סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:28
הלחץ בשווקים נמשך ושבוע המסחר בתל אביב ננעל באדום בוהק. מדד ת"א 35 איבד 1.76%, ת"א 90 נפל ב-2.46% ומדד הבנקים איבד 2.86%.
דלק הובילה את הירידות במדד המוביל, וצללה בכ-10%, מניית לייבפרסון צנחה ב-5.5%, פתאל ב-4.3%, בזן וטבע בכ-3%.
מחזור המסחר, כולל הפקיעה השבועית, הסתכם ב-43.6 מיליארד שקל.
בסיכום שבוע המסחר עולה כי מדד ת"א 35 נפל ב-6.7%, מדד ת"א נפט-גז התרסק בעוד 11.6% השבוע, מדד הביטוח התרסק ב-11.5% בשבוע החולף.
16:13
מחריפות הירידות בבורסה בתל אביב. מדד ת"א 35 מאבד 2.2%, ת"א 90 נופל ב-3.3% ומדד הבנקים מאבד 3.3% גם הוא. מדד הנפט והגז מתרסק בכ-6%, מדד הביטוח נופל בעוד 4%.
מניית דלק צוללת בכ-10% והאג"ח של הקבוצה נסחרות בתשואה לפדיון המשקפת רמת 'זבל' (15%).
מחזור המסחר בשעה זו מסתכם ביותר מ-2.2 מיליארד שקל.
15:25
החששות מפני ההשלכות האפשריות של התפשטות נגיף קורונה על הכלכלה בישראל ובעולם ממשיכים להעיב על המסחר בבורסת תל אביב. המדדים ממשיכים לאבד גובה ביום המסחר האחרון השבוע, למרות עליות חדות אתמול בוול סטריט, ומדד ת"א-35 מאבד כ-1.6%, לקראת סיומו של שבוע שבו איבד מדד הדגל של הבורסה יותר מ-6%.
מניות הביטוח והאנרגיה המקומיות ממשיכות לבלוט בצד השלילי - והן הנפגעות העיקריות של גל הירידות הנוכחי. מניותיהן של הראל , כלל ביטוח ואיי.די.איי יורדות 8%-6% כל אחת. גם מניית חברת המלונות פתאל החזקות ממשיכה לצנוח, יורדת 6% במחזור מסחר גבוה ומשלימה ירידה של 34% מתחילת השנה. עוד בולטות בירידות של 9%-5% מניות אזורים , מנועי בית שמש , בזק , מטריקס , רציו וקבוצת דלק .
בסיכום שבועי בולטות בירידות מניית כלל ביטוח, שצנחה בכ-18%, יה"ש רציו שאיבדה 19%, דלק קידוחים שאיבדה 17%, קבוצת דלק שצנחה 16% והפניקס - שירדה ב-15%.
בשוק האג"ח הממשלתיות התהפכה מגמת העליות של הימים והשבועות האחרונים, והיום נרשמות ירידות של כ-0.5% באיגרות החוב הארוכות. מדדי תל-בונד המרכזיים נסחרים היום בירידות של 0.7%-0.6%.
במסחר במטבעות נסחר הדולר בעלייה של כ-0.3% לרמה של 3.47 שקלים, והאירו מתחזק בכ-0.6% לשער של 3.87 שקלים.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, אמר היום בשיחה עם "גלובס": "אנחנו חלק מהעולם, ולכן תלויים במה שקורה בעולם. יש כאן גם פדיונות גדולים בקרנות הנאמנות בימים האחרונים, אז זה כמובן משפיע על השוק המקומי. יש סיכוי סביר שכמו בכל אירוע, גם האירוע הזה יחלוף בתוך פרק זמן מסוים. אם ניקח את סין כדוגמה, אז בכל אחד מהאזורים שמחוץ למוקד המחלה, כמות החולים ירדה לרמה אפסית. אפשר להשתלט על הווירוס הזה. יש סיכוי סביר שבתוך חודש-חודשיים האירוע הזה ייחלש.
"הבנקים המרכזיים לא יכולים לעשות הרבה במצב של היום, אין להם כמעט תחמושת מלבד הפד. הכלים הכי מועילים ומשמעותיים נמצאים בידי הממשלות. זה לא אירוע שהבנקים המרכזיים יכולים להתמודד איתו לבדם".
לדברי הכלכלן הראשי של מיטב דש, "התשואות של איגרות החוב ירדו משמעותית בשבועות האחרונים, וזה עוד גורם שיתמוך במניות, כי התשואה האלטרנטיבית נפלה. גם הממשלות יתערבו בניסיון לצמצם נזקים, וזה יתמוך בחזרה של השווקים למסלול נורמלי. סביר להניח שזה לא יהיה כמו המשבר הגדול של 2008. התנודתיות תימשך כנראה בימים או בשבועות הקרובים, אבל השווקים יתאוששו. יש סבירות גבוהה שבעוד שנה הבורסות יהיו גבוהות יותר לעומת המצב כיום".
יונתן כץ, כלכלן בכיר בלידר שוקי הון, מעריך כי בנק ישראל לא ימהר להוריד ריבית בימים הקרובים. "בבנק ישראל מעריכים כי המצב הכלכלי כאן עדיין טוב, ואין בעיית נזילות במערכת הפיננסית", אמר כץ בשיחה עם "גלובס". "רק אם תחול הרעה משמעותית, הם יפעלו. זה כמובן נכון להיום, ותלוי במהירות ההתפשטות או הבלימה של התפשטות הקורונה בארץ ובעולם, ובפגיעה בכלכלה המקומית.
"נכון להיום, בבנק ישראל לא מתרגשים יותר מדי מהמצב, וצריך להבין שגם אם הריבית כאן תרד מ-0.25% ל-0.1%, אין בזה יותר מדי תועלת. לא תהיה לזה השפעה ממשית", הוסיף.
לדבריו, מצב של ריבית שלילית בישראל הוא בעל "סיכוי נמוך מאוד. אם נגיע לקטסטרופה ממשית ונזק גדול מאוד למשק, אולי זה יקרה. בבנק ישראל לא מתלהבים להגיע לשם - אבל זה נכון להיום. קשה לדעת כמובן מה יקרה מחר, ומה יחליטו בוועדה המוניטרית של הבנק. יכול להיות שהם צריכים לבצע הרחבה כמותית באמצעות רכישות מט"ח, בלי לספוג את זה בחזרה על ידי הנפקת מק"מ או בצורה אחרת. זה יכול להביא לפיחות מסוים בשקל, ועל ידי כך לתמוך בכלכלה.
"המשקיעים מתחילים לתמחר תסריט יותר פסימי לגבי השפעת קורונה על הכלכלה המקומית והעולמית", אומר כץ. "מתחילים להבין שזה לא יסתיים עד לסוף מרץ, וכנראה שההשלכות המאקרו-כלכליות יהיו הרבה יותר משמעותיות, ויכולות להימשך עוד הרבה זמן. כץ חושב שהפד יוריד שוב ריבית בקרוב, "אבל הסיפור פה זה לא הריבית. הממשלות צריכות להתערב ולתמוך בכלכלה. מדינות במערב צריכות לפעול כמו סין ולהכניס להסגר אזורים שלמים. לא נראה שזה הולך לקרות בארה"ב, כך שיכול להיות שנראה שם התפרצות גדולה מאוד של קורונה בקרוב, והאמריקאים יהיו בבעיה גדולה".
גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מעריך בסקירת המאקרו השבועית שלו כי "הפחתת החירום של ריבית הפד ב-0.5% השבוע פותחת את הדלת להפחתת ריבית מצד בנק ישראל בזמן הקרוב". לדבריו, "בתרחיש של חזרה מהירה יחסית לשגרה, ברבעון השלישי של 2020, הצמיחה העולמית תתמתן ל-2.5%-2%, לעומת תחזית מקורית של 3.1%. בתרחיש זה, הצמיחה של ישראל צפויה לרדת מכ-3% ל-2.5%-2%, תוך הפחתת ריבית בנק ישראל ל-0%, במקביל להפחתת ריבית הפד בארה"ב בעוד 0.5%.
"יש להדגיש כי תרחישים חמורים יותר, שמבוססים על החזרת השליטה רק במהלך 2021, המבטאים ירידה משמעותית בצמיחה העולמית ובמשק המקומי לכ-1.5%, הם בהחלט אפשריים, ובנסיבות אלה ייתכן כי בנק ישראל אף יבחן את האפשרות של ריבית שלילית".
13:15
ירידות שערים חדות בבורסה בת"א. מדד הביטוח קורס ביותר מ-4% בהמשך לצלילה של 5% אתמול. ירידה חדה אף יותר נרשמת במדד הנפט והגז, ויחידות דלק קידוחים נחתכות בכ-6%, בשיעור דומה לירידה במניית פתאל החזקות . הראל ובזק מאבדות אף הן קרוב ל-6%.
מניית אינטרקיור מרכזת מחזור גבוה ומתחזקת בכ-2% על רקע אפשרות מיזוג והסכם עם סופר פארם.
11:45
הירידות בתל אביב מתחזקות והמדדים המובילים מאבדים 2.3%-1.7%. מניית פתאל החזקות ממשיכה את הצניחה מאתמול ונחתכת ב-6% נוספים. בזק נופלת יותר מ-5%, ומניות לייבפרסון , אלוני חץ , דלק קידוחים , הראל השקעות וקבוצת דלק מאבדות כולן ביון 3.5% ל-4.5%. איי.אפ.אפ היא אחת משתי המניות היחידות במדד המוביל שנסחרות בטריטוריה הירוקה, והיא מתחזקת בכ-0.5%, ואילו פריגו רושמת עלייה מינורית.
מקרב מניות השורה השנייה בולטת בעליות אופקו , שמוסיפה כ-5%, וירידות של יותר מ-5% נרשמות ברציו , בישראל קנדה , בהכשרת הישוב , באיי.די.איי , בפרטנר ובמנועי בית שמש .
מדד הנפט והגז צולל בכ-3% ומדדי הביטוח והתקשורת מאבדים כ-2.8%.
10:30
ת"א עברה לאדום בוהק והירידות במדדים המובילים עוברות את ה-1.2%. מניית בזק מאבדת יותר מ-3% ומובילה את הירידות במדד ת"א-35. אלוני חץ ולייבפרסון מאבדות כ-3%. מדד הביטוח ממשיך את המגמה מאתמול ובולט בירידות של 1.5%. מניית אופקו בולטת נגד המגמה בעלייה של 7%.
10:05
פתיחה חיובית נרשמה בבורסה של ת"א, שהתחלפה תוך זמן קצר בירידות שערים קלות. ת"א-35 מאבד 0.2%, ת"א-125 נסחר ללא שינוי מהותי ות"א-90 רושם עלייה מינורית. כל המניות במדד ת"א-35 נסחרות בטווח מצומצם שבין ירידות של 1% לעליות של 1%, למעט לייבפרסון שבולטת בצד השלילי בירידה של יותר מ-3%. בצד החיובי בולטת בעליות של כ-1% מניית אורמת .
07:15
המסחר בבורסת ת"א, שרשמה אתמול ירידות חדות, ייפתח הבוקר (ה') בהמשך לראלי הענק שנרשם אמש בוול סטריט, שבסופו זינק מדד דאו ג'ונס ב-4.5% או 1,170 נקודות. הנאסד"ק קפץ 3.9% ו-S&P 500 נסק ב-4.2%. העליות החדות הוציאו את כל שלושת המדדים מטריטוריית התיקון, כך שהם כעת ברמה של פחות מ-10% מתחת לשיא של השנה האחרונה. הנאסד"ק חזר גם לטריטוריה החיובית השנה ועלה ב-0.5% מתחילת 2020.
הזינוקים אתמול באו על רקע ניצחונותיו של ג'ו ביידן בדרך למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, שהקפיצו את מניות חברות ביטוחי הבריאות. מתחרהו של ביידן, ברני סנדרס, מתח לאחרונה ביקורת חריפה על חברות הביטוח, ואמר כי הן מלאות ב"תאוות בצע ושחיתות". סנדרס הסוציאליסט דוגל בביטוח בריאות לכולם (Medicare for All), מה שמעורר את התנגדות התעשייה אליו, והירידה בסיכוייו מהווה חדשות מצוינות לחברות הביטוח.
בתל אביב ננעל אתמול המסחר בירידות שהוחרפו לקראת הנעילה, בניגוד למגמה בוול סטריט ובאירופה. מדד ת"א 35 איבד כ-2.1%, ת"א 90 ירד ב-2.5% ומדד הבנקים נפל ב-2.4%.
בהמשך להורדתה הריבית שלשום בארה"ב, צלל אתמול מדד הביטוח בת"א ביותר מ-5%, בהובלת כלל עסקי ביטוח שנפלה ביותר מ-8%.
בנק ישראל הזהיר אתמול מפני השלכות הקורונה על המשק. "השפעתו הכלכלית של משבר הקורונה על המשק עשויה להיות ניכרת אם יתמשך", כך העריכו בבנק. בישיבת חירום של הוועדה המוניטרית של הבנק הוחלט כי "במידה ותחול הרעה משמעותית בתנאים הכלכליים או הפיננסיים הוועדה תפעל במגוון כלים העומדים לרשותה בכל זמן שיידרש", כשהצעד הראשון על הפרק הוא הורדת ריבית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.