שלוש הסיבות העיקריות להורדת הריבית שהוצגו על ידי הפדרל ריזרב השבוע, עוזרות להסביר למה הוא צפוי להמשיך עם הקו הזה.
הפד קיווה לחזק את ביטחון הציבור, למנוע הרעה בתנאים הפיננסיים ולרפד את הכלכלה האמריקנית מפני האטה עולמית. הורדת הריבית יכולה לעזור בכל אחת מהחזיתות הללו, אבל התחזית עלולה להתקדר בשבועות הקרובים עם עלייה במספר מקרי הקורונה בארה"ב.
מאז 1998, הפד הוריד ריביות רק שש פעמים בין הישיבות הסדירות שלו. אחרי כל פעם כזו, באה הורדת ריבית נוספת בישיבת ההנהלה הרגילה שלו.
"בשבילנו , מה שחשוב באמת הוא לא הנגיף, אלא הסכנה לכלכלה", אמר היו"רג'רום פאוול ביום שלישי. "ראינו סיכון לתחזית הכלכלית, ובחרנו לפעול".
יהיה קל לבטל כל נתון כלכלי חיובי בשבועות הקרובים, כי הוא יתייחס לתקופה שלפני הקורונה. וחדשות רעות צפויות יותר. גם אמון הצרכנים והעסקים עלול להיפגע כאשר רשויות הבריאו מרחיבות את בדיקות הקורונה, מה שיגרום אולי לסגירת בתי ספר ומכללות ולשיבושים במקומות העבודה.
אותה הדינמיקה עלולה להעיק על שוקי ההון. האמצעים להנמיך את הסכנה עלולים לאלץ חברות להנמיך את תחזיות הרווח, ולהעיק בכך על שוקי המניות והאג"ח הקונצרניות. הפד פעל שלשום במקום להמתין לישיבתו הבאה ב-17-18 בחודש, כדי למנוע ירידה חדה יותר בזמינות אשראי על רקע הרעה במצבם הכספי של הלווים.
פאואל אמר שהפד נערך לעלייה אפשרית בחדלות פירעון של חברות או קריסות עסקים. "אנחנו לא רואים את זה קורה בינתיים. אנחנו חושבים, כמובן, על מה שאנחנו יכולים לעשות אם מצב כזה יקרה", הוא הסביר.
הכלכלה האמריקנית ניצב גם בפני שיבושים בשרשראות אספקה של חברות ופעילות בינלאומית מוחלשת. ההאטה עלולה להעמיק אם רשויות בחו"ל לא יהיו מוכנות לעודד צמיחה. לבנקים מרכזיים רבים אין את היכולת להוריד את הריביות שלהם, שממילא שואפות לאפס.
מדינות שכבר סובלות משיעורי צמיחה נמוכים - כמו איטליה, יפן וגרמניה - צפויות לגלוש למיתון בחודשים הקרובים. "אנחנו צריכים לזכור שהאפקט של התפרצות הקורונה עלול להיות גדול", אמר הנגיד היפני הרוהיקו קורודה אתמול.
בנקים עם שערי ריבית מעל אפס הורידו אותם השבוע. הבנק של קנדה הוריד את ריבית המדיניות שלו בחצי נקודת אחוז, ובנק הרזרבות האוסטרלי הוריד ברבע נקודת אחוז לשפל של 0.5%.
הקיצוץ של הפד הוריד את ריבית הבנצ'מארק שלו ל-1%-1.25%, והשאיר לו מרחב גדול יותר מזה של מדינות מפותחות אחרות להמשיך להוריד. הפחתה בארה"ב גם מקלה על בנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים להפחית ריביות בלי להצית בריחת הון.
שוקי האג"ח בארה"ב יראו אולי סימני סכנה גדולים יותר בהמשך. תשואת אג"ח לעשר שנים ירדה לשפל חדש בימים שליש ורביעי. הירידה הזו בשבועות האחרונים משקפת ציפיות אינפלציה נמוכות יותר וגם חיפוש מחסה של משקיעים, אך רוב הירידה האחרונה משקף ציפיות צמיחה מונמכות, כך לדברי רוברטו פרלי, אנליסט בחברת המחקר קורנרסטון מקרו.
"ביותר מ-6,000 ימי המסחר שחלפו מאז שנת 1997, ציפיות הצמיחה שהשתקפו במחירי אג"ח האוצר לשער שנים ירדו ביותר מאשר ביום שלישי השבוע רק 25 פעמים, שרובם היו במהלך מיתון או לפניו", הוא אמר.
ג'ים פוגל, אסטרטג ריביות בחברת FHN פייננשל בממפיס, טנסי, אמר שהורדת הריבית שלשום לא היתה "משימת הצלה" של שוקי המניות והאג"ח הקונצרניות מטלטלת מחירים, אלא "צעד ראשון שנועד להבטיח שהבנק המרכזי לא יפגר אחרי התרחבות התפרצות הקורונה של השבועיים האחרונים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.