אי אפשר לחכות עד הבחירות כדי להעניש את דונלד טראמפ בקלפי, כי גם טוהר הבחירות מוטל בספק - כך הכריז אמש (ד') ציר בית-הנבחרים אדם שיף עם פתיחת שלב הקראת האישומים במשפטו של נשיא ארה"ב בסנט.
שיף, שמשמש כתובע הראשי מטעם בית-הנבחרים, הסביר כי הבית לא קיבל בנקל את ההחלטה לפתוח בהליכי אימפיצ'מנט נגד הנשיא, אך לא הייתה אופציה אחרת: "הבוחר לא יוכל לחרוץ בקלפיות את דינו של הנשיא בגין התנהגותו הלקויה, מפני שאיננו יכולים להיות בטוחים שהבחירות עצמן תהיינה הוגנות".
הוא קרא לסנטורים ללמוד את "כל האמת" והזהיר ש"האמת תיחשף בכל מקרה", כנראה רמז לא דק לספר עתידי פרי עטו של ג'ון בולטון, לשעבר היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, שבו הוא מתכנן לחשוף מה שמתרחש מאחורי הקלעים של הבית הלבן בממשל הנוכחי.
"יותר אי-מיילים ייחשפו", הזהיר שיף. "יותר עדים יצהירו על נכונות להעיד ויגלו מידע רלוונטי נוסף. השאלה היחידה היא, האם אתם רוצים להיחשף לאמת עתה? האם אתם רוצים לדעת מהי האמת כולה"?
זה היה מאמץ להבקיע את חומת הסרבנות של הסנטורים הרפובליקאים. רבים מהם הכריזו, עוד לפני תחילת המשפט, שהם אינם אובייקטיבים ושהם נחושים בדעתם לזכות את טראמפ בלי שום קשר למה שיתרחש במהלך המשפט.
שיף אמר, כי הדמוקרטים מניחים לפני הסנט את הראיות להוכחת אשמתו של טראמפ, אך הסנטורים חייבים לדעת גם "מי עוד היה מעורב במזימה הזו". במהלך השימועים בוועדת המודיעין של בית-הנבחרים, שהניחה את היסודות לכתב האישום נגד טראמפ, הועלו ראיות למעורבות של מייק פנס, סגן הנשיא; מייקל פומפיאו, שר-החוץ; ראש מטה הבית הלבן בפועל מיק מולווייני; וריק פרי, שר האנרגיה לשעבר.
לדברי שיף, הפניית בקשות למדינות זרות להתערב בבחירות בארה"ב היא דפוס התנהלות קבוע של טראמפ: החל ב'רוסיה, אם את שומעת' בבחירות ב-2016, דרך בקשתו של טראמפ מנשיא אוקראינה 'לעשות לנו טובה' ולחקור את ג'ו ביידן ובנו האנטר, וכלה בבקשתו הפומבית של של טראמפ מסין, באוקטובר, להפוך את השניים מושא לחקירה.
כזכור, בית-הנבחרים הגיש נגד טראמפ כתב אישום בן שני סעיפים:
סעיף האישום הראשון טוען שהנשיא ניצל לרעה את הסמכויות שמקנה לו משרתו. האישום הזה נשען על הטענה, שטראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה - סיוע שאושר ע"י הקונגרס - במאמץ לסחוט מנשיא המדינה, וולודימיר זלנסקי, הצהרה פומבית שאוקראינה תשיק חקירה פומבית נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ובנו, האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בתקופת כהונתו של אביו. ביידן הוא המתמודד המוביל במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות וממילא יריב פוטנציאלי של טראמפ בבחירות ב-2020. טראמפ אף דרש מזלנסקי לחקור תיאוריית קונספירציה, שלפיה חברה אוקראינה סייעה להילארי קלינטון במאמץ להטות הבחירות לנשיאות ב-2016 לטובתה.
סעיף האישום השני טוען שהנשיא ניסה לשבש הליכי חקירה של בית-הנבחרים. סעיף זה נשען בעיקר על סירובו של טרמאפ לשתף פעולה עם החקירה הכרוכה בתהליך האמימפיצ'מנט. הוא אסר על בכירים בממשלו להעיד לפני ועדת המודיעין של בית-הנבחרים, וסירב למסור מסמכים שהוועדה דרשה.
טראמפ ניסה לא רק לפגוע בטוהר הבחירות בארה"ב ב-2020 בפנייתו לנשיא אוקראינה אלא גם העמיד בסכנה את הביטחון הלאומי של ארה"ב, אמר שיף. יתר על כן, כאשר נחשפה מזימתו, הוא ניצל את מלוא עצמת הממשל כדי לשבש ולסכל את חקירת בית-הנבחרים בפרשה.
"אם טראמפ לא יודח, ישתנה באופן קבוע מאזן הכוחות בין שלוש זרועות הממשל בארה"ב", טען שיף. "הנשיא הראה, כי הוא מאמין שהוא נמצא מעל החוק ושיש לו יחס של בוז למידת האיפוק".
בית-הנבחרים, שהגיש את כתב האישום נגד טראמפ, משמש כרשות תובעת במשפטו בסנט, ומליאת הסנט היא מעין חבר מושבעים שיכול לזכות את הנאשם או להרשיעו וממילא להדיחו.
שיף, יו"ר ועדת המודיעין של בית-הנבחרים, צריך להתמודד עם הקו המנחה של סנגורי הנשיא: כפירה מוחלטת בלגיטימיות של כתב האישום. צוות פרקליטי הנשיא גורס, שכתב האישום אינו טוען שהנשיא הפר חוק כלשהו, ולפיכך אין לו כל בסיס חוקי ויש לדחותו על הסף. הפרקליטים טוענים, שההאשמות שהנשיא ניצל לרעה את סמכויותיו ושהוא ניסה להכשיל את חקירת בית-הנבחרים נגדו - שני הסעיפים היחידים בכתב האישום - אינן תופסות מפני שאין שום חוק ספציפי שאוסר פעולות כאלה.
אין ספק שטראמפ יצא זכאי. לרפובליקאים 53 מושבים ולדמוקרטים - 47. בכל זאת, חמישה מהרפובליקאים מסרבים להכריז על תמיכה גורפת בטראמפ. המכנה המשותף של החמישה: כולם מייצגים מדינות שבהן נרשמה שחיקה משמעותית בשיעור התמיכה בטראמפ. הסנטורים האלה שואפים להראות לבוחרים במדינותיהם שהם אינם חיילים צייתניים בצבא הנשיא אלא מושבעים חסרי פניות שמוכנים לשקול את כל הראיות ולזמן עדים. במילים אחרות: הרוב הרפובליקאי בסנט שריר וקיים, אך, בשלב זה לפחות, לא כל כך מוצק. עריקות למחנה הדמוקרטי רחוקות מאוד מלהיות ודאיות, אך הן אינן בלתי אפשריות.
למעשה, התובעים מטעם בית-הנבחרים פונים לשני קהלים: הסנטורים הרפובליקאים, ובמיוחד החמישיה המתנדנדת, והציבור האמריקאי. החשיבה הדמוקרטית היא, שטראמפ לא יודח - לאחר הכל, יש צורך ברוב של 67 סנטורים כדי להדיח נשיא - אך העם האמריקאי עד למשפט טראמפ בסנט והוא יגיב בקלפיות, בתקווה שהרוסים לא ינסו לשבש את תהליך ההצבעה בנובמבר. בסופו של דבר, למרות דברי שיף על פגיעות הקלפיות, הבחירות בנובמבר הם תקוותם היחידה של הדמוקרטים.
בכל ההצהרות של המחוקקים הדמוקרטים בימים שחלפו הם מדגישים את חוסר ההגינות של הרוב הרפובליקאי בסנט שדחה, פעם אחר פעם, 11 יוזמות של הדמוקרטים לזמן עדים ולהציג מסמכים במהלך המשפט. אם טראמפ בטוח כל כך בצדקתו, מדוע הוא מתנגד לזמן עדים? - שואלים הדמוקרטים. מדוע המחוקקים הרפובליקאים מתנגדים לעדים אם הם כה בטוחים בצדקת הנשיא? את השאלות האלה מנסים הדמוקרטים לחלחל לתודעת הציבור האמריקאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.