הסנאט של ארה"ב זיכה אמש (ד') את נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, משני הסעיפים בכתב האישום נגדו, ברוב זעום - אך המלחמה נגד הנשיא, נגד נשיאותו ונגד תומכיו נמשכת במלוא עוזה. היא תסתיים רק בבחירות לנשיאות בנובמבר, ואם טראמפ יזכה בתקופת כהונה שנייה, היא תתלקח שוב. השסע בארה"ב עמוק מדי, וטראמפ לא נוקט כל צעד כדי לאחות אותו. להפך - פלגנות היא המודוס אופרנדי שלו.
הירייה הראשונה בשלב הבא של המאבק נגד טראמפ תהיה זימונו של היועץ לביטחון לאומי לשעבר, ג'ון בולטון, להעיד לפני ועדת המשפט של בית הנבחרים, לדברי יו"ר הוועדה, ג'רי נדלר. בולטון, שעומד לפרסם ספר החושף את מה שהתרחש מאחורי הקלעים בבית הלבן בתקופת כהונתו כיועץ, הביע נכונות להעיד לפני מליאת הסנאט במהלך משפט האימפיצ'מנט של הנשיא.
הדלפות מטיוטת הספר איששו את הטענות בכתב האישום, שלפיהן טראמפ ניסה לשכנע את נשיא אוקראינה להשתתף במיזם להכפיש את ג'ו ביידן, יריבו הפוטנציאלי בבחירות לנשיאות לנובמבר. הרוב הרפובליקאי בסנאט התנגד לזימונו של בולטון למרות דרישות נשנות וחוזרות של הסנאטורים הדמוקרטים. משפט האימפיצ'מנט אומנם הסתיים, אך אין שום חוק שאוסר על בית הנבחרים להוסיף ולחקור את הנשיא.
"כאשר יש לך נשיא פורע חוק, צריך להביא זאת לידיעת הציבור. חייבים לשפוך אור על מעשיו כדי להגן על החוקה, ויהיה המחיר הפוליטי אשר יהיה", אמר נדלר.
ובמקביל מתגבשת בממסד הדמוקרטי מגמה להעניש סנאטורים רפובליקאים ממדינות מתנודדות שהצביעו בעד זיכויו של טראמפ. מדובר במדינות שבהן יש שוויון, או כמעט שוויון, ביחסי הכוחות בין דמוקרטים לרפובליקאים, מצב שהופך את המחוקקים הרפובליקאים במדינות אלה פגיעים לגחמות הבוחרים. אחת מהמחוקקים האלה היא סוזן קולינס ממדינת מיין, שהודתה כי התנהלותו של טראמפ בפרשת אוקראינה לא הייתה תקינה, אך היא אינה מגיעה לדרגת פשע חמור, ובכל מקרה, לדבריה, "טראמפ למד לקח ולא יעשה זאת שוב".
"רפובליקאים שהעדיפו מפלגה ושליט עריץ על פני מולדתם ושלטון החוק... שלא עשו את מלאכתם לעקור משורש את השבטיות הקיצונית ואת ההתמסרות לטראמפ, חייבים לשלם את המחיר בקלפיות בנובמבר", כותב היום בעל הטור צ'רלס בלו ב"ניו יורק טיימס". "אם אי-אפשר לצפות שהרוב בסנאט יעשה את הדבר הנכון, צריך להחליף את הרוב".
בעד זיכוי של טראמפ מסעיף האישום הראשון - ניצול לרעה של סמכויות הנשיא - הצביעו 52 סנאטורים, כולם רפובליקאים. בעד הרשעה הצביעו 48 סנאטורים, 47 דמוקרטים ורפובליקאי אחד - מיט רומני, שערק לשורות הדמוקרטים. לפני ההצבעה הוא הסביר כי הוא הקשיב לצו מצפונו והשתכנע מעל לכל ספק כי הנשיא אכן אשם בעבירה שיוחסה לו.
בעד זיכוי מסעיף האישום השני - שיבוש הליכי החקירה של הקונגרס - הצביעו 53 סנאטורים, כולם רפובליקאים, לרבות מיט רומני. בעד הרשעה הצביעו 47 סנאטורים, כולם דמוקרטים.
לפני ההצבעה נשמעו הערכות ששלושה סנאטורים דמוקרטים ממדינות שבהן יש רוב לרפובליקאים - אלבמה ווירג'יניה המערבית ובמידה פחותה אריזונה - יצביעו בעד זיכוי הנשיא כדי לא לאבד קולות של רפובליקאים מתונים שהצביעו בעדם בעבר. למרבה ההפתעה, אף אחד מהשלושה לא ערק. בכך נגזל מטראמפ הטיעון, שזיכויו נשען על מסד דו-מפלגתי. הצבעת רומני נגד זיכוי הנשיא מסעיף האישום הראשון תשלול מטראמפ אפשרות להתפאר שהמפלגה הרפובליקאית התייצבה מאוחדת למענו.
ורומני צפוי לשלם על כך ביוקר. דוברת הבית הלבן הכריזה אמש כי רומני אינו אלא "פוליטיקאי רפובליקאי כושל", ירייה ראשונה במטחי השמצות שיירו לעברו. הדוברת תיארה את הגשת כתב האישום כ"ניסיון הדחה בזוי... ציד מכשפות שנשען על שקרים". בנו של הנשיא, דונלד טראמפ ג'וניור, קרא בציוץ לגרש את רומני מהמפלגה.
ראש מטה הבחירות של טראמפ, ברד פאסקל, אמר אמש כי החלטת הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים להגיש את כתב האישום לסנאט הייתה "הטעות הפוליטית הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב".
לדבריו, "הקמפיין שלנו נעשה גדול יותר וחזק יותר בעקבות השטות הזו. הדמוקרטים האלה, שלא עושים שום דבר, יודעים שלא יוכלו לגבור על טראמפ בבחירות, ולכן הם החליטו להשיק נגדו הליך אימפיצ'מנט".
זה המענה של ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים שקנתה את עולמה - לפחות העולם הדמוקרטי - לאחר שקרעה בבוז את נוסח נאומו של טראמפ לעיני המצלמות: "אפשר להניח שטראמפ יתייהר שיצא זכאי, אך זיכוי אינו יכול להיעשות ללא משפט, ומשפט אינו להיערך בלי עדים, מסמכים וראיות... טראמפ מוסיף להיות סכנה מתמשכת לדמוקרטיה האמריקאית".
מלכתחילה היה ברור כי הסנאט, שבו רוב רפובליקאי, יזכה את טראמפ. יותר מכך: כדי להרשיע נשיא בתהליך אימפיצ'מנט, כלומר להדיחו, יש צורך ברוב של שני שלישים, כלומר 67 סנאטורים. זו משימה בלתי אפשרית. אך הדמוקרטים הסבירו בעבר כי הם החליטו להגיש את כתב האישום מפני שהראיות שהצטברו נגד טראמפ לא הותירו בידיהם אופציה אחרת. התעלמות מהתנהלותו של טראמפ הייתה יוצרת רושם שזו התנהלות שעולה בקנה אחד עם החוק - ולא כך היא.
טעה מי שקיווה שטראמפ יתנצל על התנהלותו בפרשת אוקראינה, כפי שנהג ביל קלינטון לאחר שהודבק על מצחו חותם הקלון של אימפיצ'מנט. טראמפ מוסיף להכריז שהוא התנהל באופן "מושלם". הערב (ה'), לפי שעון ישראל, הוא צפוי לשאת נאום ניצחון כדי לחגוג את זיכויו בסנאט.
נזכיר כי בית הנבחרים הגיש נגד טראמפ כתב אישום בן שני סעיפים: סעיף האישום הראשון טוען כי הנשיא טראמפ ניצל לרעה את הסמכויות שמקנה לו משרתו. האישום הזה נשען על הטענה כי טראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה - סיוע שאושר על-ידי הקונגרס - במאמץ לסחוט מנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהרה פומבית שאוקראינה תשיק חקירה פומבית נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ובנו, האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בתקופת כהונתו של אביו. ביידן הוא המתמודד המוביל במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות וממילא יריב פוטנציאלי של טראמפ בבחירות ב-2020. טראמפ אף דרש מזלנסקי לחקור תאוריית קונספירציה, שלפיה אוקראינה סייעה להילרי קלינטון במאמץ להטות הבחירות לנשיאות ב-2016 לטובתה.
סעיף האישום השני טוען כי הנשיא ניסה לשבש הליכי חקירה של בית הנבחרים. סעיף זה נשען בעיקר על סירובו של טרמאפ לשתף פעולה עם החקירה הכרוכה בתהליך האמימפיצ'מנט. הוא אסר על בכירים בממשלו להעיד לפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים, שגיבשה את הראיות שנחוצות להגשת כתבי האישום, וסירב למסור מסמכים שהוועדה דרשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.