אולי החמצתם את כל זה על רקע מלחמת הסחר של ארה"ב עם סין, אבל סכסוך סחר על אש נמוכה קיים גם עם מעצמה נוספת באסיה. תחילת הפרשה לפני שנה, כשארה"ב ביטלה את מעמד הסחר המועדף של הודו, זאת בגלל טענות לאפליה נגד חברות אמריקניות. הודו הגיבה ביישום מכס שכבר איימה בו בעבר, כתגמול על מכסי הפלדה של ארה"ב.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יגיע להודו בשבוע הבא, והוא עשוי להשיג שביתת נשק כלשהי עם ראש הממשלה נרנדרה מודי, אבל העימות הבסיסי יימשך כנראה, מפני שהוא מונע על ידי כוחות דומים לסכסוך עם סין.
באופן כללי, מודי רוצה לחקות את הנוסחה שהפכה את סין לכלכלה השנייה בגודלה בעולם, של עידוד השקעות זרות תוך הגנה על יותר שוק מקומי עבור חברות הודיות. הודו אינה מהוה איום כלכלי או גיאופוליטי כמו סין, אבל כעת היא על מסלול התנגשות עם טראמפ, שנחוש בדעתו להעניש כל מדינה שלדעתו פוגעת ביתרון האמריקאי.
מדיניות המגננה הכלכלית של הודו היא ותיקה. ראש הממשלה הראשון שלה, ג'וורלאל נהרו, מנהיג מפלגת הקונגרס הלאומי, ראה בסוציאליזם ובהחלפת יבוא בתוצרת מקומית את המפתחות לפיתוח המדינה כמשק אוטרקי.
משבר מט"ח בתחילת שנות ה-90 הוביל לגל של ליברליזציה גם על ידי מפלגת הקונגרס וגם עם ידי קואליציה שהונהגה על ידי מפלגת בהרטיה ג'נאטה, BJP, הלאומנית, והשיקה תקופה של צמיחה מהירה בשנות ה-2000. אבל רגולציה מסובכת, רישיונות, פיקוח של המדינה על בנקים ומגזרי-מפתח אחרים, יחד עם מדיניות של גחמות, המשיכו לפגוע ביזמות ובהשקעות.
מודי הבטיח לשנות את זה כשהוא הוביל את BJP חזרה לשלטון ב-2014 עם מצע של "מינימום ממשלה, מקסימום משילות". בנאומו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס ב-2018 הוא הגן על הגלובליזציה נגד "כוחות המגננה". בשוק המקומי הוא יישם שינויים חשובים כמו קוד פשיטת רגל פשוט יותר ומס מכירות ארצי.
אך בנוגע לעולם החיצוני, הודו של מודי אימצה מחדש את המגננה. בתקציב 2018 ושוב השנה, ממשלת מודי העלתה מכסים על מוצרים רבים. המכס הממוצע במסגרת מעמד הסחר המועדף של הודו עלה ב-2018 ל-17%, מהגבוהים בארגון הסחר העולמי.
בדוח שלו על חסמי הסחר הבינלאומיים בשנה שעברה, נציג הסחר האמריקני התלונן שתוכנית "תוצרת הודו" ומדיניות סחר החוץ של מודי, בתוספת מדיניות ייצור לאומי שהיתה כבר קיימת, הטילה דרישות תוכן מקומי והעברת טכנולוגיה במגזרי ההגנה, האלקטרוניקה, הרפואה, תקשורת המידע ומוצרי האנרגיה הנקייה.
חוקים חדשים יחייבו שנתונים אישיים של לקוחות הודים, נתונים שמיוצרם בהודו על ידי ספקיות מחשוב ענן וערוצי תקשורת מסוימים, יהיו ממוקמים בהודו. ארגון מעקב אחרי סחר חופשי משווייץ, גלובל טרייד אלרט, מעריך שיותר ממחצית הייבוא ההודי מושפע כעת לרעה על ידי לפחות שלושה חוקים שהודו אימצה מאז 2008.
ממשלת מודי אינה להוטה להשתתף גם באמנות סחר רב-צדדיות. היא התחמקה מהדיונים בארגון הסחר העולמי על הקלת חסמי מכס עם יבוא ב-2016, ויצאה בשנה שעברה מ"השותפות הכלכלית האזורית המקיפה", גוש הסחר האסיאני, מחשש שהיא תוצף ביבוא מסין. הודו הציעה כתחליף לכך עסקאות סחר דו-צדדיות.
מודי לא צריך היה להצטייר מלכתחילה כליברל בסגנון מערבי. שלא כמו מפלגות ימין אחרות שתומכות אינסטינקטיבית בעסקים ובגלובליזציה, BJP רוצה להגן על בסיס התומכים שלה שהם עסקים קטנים וסוחרים מפני תחרות פתוחה עם חברות גדולות. "BJP מתכננת ליצר חברות אלופות לאומיות בסקטור הציבורי והפרטי, ולספק להן את התמיכה הממשלתית נגד יריבות זרות", כתב העיתונאי הכלכלי ההודי סוומיננתם אייאר במאמר למכון קאטו ב-2018.
המגננה ההודית בימינו שונה מזו שהייתה בעבר, כשהמטרה היתה להפוך את הודו לאוטרקית (נסמכת על עצמה). במקום זאת, כתב אייאר, מודי מנסה להבטיח ליצרנים ההודים מקום בשרשראות האספקה העולמיות.
מודי פתח את הודו להשקעות זרות בציפייה שהן יעזרו לבנות יכולת יצרנית מקומית, כפי שעשתה סין. "למודל הסיני יש תהודה חזקה מאד בהודו", אמר ארווינד סוברמניאן, יועץ כלכלי לשעבר לממשלת מודי וכעת מרצה באוניברסיטת הרווארד. התפיסה היא "הסינים בנו אלופות לאומיות, אז למה אנחנו לא יכולים לעשות אותו דבר?".
אבל למודי יש בעיות שלא היו לסין. קודם כל, הרגולציה ההודית, לדוגמה בנושאי שכירת עובדים, פיטורים וקנית קרקעות, קשה הרבה יותר לחברות הגדולות מאשר לקטנות. "קשה מאד לגדול ולצבור משקל", אמר סובמרניאן. "אם אתה לא עושה את זה לא תוכל לעולם להיות מעצמה של ייצור ויצוא". במאמר עדכני, הוא ועוד כלכלן מראים שהייצור בהודו רשם שיא בשיעור נמוך בהרבה מן התמ"ג ביחס לסין.
שנית, עליית סין הציתה תגובת נגד עולמית נגד הסחר החופשי שפועלת נגד כל מדינה שמנסה לחקות אותה. קובע המדיניות בארה"ב אמנם אינם רואים את הודו כאיום אסטרטגי כמו סין, אבל אימוץ לאומנות הינדית על יד מודי, שעורר מחאות של המיעוט המוסלמי, פוגע בחלק מהרצון הטוב כלפי הודו.
טראמפ טוען שהוא מחבב אישית את מודי. זה לא יציל את הודו ממלחמת סחר עם ארה"ב יותר מאשר החיבה המוצהרת שלו למנהיג סין, שי ג'ינפינג, שלא מנעה מלחמת סחר עם הסינים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.