גל עליות מתמשך בשיעור דו-ספרתי של המדדים המובילים בוול סטריט נרשם השנה. זה נראה די רחוק, אך צריך להזכיר את הפאניקה שאחזה בשווקים כאשר התבררו תוצאות הבחירות בארה"ב בנובמבר 2016.
הבחירה בדונלד טראמפ לנשיאות באופן מפתיע למדי הורגשה היטב בשוקי המניות בעולם כולו. הבהלה תורגמה לנפילות של 5% בחוזים העתידיים על המדדים בניו יורק, קריסה של 5.5% בטוקיו וירידות חדות בשאר בורסות אסיה. כך גם בשוק המטבעות. שם נרשמה נפילה של 10% בפסו המקסיקאי; הדולר צנח ב-3.4% מול הין וב-1.7% מול האירו, ומחיר הזהב שנחשב לנכס בטוח שאליו בורחים המשקיעים בתקופות של סיכון, זינק - דבר ששיקף את הפאניקה שאחזה בקרב המשקיעים עם בחירתו של טראמפ למנהיג העולם החופשי.
בעלייה מתמדת
מה לא אמרו עליו. "ניצחונו של המועמד הרפובליקאי יפיל את מחירי המניות בארה"ב, בבריטניה ובאסיה בשיעורים של 10%-15%", כתבו במכון המחקר ברוקינגס (Brookings). הפרופסור סיימון ג'ונסון מאוניברסיטת MIT, ששימש בעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע, טען בטור שפרסם במרקטווץ' כי אם טראמפ ייבחר ויישם את מדיניותו, הדבר יוביל להתרסקות השווקים הפיננסים. ובסיטי בנק כתבו בזמנו שניצחונו של טראמפ ירסק את שוק המניות, שכן מי ייתן לו להעביר תקציב.
אבל עם נאום הניצחון הפייסני של טראמפ וול סטריט עיכלה מהר מאוד את הנשיא החדש, והירידות בשווקים הפיננסים התמתנו. בסיומו של יום המסחר נרשם מהפך. מסחר הפכפך שאפיין בדיעבד גם את העתיד לבוא נוכח ציוציו של כוכב הריאליטי שהפך לנשיא.
בניגוד לקמפיין הצבעוני והתוסס שניהל, בנאום הניצחון שלו טראמפ השמיע קול מתון ופייסני. "אהיה נשיא של כל העם האמריקאי. זו תנועה שמורכבת מאנשים מכל דת, גזע, אמונה. נעבוד ביחד לחידוש החלום האמריקאי", אמר טראמפ, מה שנשמע כמו מס שפתיים לאחר תקופת אובמה, והבטיח כי יפעל להכפיל את צמיחת הכלכלה של ארה"ב. בהמשך יצטברו סיפורים, שלפיהם בעת נאום הניצחון של טאמפ עזבו חלק מהנוכחים את האולם בריצה למסכים כדי להזדרז ולהיכנס חזרה לשוק.
למרות התחזיות הקודמות, הסגנון לא השתנה וקשה לצפות את מהלכיו של טראמפ, ואולי דווקא זה מה שהביא לו את הישגיו. בעת כתיבת שורות אלה טראמפ כבר חתום, יחד עם עם סגן נשיא סין ליו הי, על השלב הראשון בהסכם הסחר בין המדינות, וזאת לאחר שניהל משא ומתן מתוקשר (בעיקר בטוויטר) והפכפך שסיפק תנודתיות לשוקי המניות, ובעיקר עליות נאות. מאז 10 בנובמבר 2016 ועד 15 בינואר 2020 עלה מדד הנאסד"ק בכ-87%, הדאו ג'ונס טיפס ב-46% ומדד S&p 500 ב-52% לשיא כל הזמנים.
את העליות שנרשמו מאז ניתן לייחס גם, או בעיקר, להמשך עונת "הכסף הזול" בשווקים נוכח ריבית הפד הנמוכה. "הכסף הזול" איפשר למנהלי החברות לקחת הלוואות במחיר נמוך מבעבר, ולבצע רכישות עצמיות של מניות לחברות שאותן הם מנהלים ולהעצים את תלוש השכר במקביל.
טראמפ ייזכר כמי שלחץ ותקף את הבנק המרכזי במטרה שיוריד עוד את הריבית מעבר לרמתה האפסית, על מנת להמריץ את הפעילות הכלכלית - גם אם זה בא על חשבון הגדלת החוב. נכון להיום לא ברור מהו המחיר של הניסוי הכלכלי הגדול בהיסטוריה, כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב מתקשה להניח לשוק לצעוד לבד עוד מימי משבר הסאב-פריים של 2008 וכבר התקפל מהניסיון להעלות את הריבית. כך שהדרך של טראמפ לסבב השני של הבחירות נראית סלולה. את השלב השני של הסכם הסחר הוא שומר כנשק לקמפיין הבא.
רוצים לשמוע על בחירות 2020 לנשיאות ארה"ב? האזינו לפודקאסט "המדריך לטראמפיסט"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.