שוק ההון | סיקור שוטף

יום נוסף של ירידות חדות במחזור חריג בבורסה: הראל ומגדל נפלו בכ-10%

מדד הבנקים צנח ב-4%, מדד הביטוח איבד עוד 5%, מדד ת"א נפט-גז צלל בעוד 7.5% • עליות חדות נרשמו באג"ח הקונצרניות • בוול סטריט, חוסר הבהירות לגבי תוכנית הממשל לצד התפשטות הקורונה מפילים את המדדים

הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

17:30

יום מסחר תנודתי בבורסה בתל אביב ננעל בירידות חדות, כאשר מדד ת"א 35 שזיק מוקדם יותר בכ-2% סיים את יום המסחר בנפילה של 3.7%. מדד ת"T בנקים איבד 4%, מדד הביטוח נפל בעוד 5.15%, ומדד ת"א נפט-גז התרסק בעוד 7.5%. 

מחזור המסחר בשוק המניות הסתכם ב-3.19 מיליארד שקל.

בין המניות הבולטות בירידות הובילה פתאל עם התרסקות של 30%, דלק נפלה בכ-24%, אנרג'יאן התרסקה בכ-18%. בקרב חברות הביטוח, הראל ומגדל נפלו בכ-10%, כלל ביטוח צנחה ב-8.6%.

16:55

מחריפות הירידות בבורסה בתל אביב על רקע המשך הירידות בניו יורק.

לקראת נעילת המסחר מדד ת"א 35 צולל ב-3.5% בהובלת מניות הבנקים דיסקונט, ומזרחי טפחות. מניות הביטוח מאבדות גובה בחדות, הראל צוללת ב-8.2%.

דלק צוללת ביותר מ-20% ואנרג'יאן בכ-14%.

15:00

מתחזקות הירידות בת"א והמדדים המובילים מאבדים כ-1.7%. בצד השלילי של מדד ת"א 35 ממשיכה מניית פתאל החזקות  לצלול ונחתכת ב-20% כמעט, אחרי ירידה של כ-10% שרשמה טרם חופשת פורים, ביום שני. ברקע למסחר, החברה פרסמה ביום ראשון בערב הערכה עדכנית לגבי השפעת הקורונה על הפעילות העסקית שלה.

עוד בין היורדות הבולטות במדד הדגל, מניית אנרג'יאן   צוללת בכ-15%, כחלק מהחולשה המאפיינת את מגזר הנפט והגז בארץ ובעולם. מדד הנפט והגז צונח בכ-4%, ועוד בין מניות המגזר, זו של תמר פטרוליום  צונחת בכ-12%.

מניית קבוצת דלק , החבוטה מבין מניות המגזר מתחילת השנה ועד כה, נחלשת בקרוב ל-7%. בסך הכול, מתחילת השנה צללה המניה בכ-70%, ועיקר הירידה נרשמה מתחילת החודש, ונעה סביב כ-60%.

גם סדרות האג"ח של קבוצת דלק ממשיכות להיחלש, על רקע החששות הגוברים להסדר חוב אפשרי שתידרש הקבוצה לגבש, בעקבות הירידה הדרמטית במחירי הנפט בעולם.

היום בולטות לשלילה סדרות ל"א  ו-ל"ד , שצונחות בכ-18%-10%, והתשואות עליהן מגיעות לטווח של כ-40%-30%. יתר סדרות החוב רושמות שינויים מתונים ביחס לצלילות שנרשמו בהן מוקדם יותר החודש, והתשואות עליהן מתחילות מכ-75% ומגיעות ליותר מ-100%.

בצד החיובי במגזר הנפט והגז, יחידות ההשתתפות של רציו  קופצות בכ-10%.

עוד במסחר, מניות הביטוח ממשיכות לסבול מחולשה יחסית, ומבין אלה הנכללות בת"א 35, זו של הראל  מאבדת כ-6% בעוד שהפניקס  יורדת בכ-3.6%. מדד ביטוח פלוס יורד בכ3.6%, כשבין מניות הענף בולטת גם כלל  בצלילה של כ-7%. מניית בית ההשקעות אי.בי.אי  צונחת בכ-10%, על רקע עדכון שפרסם הבוקר בית ההשקעות לגבי השפעות התפשטות הקורונה על פעילותו.

בין המתאוששות בת"א 35, מניית החברה לישראל מטפסת בכ-1.5% ומניית החברה הבת כיל   מוסיפה לערכה כ-0.4%, בעוד שמניית בזן  רושמת עלייה קלה. המניות הדואליות של לייבפרסון   וטבע   מתחזקות בכ-3%-2%.

עוד במסחר, מניית אופקו   צוללת בכ-28%, אחרי שזינקה בכ-45% מוקדם יותר השבוע, אחרי שהחברה דיווחה על פיתוח ערכה שתסייע לזיהוי וירוס הקורונה. מניה נוספת שמגיבה לעדכונים בקשר לקורונה היא זו של קמהדע  , שמטפסת בכ-8% אחרי שהחברה עדכנה על התקדמות בפיתוח מוצר העשוי לסייע בטיפול נגד הווירוס, ומניית ספאנטק  קופצת בכ-9% אחרי שהחברה עדכנה כי היא מזהה עלייה בביקוש למוצריה בשבועיים האחרונים על רקע התפשטות הקורונה.

מניית ישראל קנדה  קופצת בכ-9% על רקע זכרון דברים שעליו עדכנה לרכישת השליטה בחברת הנדל"ן אלעד מגורים החדשה.

חברת אספן גרופ  דיווחה על הסכם למכירת מבני משרדים והייטק בגרמניה, שממנה היא צופה רווח לפני מס של כ-103 מיליון שקל, ומנייתה קופצת בכ-8%.

במסחר באג"ח הקונצרניות נרשמות עליות משמעותיות. מדד תל בונד 60 עולה ב-0.6%, תל בונד תשואות עולה ב-1.3% ותל בונד גלובל עולה ב-2.7%. שינויים חדים יחסית נרשמים גם במסחר באג"ח הממשלתיות. 

התנודתיות במסחר היום רבה, אך היא מתאפיינת במתינות יחסית ליומיים הקודמים ולתקופה האחרונה. אולם נראה כי התנודתיות, בשיעורים אלה או אחרים, תמשיך ללוות את המסחר גם בתקופה הקרובה, בעיקר בהתאם להתפתחויות בחו"ל.ביומיים הראשונים של המסחר השבוע, טרם חופשת פורים, נרשמו ירידות שערים חדות כפי שלא נרשמו בבורסה בתל אביב כבר שנים ארוכות, מאז המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, שהצטברו תוך יומיים לכ-11%.

ברקע למסחר, נוסף על "בהלת הקורונה" ההולכת ומחריפה, שגוררת עימה הערכות פסימיות לגבי צמיחת הכלכלה העולמית בהשפעת התפשטות הווירוס הסיני המסתורי, גם מחירי הנפט שירדו בשיעורים חדים מתחילת השנה, ורשמו צלילות של עשרות אחוזים בימים האחרונים, מוסיפים לאווירה השלילית, ולהערכות לגבי מיתון עולמי העומד בפתח.

היום החוזים העתידיים בארה"ב מצביעים על ירידות שערים משמעותיות לקראת פתיחת המסחר שם, אחרי שאמש הסתיים המסחר בשוק האמריקאי בכיוון חיובי, וגם שם הצפי הוא כי התנודתיות תמשיך ללוות את המסחר בתקופה הקרובה.

בעליות מאתמול תמכו דבריו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהבטיח כי הממשל ינקוט צעדים משמעותיים להתמודדות עם השפעות התפשטות וירוס הקורונה, אולם היום חזרו לגאות חששות המשקיעים בשל היעדר פרטים וסימני שאלה שונים שהתעוררו על אודות תוכניות הממשל לגבי אותם צעדים.

בבית ההשקעות אי.בי.אי, שם מעריכים כי "הצניחה במחיר הנפט בשילוב עם התפשטות נגיף הקורונה מקרבים את העולם למיתון", סבורים, כי "תמחור הסיכונים בשווקים טוב יותר מזה של לפני חודש, אך נכסי הסיכון עדיין לא משקפים מיתון".

בהתייחסות למצב השוק האמריקאי ציינו בבית ההשקעות, כי "אם שוק האג"ח הממשלתי משקף חזרה לסביבת ריבית אפסית, ולמעשה סיכוי גבוה מאוד לגלישה למיתון, הרי שסביבת המרווחים בשוק האג"ח הקונצרני, וסביבת המכפילים בשוק המניות, משקפות פגיעה מתונה יותר. רמות המרווחים הנוכחיות הן נמוכות משמעותית מתקופות שבהן נרשמה האטה חריפה או מיתון".

עוד הוסיפו שם, כי "היקפי החוב עלו באופן ניכר בשנים האחרונות תוך ירידה באיכות האשראי, כך שהרעה ממושכת בפעילות ובשווקים הפיננסיים מהווה סיכון גבוה לסגמנט זה ומכאן גם להחרפת המצב".

עוד מציינים באי.בי.אי, כי "מכיוון שקיימת אי-ודאות גבוהה לגבי עיתוי ההשתלטות על התפשטות הנגיף, נגזר כי ללא תגובה מתואמת ומשמעותית בקרב המדינות המובילות בעולם, הדרך להידרדרות נוספת בשווקים הפיננסיים ולמיתון גלובלי תהיה קצרה".

13:00

מסחר תנודתי במיוחד בת"א. אחרי פתיחה שלילית ומעבר לעליות חדות, חזרו המדדים המובילים לטריטוריה האדומה, והם מאבדים כ-1%. בולטת בירידות מניית פתאל החזקות , שקורסת ב-16%. אחריה ממשיכה לצנוח אנרג'יאן  , שמאבדת 12%. בצד החיובי בולטות לייבפרסון   וטבע   שמתחזקות בכ-4%.

מקרב מניות השורה השנייה בולטת מניית אופקו   שצוללת ב-30% כמעט. מדד הביטוח מאבד 2.2% בהובלת כלל ביטוח  שנחתכת ב-7%. מן הצד השני בולטת קומפיוג'ן   שמזנקת בכ-17%. 

מדד הנפט והגז נסחר בירידות קלות. שותפות רציו  נוסקת בכ-17% במחזור גדול. 

11:30

העליות בת"א התמתנו מעט ושלושת המדדים המובילים רושמים עליות של כ-1%. מדד הבנקים רושם עלייה של 1.2%, ומדד הנפט והגז נחלש והוא עולה כעת ב-1.3%. 

את העליות במדד המוביל מובילה החברה לישראל שקופצת ב-8%. לייבפרסון וקבוצת דלק מוסיפות עד 6% וכיל מתחזקת ב-5%. מניית טבע עולה בכ-4%. 

מן העבר השני בולטת אנרג'יאן שצוללת יותר מ-10%, ומניית פתאל צונחת ב-8%.  

11:00

המסחר בתל אביב מתנהל בעליות שערים חדות של כ-2% במדדים המובילים, בהובלת מניות החברה לישראל  שמזנקות ב-10%, קבוצת דלק  שעולה כ-7.5% ודלק קידוחים  שמטפסת ב-8.5%. מן העבר השני ממשיכה מניית אנרג'יאן   לאבד גובה ונחתכת ב-10%. מדד הנפט והגז נוסק ב-4.5%. מדד הבנקים קופת 2.5%.  

10:20

לת"א לא לקח הרבה זמן למחוק את הירידות של תחילת המסחר ולעבור לטריטוריה הירוקה. המדדים המובילים מתקרבים לעליות של 1%, ומדד הבנקים עשה מהלך מירידה של 2.5% לעלייה של 2%.  

10:00

המסחר בת"א נפתח בירידות במדדים המובילים למרות תוכניות טראמפ להורדת מסים שהביאו לעליות חדות אמש בוול סטריט. מדד הבנקים בולט בירידות חדות של 2.5%.

מניית אנרגיאן קורסת 12%. מניית פתאל החזקות צוללת יותר מ-5%. אלוני חץ מאבדת 4%. 

9:30

לאחר ירידה של יותר מ-50% במניית קבוצת דלק  מתחילת החודש, שהעמידה את שווי החזקותיו של בעל השליטה יצחק תשובה על פחות ממיליארד שקל, הוא נדרש על-ידי הבנקים להתחיל ולממש נכסים כדי להגדיל ביטחונות. הנכס הראשון שמומש במכירת-בזק הוא חברת אלעד מגורים, שתימכר לחברת ישראל קנדה לפי שווי חברה של 290 מיליון שקל. לפי ההסכם בין הצדדים, ישראל קנדה תרכוש כ-70% ממניות אלעד מגורים תמורת כ-205 מיליון שקל ותקבל אופציה לרכישת 25% נוספים בהמשך.

09:25

בהמשך לדיווחים קודמים מאז התפשטות נגיף הקורונה, אל על  דיווחה היום לבורסה כי להודעת משרד הבריאות בדבר חובת בידוד של 14 יום על הנכנסים לישראל מכל מדינות העולם החל ממועד פרסום ההודעה צפויה להיות השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה, אך בשלב זה אין ביכולתה להעריך את היקף ההשפעה.

"החברה מתכננת, בשלב זה, להמשיך ולבצע שינויים והתאמות תפעוליות ומסחריות בפעילותה וברשת הנתיבים בהתאם לביקוש לטיסות ותוך התחשבות, בין היתר, בשמירה על קשר אווירי לישראל וממנה ביחס להובלת נוסעים ומטען, ובמתן פתרונות ללקוחות החברה במידת האפשר. הערכת החברה היא כי השינויים האמורים יכללו ביטול טיסות רבות ביחס ללוח הטיסות המתוכנן".

06:00

המסחר בבורסה של תל אביב צפוי להיפתח הבוקר על רקע העליות החדות שנרשמו אמש בוול סטריט, ולאחר שאתמול לא התקיים מסחר בת"א לרגל חג הפורים.

אמש הצליחה וול סטריט להתאושש במעט ולהחזיר כמחצית מהירידות שנרשמו ביום שני, יום המסחר הגרוע ביותר מאז 2008. בנעילה מדדי דאו ג'ונס, נאסד"ק ו-S&P 500 קפצו ב-4.9%.

ביום שני הסתיים יום המסחר האחרון בתל אביב בנפילה חדה של המדדים המובילים. מדד הבנקים צנח ב-5.7%, מדד הביטוח בכ-5.8%, ומדד ת"א נפט-גז התרסק ב-16.5%. מדד ת"א 35 איבד 6.5%, מדד ת"א 90 נפל ב-6.8%. לראשונה מאז המשבר הפיננסי של שנת 2008 הופעל "מנתק זרם ראשון" עם פתיחת המסחר בת"א, בשל ירידה של יותר מ-5% במדד הדגל - ת"א 35, שנרשמה לקראת הפתיחה. בצד השלילי בתל-אביב המשיכה לבלוט מתחת לכולן מניית קבוצת דלק, שהצלילות בה במהלך המסחר נעו בטווח של כ-20%-30%, בעוד יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים שבשליטתה נפלו כ-16%. 

באירופה הסתיים אתמול המסחר בירידות שערים, לאחר פתיחה חיובית ועליות חדות שהגיעו במהלך היום לכ-2% במדדים המובילים. בפרנקפורט מדד דאקס ירד ב-1.5%, בלונדון פוטסי 100 ירד ב0.3% ובפריז מדד קאק 40 ירד ב-1.5%. מדד סטוקס 600 הכלל אירופי איבד 0.6%.