הקורונה היא סכנה קיימת שהתגשמה והיא גם המחשה של משהו שתמיד מרחף מסביבנו. כמו הנגיפים הוא בלתי נראה, אך נוכח ועלול להשפיע באופן מהותי על חיינו במקרים חריגים.
אין עדיין מקום לראות בסערת הקורונה קטסטרופה בלתי מוגבלת. עם זאת, מדובר במקרה שמציף את אי-הוודאות הקיימת ומדגים שסיכונים אינם רק תאורטיים אלא גם מתגשמים לעתים, ולכן גם יש צורך בגידור סיכונים.
לא ברור עד כמה אקוטית הסכנה הפיננסית לחברות הביטוח שנובעת מהקורונה. על פניו נראה שיש השפעה, אך היא מתמקדת לפי שעה בחשיפות של ההכנסות והרווחים מהשקעות. חברות הביטוח והחסכונות לטווח ארוך של הציבור חשופים לקורונה דרך ההאטה בכלכלה הסינית וההשלכות של זה על שוקי ההון בסין, בעולם בכלל, וגם בישראל. עם זאת, עלולה להיות השלכה של הקורונה גם בהיבטים של ביטוח קלאסי, בכפוף לכיסויים הביטוחיים בשלל תחומי הביטוח.
ממה שידוע לפי שעה, נראה כי אם וככל שתהיה השפעה של הקורונה על הביטוח הקלאסי, היא תהיה מוגבלת מאוד. וזאת, גם בגלל הסדרי ביטוח משנה. עם זאת, ככל שהקורונה תמשיך להדביק ולהרוג המונים נוספים במדינות נוספות, אפשר וההשלכות ייערמו ויהפכו למהותיות לא רק דרך ההכבדה בתשואות על תיקי ההשקעה, אלא גם דרך הביטוחים הקלאסיים, בחלוקה לביטוחים פרטיים ולביטוחים עסקיים.
כך, על פי אקטוארים החברים באגודת האקטוארים בישראל, "מגפת הקורונה בסין עלולה בשלב של אי-שליטה על הנגיף להגיע ולהשפיע גם על חברות הביטוח בישראל". לדבריהם, ההשפעה הפוטנציאלית היא "בעיקר בתחום ביטוח נסיעות לחו"ל, כמו גם ביטוחים לביטולי טיסות". לפי שעה יש כבר כמה חברות שהודיעו על הפסקת מכירות פוליסות חדשות מסוגים אלה, כשכל החברות שפועלות בתחום עדיין חשופות במידת מה למבוטחים שרכשו את הביטוחים הללו "בתמחור של טרום קורונה" ושעלולים להידרש לטיפול ממשוך יחסית בחו"ל.
לצד זאת הם רואים השפעות אפשריות, וכיום רק היפותטיות, בתחומי ביטוח הבריאות והחיסכון הפנסיוני אם הקורונה תהפוך למגמה בלתי נשלטת בישראל.
בביטוחים העסקיים עלולה להיות חשיפה ביטוחית דרך אובדן הכנסה של חברות, אי-קבלת תשלומים עבור סחורה, ועד אובדן עסקים לספקים של ציוד ושירותים לגופים שהפסיקו לפעול או הפחיתו פעילות בשל הקורונה.
לדברי גורמים בתחום הביטוח, החשיפה הפוטנציאלית של ענף הביטוח בתחום העסקי מוגבלת ותלויה בסוג הפוליסה העסקית. בכל מקרה, נראה כי מגפה אינה מהווה עילה להפעלת הכיסוי, כאשר, למשל, בעת הכרזה על "מגפה", פוליסה להובלת ולהעברת מטענים לרוב מחריגה את הכיסויים וחלק מההפסדים אינם מכוסים.
במה מדובר? "לקוח שלא הגיעה אליו הסחורה בזמן מסין ובעקבות כך נוצר לו הפסד רווחים, הפוליסה בדרך כלל מכסה את אובדן הרווחים, ואולם בעת 'מגפה' קיימות החרגות בנושא והפסד הרווחים לא יכוסה", מסבירים חברי אגודת האקטוארים.
על כך מוסיף גורם בענף הביטוח, כי לפי שעה "בביטוחים עסקיים זה לא אירוע ולכן זה זניח לגמרי", כאשר "בביטוח אשראי מדובר בנושא יותר מורכב, אבל שגם לא נראה מהותי כרגע". גורם אחר ציין, כי "בהכללה, הבסיס למקרה הביטוח בר-כיסוי הוא כשקורה אירוע פיזי, ואילו פה לא קיים אירוע פיזי". כלומר, נראה שמגפה כזו לא תהווה עילה אוטומטית להפעלת כיסוי אובדן רווחים או הכנסה בגין אי-הגעת עובדים או סחורה עקב מגפה, אלא אם יש לחברה הנפגעת פוליסה ייעודית (כשבפוליסות ייעודיות ומיוחדות יש לרוב כיסוי משנה בשיעור גבוה מאוד).
בכל מקרה, החברים באגודת האקטוארים מציינים כי "בשלב זה ובמצב העניינים הנוכחי, השפעת נגיף הקורונה איננה משפיעה על החיים בישראל ועל חברות הביטוח" ו"אין מקום להיסטריה". כך, בינתיים, ההשפעה העיקרית של סערת הקורונה היא דרך שוקי ההון באמצעות שורת ההכנסות מהשקעות, כשזה יהיה נכון כפליים אם היא תימשך ותהפוך לחובקת עולם וארוכת טווח.
גם אם סערת הקורונה תהיה בסופו של יום רק סיפור פיננסי זמני בעיקרו מהזווית של עולם הביטוח, היא בעיקר המחשה נוספת של הצורך בגידור סיכונים, כי סיכונים נוטים להתממש מעת לעת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.