר נופש מכוסים באבק וולקני / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
אחד הבתים באתר נופש לאחר התפרצות הר הגעש טאאל / צילום: Eloisa Lopez, רויטרס
עד כה לא דווח על הרוגים. עם זאת, בעבר ההתפרצויות של הר גרמו גם לאבדות בנפש. ב-500 השנים האחרונות ההר התפרץ מעל ל-30 פעמים, כשהפעם הקודמת הייתה ב-1977. בהתפרצות שהתרחשה ב-1965 נהרגו כ-200 איש, ואילו התפרצות קטלנית ב-1911 הביא למותם של 1,300 איש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.