שנה בלבד עברה מאז שנערה אלמונית יחסית, שלא רבים הכירו את שמה מחוץ לשבדיה, נסעה ברכבות ובתחבורה ציבורית לעיירת הסקי דאבוס בזמן כינוס הפורום הכלכלי העולמי, ישנה באוהל שהוקם על הקרח, והציגה שלט עם המחאה הפרטית שלה נגד ההתחממות הגלובלית ואוזלת ידה של הקהילה הבינלאומית להתמודד אתה. בשנה שעברה מאז, הסוגיות האקולוגיות והקשר שלהן עם עולם העסקים זינקו לראש סדר היום העולמי, והכינוס הכלכלי שייפתח השבוע בדאבוס יעמוד בסימן שינויי האקלים ועתיד כדור הארץ. אורחת הכבוד, שהבקיעה את דרכה משולי השתתפות בוועידה בשנה שעברה לבמה המרכזית ביומה הראשון השנה, תהיה גרטה טונברג.
פרשנות: האם הדיבורים על האקלים יהפכו למעשים?
מחקר של הפורום הכלכלי: כמחצית מהכלכלה העולמית חשופה למשבר האקלים
סיפורה של טונברג ממחיש שוב את הרלוונטיות של הכינוס הכלכלי העולמי לקבוע סדר יום גלובלי. השנה יציין הכינוס, שיתקיים עד יום שישי, יובל 50 שנה לקיומו. מי שיזם אותו, איש העסקים הגרמני קלאוס שוואב, מתכנן לקיים אירוע עתיר-יין מקומי, בשם הדאגה לסביבה, לציון יובל זה. הפעם - בניגוד לשנה שעברה, אז ביטל את בואו ברגע האחרון - צפוי להגיע אליה גם האיש שמשפיע יותר מכל על הכלכלה העולמית - נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
זוהי אולי הדואליות של כינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס - כלפי חוץ טונברג ואיכות הסביבה, כלפי פנים טראמפ וסחר בינלאומי. 3,000 המשתתפים המגיעים מדי שנה לכינוס, שחלקים משלמים מאות אלפי דולרים בשנה כדי לממן את הפורום הכלכלי העולמי (WEF), המארגן אותו ומעניק להם את כרטיס הכניסה הנחשק אליו, באים אליו כדי לראות כיצד להמשיך ולשמן את מכונת הסחר העולמי, לשכלל את הקפיטליזם העכשווי, לבדוק מהן ההזדמנויות שהעתיד מבטיח; הם באים אליו לפגישות צדדיות עם ראשי ממשלות ונשיאים שמתכננים פרויקטים בינלאומיים או הפרטות יקרות, הם באים לארוחות צהריים שמארגנות חברות וכדי להיראות. הם באים משום שבסופו של דבר - מדובר בדרך הנוחה ביותר להיפגש עם שכמותם - מבלי לטרוח בנסיעות מרובות.
גרטה תונברג / צילום: GettyImages
לנסות ולכונן "הסכם שלום דיגיטלי" בין ארה"ב לבין סין
לפיכך, בעוד שכלפי חוץ המוקד של הכינוס הוא איכות הסביבה ו"איך להציל את כדור הארץ", כפי שקובעת התוכנית הרשמית, במסדרונות עצמם צפויים משתתפי הכינוס לדון בעיקר ביחסי ארה"ב וסין, במלחמת הסחר בין המדינות, בעתיד הצמיחה הסינית והגלובלית ובחזיתות שבין ארה"ב לאירופה בסוגיות כמו מיסוי דיגיטלי.
שוואב עצמו לא הסתיר את רצונו בשנה האחרונה להשתמש באירוע כדי לנסות ולכונן "הסכם שלום דיגיטלי" בין ארה"ב לבין סין. בשנה שעברה ניסיון זה טורפד בעקבות ההשבתה שיזמו הדמוקרטים בוושינגטון, שמנעה את בוא הנשיא האמריקאי. הפעם הסינים הם אלו שהודיעו כי נשיא סין, שי ג'ינפינג, לא יגיע.
אבל האמביציה של המייסד שוואב קיימת, בין השאר, משום שגלובליזציה וסחר חופשי הם מהות הפורום הכלכלי העולמי. דאבוס כונס לראשונה בשנת 1971 כאירוע מסוג אחר - הזדמנות אינטימית לאנשי עסקים אירופיים ללמוד דרכי ניהול אמריקאיות. מאז הוא התפתח לארגון בינלאומי המבצע פעילות מחקר, מקיים אירועי משנה ברחבי העולם ובעל השפעה על סדר היום הגלובלי. באופן רשמי הוא מוגדר כקרן פרטית. למעשה, מדובר בארגון המסייע לנטר ולכוון את הכלכלה העולמית.
דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס
בשנים האחרונות, בעקבות ביקורת על אליטיזם וניתוק מסוגיות חברתיות ומבעיות כלכליות המטרידות את העולם המתפתח, ובצלו של המשבר הכלכלי של 2008, ניסו מארגני הפורום הכלכלי העולמי להציג קולות מגוונים יותר, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינת ייצוג. לעומת השנים הראשונות של הפורום, גבר העיסוק בשנים האחרונות באי-שוויון, בפערי שכר, בקפיטליזם קשוב, באיכות הסביבה, ולתוך הפאנלים "הוזרקו" נציגים של אפריקה ושל אסיה, וגם נציגי דורות צעירים, המורידים מעט את ממוצע הגילאים של משתתפי הכינוס. אם ההודעות לעיתונות של הפורום בתחילת שנות ה-2000 התגאו ברשימות המנכ"לים של החברות הגדולות שישתתפו בכינוס, ההודעה האחרונה שפורסמה השבוע מציבה את טונברג לפני טראמפ, ומציינת את נוכחותה של הפעילה הסביבתית הוותיקה ג'יין גודאל וסגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור בין המשתתפים בכינוס.
אך אם להאמין לשוואב, סוגיית שינויי האקלים אינה רק חזית שמאחוריה אפשר להמשיך ולעשות עסקים כרגיל, אלא מצב חמור שמחייב את העסקים - וגם את הפורום הכלכלי העולמי - לשנות מן היסוד את הגישה שלו. "אנחנו ניצבים בפני מצב חירום", אמר שוואב בראיון ל"רויטרס", "זו הסיבה שאנחנו פועלים בנחרצות ובמהירות שכזו, וזו הסיבה שאנחנו שמים דגש רב כל כך על תחום הסביבה". הפורום הכלכלי העולמי מתכנן להשיק השנה בכינוס מדד חדש, שיבדוק את הפעילות הסביבתית והחברתית של חברות ויפרסם אותו ברבים.
המארגנים ניסו לכלול את כל המונחים המייצגים את רוח התקופה
כותרת הכינוס של דאבוס 2020 היא "בעלי עניין למען עולם מלוכד ובר-קיימא", ונראה כאילו המארגנים ניסו לכלול בה את כל המונחים המייצגים את רוח התקופה. "בעלי עניין" מתייחס ל"קפיטליזם של בעלי עניין" שנועד להחליף את ה"קפיטליזם של בעלי מניות", ומתייחס למכתב ההיסטורי עליו חתמו בשנה שעברה 181 מנכ"לי החברות הגדולות באמריקה, שקרא לקחת בחשבון גם את הציבור והסביבה כחלק מהפעילות העסקית של החברה, ולא רק למקסם את הרווחים בעבור בעלי המניות.
"בר קיימא" הוא מונח סביבתי שהפך לנפוץ, ומוזכר בין השאר כחזון לעתיד בהכרזתו בתחילת החודש של בעלי קרן ההשקעות "בלאק-רוק", לארי פינק (שיגיע לדאבוס), להסטת ההשקעות מחברות העוסקות בדלקי-מאובנים. ה"עולם המלוכד" שבכותרת מתייחס לצורך לפתור את המחלוקות בין המדינות, את מלחמות הסחר ואת האיומים במכסים, ולפעול במשותף ובתיאום כדי למנוע נזקים אקולוגיים נוספים.
בנוסף, שבעה הנושאים אותם הגדיר הפורום כ"נושאי השנה" אינם משאירים מקום לתהייה עד כמה אימצו מארגני הכינוס אג'נדה ירוקה. "עתיד בריא", "איך להציל את הכדור", "עסקים טובים יותר", "מעבר לגיאו-פוליטיקה", "עתיד העבודה", "כלכלות הוגנות יותר" ו"טכנולוגיה לטובה", הם הנושאים הרשמיים. מהזווית הישראלי, ההיסטוריון והסופר יובל נח הררי ישתתף בפאנל שיתקיים ביום הראשון בנוגע ל"עתיד אנושי המעוצב על ידי מרוץ נשק טכנולוגי", יישא דברים בפני משתתפי הוועידה, ישתתף בפאנל וכן יקיים שיחה עם מנכ"ל החברה הסינית HUAWEI.
בוריס ג'ונסון,לא יגיע לכינוס/ צילום: רויטרס
בין הנוכחים האחרים בדאבוס יהיו גם נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו, קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ומנהיגים רבים מאירופה, כולל ראשת הממשלה הפינית הצעירה סאנה מארין ומנהיגת הונג קונג קארי לאם. מהזווית העסקית, יגיעו בין השאר מנכ"לי "גוגל", "אפל", "מיקרוסופט" וחברות טכנולוגיה אחרות, נציגי "גולדמן-זאקס", "ג'יי-פי מורגן" ובנקים אחרים, ורבים נוספים.
מנהלת התפעול של "פייסבוק" שריל סנדברג, תארח עיתונאים ומו"לים בחלל מיוחד ש"פייסבוק" שכרה בעיירה במטרה לשכנע אותם כי החברה היא "כוח חיובי" בעולם, ולנסות למתן או למנוע את הרגולציה וההגבלות המוטלות עליה חדשות לבקרים על ידי מדינות האיחוד האירופי ואחרות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו לא יגיע לכינוס השנה, וגם נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הודיעו כי לא יגיעו. לפי הדלפות, הם חוששים מהאופי האליטיסטי של האירוע.
בגיל 50, הכינוס השנתי בדאבוס די דומה לגברים הלבנים בגיל העמידה שמציפים את עיירת הסקי
גם מלחמות אמיתיות יהיו נושא לשיחה בדאבוס השנה, ובמיוחד החשש מעימות במזרח התיכון. מי שביטל את בואו ברגע האחרון הוא שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שאולי לא היה מעוניין להיתקל במסדרונות בנשיא ארה"ב, שינאם ביומה הראשון של הוועידה. לצדו של טראמפ יגיעו גם בתו איוונקה וחתנו ג'ארד קושנר - אורחים קבועים בדאבוס בשנים האחרונות - ומשלחת שרים אמריקאים בכירים, כולל שר החוץ ושר האוצר.
כדי למנוע מראש ביקורת, מארגני הכינוס הכריזו מראש כי הוא "נייטרלי מבחינת פחמן דו-חמצני" - המכוניות שיסיעו את האורחים יהיו ברובן המכריע חשמליות או היברידיות, למשתתפים יחולקו בחינם סוליות גומי עם דוקרני קרח כדי לעודד הליכה על השלג, ייאסר השימוש בפלסטיק חד-פעמי בעיירה במהלך הכינוס והאוכל היוקרתי (וגם המשקאות) יגיעו ברובם מהאזור, במקום להיות מוטסים מרחבי העולם.
למרות זאת, אין דרך של ממש למנוע את שחרור עשרות אלפי טונות של פחמן דו-חמצני הדרושים למשתתפי הכינוס כדי להגיע במטוסים פרטיים ומסוקים מרחבי העולם אל העיירה האלפינית, או לשהות בחדרים מחוממים בלב החורף בגובה של 1,600 מטר, מלבד לשלם פיצוי כספי "המקזז" פליטות אלה לכאורה, אך למעשה מהווה קנס בלבד.
בגיל 50, הכינוס השנתי בדאבוס די דומה לגברים הלבנים בגיל העמידה שמציפים את מסדרונות המלונות היוקרתיים בעיירת הסקי או מתארחים באירועים הפרטיים שמתקיימים בו. שיעור הנשים בו עלה אמנם בהדרגה, אבל הוא רחוק משוויון מגדרי. מתוך 2,820 המשתתפים הרשומים, רק 682 הן נשים (24%). שיעור הצעירים מתחת לגיל 24 מזערי, שני שלישים מהמשתתפים מגיעים מצפון-אמריקה ומאירופה ויהיו בו 119 מיליארדרים, לפי חישוב סוכנות הידיעות, שהונם המצרפי הוא כחצי טריליון דולר.
ינואר בדאבוס - חגיגת צריכה למרות המסר הסביבתי
למשך שבוע אחד בשנה הופכת עיירת הסקי השוויצית דאבוס לאתר מאובטח, רווי מיליארדרים ומיליונרים, אנשי תקשורת ופוליטיקאים, המתכנסים למפגש האליטות הכלכלי השנתי. עלות החברות בפורום הכלכלי העולמי, המארגן את המפגש, נעה בין 50 ל-500 אלף דולר לשנה (תלוי במחזור החברה), ואם אינך סלבריטאי או עיתונאי - זו הדרך היחידה לקבל את תגית הכניסה הנחשקת.
בנוסף ל-2,800 המוזמנים הרשמיים, משתתפים בכינוס גם כ-500 עיתונאים. כולם זורמים לעיירה בתחבורה ציבורית, ברכבות, בלימוזינות ובמסוקים המגיעים מציריך, או משדות תעופה פרטיים אחרים הפזורים ברחבי האזור. מחירי המלונות מזנקים, ועמם מזנק גם קצב הצריכה של אוכל יוקרתי ומשקאות. מלון סטייגנברגר גראנד-הוטל בלוודיר, המארח רבים מהדיונים ופגישות-הצד, דיווח כי הוא מוציא כ-16 אלף בקבוקי שמפניה במהלך ארבעה ימי האירוע.
שוטרים מקימים עמדת אבטחה בדאבוס. / צילום: רויטרס Denis Balibouse
למעשה, העיירה כולה מרוויחה היטב משבוע אחד בינואר. מחירי הלינה בה קופצים פי עשרה בשבוע שבו מתקיים הכינוס, וגם כיום אפשר למצוא חדר בסיסי להשכרה בעיירה, לשלושת ימי הכינוס, במחיר צנוע של 13,857 אירו, לפי אתר בוקינג.קום. עלות האבטחה של האירוע, כשבעה מיליון אירו, מתגמדת ביחס להכנסות של כ-60 מיליון אירו שנרשמות כתוצאה מהאירוע בעייירה דאבוס בלבד.
הרשויות המקומיות מונעות הפגנות בדאבוס, וזהו אחד מסודות ההצלחה של הפורום הכלכלי העולמי, אבל פעילי איכות סביבה יצאו אתמול לטרק הררי שאמור להוביל אותם בדרכים מושלגות וצדדיות - שההליכה בהם לא נאסרה - היישר לעיירה המאובטחת. הם מבטיחים להופיע ביום הדיונים הראשון.