הווירוס המסתורי, קורונה, שהתפרץ בעיר ווהאן בסין, גבה עד כה את חייהם של ארבעה בני אדם וכ-218 אנשים נוספים שנפגעו מהווירוס נכון לשעות הבוקר של יום שלישי - כך על פי המספרים הרשמיים של שירותי הבריאות בסין. ואולם, ישנם מדענים שמאמינים כי המספרים גבוהים יותר, וכי היקף הנפגעים עדיין לא ידוע. בינתיים בשווקים יש מי שנפגעים, ויש מי שמרוויחים מההתפרצות שגם אם מספריה קטנים מאד ביחס לאוכלוסיית סין (1.4 מיליארד איש), היא בהחלט נוכחת באמצעי התקשורת ברחבי העולם.
"מוקדם מדי להעריך איך המצב יתפתח אך יש לזה בהחלט פוטנציאל להשפיע על שוק המניות, אבל זה תלוי בהשלכות הכלכליות של הנגיף", אמר פרנק בן-זימרה, אסטרטג למניות באסיה בסוסייטה ז'נרלץ. ארגון הבריאות העולמי דיווח שהמנכ"ל שלו, טדרוס אדהנום גברייזוס, יכנס ביום רביעי ועדה לשעת חרום כדי לקבוע אם להכריז על התפרצות של מקרה חרום לבריאות הציבור בהיבט הבינלאומי. הכרזה כזו גם תסייע לארגון, WHO, לגייס משאבים ולהיאבק בהתפשטות הנגיף למדינות אחרות.
הווירוס שהתפרץ שהסימפטומים שלו מזכירים דלקת ריאות, הביא בימים האחרונים להקפצתן של מניות של כמה מיצרניות התרופות הסיניות לשיאים רב-שנתיים. במקביל, מניות חברות הנסיעות ירדו, כאשר המשקיעים הימרו על ההשלכות האפשריות של המחלה הזו במזרח אסיה. בתוך כך, רשויות בריאות באזורים רבים בתוך ומחוץ לסין הועמדו בכוננות גבוהה, בייחוד על רקע הנסיעות המאסיביות לרגל ראש השנה הסיני שחל החודש.
ההתפרצות התחילה כנראה בעיר ווהאן במרכז סין, היכן שכמה חולים שנדבקו היו חשופים לשוק סיטונאי גדול של פירות ים ובשר בהמות. נגיף הקורונה מדביק בעיקר יונקים, כולל חזירים וחתולים, אך הוא יכול לעבור מבעלי חיים לבני אדם. הנגיף מסוגל לעבור גם בין בני אדם. כך, כמה חולים דיווחו שהם לא ביקרו בשוק המזון, ורק באו במגע עם אנשים בווהאן. השוק קרוב לתחנת הרכבת הראשית בעיר.
רשויות הבריאות בווהאן, עיר צפופה של 19 מיליון תושבים, מסרו אתמול שמבין המאובחנים עם הנגיף, 35 היו במצב קשה ותשעה היו במצב קריטי.
בינתיים התפשטות מבוקרת - נגיף הקורונה
מניות עולות ויורדות
מניית החברה YiChang HEC Changjiang הרשומה למסחר בהונג קונג שמייצרת גרסה גנרית של התרופה האנטי-נגיפית טמיפלו זינקה ביום ב' השבוע ב-19.4% לשיא של כל הזמנים. החברה היא היצרנית הדומיננטית בסין של התרופה אוסלטמיביר שמתמודדת עם מחלת השפעת. במקביל בבורסת שנגחאי עלתה מניית ג'יאנסו ביופרפקטוס, שמייצרת ערכות נגד שפעת ב-20%, העלייה היומית המירבית המותרת למניות שרשומות עד חצי שנה למסחר כמניות מדע וטכנולוגיה. עליות "צנועות" יותר של 10% נרשמו בקרב מניות אחרות של תרופות סיניות בבורסות שנגחאי ושנזן.
סיירוס נג, אנליסט בג'פריס בהונג קונג, אמר שקנייה ספקולטיבית עומדת מאחורי חלק גדול מעליית מניות חברות התרופות, אבל התרחבות ההידבקות בנגיף עשויה להוביל לביקוש גבוה יותר לתרופות ולמוצרים נלווים. אפילו מניות של יצרניות מסיכות ניתוחים קפצו בכ-10% בשנגחאי.
מצד שני, מניות חברות תעופה סיניות, רשתות בתי מלון ומפעילות תיירות ירדו אתמול עקב ההערכה שהביקורים באזור יצטמצמו לאור התפרצות הנגיף. גם מניית אייר צ'יינה, חברת התעופה הממלכתית שרשומה למסחר בהונג קונג, ירדה ב-7.1%, ומניית קבוצת התיירות BTG הוטלס ירדה בשנגחאי ב-9.1%.
לא דומה לנגיף סארס
נגיף קורונה אמנם שונה מנגיף סארס (SARS) שהתפרץ בעוצמה בתחילת שנות ה-2000, אך הא מעלה זכרונות מאותה מגפה מפחידה. עד כה, הנגיף החדש נחשב לפחות מסוכן מהסארס, שהרג מאות בני אדם אחרי שהתגלה בדרום סין בסוף 2002. מניות רבות, כולל מניות תעופה, צנחו במהלך המגיפה העולמית ההיא' שריסנה את הנסיעות בעולם ואף דחפה את הונג קונג למיתון ב-2003.
בתחילת השבוע דיווחו הרשויות על 62 נדבקים במחלה המיסתורית, שזוהתה לראשונה בקרב תושבי הער ווהאן במרכז סין. החששות של רשויות הבריאות התגברו השבוע לאחר שממונה בריאות סיני רשמי בכיר אמר שהנגיף החדש מתפשט בין בני אדם וכי קצב ההידבקות גדל, לאחר שמספר החולים שאובחנו בוודאות שולש אתמול. האפשרות של הידבקות בני אדם בנגיף הקורונה, שגורם לדלקת ריאות קטלנית, באה כאשר עשרות מיליוני סינים נעים ברחבי המדינה לרגל ראש השנה הסיני. בינתיים הנגיף עשה את דרכו אל מחוץ לסין ועד כה הוא אובחן ביפן, דרום קוריאה, ותאילנד.
ז'ונג נאנשן, אחד האפידמיולוגים המובילים בסין, שעומד בראש ועדת מומחים של נציבות הבריאות הלאומית במדינה, קרא לציבור להגביר את זהירותו בראיון חי בטלוויזיה הממלכתית אתמול, והצביע על סכנת ההידבקות בין בני אדם. "זהו הזמן שבו אנחנו צריכים להגביר זהירות", אמר ד"ר ג'ונג, שהתפרסם בקנה מידה ארצי במהלך המאבק במגפת סארס בשנת 2003.
שיתוף פעולה בינלאומי
נשיא סין, שי ג'ינפינג, קרא אתמול לרשויות בארצו "לפרסם מידע על ההתפרצות בצורה מהירה, ולהעמיק את שיתוף הפעולה הבינלאומי במאבק במחלה", לפי סוכנות הידיעות שינהואה. ההצהרה נועדה כנראה להזים את הביקורת על היעדר שקיפות בדיווחים הרשמיים בסין על היקף המחלה. גם דובר משרד החוץ הסיני, גנג שואנג, הודיע שארצו משתפת פעולה עם מדינות נוספות כדי לעצור את התפשטות המחלה. "גיבשנו תוכניות מניעה ושליטה, כולל מעקב אחרי הקשרים של החולים, מחקרים אפידמיולוגיים ופרסום מידע במהירות", הוא אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.