הראיון האחרון שהעניקה יו"רית הרשות השנייה יוליה שמאלוב-ברקוביץ' היה ל"ישראל היום". באותו ראיון, שנערך סמוך לסבב הבחירות הראשון של 2019, נישאה שמאלוב-ברקוביץ' על גלי התיעוב שהציג ראש הממשלה נתניהו לתקשורת בקמפיין שלו, והתייחסה לאמון הציבור בתקשורת, שלדבריה נמצא בשפל. שנתיים וחצי מאז נכנסה לתפקידה רצוף המהמורות והחבטות, היא מתיישבת לשיחה נוספת. מי שציפה להפקת לקחים או הכאה על חטא בעקבות דברים שאמרה שהובילו בין היתר להחלטת שר התקשורת איוב קרא שלא להאריך לה את הקדנציה, יכול לשכוח מהם. לפחות מבחינתה, הוא כבר מזמן הלך, והיא כאן, כדי להישאר.
הנה אנחנו רואים, שנה שלישית ברציפות, שמדד האמון בתקשורת דווקא עולה. ולא רק שהוא עולה, הוא עוקף את הממשלה, כלומר את אלה שכל הזמן טוענים שהתקשורת לא עושה את עבודתה.
"לפי הנתונים שיש לנו ברשות השנייה, שתקפים לשנה וחצי האחרונות, אמון הציבור בתקשורת נמצא לצערי הרב מתחת לכנסת. קראתי את הנתונים של המכון הישראלי, וכולנו יודעים איך עושים סקרים וכמה חשוב איך שואלים את השאלות ומתוך איזו פוזיציה".
אבל אותו סקר קבע לפני שלוש שנים שפל היסטורי.
"אני רוצה להחמיא לרשות השנייה, ולהגיד שהדגל שאנחנו מניפים הוא החזרת אמון הציבור בתקשורת. ואני רוצה להגיד לך שנעשו כמה וכמה מפגשים עם כל כלי התקשורת שאנחנו מפקחים עליהם, בנושא".
בואי תני את שני הטיפים העיקריים שאיתם אפשר להחזיר את האמון בתקשורת, כמי שאחראית על הערוצים המסחריים בישראל.
"אני חושבת שאחת הבעיות היום היא שרוב כלי התקשורת, למעט הרדיו האזורי, לא מתייחסים ברצינות ולא שמים את הדופק על ליבו של הציבור, אלא השמים את היד על הדופק של העורך".
לא הבנתי. מה צריך לעשות?
"לצערי, אנחנו רוב הזמן נמצאים במדינה קטסטרופלית. כל הזמן משהו נורא קורה במדינת ישראל. ואני חייבת להגיד לך שלציבור נמאס לראות את זה, לציבור נמאס לשמוע את זה - ואנחנו לא חיים בכזאת מדינה נוראית. עובדה שאפילו בסקרים של המכון לדמוקרטיה עושה, יש תגובות מאד חיוביות על השאלה האם אתה מרוצה מהחיים שלך במדינת ישראל. יש פער גדול בין מה שמרגיש הציבור, לבין מה שהוא צופה וקורא בעיתונים".
אולי את לא מבינה עד הסוף את תפקידם של העיתונות. מה שעיתונאים אמורים לעשות זה לבקר, לא לתת חדשות חיוביות.
"בתור מי שעסקה מעל 20 שנה בתקשורת, להגיד לי שאני לא מבינה מה חושבים מאות עיתונאים שאני ניהלתי בתקופתי בווסטי, זה מצחיק. הבעיה היא שאין לנו עיתונות, יש פה דעות".
ועדיין, במבחן העובדות, לחדשות בערוצים המסחריים יש רייטינג גבוה מאד, בוודאי ביחס למדינות אחרות בעולם. מה זה אם לא הבעת אמון?
" אני חושבת שהרייטינג יכול להיות הרבה יותר גבוה וזה יקרה אם יהיה פלורליזם ואיזון. איזון זה מודל כלכלי. והתקשורת לא מאוזנת. לא רק קשת ורשת, גם ערוץ 20 לא מאוזן".
"המיזוג? אני צריכה לבקש ממך דוח מצב. לא אתה ממני"
מיזוג ערוץ עשר ורשת יצא לפועל בניגוד להמלצתך. את אוכלת עכשיו את הכובע?
"אני חושבת שאני צריכה לבקש ממך דוח מצב. לא אתה ממני. מי שאוכל את הכובע זה כל אלה שיצאו עליי בעליהום מאוד מאוד גדול, ואני אומרת את זה בצער רב ביותר - כי אני אמרתי מתחילת הדרך שביום שתתקבל החלטה במועצת הרשות השנייה אני כיו"רית המועצה אפעל על-פי ההחלטה הזאת. ההחלטה התקבלה שבע נגד אחד שזו אני, ונמנע אחד. ומהרגע שהיא התקבלה אני עושה הכול כדי לעזור לרשת להצליח. מה שהכי פחדתי ממנו זה שאנחנו נגיע במקרה הטוב לדואפול ולמקרה הרע למונופול. ואני חושבת שהרייטינג היום מראה בצורה מאוד ברורה את הפערים בין שני הערוצים (רשת וקשת ד.ו). אני כולי תקווה שזאת רק תחילת הדרך. חדשות 13 עוברים עוד מעט לאולפן חדש בירושלים, ואני מאוד מקווה שזאת תהיה תחילת תחרות רצינית ביותר בין שני ערוצים. ויותר מזה יש לי תקווה גדולה יותר שיכנסו עוד ערוצי טלוויזיה לשוק התקשורת".
למה התכוונת שאמרת לפני כמה זמן שגולן יוכפז שהודח מחדשות 13 שילם את המחיר על המיזוג?
"קודם כל מאוד חשוב להגיד שכששמעתי את כל הטרוניות שאני רוצה לפגוע בערוץ עשר, הופתעתי כי זה לא ממש תאם את ההצעות שלי בתקופת המיזוג לערוץ עשר. אחת ההצעות שלי ליוכפז, ורשבסקי (מנכ"ל חדשות עשר דאז גולן יוכפז ומנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי ד.ו) ובעלי המניות הייתה שיהפכו ל-CNN ישראלי".
הם דחו את ההצעה. לא רצו להיות ערוץ חדשות אלא ברודקאסט.
"לצערי, גולן אמר לי שהוא רוצה להיות ערוץ ברודקאסט גדול, ואני רמזתי לו שלפעמים כדאי להיות ערוץ חדשות נשכני חזק, כזה שהציבור מתחבר אליו ולא צריך שהוא יהיה מאוד מאוד מאוד גדול. הבאתי להם, בעיניי, פשוט מכרה זהב. בגלל כל התחרות המאוד קשה שיש היום עם נטפליקס, גוגל, ופייסבוק וכל הפלטפורמות החדשות, אני חושבת שמה שהיה ומה שיחזיק מעמד בסופו של דבר בישראל זה ערוץ חדשות שאתה בא, צופה בחדשות, וחוזר לראות את התוכן שאתה אוהב. הם קיבלו את זה כמשהו לא טוב. כביכול שאני רוצה שיסגרו. עם זאת, אני רוצה להדגיש שיוכפז הוא איש ראוי ביותר".
את יו"רית הרשות השנייה. זה המקום שבו מתבצעת הרגולציה, אז למה לא פעלת נגד הדחתו והבעת את קולך?
"אתה כבר החלטת שלא פעלתי. זה נקרא תקשורת לא מאוזנת. קודם כל אנחנו כרשות, לא מתערבים בחדשות. עם כל הדעות שלי כמו שאתה שומע, הייתי צריכה כל יומיים להתקשר ולהתערב. אנחנו לא מתערבים כי יש חופש ביטוי. מה שאנחנו כן בודקים זה האם הפיטורים נעשו מתוך אינטרס שהוא אינטרס זר. בדקתי את כל זה".
"כל הניסיונות למפלג אותי מצחיקים"
קרא החליט בנובמבר 2018 שלא למנות את יו"רית הרשות השנייה שאלוב-ברקוביץ' לכהונה נוספת. זאת בעקבות דוח חמור של מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן ושל יועמ"ש המשרד דנה נויפלד במסגרת ניסיונותיה לסכל את מיזוג רשת-עשר.
ובתוך כך, לפני כמה חודשים נחשפו בחדשות 13 הקלטות בהן נשמע קרא מתייחס לערוץ 20 ומסביר לראש הממשלה כי הוא שולט ברשות השנייה.
"זה קצת מצחיק. אני חושבת שגם זה מיתוס שצריך לשבור. כששמעתי שאיוב קרא אמר שהרשות השנייה בידיים שלי - פרצתי בצחוק. כל הניסיונות למפלג אותי מצחיקים. מה שחשוב זו דרך הפעולה שלי היום. אם צריך אוריד פרסומת של חברות, כי זה תפקידי. או שוברים שתיקה, כי זה תפקידי. לא צריך לחשוב עליי לפי סטיגמות. אני אדם מורכב ולא מובן מאליו".
בואי נדבר על תאגיד השידור שדווקא לא נמצא תחת סמכותך. מה את חושבת על המוצר הטלוויזיוני הזה, שדווקא לא זוכה לרייטינג גבוה.
"הקהל דווקא כן צופה בזה. איפה הבעיה שלי? שהתאגיד הפך לחברת תוכן. זו לא חברת הפקות לסרטים ודרמות. זה תאגיד ציבורי שהיה צריך לתת תחושה של כור היתוך. אחד הדברים הטובים זה שיש שם הרבה יותר דרמות ויצירה. אני רוצה להזכיר שחבר הכנסת הראשון שאמר שצריך לסגור את רשות השידור ולפתוח מחדש - הייתי אני. ועל זה חטפתי על הראש".
נחזור לקשת ורשת. מאז המיזוג יש מתקפת כתבות שהן למעשה פרומואים לתוכניות במהדורות החדשות. פעם זה היה בקצוות. זה לא מפריע לך?
"אין ספק שכשלחדשות 12 היו שתי בעלויות, היה איזון. אני בהחלט מסכימה שיש עלייה לא מבוטלת בנושא. מצד שני, אני חושבת שאנחנו נמצאים במקום שהערוצים המסחריים באמת צריכים רייטינג גבוה יותר כדי להחזיק מעמד, והחדשות הן הקטר שמביא את הערוץ. אני הייתי מעדיפה שהחדשות יהיו נקיות לחלוטין. אבל, אני לא יכולה להיתמם ולהגיד שאנחנו במאה ה-21, כשכל הגופים הלא מפוקחים בולעים את הפרסום וצריכים לשרוד. אנחנו צריכים לראות אינטרס ציבורי וגם מסחרי".
אם העמלות על המדיה יהיו נמוכות יותר, אולי באמת הערוצים יוכלו לשלם פחות ולהרוויח יותר.
"אני הייתי חברת הכנסת שהביאה את החוק הצרפתי להגבלת העמלה ל-15%. גם על זה חטפתי על הראש. מי שקובע את התוכן - זה חברת המדיה שהערוץ תלוי בו. זו אחת הנקודות הקריטיות - הנושא של חברות המדיה ועמלות פרסום שפוגע בצורה אנושה. מה טוענים הערוצים? שאם אני לא אתן לו את העמלה, הוא ילך לגוגל פייסבוק. טענה צודקת. הבעיה שלנו היא ברגולציה. צריך לשנות אותה למאה ה-21. צריך להגיד שעמלת פרסום של 15 אחוז תהיה לכולם. גם בגוגל ובפייסבוק. מתי חוקים באים? כשאין ערכים. אנחנו כרגע בקיצוניות הקשה ביותר שפוגעת בערוצים. לכל שר אני באה עם הדבר הזה. זה גם משפיע על התוכן, וגם במסחרית".
תוכן שיווקי גם ייכנס לפיקוח? היו כמה ועדות, ועדיין שום רפורמה לא יצאה מזה.
"היו הרבה דברים שלא בתקופתי ולא קרו. נושא התוכן שיווקי נמצא סוף סוף במשרד המשפטים, לאחר הליך ארוך, כולל הסימן שיהיה בטלוויזיה".
מה הסטטוס שלך עכשיו? צריך להודות שאת פה מתוקף האינרציה ובגלל שאין ממשלה חדשה בישראל.
"אני צריכה כמה שנים רק כדי לסיים את כל הרפורמות שהתחלנו. מועצת הרשות השנייה מתפקדת בצורה מלאה כל עוד לא הוחלפה על-ידי הממשלה. אני לא זמנית ולא על הדרך. אני יכולה להיות פה עוד 10 שנים אם לא יחליפו אותי. אני מקווה להמשיך לתפקד פה בשנים הקרובות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.