ראש הממשלה נתניהו הציג היום (א') את התוכניות הכלכליות שלו בנאום שנשא בבורסה בתל אביב. על אף שהליכוד נמנע מלפרסם מצע כלכלי או חברתי סדור (וכתוב) מאז שנת 2009, נתניהו הודיע היום על כמה כיוונים כלכליים שבכוונתו לבצע אם ייבחר לראש הממשלה בבחירות לכנסת ה-23.
נתניהו היה מלווה בניר ברקת, חבר הכנסת מן הליכוד וראש עיריית ירושלים לשעבר, אשר הוכרז כשר האוצר הבא. כזכור, נתניהו גם הבטיח למשה פייגלין תיק כלכלי בכיר ובשיחות פרטיות הבטיח אף ליואב גלנט להיות שר הביטחון, אך הדברים הללו לא התרחשו.
בפתח דבריו, נתניהו ציין את הנתונים הכלכליים המצויינים של המדינה: "זו כלכלה חופשית ולא כלכלה המובססת על ההסתדרות". הוא ציין את הגידול ביצוא הכולל במדינה בעשור האחרון ואת ההכנסות מן הגז "שהיינו צריכים להילחם עליו" (אם כי קרן העושר עדיין לא החלה להעביר את הסכומים לטובת אזרחי המדינה). הוא הציג בפני המצלמות מספר טבלאות וגרפים המעידים על עליית רמת החיים, וסקרים מחמיאים מן העולם בנוגע למעמדה של ישראל.
"בשנת 2003 עד 2005 ביצענו עשרות רפורמות ששחררו את כלכלת ישראל", אמר נתניהו. "ועכשיו מגיע השלב הבא, נציג מהלכים בתחום הטכנולוגיה שיצעידו את ישראל לדור הבא".
באשר לברקת, אמר נתניהו כי הוא מייצג את השוק החופשי. "זה 'הרזה שסוחב את השמן', ואנשים חייבים להבין איך עובד הסקטור הפרטי בשביל הניסיון. ניר הוא יזם, הוא לא פשט את הרגל, לא עשה חוזה על סך 50 מליון עם המשטרה", אמר נתניהו כשהוא רומז למתחרהו, ח"כ בני גנץ.
ברקת הציג את התוכנית הכלכלית של הליכוד. לדבריו של ברקת: "כלכלת ישראל חזקה מתמיד בזכות ההחלטות של נתניהו ואנחנו כאן כדי להמציא את עצמנו מחדש, עוד שלב אחד מעלה".
ברקת הציג מספר רפורמות. הראשונה ביניהן, הוזלת מחירי המזון. לדברי ברקת: "היום המחירים בישראל יקרים יותר ב-30% מן ה-OECD וכדי להוזילם נוריד מכסים ורגולציות. המכסים והרגולציות לכאורה באו להגן על התעשייה הישראלית, אבל ברגע שנוריד את המחירים ונפרק מונופולים ונוריד ריכוזיות, יפסיקו לגזור קופונים על חשבון הציבור".
ההודעה של הליכוד ושל ברקת מגיעה אחרי 11 שנה של עליית מוצרי המזון. למעשה, אחת הביקורות הקשות שספגו נתניהו והליכוד לאורך השנים הוא יוקר המחיה בישראל. בשנת 2015, כאשר נכנס משה כחלון לתפקיד שר האוצר, לצידו של נתניהו וביחד עם הליכוד בקואליציה, מטרתו העיקרית הייתה הורדת מחירי המזון.
רפורמה נוספת שהציג ברקת היא שחרור קרקעות, והפחתת הבירוקרטיה והמיסוי על הקרקעות. "אנחנו נפחית מסים על רכישת קרקעות ונפחית רגולציה על רכישת דירות חדשות על ידי צעירים", אמר ברקת.
הרפורמה השלישית לדבריו, היא במערכת הבריאות עם בניית שני בתי חולים חדשים בקריית אתא ובבאר שבע. "בנוסף אנחנו נגדיל את מספר המיטות בבתי החולים, ונשלב את המחקר הרפואי ואת המוח היהודי והטכנולוגיה לבתי החולים", הוא אמר. "עלינו לעזור למערכת הבריאות להפחית את התורים. לא נוכל לראות בעוד כמה שנים חולים מסתובבים במסדרונות".
הרפורמה הרביעית הנה השקעות בתשתיות במדינה. "אוכלוסיית מדינת ישראל תוכפל בגודלה בעוד שני עשורים ונתניהו הניח תשתית מצוינת, אך צריך למנף את התהליך ולהביא לפריפריה למעלה מ-400 אלף מקומות עבודה".
ברקת ציין שהוא עבד עם פרופ' מייקל פורטר מאוניברסיטת הרווארד והוא חתום על התכנית הכלכלית של הליכוד. באשר לחינוך, הודיע ברקת על תיקצוב חינוך דיפרנציאלי, כדי לאפשר לערים בפריפריה להיטיב עם חינוך ילדיהם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.