התיירות העולמית נמצאת בנסיקה והמספרים ממשיכים לשבור שיאים. מיליארדי אנשים מבקרים מדי שנה במדינות אחרות - וכשהתיירות עולה, גם שיטות הרמאות להפיל אותנו בפח משתכללת. אל הטריקים הישנים והמוכרים (אס זוכה קינג בוכה) מתווספים טריקים חדשים.
1. הדירה להשכרה נעלמה יחד עם הכסף
ענף שמשגשג בזכות התיירות הצומחת והטרנדים המתחדשים הוא של השכרת דירות לטווח קצר. מעת לעת, לצערנו גם בישראל, נשמעים סיפורים על תיירים שהגיעו ישירות לבעלי דירות (לא דרך פלטפורמות מוכרות), שילמו להם כסף מראש וכשהגיעו ליעד, לא דובים ולא דירה: בעלי הדירה לא זמין, הדירה לא קיימת וכך גם הכסף של התיירים.
טריק משוכלל יותר מנסה לעשות מעקף: חיפשתם דירה בפלטפורמה דוגמת Airbnb ויצרתם קשר ישירות עם בעל הבית. לפתע אתם מקבלים מייל ממנו ישירות ובו הוא מציG לכם דיל מוצלח יותר, דירה שווה יותר במיקום אטרקטיבי' שאם תזמינו ישירות דרכו ותחסכו ממנו את עמלת המכירה שהוא אמור להעביר לפלטפורמה - תוכלו גם לקבל מחיר מפתה - אבל כדאי להיות מהירי החלטה כי יש קופצים על הדירה הזו.
מקרה כזה קרה לאחרונה לתייר שניסה להזמין דירה בפריז. יותר ויותר תיירים מתפתים לסגור את הדיל מיידית ומגלים כי שהכסף נעלם והדירה לא קיימת. כמובן שלא כל בעלי הדירות שמנסים לחסוך את העמלה הם שרלטנים אבל התיירים יכולים להגן על עצמם באמצעות חשדנות יתרה כלפי כל בקשה להעביר כסף ישירות לחשבון בנק זר. העברת הכסף באמצעים בטוחים, דרך פייפאל למשל, עדיפה, או להיצמד להזמנה דרך פלטפורמות מוכרות שגם הן צד בעסקה.
2. בחסות מוט הסלפי
חלק מדרכי ההונאה המוכרות, ולא רק כלפי תיירים, נעשות בסביבה של כספומטים. שיכפול פרטי כרטיס האשראי היא דרך אחת, וניצול ההתעסקות של התייר במשיכת הכתף היא דרך שנייה במטרה לגלות בקלות את הקוד הסודי, ולהשתמש בכרטיס האשראי אחרי שמכייסים את הארנק מאותו תייר.
תיירים סיפרו על אירוע שקרה להם בברצלונה: בשעה שעמדו ומשכו כסף מכספומט עמד לידם תייר ועם מוט סלפי נראה כאילו עסוק בפוזות אל המצלמה. התיירים משכו מזומנים והמשיכו מהכספומט לתחנת הרכבת התחתית, שם כויס הארנק שלהם (תחבורה ציבורית היא כר פוריה לכייסים בכל העולם, בעיקר ככל שהעומס והצפיפות גדולים).
משגילו התיירים על הארנק הגנוב, דיווחו לחברת האשראי כדי לחסום את כרטיס האשראי - בפרק הזמן הזה כבר נעשתה משיכה של אלפי דולרים דרך כספומט ובשימוש הקוד הסודי שלמעשה צולם בווידאו על ידי אותו אדם שהחזיק במוט הסלפי. ההמלצה היא לא למשוך כסף כשמישהו עומד בקרבת מקום, בלי קשר לתיירים או לא, ובכל מקרה דאגו להסתיר עם היד השנייה את הקוד הסודי, הגנבים הרי רק משתכללים.
3. כרטיסים מזויפים
תייר שהגיע לנמל התעופה סחיפול באמסטרדם סיפר כי ניגש לרכוש כרטיסים לרכבת ממכונת המכירה האוטומטית. אדם שיישם את אג'נדת 'הסבר פניך לתייר' - בפרשנות שלו כמובן - הציע לתייר לרכוש ממנו כרטיס במחיר מוזל שהוא לא מתכוון להשתמש בו, משום שבטעות רכש שני כרטיסים.
הכרטיס שעליו שילם במזומן התברר כמזויף - האיש כמובן התאדה מהמקום. ההמלצה היא להיות חשדניים כלפי כל מי שדורש לקבל כסף מזומן על משהו שאפשר לקנות בדוכן רשמי או במכונה אוטומטית. כרטיסים מזויפים עשויים לתפוס את התיירים גם בכל הנוגע לכניסה למופעים או להצגות ולמשחקי כדורגל. הקנייה מאדם לא מזוהה או מוכר שעומד ומוכר בצורה פיראטית כרטיסים, גם אם לא בהכרח במחיר קורץ, צריכים לעורר חשד מיידי.
4. שוטרים במדים לפניך - לא תמיד
תייר שביקר בפראג סיפר כי ניגשו אליו שני שוטרים במדים וביקשו לראות תעודה מזהה, ועל הדרך לבדוק כי השטרות המקומיים שנמצאים בארנק שלו אינם מזויפים. אחרי שהם בוחנים את השטרות שבארנק הם משחררים את התייר שמגלה בדיעבד שחלק מהכסף פשוט נעלם.
זריזות ידיים בשילוב עם בלבול בתשומת הלב כשה"שוטר" השני בינתיים מקיים שיחה נחמדה עם התייר. אז גם כלפי שוטרים ההמלצה היא להיות חשדניים, ותכל'ס, למה בעצם ששוטר יבקש לראות את ארנקכם? ואם הוא מתעקש דאגו שזה יקרה בתחנת משטרה.
ההונאות ה"סטנדרטיות" שידרשו מכם להיות ערניים ואסרטיביים מתרחשות בשתי זירות עיקריות - מוניות שגובות מחיר מופרז, וזה קורה לא רק בישראל, והשבת עודף בשטרות מיושנים שדומים לשטרות החדשים אבל לא שווים דבר. טריק אחר שעשוי להתרחש במוניות מעלים את אחד מתיקי היד או המזוודות - הגעתם משדה התעופה למלון, פרקתם תיקים ולפני שהספקתם לבדוק שכל המזוודות עמכם - נהג המונית כבר נתן גז ונעלם עם אחת המזוודות.
טריק ידוע אחר נעשה בחסות "המקומיים האדיבים" שמציעים לצלם אתכם על רקע אתר כזה או אחר ופשוט בורחים עם המצלמה או עם הטלפון הנייד בריצה לסמטאות שכנראה לא תוכלו להתחקות אחריהם.
ולבסוף, הכול עניין של שימת לב. כייסים מוצאים דרכים להסיט את תשומת הלב של תיירים - למשל עם בקשה הומנית לעזרה, ובעודכם ממוקדים בסיפור מרגש או בבקשה לעזרה איש הצוות השני יכייס אתכם.
דרך אחרת היא לעקוב מהיכן שלפתם ארנק לתרום כמה מטבעות לאישה ההרה שמולכם (גם ילדים הם אמצעי כשר בדרך למטרה), ואחרי מעקב עם הגעה לשטח צפוף יותר לשלוף את הארנק מהכיס שכבר ידוע לגנב היכן הוא ממוקם.
דרך אחרת לגלות היכן אתם מאחסנים את הארנק או את הטלפון הנייד היא כשאדם חביב ניגש אליכם ומתריע על כייסים שנמצאים באזור. האינסטינקט יהיה למשש ש"לא נפלתם" בין המכויסים. בינגו - גיליתם היכן ממוקם הארנק שלכם, ואחרי מעקב תצטרפו לסטטיסטיקה המעצבנת בעצמכם.
המתוחכמים יותר יעקבו אחרי מכונית שכורה של תיירים, ידאגו לנקב את צמיגיה ולהמתין בסבלנות ל"טרף". כשתשובו למכונית ותגלו על הפנצ'ר המבאס, עובר אורח חביב מאין כמותו יציע עזרה. חבר שנמצא עמו גם ידאג לגנוב דברים יקרי ערך מהמכונית או מהנהג העסוק בהחלפת הצמיג.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.